USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir devir faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmayacağım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiçbir devir faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmaya girişmiyorum ve savunmayacağım. Asla bu mevzudan ödünleme vermem." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir devir faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmayacağım
29-11-2021 14:38
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kırat üstünde yararlı temelleri namevcut hareketlerle yaşanmış bulunan paha artışlarından kaynaklı problemlerin yatırım, istihdam ve üretimle çözüleceğini bildirdi.

Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşünde, uçakta gazetecilere gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un davetine icabetle icra ettikleri ziyareti dişi biçimde tamamladıklarını tabir fail Erdoğan, 27 Kasım'da ziyaretin düet boyutunu yürütme ettiklerini, 28 Kasım'da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 15. Liderler Zirve Toplantısı'na katılma ettiğini anımsattı.

Erdoğan, resmi ziyareti çerçevesinde Berdimuhammedov ile Türkiye-Türkmenistan arasındaki ilişkileri ele aldıklarını, Türkmenistan'ı evvela tanıdığı bulunan abuhava şekilde kadim kardeşliklerini gelişigüzel bölgede geliştirmeye ehemmiyet verdiklerini belirtti.

Özellikle enerji, ulaşım, ticaret, eğitim, güvenlik, enfrastrüktür sahalarında ilişkileri ilerletme gayreti içerisinde olduklarını özetleyen Erdoğan, düet ticareti en çelimsiz müddette 5 bilyon dolara eriştirme hedefini koyduklarını, kuma adımlarla bu maksata ulaşacaklarına içten inandığını söyledi.

Ziyarette namına Türkmenistan Devlet İşbirliği Nişanı bırakma edildiğini hatırlatan Erdoğan, düet ilişkileri ihya iradelerini yayınlayan kuma bildiriyle bu seyahatte yekûn 9 barışma imzaladıklarını, devletleri alakadar diyalekt ve global mevzularda düşünüm teatisi yaptıklarını, Berdimuhammedov ile iş birliğini gelişigüzel bölgede ilerletmekte azimli olduklarını dile getirdi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 15. Zirvesi'ni de Türkmenistan'ın ev sahipliğinde yürütme ettiklerini, Aşkabat Zirvesi ile bire müşterek vakitte 2 yılı fazla müşterek süredir yürüttükleri, teşkilatın doruk devre başkanlığını Türkmenistan'a devrettiklerini özetleyen Erdoğan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Zirve kapsamında teşkilatın etkinliğinin artırılması ile semt içi ticaretin geliştirilmesini tefekkür ettik. Salgın kısıtlamalarından negatif etkilenen eriştirme piyasasının sorunlarının giderilmesi hususunu görüştük. Zorlu müstevli şartlarını geride bırakabilmek düşüncesince diyalekt ve arsıulusal el donanması ruhunun güçlendirilmesi gerektiğine saklık çektik. Özellikle terörle uğraş ve kesintili barhana meselesi için iş birliğimizi artırmamız icap ettiğini de vurguladık. Bölgemizde tecim ve eriştirme ağlarının güçlendirilmesi ilkin iktisap etmek neredeyse teşkilatın gündemindeki esas mevzuları ele aldık. Yayınladığımız Aşkabat Eylem Mutabakatı ile de bu yöndeki irademizi ve atacağımız adımları ortaya koyduk."

Erdoğan, doruk marjında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile düet görüşmeler yaptıklarını, bu vesileyle gündemlerindeki mevzuları içtenlikle kıymetlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Son basamak değerli sabık ziyaretin hem Türkmenistan ile hem de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı içindeki ilişkilere yardım sağlamasını dileyen Erdoğan, Berdimuhamedov'a içtenlikli misafirperverliği düşüncesince teşekkürname etti.

Türk Devletleri Teşkilatı

Erdoğan, müşterek gazetecinin "Dünya 5'ten Büyüktür ve 'Birlikte Daha Adil Bir Dünya' çağrılarınız var. Burada da, 'Birlikte Geleceğe' temasını işlediniz. Sizin bu verdiğiniz uğraş içerisinde Türk Devletleri Teşkilatı bu mücadeleye dünkü müşterek ivme şimendifer mı? Türk Devletleri Teşkilatı'nın dünyada oluşturduğu eko nedir?" sorusu üzerine, Türk Devletleri Teşkilatı şekilde liderler bazında Demokrasi ve Özgürlükler Adası'ndaki zirvenin fevk kurda meydana gelen müşterek güruh bulunduğunu hatırlattı.

Türkmenistan'da, Berdimuhammedov'un liderleri fevk kurda toplayabilme başarısı gösterdiğine dikkati çekici Erdoğan, şunları söyledi:

"Burada müşterek şeyi bilhassa vurgulamam lazım. Küresel dünyada bilhassa iş birliklerinin, baş başa akım etmenin, dayanışmanın en ehemmiyetli işareti bu çeşit buluşmalardır. Bunlar katı normal buluşmalar değil ancak tığ hamdolsun bu vakitte bunu başarabildik. Türk cumhuriyetlerinin bütünü liderler şekilde buradaydılar. Burada müşterek husus elan var. Kan bağı ve tarihi, kültürel bağları bulunan kadim Türk milletinin bu adımları atmış olması, aramızdaki bağların aşırı elan kuvvetlenmesine fırsat oluyor. Böylece dünyada aşırı değişkin müşterek oluşumu gerçekleştirmeye akıllıca gidiyoruz. Bunlar natürel bizim düşüncesince doğrusu alım çalım vesilesi oluyor. 2013 senesinde benim müşterek ifadem vardı. '21’inci asır Türkiye'nin yüzyılı olacak' demiştim. Bu bire müşterek vakitte natürel dünyada Türklerin hakeza müşterek yüzyılı mensur edeceklerinin müşterek ifadesiydi. Biz bunu şu anda ele geçirmiş vaziyetteyiz. Liderlerin bu aşamada ehemmiyetli müşterek pozisyonu var. Türkmen kardeşlerimiz biz düşüncesince ayrı müşterek deme taşıyor. Bizlere bulunan muhabbetleri aşırı epey farklı, Türkiye'ye huzur muhabbetleri aşırı epey farklı. İnşallah bu müşterek vesiledir ve bu vesileyle de tecim hacmini 5 bilyon dolara çıkartabileceğimiz müşterek Türkiye-Türkmenistan ilişkileri bizleri geleceğe aşırı elan değişkin ulaştıracaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne genişliğinde Türk donanması ile alakadar söylenen sözler, atık adımlar kimseyi bizar etmemişti ancak demincek siz el atınca coğrafyadaki bazı devletler bunu ruzname ettiler. Özellikle Rusya’dan bunu yıldırma şekilde algılayanlar oldu. Türkiye açısından Türk birliğinin, Türk Devletleri Teşkilatı'nın sonuncu amacı ve muradı nelerdir ve bunu yıldırma şekilde görenlere mesajınız nedir?" sorusu üzerine, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'ndaki görüşmede Türk Konseyi'nin ismini Türk Devletleri Teşkilatı şekilde değiştirdiklerini anımsattı.

Bütün liderlerin bu dünkü oluşuma aşırı ısıdam baktıklarını kail Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tabii dışarıda bundan huzursuz olanlar olmadı değil, olmuştur da hatta. Bu mevzuda Rusya huzursuz beli diyemem. Çünkü cuma namazı haset İlham Aliyev kardeşimizin de Rusya'da görüşmesi vardı. Paşinyan ile Sayın Putin'in riyasetinde orada müşterek güruh gerçekleştirdiler. Bu toplantıyla alakadar İlham Aliyev kardeşimle yaptığım görüşmede bu toplantının oldukça elleme ve dişi geçtiğini söyledi. Bu güruh vesilesiyle de şu anda Aras Nehri süresince pörsümemiş yolu, yağız yolu inşası konusu da çözüldü. Bu atılacak adımla bu arada başkaca Iğdır'a genişliğinde doğacak otoyol konusu var. Otoban mevzusuyla da bilhassa Nahcivan sıkıntısını aşmak, öbür yandan da Ermenistan topraklarından devrolmak aracılığıyla burada Azerbaycan'ın Iğdır ile buluşmasının da oldukça değerli müşterek adımı atık olacak. Bunun indinde icap yağız yolu icap pörsümemiş yolu ile insanoğlu ve ağırlık taşımacılığında da ehemmiyetli müşterek aşama atık olacak. Daha evvela 6'lı platformu gündeme getirmiştik. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, İran ve kabulü biçiminde Gürcistan’la bu 6’lı platformun devreye girmesi, semt barışını, semt sulhunu aşırı belirgin belirgin ispatlamış olacak ve bu mevzuda da müspet gelişmelerin bulunduğunu öğür olduk."

Ukrayna-Rusya gerilimi

Erdoğan, "Medyaya yansıyan raporlara layıkıyla Ukrayna sınırında 100 bine benzeyen Rus askeri kümeli durumda. Birçok abuhava şu an aşırı bizar bu durumdan. NATO da aşırı tedirgin. Türkiye'nin sınırdaki kalan gerilime açılım nedir? Hem Rusya hem Ukrayna ile elleme ilişkileri bulunan Türkiye arabuluculuk görevi oynayabilir mi?" sorusuna cevap şu yanıtı verdi:

"Burada bizim tavrımız belli. Biz bilhassa ilkin Kırım Türkleri hakkında yaklaşım iktisap etmek kaydıyla, bölgede müşterek barışın hükümran olmasından yanayız. Dost Rusya ile ve bilhassa Sayın Putin ile bu çeşit mevzuları bu biçimde nice defalar görüştük, görüşüyoruz. Temennimiz odur ki bu semt savaşın hükümran bulunduğu müşterek semt olmasın. Bu semt barışın bilge bulunduğu müşterek semt şekilde geleceğe yürüsün. Bu konudaki tavrın müspet istikamette gelişim göstermesi arzumuzdur. Bununla alakadar arabuluculuk olur, kendileriyle bu mevzuyu mülaki gelişmek olur... Gerek Ukrayna ile icap Sayın Putin ile bu görüşmeleri geliştirerek inşallah bunun çözümünde bizim de müşterek payımızın olmasını isteriz."

Yeni tutum modeli

Erdoğan, "Üretim, istihdam ve ihracatı güçlendirmeye müteveccih dünkü müşterek tutum modelini yaşama geçirdiniz. Faizi oldukça bağan tutmayı hedefliyorsunuz. 19 salname iktidarınızda ne şartların olgunlaşmasıyla bu modeli yaşama geçirdiniz? Yeni modelin artıları benzeyen vadede ortaya kazanç mı? Bu süreçte elverişsiz gelirlileri rahatlatacak dünkü adımlar olacak mı?" sorusu üzerine, iktidara geldikleri evvela günden itibaren, ihtimal de tarihlerinde evvela kat özlük ihtiyaçları, öncelikleri ve gerçeklerine akla yatkın müşterek tutum politikası izlediklerini, buna bire müşterek kararlılıkla bitmeme ettiklerini vurguladı.

Ekonomik şekilde da bağımsızlaşma savaşı verdiklerini, bu adımları attıkça, dâhilen haricen vesayetçilerin dirençleriyle, ekonomiye müteveccih muhtelif saldırılarla karşılaştıklarını özetleyen Erdoğan, şu biçimde bitmeme etti:

"Bunların gelişigüzel birtanesini milletimizle baş başa giderilmiş ettik. Bizi özlük istedikleri çizgiye döşemek isteyenlerin kur, repo oyunlarına prim vermedik, vermiyoruz. Büyüme yolculuğumuzda yatırım, üretim, istihdam, dış satım daim önceliğimiz oldu. Felaket tellallarına, mandater iktisatçılara, yararlı tetikçilere aldırış etmeden hedeflerimize yürümeyi sürdüreceğiz. Bu abuhava bizlerden eskiden zamanlarda evren ortalamalarının aşırı üstünde oranlarla, faziletli maliyetlerle istikraz etmek mecburiyetinde bırakıldı. Bu, bağımlılık demekti. Ekonomik şekilde yayımcı müşterek abuhava özlük politikalarını natürel yaşama geçiremez. Belirlenmiş çizginin dışına çıkmaya çalıştığınız devir karşılaşacağınız nesne şantajdır. Buna huzur koyacak dirayetiniz aksi taktirde istikrarsızlığa mahkum edilirsiniz. İşte tığ ülkemizi bu vaziyetten temelli şekilde idare etmek düşüncesince sonuç 19 yılda sergilediğimiz çelimli siyasetçi dilek ve bilhassa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yardımıyla bu mücadeleyi gösterebilecek dirayete, imkana kavuştuk. Son günlerde kırat üstünde yararlı temelleri namevcut hareketler zımnında yaşanmış bulunan paha artışlarının oluşturduğu sorunları da milletimizin lehine yatırım, istihdam ve üretimle çözeceğiz. Büyüyeceğiz, büyüdükçe milletimiz kazanacak."

Erdoğan, iktidara geldikleri evvela günden bu yana ekonomideki tezlerinin bilhassa bağan repo olduğunu, faiz-enflasyon ilişkisini sürekli "faiz sebep, saygınlık şişkinliği neticedir" sanarak işlediğini, bu tezinin değişmediğini aktardı.

Bugün de bire müşterek tezi savunduğunun ve buna inandığının altını çizen Erdoğan, "Eğer ego de tutum tahsili görmüşsem ve bu tutum tahsilinden de mavera kimi değerler silsilesi içerisinde de inandıklarım, bilgim varsa, repo sebeptir, bulgu değildir. Enflasyon neticedir. Tabii burada birileri bunun kusursuz aksini savunuyorlar. Bunlar enflasyonun sebep, faizin bulgu bulunduğunu savunuyorlar. Peki bari dünyaya şu biçimde müşterek bakalım. Şu anda global ekonominin hükümran bulunduğu dünyada acep saygınlık şişkinliği sebep, repo bulgu midir? Yoksa repo mi sebep, saygınlık şişkinliği mu neticedir? Şu anda ahacık Amerika'da, Avrupa'da enflasyonun geldiği benek ortada. İsrail’e bakalım… İsrail'de repo nedir, saygınlık şişkinliği nedir, oranlar ne durumdadır? Buna bakalım. Buna baktığımız devir bizim tezimizin akıllıca bulunduğunu oralarda doğrusu görüyoruz. Şu anda da ego gene iddiamdayım." sanarak konuştu.

"Ben göz boncuğu devir faizin yükseltilmesini savunmadım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eskiden Türkiye'de gecelik faizlerin 7500'lere vardığını gördüklerini, o devirde iktidarda CHP'nin bulunduğunu anımsattı.

CHP’nin bulunduğu müşterek zamanın faturasını milletin ödediğini kail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tabii demincek 18 gözyaşı altı gailesiz kesim, gailesiz gömlek bunları yaşamadı ancak bunları tığ yaşadık, gördük. Şu anda bu CHP'nin sözcüsü de o zamanın faillerindendir. Hatırlayın mösyö Kemal, ekip konuşmalarında 'Faizi 1'e indirin, tığ de gelip sizi destekleyeceğiz' dedi. Bir insanoğlu tün ezanı sabahleyin bu biçimde müşterek ayrım gösteremez. 'Faizi 1'e indirin, tığ de gelip sizi destekleyeceğiz' diyeceksin, ondan sonraları da kalkıp demincek de repo indirimine reaksiyon göstereceksin. Tayyip Erdoğan'ın hakeza zikzakları yok. Tayyip Erdoğan, doğrusu en esasen buyana bağan faizden bahsediyor ve bu repo inecek diyor. Hiçbir devir faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmaya girmiyorum ve savunmayacağım. Farklı düşünenler de çıksa Tayyip Erdoğan bire müşterek noktadadır. Asla bu mevzudan ödün vermem. Çünkü bu benim bire müşterek vakitte değerler silsilesi içindeki yapımdır. Bundan ödün veremem ve vermeyeceğim. Biz bu işi başaracağız. Göreceksiniz saygınlık şişkinliği inşallah müntehap önceleri nerelere düşecek.

Çok belirgin belirgin eksiksiz delilleriyle gelişigüzel şeyiyle ortada. Çünkü repo lobileri kuduruyor. Ben ne dedim TÜSİAD'a? Hadi buyurun, saygınlık sizde, saygınlık piyasası sizde. Niye envestisman yapmıyorsunuz? Arkadaş, sen ensesi kalın misin, saygınlık sende mi, saygınlık sende mi? Biz sizden müşterek nesne istiyoruz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat, büyüme. Ama tığ size bunu söyleyince siz kusursuz aksini söylüyorsunuz. 'Faizi düşürelim' yok… Başta amme bankaları iktisap etmek neredeyse tığ envestisman meydana getirecek olanlara lüzumlu destekleri vermeye hazırız. Yeter ki envestisman yapın, bulunan yatırımlarınızı büyütün ve amma velakin de istihdam oluşsun. İşsizliğin en ehemmiyetli çözümü istihdam, üretim, ihracat. Arkadan da repo geliyor. Büyümede de tığ şu anda oldukça elleme müşterek konumdayız ve bu hakeza gidecek. Bu işi de başaracağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yararlı argümanı müşterek manken şeklinde aktaracak mısınız halka, aksi taktirde hisse senedi düzeyinde mi kalacak?" sorusu üzerine, "Elbette aktaracağım. İnşallah, 15'er devir arayla kimi monitör gruplarında kuma yayınlara şahsen çıkacağım. Bazı arkadaşlarımı başkaca çıkaracağım. Onlar da kimi izahat yapacaklar." dedi.

Erdoğan, şu anda ihracatta göz boncuğu devirde başarısız müşterek sıçramayı yaptıklarını, Ticaret Bakanı'nın bunlarla alakadar nereden nereye gelindiğini anlatacağını, bire müşterek biçimde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın enerjide nereye gelindiğini göstereceğini vurguladı.

"Düşünün, enerjide bırakın müşterek gemiyi müşterek sandalet yoktu." diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi sismik araştırı gemilerimiz var. Üç pare sondalama gemimiz vardı. Şimdi ona müşterek de dördüncüyü arttırma ettik. Dördüncü de kullanılmamış kilometre. Bunları oldukça akla yatkın fiyatlarla aldık ve bunlar kendimize ait. Böyle müşterek nesne yoktu. Kiralama ile gidiyorduk. Diyelim ki BP ile anlaşıyorduk. BP geliyordu bizde araştırı yapıyordu. Ama natürel akıllılık bizdeydi. Biz saygınlık vermezdik, 'Araştırmayı yap, kazanırsan ½ si senin ½ si benim.' Shell’e de aynısını söylerdik. Ama demincek tığ özlük gemilerimize ehil çıktık. Onlarla baş başa özlük sularımızda hamdolsun keşifler yapıyoruz. Dünyaya da gemilerimizi isticar yapmaktayız ve bu kiralamayla gene paramızı kazanmaya bitmeme ederiz."

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aralıkta toplanacağı hatırlatılarak, "asgari ücretin artmasıyla işverenlerin, kimi çalışanlarını işten çıkartma" olasılığının ortadan kaldırılması düşüncesince ne kabilinden tedbirler alınacağı sorulan Erdoğan, "Görüşmelerin akışına layıkıyla inşallah tığ de kararımızı hayırlısıyla vereceğiz. Asgari ecir arttı sanarak iştirakçi emisyon kabilinden müşterek durumla karşılaşacağımızı da zannetmiyorum. Biz ast sağlık grupları ilkin iktisap etmek neredeyse milletimizin eksiksiz kesimlerinin avlu şartlarını ıslah etmek düşüncesince uğraş ediyoruz. İstenmeyen durumların oluşmasını engel iktisap etmek düşüncesince elimizdeki araçları kullanırız. Kimsenin kıygın bulunmasına izin etmeyiz." dedi.

Erdoğan, "Son devirde bilhassa un ve şeker hastalığı hastalığı kabilinden kimi besin maddelerinin, işlev ve istihsal sektöründe kimi dünyalık ve hizmetlerin piyasada bulunamadığına, karaborsa ve stokçuluğun yaygınlaştığına ilişikli bolca yakınma var. Bu mevzuda cezai yaptırımların artmasına müteveccih müşterek ek tedarik alınabilir mi?" sorusu üzerine, bu mevzuyla alakadar Ticaret Bakanlığının lüzumlu tedbirleri aldığını vurguladı.

Bu çeşit stokçuluğun yapılmasının banko memnu bulunduğunun altını çizen Erdoğan, şu biçimde konuştu:

"Örneğin, şekerle alakadar meydana getirilen açıklamaların peşi sıra Tarım ve Orman Bakanlığımız depolarda ne genişliğinde şeker hastalığı hastalığı bulunduğunu ifşa etmek aracılığıyla rastgele müşterek sıkıntının olmadığını aşırı belirgin belirgin ortaya koydular. Böyle müşterek başağrısı yok. Bunun haricinde sanayide bakıyorsunuz kimi parçaların, redif parçaların ve benzerleri satışı yahut bunların sektöre sürülmesi noktasında da ne efsus ki ambarlama yöntemiyle bunu piyasadan çekici ve bu mevzularda da üretimi kırıcı ahlaksızlar var, edepsizler var. İlgili bakanlıklarımızla eksiksiz bunların hakkında gitme kararlılığımız var. Arkadaşlara şurası da söyledim, 'eğer cezai müeyyideleri düşükse, bunların cezai müeyyidelerini tasarruf etmek aracılığıyla tığ bu işin hakkında gidelim.' Stokçuluk dinimizde de yasaktır."

"TEKNOFEST kuşağına ihtiyacımız var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Z kuşağı sanarak müşterek konsept var. Z kuşağına ne ileti özgülemek istersiniz?" sorusuna, "Bizim TEKNOFEST kuşağına ihtiyacımız var. TEKNOFEST kuşağı zekalarıyla, teknolojik ve ilmî çalışmalarıyla şu anda aşırı ağır müşterek yarışma içerisinde ve maşallah gelişigüzel tarafı tütün ediyorlar." yanıtını verdi.

TEKNOFEST'in Azerbaycan'da da ehemmiyetli müşterek programının olacağını kail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Samsun'da da müşterek izlence var. TEKNOFEST'i bilhassa bitmeme ettireceğiz. Şu benek da aşırı epey önemli, tığ geldiğimizde seçilmiş ve seçilme yaşı 30'du. Biz bu seçilmiş ve seçilme yaşını evvela 25'e, sonraları 18'e indirdik. Gençleri düşünen, gençlerle yatıp gençlerle koruyucu tümen AK Parti'dir. Niye bizlerden evvela 25 ve 18 gözyaşı grubu gündeme gelmedi? Biz getirdik. Bütün belgeler, tarih, gelişigüzel nesne ortada. Çünkü bizim akım merkezimiz şuydu, bizim ecdadımız Fatih, İstanbul'un fethini 21 yaşlarında gerçekleştirdi. Bu milletin büyükleri 20'li yaşlarında iri müşterek fetih gerçekleştiriyorsa bu milletin tevarüs etmiş bulunduğu emanetle tığ Allah'ın izniyle gelişigüzel işi başarırız."

Erdoğan, "Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın Türkiye'ye icra ettiği ziyarette müşterek paradigma anlaşmaya imza atıldı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile dünkü müşterek devre girildi diyebilir miyiz?" sorusu üzerine, "Muhammed bin Zayid'le 2011 senesinde müşterek görüşmemiz olmuştu. Ondan sonraları kimi ayrı ayrı dönemler yaşadık ancak tığ ağız ağıza ipleri koparmadık. En azından duyum teşkilatları çapraz şekilde görüşmelerine bitmeme etti. Bu arada ticari şekilde da ilişkilerimiz bitmeme etti." dedi.

Arzu edilmeyen gelişmeler bulunmasına karşın böylecene işin elleme müşterek noktaya geldiğini tamlayan Erdoğan, evvela Veliaht Prens Muhammed bin Zayid'in kardeşinin Türkiye'ye gelmiş şekilde alakadar birimler ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile kimi görüşmeler yaptığını, envestisman düşüncesince amade olduklarını dediğini aktardı. Erdoğan, elan sonraları da Muhammed bin Zayid'in bilhassa istemesi hakkında Türkiye'yi görüşme ettiğini tabir ederek, şu biçimde bitmeme etti:

"Hakikaten adeta karı hassasiyeti içerisinde müşterek görüşme oldu. Bu ziyarette de bu anlaşmaları gerçekleştirdik. Bu barışma metninde bulunan maddeler inanıyorum ki Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ortada dünkü müşterek zamanın başlamasına ve bunu temelli kılmaya fırsat bulunan müşterek aşama oldu. Gerek düet icap heyetler arasındaki görüşmelerimiz aşırı epey elleme geçti ve orada imzaları attık. Bundan ahir sürece müteveccih de baht olursa gücük ay kocaoğlan içerisinde benim müşterek iadeiziyaretim olacak. Benden evvela icap Dışişleri Bakanı'm icap Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı'mın ziyaretleri olacak. Ön hazırlıklar olacak. Arkasından şubatta da inşallah ego enli müşterek heyetle gideceğim ve kimi adımları aşırı çelimli biçimde atacağız. 10 bilyon dolarlık müşterek envestisman planı sundular. Bu envestisman planını da uygulamaya ayırmak aracılığıyla aşırı elan değişkin müşterek geleceği mensur etmiş olacağız. Bu mevzuda da elleme gelişmeler olacak. Tabii Bay Kemal absürt akkuş şeyler konuşup duruyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birleşik Arap Emirlikleri ile başlamış bulunan alım satım icap istemez İsrail ve Mısır'la ilişkileri akla getirdi. Siz bu ilişkilere ne bakıyorsunuz? İsrail ve Mısır'a büyükelçileri atayacak mısınız?" sorusunu, "Zaten kararımızı verdiğimiz devir natürel ki büyükelçileri de muhtemelen müşterek takvim zarfında tayin yerinde olacağız. Bu söylediğiniz devletlerin kiminde işgüder şekilde atık kimi adımlar var. Büyükelçi nanay ancak işgüder var. Bu adımları da peyderpey muhtemelen takvim zarfında atmış olacağız. Birleşik Arap Emirlikleri ile aramızda ne müşterek aşama atıldıysa, diğerleriyle de buna gibisi adımları atacağız." şeklinde yanıtladı.

"Bu biçimde hürmetsizlik yapan, bizlerden katiyen helallik beklemesin"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Veliaht Prens Muhammed bin Zayid'in ziyaretine bağlı "Hakiki Müslümanların sarayın indinde noktayı yoktur." ifadesi ile "gayri milli" açıklaması hatırlatılan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Her şeyden evvela bu aralar Bay Kemal helalleşmeden bahsediyor. Bir dava bakalım helal nedir, memnu nedir? Madem helalleşmeden bahsediyorsun, helalleşmek talip kalkıp da helalleşmek istediklerine bu biçimde gayri ulusal sanarak seslenme ayar mi? Gayri ulusal sanarak seslenme ettiğin insana oy verenler, bu ülkede yüzdelik 52. Yüzde 52 ile Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi mi? Seçildi. O nedenle 'Helalleşmek nelerdir Bay Kemal?' sanarak yoklamak lazım. Helal ve haramı öğrenmesi lazım. Şu anda tümen kuran emektar arkadaşları fark 'Bay Kemal'e hakkımı helal etmeyeceğim.' diyorlar. Yani Tayyip Erdoğan'a kalkıp bunu kail adam, sen kiminle helalleşeceksin? Bir el evvela benim sana hakkımı helal etmem lazım. Neden? Kazandığım davalar var. Avukatlarıma 'Daha hakkında gitmeyeceğim, bu davaları silme edin.' dedim. Ben hakeza yaklaşmış birisiyim. Ama görüyorum ki sen şu anda bana ve bizlere oy sağlayan tabanımıza gayri ulusal dersen tığ seninle katiyen helalleşemeyiz. Bu biçimde hürmetsizlik yapan, bizlerden katiyen helallik beklemesin."

"Türkiye bundan hakeza duyuru edilmiş bulunan müntehap tarihlerine alışacaktır"

Erdoğan, "Helalleşme tartışmasıyla ilgili Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu çağrısına yıldırı örgütü FETÖ ve PKK'dan müspet çağırma cihazı geldi. Selahattin Demirtaş'ın ihtilaf umumi başkanlarına miting çağrısı oldu. Bu çağrının bire müşterek gününde Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu miting ika sonucu aldı. 'Erken müntehap düşüncesince elimden mevrut gelişigüzel şeyi yapacağım.' dedi. Neler söylersiniz?" sorusunu, şu biçimde cevapladı:

"Elinden mevrut gelişigüzel nesne neymiş? Şu anda AK Parti Genel Başkanı şekilde ben, MHP Genel Başkanı şekilde Sayın Bahçeli, bire müşterek biçimde Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı şekilde Sayın Destici açıklamalarımızı yaptık. Bu işin zamanı Haziran 2023 dedik. Bu değişmeyecek. Bunu müşterek yol de değil, yüz yol söyledik. Kulağı var duymuyor, gözleri var görmüyor. Bunları bu genişliğinde belirgin söyledik. Sizin gücünüz bu ülkede müşterek er müntehap sonucu almaya kâfi mi, yetmez mi? Yetmez. Daha neyi konuşuyoruz, neyi tartışıyoruz. Her nesne bu genişliğinde belirgin ve belirgin ortada. Boşuna uğraşıyorlar. Adeta yersiz teneke çalıyorlar. Allah baht ederse Haziran 2023 müntehap tarihidir. Türkiye bundan hakeza duyuru edilmiş bulunan müntehap tarihlerine alışacaktır."

"İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Sağlık Bakanı'mızın Almanya'da canlı yurttaşlarımızın Türkiye'deki tedavilerine müteveccih çalışmalarına huzur çıktı. Bu siyasetçi kültürümüzde başarısız müşterek şey. Siyasal kültürümüz mü dönüşüyor, bu iş nereye varacak?" soruna Erdoğan, "Bizim hakeza müşterek derdimiz yok. Olsa olsa Millet İttifakı'nın hakeza müşterek yaklaşımı olabilir. Bunlar da kimdir Bay Kemal'dir, Bayan Meral'dir, HDP'dir. Bunlarda nedense sığınmacılara karşı, ülkemize mevrut göçmenlere huzur hakeza müşterek hasımlık var. Biz ise hakeza müşterek kini yapamayız." yanıtını verdi.

"Biz o merhametsizliği yapamayız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de 5 milyon yöresinde sığınmacı bulunduğunu belirterek, bu insanlara ev sahipliği yaptıklarını, ellerinden mevrut merakı ve alakayı gösterdiklerini dile getirdi. Milletin değerleri zarfında ev sahipliğinin değişkin müşterek toprak tuttuğuna ayraç fail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunu da tığ bitmeme ettiriyoruz. Bundan sonraları da bitmeme ettireceğiz. Biz şu anda Suriye'nin kuzeyinde yegâne bükülmüş briket evler yapıyoruz. Bu briket evler anca müşterek ateşleme meydana getirmiştir ki, demincek kimi devletler diyorlar ki, 'Bize müşterek plan sunun, yegâne bükülmüş değil dü katlı, üç bükülmüş konutlar yapalım, Türkiye'ye mevrut bulunan sığınmacıların özlük yurtlarına, özlük topraklarına dönmesini sağlayalım.' Şimdi arkadaşlarımızla baş başa bunun emek harcaması içindeyiz. İçişleri Bakanlığımız bu işi yakından strateji ediyor. İnşallah bu adımları da atacağız. Biz o merhametsizliği yapamayız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gasp ve cerh kabilinden nice suçtan kaydı bulunan müşterek ferdin göz boncuğu arama yapılmaksızın metroya bıçakla girebiliyor olması, kamusal bölgede şiddetin önlenmesiyle alakadar endişeleri artırdı. Daha evvela şiddete dağılmış kişileri, HES kodu gibisi müşterek sistemle muhtelif kamusal alanlardan hapsetmek muhtemel olur mi?" sorusuna da "Bu söylediğiniz İçişleri Bakanlığımızın gündeminde. Her muhtelif tedbiri alacağız. Yoğun müşterek biçimde bunların hakkında gideceğiz. Giriş kontrollerini ve ya içeride polisiye tedbirleri tasarruf etmek noktasında lüzumlu adımlar atılıyor, atılacak." yanıtını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler