USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Çalıştık, çabaladık, kuyruğuna geldik'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizi idmansızlık periyodunu geride bırakıp pişme zamanına etmek düşüncesince verdiğimiz mücadelenin sonuç aşamasındayız. Uğraştık, didindik, çabaladık, kuyruğuna geldik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Çalıştık, çabaladık, kuyruğuna geldik'
17-02-2022 13:58
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde planlı mânialı işyar ataması programına dahil bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda etkin mânialı vatandaşların sayısına bağlı bilgiler verdi, konuşu gelişimleri değerlendirdi. 2 bin 927 mânialı işyar ataması yapılacağını ve bu atamayla baş başa kamudaki mânialı etkin sayısının 66 bine ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümete geldiklerinden buyana icra ettikleri 63 bin tayin ile engellilerin yaşama katılmalarını sağladıklarını kaydetti.

Kamudaki mânialı iştirakçi sayısının da bu süreçte 127 bine yaklaştığının altını çizen Erdoğan, sonuç 19 yılda kamuda istihdam edilen bütün mânialı sayısının 192 bin sınırına dayandığını söyledi. Son kendisine amme kurumlarında kontratlı statüsünde fariza karşıcı personel düşüncesince de yüzdelik 3 mânialı mesai vermek mecburiyeti getirerek 12 bin engelliye şimdi istihdam endüstrisi açtıklarını anlatım fail Erdoğan, mânialı amme mensubu seçilmiş sınavına müracaat ücretini kaldırarak işyar kazanmak talip engellileri bu dertten de kurtardıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Engelli kardeşlerimizin hususi sektörde ve öz girişimlerinde de görünürlüklerin şimdi da arttığını görüyoruz. Artık gelişigüzel vatandaşımız kabil mânialı yurttaşlarımız da kabiliyetlerini, birikimlerini, gayretlerini sergileyerek iş hayatında yerlerini alabilmekte, enine boyuna elleme konumlara gelebilmektedir. Bu kapsamda 3 bin 200 mânialı vatandaşımıza öz işini kurması düşüncesince 65 bin liraya denli bağış desteği veriyoruz. Bu tablonun arkasında engellilerin gelişigüzel seviyede rahat yetişek alabilmelerini gerçekleştirme edecek ast yapıyı kurmuş, kendilerine müstelzim kâffesi destekleri ve teşvikleri elde etmiş olmamız vardır. Yeter ki kalpler mânialı olmasın, onun dışındaki engelleri aşacak azme ve güce sahibiz” niteleyerek konuştu.

“Evde bakım katkısı düzlük mânialı sayısı 535 bin 700'e ulaştı”

Geçmişte yaşanmış bulunan katı baş döndürücü başağrısı kabil mânialı vatandaşların ne şartlar, ne vicdan yaralayıcı sahneler içre yaşamını sürdürdüğünün tez unutulduğunu kail Erdoğan, “Bu ülkede evinin en ücra köşesinde kilitlenmiş ortak bap peşinde gelişigüzel muhtelif insanca imkandan mahrum halde yaşamaya mahkum edilmiş engelliler vardı. Bu ülkede zincirle yahut iple ortak yere bağlanıp öz evinin içre bile yaşama karışmasına müsaade verilmemiş engelliler vardı. Bu ülkede sokağa çıktığında horlanan, biçimsiz muamelelere verilen artan engelliler vardı. Herhangi ortak aileden mânialı ferdin bulunmasının o ailenin yaşamının kararması anlamına geldiği dönemler yaşadık.

Normal koşullarda geçimini sağlamakta, gereksinimlerini karşılamakta doğrusu zorluk çeken ailelerin mânialı bireylerin yükü altında ezildiği dönemler yaşadık. Hükümete geldiğimizde ülkemizin gelişigüzel kesimi kabil engellilerimizi de derinliğine yılların birikimi bulunan ihmallerin, beklentilerin içre bulduk. Hemen işe koyulduk, çalışmaya başladık. Öncelikle mânialı bireylerin aileleri üstündeki kardeşlerimizin bakımevlerine yahut benzer bölgelere kapatılmaya ister kalmadan öz ailelerinin indinde gerekseme duydukları hizmetleri alabilmelerini gerçekleştirme ettik. Evde bakım desteği, evde bakım yardımı, gün dirim merkezleri, imge evleri kabil uygulamaları kılıç devreye aldık. Geçtiğimiz yılsonu sebebiyle evde bakım katkısı düzlük mânialı sayısı 535 bin 700'e ulaştı. Okullarda kaynaştırma eğitimi düzlük mânialı mektepli sayısı 58 binden 320 bine çıktı. hususi yetişek sınıflarında yetişek gören mânialı sayısı 7 binden 50 bin sınırına dayandı.

Üniversitelerimizin tamamında rakamları 50 bine yakın yüksek tahsil talebelerine bakım sağlayan mânialı mektepli eş güdüm merkezleri kurulmuştur. Sadece eğitimle kalmadık, yaşamın gelişigüzel dalında engellilerimizin hizmetlere erişimini sağlayacak mekanizmalar oluşmasını sağladık. Ulaşım araçlarından binalara denli katı baş döndürücü durumunda erişilebilirliği kolaylaştıracak tensikat yaptık. Verdiğimiz desteklerle, yaşama geçirdiğimiz parasız erişim uygulamaları aracılığıyla engellilerin yaşama katılımını kolaylaştırdık.

Engellilerimizin önlerinin açıldığında nite iri başarılar ortaya koyabileceklerinin en dobra örneklerine spor dalında tanık oluyoruz. Uluslararası müsabakalarda madalya hesabına madalya ele geçiren mânialı sporcularımız bayrağımızı gururla dalgalandırırken bizleri de sevince boğuyor. Ziyaret ettiğimiz illerde azimle, coşkuyla, aşkla yaşama sarılan engellileri gördükçe yaptığımız işin ne denli akilane bulunduğunu ortak eş şimdi anlıyoruz. Şimdi de 2030 mâniasız görünüş vesikası ile kâffesi bu emek harcamaları şimdi ileriye taşımayı, engellilerimizin potansiyelini en yukarı kurda kullanabilmelerini gerçekleştirme etmeyi hedefliyoruz. Çünkü kılıç gelişigüzel vatandaşımız kabil mânialı kardeşlerimizi de Allah düşüncesince seviyor, onlara Allah rızası düşüncesince bakım veriyoruz. Niyet katışıksız olunca akıbette ona uyarınca kader ediyor” biçiminde konuştu.

“Türkiye ekonomide tarihinin en çelimli zamanına girmektedir”

Mevlana'nın “Hamdık, piştik, yandık” laflarını hatırlatan Erdoğan, “Biz de ülkemizi idmansızlık periyodunu geride bırakıp pişme zamanına kılmak düşüncesince verdiğimiz mücadelenin sonuç aşamasındayız. Osmanlı düşüncesince bu nazik sıçrama devri İstanbul'un fethiydi. Bizim düşüncesince de bu fasıl ülkemizi dünyanın en iri 10 ekonomisi arasına sokma, kısaca 2023 hedeflerimize ulaşma, 2053 vizyonumuza kilitlenme sürecidir. Milletçe bu safhaya gelene denli baş döndürücü savaş ettik, baş döndürücü çalıştık, baş döndürücü mesai harcadık, baş döndürücü değer ödedik, baş döndürücü fedakarlık yaptık. Hani derler ya ‘yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik.' İşte kılıç de uğraştık, didindik, çabaladık, kuyruğuna geldik. Dünyanın dengeleri, global esenlik krizi ve onun açığa çıkardığı konuşu sarsıntılarla bozulurken Türkiye, meydana getirdiği hazırlıkların karşılığını yatırımla, istihdamla, üretimle, ihracatla, akan fazlayla repo eliyle alıyoruz. Elbette bizim de yaşadığımız teessürat var.

Vesayetten darbelere, terörden konuşu tuzaklara denli birçok saldırıları göğüslemiş ortak iklim kendisine bu sıkıntıların da üstesinden geleceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Hayat pahalılığı özellikle kazanmak şartıyla birtakımı konjonktürel meselelerin bizi esas gayemizden kopartmasına müsaade veremeyiz. Vesayetin enerjisini nite kırdıysak, darbecilerin önünü nite kestiysek, yıldırı örgütlerinin başını nite ezdiysek, konuşu tetikçilere meydanı nite bırakmadıysak, vatandaşlarımızı bugünkü sıkıntıların pençesinden de Allah'ın izni ile kurtaracağız. Büyük ve çelimli Türkiye'nin yapımı hedefiyle hazırlamış olduğumuz programımızı yavaş yavaş uyguluyoruz.

Ülkemizin ayağına yaralanan gelişigüzel pranga kabil getiri prangasını da, döviz mobilyasız prangasını da, şişkinlik prangasını da parçalayıp atacağız. Dikkat ederseniz bundan böyle getiri tartışması ehemmiyetli seviyede gündemden düştü, ayrımsız halde döviz mobilyasız da istikrara kavuştu. Şimdi tam enflasyonu baştan biricik haneli sayılara inzal var. Ekonomi programımızın ortak numara hedefi insanlarımızı işsiz, aşsız, gelirsiz bırakmamaktır. Yani istihdamı güçlendirmektir. Gelişmiş devletlerin bile ağır savrulmalar yaşamış olduğu istihdamda, kılıç müstevli çağında 3 milyon zait sağlamayı başardık. Böylece bütün istihdamı tarihimizde önce eş 30 milyonun üzerinde çıkarttık. Bu ne eyitmek biliyor musunuz? Ülkemizde çalışabilecek yüzyıl nüfusunun az şimdi ½ si istihdam edilmekte demektir. Sanayi, istihsal ve geri bakım tarafında işler doğrusu elleme gidiyor. İnşallah ilkbahar ile baş başa gezim ve yapım sezonunun açılmasıyla istihdam payı çabucak artmaya bitmeme edecektir.

Siz, daima kaygı senaryoları yazarak milletimizin moralini bozmaya, kötümserlik aşılamaya çalışanlara zinhar ha bakmayın. Türkiye ekonomide tarihinin en çelimli zamanına girmektedir. Yaz aylarıyla baş başa bu tablonun müspet etkilerini görmeye başlayacak, 2023'e de cumhuriyetimizin 100. yılına uygun ortak siyasal ve konuşu çelimli gireceğiz. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Yeter ki kılıç birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize ehil çıkalım. Emin olun arkası baş döndürücü kolay” ifadelerini kullandı.

Derya Yetim - Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler