USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Bu yıl hedefimizi rahatlıkla aşacağımıza inanıyorum'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-Hırvatistan İş Forumu'nda icra ettiği konuşmada, "İHA teknolojilerinde attığımız hamle yardımıyla bu bölgede dünyanın en kalburüstü üç ülkesinden biriyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Bu yıl hedefimizi rahatlıkla aşacağımıza inanıyorum'
08-09-2022 19:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkan turunun akıbet durağı bulunan Hırvatistan'da temaslarını sürdürüyor. Türkiye-Hırvatistan İş Forumu'nda ehemmiyetli açıklamalarda mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sözlerime, 6 salname yan yana aranın arkası esna Zagreb'de sizlerle gene baş başa olmaktan duyduğum memnuniyeti tabir ederek neşet buyurmak istiyorum. Bu buluşmamızın, Türkiye ve Hırvatistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yılını kutladığımız yan yana çağda gerçekleşmesinden başkaca sevinme duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterdikleri misafirperverlikten dolayı Cumhurbaşkanı Sayın Milanovic ilkin edinmek üzere, kâffesi Hırvat makamlarına teşekkürname ediyorum. Bu organizasyonu düzenleyen DEİK'i ve Hırvat muhataplarını da başkaca kutlama ediyorum” dedi.

"Türkiye ve Hırvatistan, diyalekt konumları ve ekonomileri bakımından kuma ülkelerdir"

Bu sabahleyin Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ile dişi görüşmeler gerçekleştirdiklerini kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İki iklim arasındaki iktisadi ve ticari ilişkileri uzun boylu ele aldık. Aldığımız kararların ülkelerimiz arasındaki ülfet ve iş birliğini elan encam taşıyacağına inanıyorum. Bugünkü istişarelerin bizlere hatırlattığı bap şudur: Türkiye ve Hırvatistan, diyalekt konumları ve ekonomileri bakımından kuma ülkelerdir. Son zamanlarda iktisadi ve ticari iş birliğimizde yakaladığımız ivme bu mevzuda beklenti vericidir” ifadelerini kullandı.

"Bu yıl hedefimizi rahatlıkla aşacağımıza inanıyorum"

Hırvatistan'a yan yana evveli ziyareti gerçekleştirdikleri 2016 yılından bugüne tecim kütlesinin tahminî 2 buçuk katına çıktığını açıklanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2015 böylece 387 milyon dolar bulunan tecim hacmimiz, 2021 böylece 900 milyon dolara ulaştı. O ziyaretim esnasında belirlemiş olduğumuz 5 yılda 1 bilyon dolara erişme hedefinde müstevli dolayısıyla önemsiz yan yana sapma oldu. Ancak bu yıl hedefimizi rahatlıkla aşacağımıza inanıyorum. 2022'nin ön sekiz kocaoğlan bakımından 760 milyon doları evveli durumdayız. Şimdi toy hedefimizi çelimsiz vadede 2 bilyon dolar yerine belirledik. Orta ve derinliğine vadede ise 5 bilyon dolara ulaşmamızın uğrunda tek bariyer görmüyorum” dedi.

"İş formunun düet ticari, iktisadi ilişkilerimizdeki çelimli ivmeyi artırmasını diliyorum"

Hırvatistan ile envestisman dalında iş birliğinin de göbek grado geliştiğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Firmalarımızın enerji, inşaat, altyapı, gezim ve bankacılık ilkin edinmek neredeyse muhtelif sektörlerde izlemsel işlere imza atıyor. İş formunun düet ticari, iktisadi ilişkilerimizdeki çelimli ivmeyi artırmasını ve toy teşrikimesai olanaklarına okazyon olmasını diliyorum. Devlet yöneticileri yerine bizler, iş dünyasının önündeki bürokratik zorlukları ve engelleri kaldırmakla görevliyiz. Sizlere de iş dünyası yerine ülkelerimiz arasındaki iktisadi ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunma rolü düşüyor. Türkiye ve Hırvatistan arasındaki iktisadi ilişkilerin ve ülfet bağlarının pekiştirilmesi için, değme birinizin içten çaba göstereceğine şahsım ve dostlarım inanıyoruz. Ticari diplomatlık faaliyetleriyle Türkiye'nin müteşebbis vizyonunu taşınmazlar dışına haiz DEİK'e ve Türkiye-Hırvatistan İş Konseyi'ne teşekkürname ediyorum” halinde konuştu.

"Hırvatistan, Avrupa pazarlarına hususiyet kabilinden arttırma avantajlara da sahip"

Hırvatistan'da çalışkanlık yayınlayan Türk firmalarının turizm, yenilenebilir erke ve bankacılık sektörlerindeki yatırımlarının 200 milyon euroya ulaştığını açıklanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üçüncü ülkelerden mevrut yatırımlarla baş başa bu rakamın gerçekte aşırı elan faziletli ölçüde bulunduğu biliyoruz. Önümüzde aşırı elan degaje yan yana teşrikimesai ve tecim endüstrisi mevcuttur. Enerji, altyapı, dijitalleşme, turizm, tarım, sulama ve hayvancılık ilkin edinmek neredeyse degaje yan yana yelpazede iş birliğimizi geliştirebiliriz. Avrupa Birliği fonlarının sağlayacağı ivme ile enerji, enfrastrüktür ve dijitalleşme yatırımlarının Hırvatistan'da artarak çoğalması bekleniyor. Türkiye, bu alandaki imkanlarını Hırvat arkadaşlarıyla paylaşmaya hazırdır. Ayrıca, KOBİ'ler dair atılacak kuma adımların, toy iş birliklerinin önünü açacağı kanaatindeyim. Potansiyel teşrikimesai alanları ortada tarım, hayvancılık ve sulama projeleri de var. Verimli toprakları, mütekâmil muvasala altyapısı, ensesi kalın yenilenebilir erke kaynakları ve yetişkin iş gücü bulunan Hırvatistan, Avrupa pazarlarına hususiyet kabilinden arttırma avantajlara da sahip. Türkiye ile Hırvatistan'ın gerçekleştirecekleri şümullü iktisadi ve ticari iş birliklerinin, ülkelerimizin yanı esna bölgenin büyümesine de ulama yapacağına inanıyorum” dedi.

"Korona virüs salgını sürecinde yaşananlar Türk ekonomisinin enerjisini gösterdi"

“Türk taşınmazlar dışı üstencilik ve uygulayım danışmanlık sektörü, hassaten 2003 yılından buyana iş hacmini göbek grado artırıyor” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yurt dışı üstencilik sektörümüz, bugüne genişliğinde bütün 460 bilyon dolar mesabesinde 11 bin 300 plan üstlendi. Firmalarımız dünyanın ciharıyek köşesinde akıbet basamak güzel planlara imza atarak domestik istihdamı da sağlıyor. Gerek Hırvatistan'ın enfrastrüktür ve yer sarsıntısı sonrası baştan konfigürasyon faaliyetlerinde ister üçüncü ülkelerdeki projelerde firmalarımızın bu arada çalışabilir. Hırvat yetkililerden, Türk firmaları ve iş adamlarına, envestisman ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması ve isteklendirme politikalarının geliştirilmesi kabilinden mevzularda kolay göstermelerini beklediğimizi tabir buyurmak istiyorum. Korona virüs salgını sürecinde yaşananlar Türk ekonomisinin gücünü, dayanıklılığını ve akıbet 20 yılda katettiği mesafeyi açık açık göstermiştir. Küresel ekonominin yüzdelik 3,4 küçüldüğü 2020 senesinde kılıç yüzdelik 1,8'lik çoğalma payı yakaladık. Dünya ekonomisi ağırbaşlı daralma riskiyle yüzleşirken, 2022 yılı ön çeyreğinde yüzdelik 7,5 ikinci çeyreğinde 7,6 oranında çoğalma kaydettik. İhracatımız bu ay nedeni ile salname bazda 250 bilyon doların için çıktı. 2003-2021 devrinde 240 bilyon dolardan yan yana tomar direkt arsıulusal envestisman çekmeyi başardık” halinde konuştu.

"Muharip İnsansız Uçak Sistemimizle dünyanın 1 numarası biçimine getirmeyi hedefliyoruz"

“Sadece geçtiğimiz yıl ülkemize 14 bilyon dolar mesabesinde arttırma direkt arsıulusal envestisman geldi” açıklamasında mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 16 yılda Orta ve Doğu Avrupa'da en yan yana tomar arsıulusal direkt envestisman düzlük ikinci ülkeyiz. İnsansız Hava Araçları teknolojilerinde geleceği okuyarak attığımız etap yardımıyla zaman bu bölgede dünyanın en güzel üç ülkesinden biriyiz. Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracımızın da katılmasıyla yan yana yukarı lige çıkardığımız İHA filomuzu, Muharip İnsansız Uçak Sistemimizle dünyanın 1 numarası biçimine getirmeyi hedefliyoruz. Tüm bunlar, Türk ekonomisinin gücünün ve Türkiye'ye mahsus güvenin en konkre işaretleridir. Bunun indinde Türkiye, iş ihdas ve iş ika fırsatları bakımından akıbet basamak alımlı yan yana mevzuata ve uygulamaya sahiptir. Türk Hava Yolları vasıtasıyla, İstanbul üstünden dünyanın 340'tan yan yana tomar destinasyonuna rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Küresel uçuşların kesişme noktasına dönüşen İstanbul Havalimanı, 2021'de ağırladığı geçici sayısıyla Avrupa'nın 2. keyif meydanı hâline geldi” dedi.

"Hırvat iş adamlarına değme muhtelif kolaylığı sağladık ve sağlamaya hazırız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Turkish Cargo 2022 yılının Haziran kocaoğlan verilerine mucibince kargo pazarında dünyanın en şişman 4. iklim kargo taşıyıcısı oldu. Ülkemiz devim bilimi nüfusumuz, degaje piyasa imkanlarımız ve yatırımcı dostu mevzuatımızla Hırvat iş adamlarına aşırı şişman fırsatlar sunuyor. Ülkelerimiz arasındaki hassaten bu dayanışma, inanıyorum ki değme dü ülkeyi de kulaklı kulaklı esasına mucibince aşırı elan çelimli yan yana gayeye ulaştıracaktır. Daha evveli ziyaretlerimde de belirttiğim gibi, Hırvat iş adamlarına değme muhtelif kolaylığı sağladık ve sağlamaya hazırız. Görüşmelerimizde ayrımsız iradenin Hırvat makamlarında da olduğuna tanıklık ettim. Bugünkü iş forumunun, ülkelerimiz arasındaki dostluğun pekiştirilmesine, çapraz yatırımların ve ticaretin elan da artırılmasına okazyon olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler