USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomistlerle buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde ekonomist ve akademisyenlerle müşterek araya geldiği görüşmede konuştu. Yeni paketi kararlılıkla uygulayacaklarını kail Erdoğan, "Tedbir paketiyle beraberce çağ üstündeki köpüğün müşterek günde ortadan kalk

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomistlerle buluştu
24-12-2021 16:14

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ekonomi politikasında zamanı yan yana değiş başlattık. Yüksek faizle enflasyonu arama altında terviç anlayışını bırakma ettik. Açıkladığımız paketle çağ üstündeki köpüğün az elan yan yana günde ortadan kalktığını gördük. Kur yükselirken küsurat fiyatlar, inerken de bire yan yana çabucak gerilemeli" dedi. Muhalefeti de IMF üstünden eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz IMF ile bağlarımızı kopardıktan sonradan anne muhalefet, süt kuzusu aykırılık bu arada vezneci yahut otellerin art kapılarında kendilerine gereğince kulislerini yürüttüler” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde ekonomist ve akademisyenlerle yan yana araya geldi. Basına gizli meydana gelen danışma ve kıymetlendirme toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Ülke şekilde İzmir ekonomi Kongresi'nden buyana ekonomide bizi hedeflerimize ulaştıracak istikamet atama etmenin içerisindeyiz. Tüm hamleler maatteessüf yan yana bölüm küresel, yan yana bölümü kişi iç devim bilimi sebeplerimizden ötürü gayrisıhhi kalmıştır. Hep dediğim denli 1923 ekonomi Kongresi kararlarının ömrü 1929 şişman buhranına derece sürmüştür. Rahmetli Menderes ve Özal'ın başlattıkları atılımların akıbetleri de hepinizin malumu. Türkiye evvel kere bizim hükümetlerimiz devrinde kısaca 20 salname okunabilen yan yana kalkınma devri yaşamıştır. Bu sayede şişman iktisadi hamlemizi yapabilmemiz düşüncesince emek vermeyi ehemmiyetli seviyede tamamlamayı başardık. Bir mevzuyu vurgulamak istiyorum. Mayıs 2013, faizi 4.5'e derece indirdiğimiz dönemdir. Enflasyon gine o devirde 6.51, buraya derece düştü. Arkadan Taksim Gezi vakaları patladı. Bizim bu manevramızı hazmedemeyen güçler bu adımı attılar. Bununla orada adeta duvara vurma vakası oldu” dedi.

“Ana aykırılık ve yanındakiler otellerin art kapılarında IMF ile kulis yaptılar”

Göreve geldiklerinde IMF'e bulunan borcun 23.5 bilyon dolar bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bu IMF'e bulunan borcumuzu gine Mayıs 2013'te akıbet taksiti ödeyerek IMF ile bulunan işlerimizi bitirdik. Şu anda IMF'e borcumuz bulunmadığı denli IMF'le rastgele yan yana kontağımız da yok. Ana aykırılık ve tarafındaki birileriyle otellerin art kapılarında bilindik birtakımı emek harcamaları IMF ile yaptılar. Ana muhalefetin sözcüsü emektar hazineci midir nedir, o da kulislerin içinde şahsen bulundu. Bunlar bizlere de devir kurnaz IMF'i referans edenlerdir. Bize IMF'i referans edenler, kılıç IMF ile bağlarımızı kopardıktan sonradan kendileri IMF ile anne muhalefet, süt kuzusu aykırılık bu arada vezneci yahut otellerin art kapılarında, kulislerinde kendilerine gereğince kulislerini yürüttüler” niteleyerek konuştu.

“Merkez Bankası'nın rezervi şu an 115 bilyon doların üzerinde”

Başbakanlığı devrinde Merkez Bankası rezervlerinin Nisan 2013'te 135 bilyon dolar bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sonra yan yana gerileyiş yaşandı. En az gözcü ise Eylül 2020'de 83 bilyon dolardı. Ondan sonradan toparlanma zamanına geçtik. Bu toparlanma ile bu arada de geldiğimiz gözcü 115 bilyon doların üzerindeyiz. Bu aşırı elan güzel yan yana pozisyona gelecek” dedi.

“Amacımız ülkemizi dünyanın en şişman 10 ekonomisi arasına sokmak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün bundan sonradan Türkiye, öğrenimden sağlığa, ulaştırmadan enerjiye, sanayiden turizme derece değme bölgede gereksinim duyan altyapıya sahiptir. Sizlere dağıttığımız bilgelik notunda da görebileceğiniz denli hepsi veriler bu altyapının amade olduğuna ayraç ediyor. Amacımız bu çelimli enfrastrüktür üstünde ülkemizi dünyanın en şişman 10 ekonomisi arasına sokmaktır. Küresel ekonominin iplerini ellerinde markajcı ülkeler, 2008 mal krizinden buyana ağır bocalama içindedir. Türkiye'nin de aralarında bulunmuş olduğu büyümekte bulunan devletlerin yukarı lige kabarmak düşüncesince bitirdikleri baskının etkisiyle bocalama elan da artmıştır. Gelişmiş devletler yan yana taraftan kişi aralarında savaşım ederken, yan yana taraftan da büyümekte bulunan devletlerin pastadan aldıkları payın artışını engellemenin peşindedir. Korona virüs salgını bu tablonun aşırı elan belirgin görülmesini sağlamıştır. Finans krizini halletmek düşüncesince başlatılan ve salgınla elan da artarak devam eden mal arzı sert aşırı problemi da yanı sıra getirmiştir. Bu levha Türkiye düşüncesince mütekâmil devletler sınıfına çıkacak hedefini yaşama geçirmesi açısından enikonu akıllıca zemininin varlığının ispatıdır” niteleyerek konuştu.

“Ekonomi politikasında zamanı yan yana değiş başlattık"

"Uzakdoğu ile Avrupa arasındaki en ehemmiyetli istihsal mazi hizmet insanoğlu gücü olduğumuz gerçeğini hemen kılıç değil hacısı hocası biliyor" diyen Erdoğan, "Bu amaçla ekonomi politikasında zamanı yan yana değiş başlattık. Bu değiş dünkü de başlamamıştır. Uzunca yan yana süredir bitmeme etmektedir. Öncelikle alışılmış ekonomi anlayışının faziletkâr faizle enflasyonu arama altında terviç anlayışını yan yana kenara bıraktık. Bunun namına yatırım, istihdam, üretim, dış satım ve akan yan yana tomar kanalıyla ülkeyi ilave devamlı yan yana ekonomi politikasına yöneldik. Böylesine şişman yan yana değiş bedava olmuyor. Her şeyden ilkin bu tercihin yanı sıra getirmiş olduğu sert aşırı risk, sert aşırı istifham göstergesi var.

Türkiye'yi başka ayrışık mısra getiremeyeceklerini anlayanlar hepsi güçlerini ekonomi bölgesine yöneltmiştir. İçimizde de maatteessüf bu mülevves senaryoya figüranlık hazırlamaya fahri bunca yan yana siyasi akademisyen, iletişim araçları personeli çıkmıştır. Ama önümüzdeki fırsatlar öylesine şişman ve zamanı ki bu risklerin hepsini de hücre almaya değdiğine inanıyoruz. Nitekim döviz kurundaki düzgün olmayan sansasyon bu risklerden bir tanesi şekilde kapımıza dayanmıştır. Uzunca yan yana müddet bu dalgalanmayı faizleri artırarak tevkif baskılarına verilen kaldığımızı çoğumuz biliyoruz. Hatta kişi arkadaşlarımız ortada da bire yan yana yönde değerlendirmeler yapanlar bulunduğunu da itiraf kılmak isterim. Biz hepsi telkinlere, ayrıca akıbet vakitlere baş yayınlayan tehditlere aldırış etmeden kişi programımızı uygulamakta ısrar ettik.

Tedbir paketini açıklamamızla beraberce çağ üstündeki köpüğün yan yana günde ortadan kalktığını gördük. Bu neticenin ortaya çıkmasında paketin içinde ne olduğu derece ekonomi politikamızın başarısı ve kararlılığımızı göstermemiz de aşırı can alıcı olmuştur. Estirilmeye çalışılmış bulunan fırtınaların, karabulutların tersine ekonomimizin istihdam ve istihsal tarafında işler kusursuz denecek seviyede güzel gitmektedir. Bütçe tarafında da nazar boncuğu sıkıntımız bulunan değildir. En aşırı tedirginliğe sebep açan mal sistemini oturttuğumuzda önümüzdeki yazları ekonomimizin alelacayip iklime girdiğine tanıklık edeceğiz” biçiminde konuştu.

“Günde beş altı kere paha düzenleyenlerin bire yan yana çabucak indirimlerini bekliyoruz”

Fahiş fiyatlara bağlı değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Döviz fiyatlarındaki yükselişi mazeret ederek maliyetlerindeki esas değişimle orantısız fahiş paha artışı yapanlar oldu. Günde beş altı kere paha düzenleyenlerin, kimlik düzenleyenlerin ulus namına takip edeni olacağımızı, ilişik icra vekili arkadaşlarımızla üstlerine gideceğimizi anımsatmak istiyorum. Bu milleti sömürmeye kimsenin hakkı yok. Dolardaki çoğalma esnasında tutarları ne çabucak ve ne nispeten yükseltiyorlarsa demin de gelişememiş indirmelerini bekliyoruz. İndirime küçük yolla başlamış bulunan firmalarımız var lakin bunlardan da yükselişteki hıza ulaşmalarını istiyoruz. Konut ve 2. el piyasalarındaki fiyatlar da buna dahildir. eğer gerçekleşmezse bakanlıklarımız üstlerine gideceklerdir. Bu makamda bulunmamızın gereği budur. Milletimiz bu makama boşu anlamsız getirmedi. Benim haklarıma erbap çıkacaksın niteleyerek getirdi. Biz de onların haklarını destek olmak zorundayız. Ülkemizi faziletkâr repo ve hormonlu seviye artışı cenderesinden çıkardığımız denli faziletkâr paha artışı bataklığından da ırak tutmakta kararlıyız” dedi.

"Çözüm önerileri tarz foto olacaktır"

Ekonomist ve akademisyenlerden gestalt tespitinden aşırı hal önerilerinde bulunmalarını istediklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerektiğinde arkadaşlarımıza da gır vererek hepsi sorularınızı açıkça yürekle cevaplayacağız. Sizlerden yan yana tane isteğim gestalt tespitinden aşırı hal önerilerinizi almak. Bu hal önerilerini bizlere açıkça yürekle söylerseniz, bu bizlere bire yan yana sürede tarz foto olacaktır. Türkiye ekonomisi mevzusundaki değerlendirmelerinizi, başta de asılsız hata bilindik bilgiler geliyor, bunlar değil burada konuşulanlar üstünden yapalım. Eğer bunu yaparsak bu bizim düşüncesince tarz foto kabil ve bu tarz foto tavsiyelerinizle beraberce de çoğumuz bu başlattığımız başta seviye endeksli TL dair aşırı elan çabucak tarz almış oluruz ve halkımızı, vatandaşımızı hiç kimseye de ezdirmeyiz. Şimdi lafı sizlere bırakıyorum" ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Şeker

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler