USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ilısu Barajı açılış töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin en şişman ikinci barajı bulunan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) açılışını yaptı. Erdoğan, "Bu barajı gelişigüzel evrede önümüze çıkartılan birçok engellemelere karşın tamamladık. Kar

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ilısu Barajı açılış töreninde konuştu
06-11-2021 15:18

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES açılışı düşüncesince Mardin'in Dargeçit ilçesine geldi. Baraj açılışına bakanlarla dahil bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in 19 senedir bölüt işlev amaçlarının en konkre örneği bulunduğunu söyledi. Erdoğan, "Cumhuriyetimizin 100. yılı düşüncesince milletimize uydurma verdiğimiz yatırımlardan birisi bulunan bu barajı rastgele etapta önümüze çıkartılan birçok engellemelere karşın tamamladık.

Karalama kampanyalarını unutmadık unutmayacağız, bu iz yeminli Türkiye düşmanlarına da öz ülkesine husumetlerine aşina içimizdeki mankurtlara da mevdu en iyi cevaptır. Barış, kardeşlik, bolluk sembolü bulunan Ilısu projesi Dicle Nehri üstünde yaptığımız en kocaman barajdır. Ön yüzü betan ciltli baraj tipi itibarıyla da dünyada geçmiş tam arazi almaktadır. Dördüncü kocaman HES adına ülkemize salname 3 bilyon lira yarar sağlayacaktır. Su bizim medeniyetimizde hayattır. Enerji de ortak başka sahn kaynağıdır. Ilısu'nun Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerimizdeki yurttaşlarımız özellikle edinmek neredeyse topu topu milletimize hayır olmasını diliyorum. Bu barajın ülkemize kazandırılmasında emeği sabık her insana teşekkürname ediyorum" sanarak konuştu.

"Dünyanın bundan ahir zamanına bağlı senaryolarına erinç mücehhez olmamız gerekiyor"

Dünyanın tedricen kalan hararet tehlikesine erinç mücadelelerinin bitmeme ettiğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek ortak su damlasının israfına müsamahamız yoktur. Dünyanın bundan ahir zamanına bağlı senaryolarına erinç mücehhez olmamız gerekiyor. Hiç zahir su bu asrın en giranbaha ve mühim kaynağıdır. İklim değişikliği hararet kalan kişi ve kentleşmeyle beraberce su kaynakları üstündeki baskılar tedricen artmaktadır. Artan nüfusa yanıt arazi yüzüne sakıt yağışta ortak başkalık olmamıştır. Su kaynaklarının kullanımının nitelik ve hacim anlamında azalması da ayrı ortak sıkıntıdır. Su kaynaklarının yüzdelik 70'den dahası tarımda kullanılmaktadır bu gestalt rastgele olumsuzluğun besin üretimine de yansıyacağı biliniyor" halinde konuştu.

"Su kaynaklarını akilane kumanda etmek yeğleme değil, zorunluluktur"

Dünyada değişimlerin yaşandığını ve vaktiyle arazi yağı düşüncesince meydana getirilen mücadelenin bundan sonra su düşüncesince yapılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye su zengini ortak yurt değildir. Kişi başına sakıt salname bin 340 metreküp su ile su stresi çekici devletler grubundayız. 2040 senesinde bu miktarın salname bin 116 metreküpe derece düşeceği düşünülüyor. Bu sebeple elimizdeki kaynakları çalışan ve tasarruflu görmek durumundayız. Su kaynaklarını akilane çevirmek yeğleme değil zorunluluktur. Geçmişte arazi yağı düşüncesince sunulan mücadelenin benzer önümüzdeki zamanlarda su kaynakları düşüncesince yaşanacaktır. Son 19 yılda nesir edilen ve cumhuriyet tarihinde yapılanların dü katından ortak tomar bulunan barajımızla lazım suyu depoladık. 3,3 milyon hektar bölgede icraat bitmeme ediyor. Enerjide de ürün 19 yılda evcil erke tesisleri düşüncesince savaş ettik. Kalkınmanın asliye madun yapısı bulunan çarpıcılık enerjisinde yaşanabilecek sıkıntıların önlerine geçtik. Şehirlerimizin içmece suyu ihtiyacını istikbal etmek düşüncesince 271 içmece suyu ve 21 atılan su tesisini hizmete açtık. 41 milyon vatandaşımıza kısaca 3 bilyon metreküp içmece suyu realizasyon ettik. Bu hizmetleri yapmasaydık 2020 ve 2021 yıllarında 44 ilimiz azda olsa yahut tamamın hararet tehlikesiyle erinç karşıya kalabilecekti. Sel baskınlarına erinç kurulan feyezan himaye tesislerin yarısını kısaca 5 bin 140 tesisi ürün 19 yılda hizmete sunduk. Her vatandaşın ak pak suya erişimine ulaşmaktır. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz su şurasının ürün bildirgesini bölüt açıkladık. Suyun geleceğini planladık ve kez haritamızı oluşturduk. Önümüzdeki çağda de su dalında acemi yatırımlar hazırlamaya bitmeme edeceğiz. Bugün açılışını yaptığımız Ilısu'nun su ve erke indinde kültürel ve içtimai gelişimi sağlayacak strüktürel hali da bulunmaktadır. Pek baş döndürücü yatırımı yaşama geçirdik. En baş döndürücü sömürme edilen Hasankeyf özellikle edinmek neredeyse topu topu firez ve zamanı koruyarak bu günlere geldik. Kültürel değişim yapmak durumunda eğlenmek istiyoruz. Artık bura kültürel ortak zamanı arazi olacak ve turistleri çekecektir. Hasankeyf'te dört başı mamur zamanı ve kültürel yapıları acemi yerlerine taşıdık. Bay Kemal bunlar anca sözle olmuyor, sözle peynir gemisi yürümüyor. Ayrıca azda olsa taşınan yahut durumunda himaye dibine tahsil edilen asar de mevcut. Yeni Hasankef'i buna gereğince nesir ettik" dedi.

"HDP'nin işlev problemi yok, kılıç dertliyiz, işlev düşüncesince dertliyiz"

Konuşmasında HDP'nin alana işlev yapmadığını söyleyerek bitmeme fail Erdoğan, "Ey PKK'nın taraf kolu HDP, sizler bunları yapabilir misiniz? Sizin hakeza ortak derdiniz mevcut mı? Biz dertliyiz, işlev düşüncesince dertliyiz. Biz sizlere aşığız aşık. Buradaki Kürt kardeşlerimizi boşlama edemezdik, etmedik ve onlara bu eserleri kazandırdık. Biz Türküyle, kürdüyle, Arabıyla, Ggürcüsüyle bu ülkede canlı vatandaşımıza farklılık yapmadan sizleri Allah düşüncesince seviyoruz. 2023'ün 14 haziranına ortak olarak, bu arada olarak, kocaman olarak, solmamış olarak, karındaş adına girecek ve inşallah bu bölgelerden kocaman ortak yekünle zaferle çıkacağız. Tek millet, biricik bayrak, biricik devlet, biricik vatan, Allah uçurum ve yardımcımız olsun" sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının arkası sıra Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kabilinden meydana getirilen afsun ile barajın açılışı yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler