USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Güvenilir gıdaya erişim bir imtiyaz değil, temel bir haktır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bir tarafta 810 milyon insanoğlu en temel gıda maddelerine ulaşmazken, öteki tarafta şişman kapital malikleri beş altı dakikalık gezinsel feza seyahati düşüncesince beniz milyonlarca doları harcayabilmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Güvenilir gıdaya erişim bir imtiyaz değil, temel bir haktır”
27-10-2021 11:14

İslam İşbirliği Teşkilatı 8. Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar Konferansı'na videoteyp ileti gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam ülkelerinin hoppadak konuşu manada değil, önemli manada da kalkınmış bir ekincilik sektörüne gereksinimi bulunduğunu söyledi. Dünya nüfusunun çoğaldığını ve buna ilişkin yerine toptan gıda talebinin de gün günden arttığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, naşir afetler, su kıtlığı, orman yangınları, sel, erozyon, susuzluk kabil hava değişikliğinin aksi sonuçlarının da gıda kaynaklarını bozma ettiğini belirtti. Tüm dünyada istihsal maliyetleri yükselirken ilkin dezavantajlı maşer kesimlerinin gıdaya erişiminin zorlaştığının altını çizen Erdoğan, gıda güvenliğinin güvence dibine katılması mevzusunun insanlığın anne ruzname maddelerinden bir tanesi durumuna geldiğini anlatım etti. Korona virüs salgınının tarımdaki bildirme dilek dengesini bozduğunu, tedbir zincirlerinde kırılmalara kere açtığını tamlayan Erdoğan, “Bu gestalt toptan ölçekte gıda sorununu hâlâ da derinleştirmiştir. Nitekim BM raporları, dünyada kesat çekici eş sayısının güzeşte yıla mucibince yükseldiğini ortaya koyuyor. Aynı raporlara mucibince evren nüfusunun tahminî yüzdelik 10'u kesat tehdidi ile gönül rahatlığı karşıya bulunuyor. Benzer biçimde ehliyetsiz beslenenlerin sayısında artma yaşanmakta, önümüzdeki çağa değgin tahminler kötümser bir levha çizmektedir” diyerek konuştu.

Salgının hoppadak temel gıdaya erişimde değil, insanoğlu yaşamını ilgili gayrı hususlarda da sorunları karmaşıklaştırdığını anlatım fail Erdoğan, “Bir tarafta 810 milyon insanoğlu en temel gıda maddelerine ulaşamazken, gayrı tarafta şişman kapital malikleri biraz dakikalık gezinsel feza seyahati düşüncesince beniz milyonlarca doları harcayabilmektedir. İletişimin bu derece yaygınlaştığı, dünyanın toptan köye dönüştüğü hakeza bir devirde on paralık kimsenin ‘bana ne başkasından' anlam lüksü yoktur. Yeterli, besleyen ve güvenli gıdaya erişim bir imtiyaz değil, hepsi düşüncesince temel bir haktır. İİT üyeleri yerine hâlâ adaletli bir evren düşüncesince sesimizi arttırmak insanlığa gönül rahatlığı mesuliyetimizin bir gereğidir. Tabii bunun düşüncesince aramızdaki ortaklık ve dayanışmayı artırmamız şişman ehemmiyet bildirme ediyor” dedi.

İslam ülkelerinin hoppadak konuşu manada değil, önemli manada da kalkınmış bir ekincilik sektörüne gereksinimi bulunduğunu kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu mevzuda halen istek edilen seviyeye gelinemediğini de belirtti. Erdoğan, “Teşkilat üyesi ülkeler, ekincilik ve gıda dalında birbirini bütünler konuşu yapılara ehil olmalarına karşın bu potansiyelden maatteessüf yeteri kadar yararlanma edemiyorlar. Geniş, ekilebilir alanlarının beraberinde makul coğrafi ve hava koşulları sebebiyle nice ekincilik ürününde evren önderi bulunan Türkiye'nin sınama ve imkanlarından tamamı kardeşlerimizin faydalanmasını istek ediyoruz. İİT 8. Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınmadan Sorumlu Bakanlar Konferansı'nın ülkelerimize dünkü afak açacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Derya Yetim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler