USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kazakistan'da hedeflenen ticaret hacmi 10 milyar dolar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye-Kazakistan arasındaki ticaret hacmi birlikte esbak yıla kıyasla yüzdelik 58 artarak 5.3 milyar doları aştı. 5 milyar dolar kendisine belirlediğimiz hedefimizi çelimsiz müddette geride bırakmış olduk. Birlikte atacağımız adımlarla bi

Cumhurbaşkanı Erdoğan:
10-05-2022 20:28

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev gerçekleştikleri kucak kucağa görüşmenin peşi esna kuma matbuat toplantısı düzenledi.

"Ortak deklerasyon ile işbirliğimizi, geliştirilmiş iştirak seviyesine yükselttik"

Tokayev'in ziyaretinin zamanı tek ciddiyete eş bulunduğunu tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendilerine ve Kazak heyetine latifçe geldiniz diyorum. Kazakistan elbette bizim dede vatanımız ise, Türkiye de Kazak kardeşlerimizin ikinci evidir. Bu yıl diplomatik ilişkilerimizin 30'uncu yıldönümünü algı ediyoruz. Ortak deklerasyon ile işbirliğimizi, geliştirilmiş iştirak seviyesine yükselttik. Türkiye ile Kazakistan gücünü, tek tarih, din, dil, firez bağlarından meydan esaslı ilişkilere eş dü karındaş ülkedir. Türkiye yerine Kazakistan'ın istikrarına ve huzuruna şişman ehemmiyet veriyoruz. Ocak ayında Kazakistan'da yaşanmış olan acıklı vakalarda yaşamını kaybedenler düşüncesince başsağlığı ve yaralananlara acele şifalar diliyorum. Dostumuz Kazakistan'ın bu badireden elan güçlenerek çıktığına inanıyorum. Tokayev'in toy Kazakistan'ın şekillendirilmesinde gösterdiği azim ve dilek takdire şayandır. Bu çerçevede planlı düzelti programını destekliyoruz. Kazak kardeşlerimizin huzuru, güvenliği, refahı düşüncesince üzerimize düşeni hazırlamaya amade olduğumuzun altını yemek istiyorum" açıklamasında bulundu.

“Her çözüm ve araç altında Kazakistanlı kardeşlerimizin indinde olacağız"

Türkiye'nin Kazakistan'ın herhangi tek koşulda indinde olacağına özen çekici Erdoğan, “Gerek siyasi, ister askeri, ister ekonomik, ister ticari, ister kültürel herhangi tek bölgede tığ bu dayanışmamızı sürdürerek geleceğe dal omuza emniyetli adımlara yürüyeceğiz. Her çözüm ve araç altında Kazakistanlı kardeşlerimizin indinde olacağız. Maziden atiye kurduğumuz köprüyü güçlendirerek kucak kucağa yolumuza bitmeme edeceğiz. Cumhurbaşkanı ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerimizde ilişkilerimizi topu topu boyutlarıyla gözden geçirdik. İşbirliğimizin ister ikili, ister baş döndürücü yönlü platformlarda elan da geliştirilmesi ve derinleştirilmesi imkanlarını değerlendirdik. Türkiye- Kazakistan arasındaki ticaret hacmi tek eski yıla kıyasla yüzdelik 58 artarak 5.3 milyar doları aştı" dedi.
Kazakistan ile 5 milyar dolar yerine belirlenen ticaret hedefinin çelimsiz müddette geride bırakıldığını kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, yanı esna atılacak adımlarla bire tek çabucak 10 milyar dolar hedefine ulaşılacağını kaydetti.

“Türk firmalarını liderliğinizdeki Kazakistan'a elan tek tomar envestisman hazırlamaya motivasyon etmeyi sündüreceğiz”

Türk iş adamlarıyla yapılacak toplantının bu manada yarayışlı olacağına inandığını bildiren Erdoğan, “Türk firmalarını liderliğinizdeki Kazakistan'a elan tek tomar envestisman hazırlamaya motivasyon etmeyi sündüreceğiz. Ulaştırmadan aykırı yatırımlara, defans sanayinden kültüre denli degaje ortaklık potansiyelinden elan tek tomar yararlanma hususunda uygun kaldık. Bölgesel ve arsıulusal meselelerde düşün teatisinde bulunduk. Özellikle Ukrayna'daki durumun diyalekt ve global etkilerini ele aldık. 19 milyon nüfusa eş Kazakistan'la 85 milyon nüfusa eş Türkiye'nin dayanışmasının ne denli ehemmiyetli olabileceğini kestirim edersiniz. Özellikle krizin Ukrayna'nın egemenliği ve arazi bütünlüğü temelinde barışçıl yollarla çözülmesi yönündeki görüşlerimizin örtüştüğünü rüyet ettik" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Ukrayna'daki savaşın sona ermesi düşüncesince geçmiş günden buyana derin efor harcama ettiğini tamlayan Erdoğan, “Bu harp Türk devletlerinin ister düet ister Türk Devletleri Teşkilatımız çatısı altındaki dayanışmamız ve işbirliğinin önemini tek el elan gözler önüne sermiştir. Türk Devletleri Teşkilatı yanı esna BM, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı denli platformlarda dayanışmamızı temdit kararlığımızı tasdik ettik. Aramızda Stratejik ortaklık ile ilgilendiren toplantımızı teşrinievvel ayında Kazakistan'da gerçekleştireceğiz. İmzalanan anlaşmalarda ilişkilerimizin ahdi zeminini baş döndürücü elan kuvvetlendirecek adımlar attık. Bugünkü görüşmelerimizin ülkelerimiz düşüncesince hayırlara punt olmasını diliyorum" dedi.

“Erdoğan hakim tek siyasetçidir”

Tokayev ise, “Türkiye Cumhurbaşkanı, kardeşim Recep Tayyip Erdoğan'a beni mukaddes Anadolu topraklarına resmi görüşme düşüncesince çağırma ettiğinden ötürü sevinme duyduğumu tabir eylemek istiyorum. Gösterdikleri konukseverlik düşüncesince başkaca teşekkürname ediyorum. Çok ehemmiyetli mevzular üstünde görüşmeler gerçekleştirdik. Recep Tayyip Erdoğan hakim tek siyasetçidir. Onun gösterimi geniştir, fikirleri baş döndürücü önemlidir. Türkiye bağımsızlığımızı geçmiş benimseme fail ülkedir. Bunu Kazak halkı tek devir unutmayacaktır. Kazakistan düşüncesince Türkiye'den tek dokunca gelmemiştir. Kazakistan ve Türkiye kuma köklere eş karındaş ve arkadaş devletlerdir. Yurt dışındaki geçmiş büyükelçiliğimiz Ankara'da açıldı bunun simgesel önemi büyüktür. İşbirliğimiz pekişerek izlemsel iştirak vaziyetini almıştır. Kapsamlı anlaşmalarla türel enfrastrüktür oluşturulmuştur. Türkiye Kazakistan düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli izlemsel ortaktır" açıklamasında bulundu.

İki diyar ortada ulaşım, defans sanayii, askeri istihbarat, enformatik teknolojileri, kültür, tarım, taşımacılık, ticaret, gümrük, çevre, eğitim, gençlik, haberleşme ve belgelik dalında anlaşmalar imza dibine alındı.

Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler