USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 76. Genel Kurulu Toplantısında dünyaya seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu Toplantısı'nda dünyaya seslendi. Erdoğan, güneş tacı salgını, Afganistan, Suriye ve Libya'da yaşanmış olan gelişmeler, Kıbrıs meselesi ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin beraberinde konuşmasının

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 76. Genel Kurulu Toplantısında dünyaya seslendi
22-09-2021 00:04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu Toplantısında meydana getirdiği konuşmada, “Uluslararası maşer müşterek 10 sene daha Suriye krizinin bitmeme etmesine müsaade veremez. Suriye krizinde adamlık onurunu kurtaran müşterek ev bark şekilde bundan hakeza dünkü huruç dalgalarını karşılamaya ne imkanımız ne tahammülümüz var” dedi.

“Umutla dayanıklılığı mensur etmek”

Bu sene ki Genel Kurulun “Umutla dayanıklılığı mensur etmek” temasıyla düzenlenmesinin muvafık bulunduğunun altını çizen Erdoğan, “Geride bıraktığımız tahminî 2 yılda adamlık şekilde bungun eyyam geçirdik. Son yüzyılın en şişman afiyet krizi şekilde nitelenen Covid-19 salgınında aralarında dostlarımızın, yakınlarımızın, sevdiklerimizin de bulunduğu 4,6 milyon insanı kaybettik. Gösterilen onca çabaya ve aşılamada tahsil edilen mesafeye karşın salgının negatif etkilerinin bitmeme ettiğin görüyoruz. BM 76. Genel Kurulunu da hakeza müşterek atmosferde gerçekleştiriyoruz. Burada vereceğimiz el birliği ve ortaklık mesajlarının salgınla mücadeleyi desteklemenin yanı esna çetin eyyam zihayat milyarlarca insanoğlunun umutlarını artıracağına inanıyorum. Genel Kurulumuzun arsıulusal toplumun meselelerinde çözüme daha çalışan ulama sağlaması düşüncesince güçlendirilmesi gerekiyor. Bu doğrultuda velut icraat önleyen 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır'a şükranlarımı sunuyorum. 76. Genel Kurul Başkanlığın üstüne saha Abdullah Şahid'in devraldığı bayrağı aşırı daha yukarılara taşıyacağına inanıyorum. Türkiye şekilde Genel Kurulun faaliyetlerini en velut biçimde yürütme etmesi düşüncesince üzerimize sakıt sorumlulukları hesabına getirmeyi sürdüreceğiz. Bu vesile ile BM Genel Sekreterliği vazifesini müşterek kere daha üstüne saha Sayın Guterres'i kutlama kartı ediyorum. Bu sene ki Genel Kurulun ‘Umutla dayanıklılığı mensur etmek' temasıyla düzenlenmesi görülmedik isabetlidir” dedi.

“Türkovac'ı tamamı insanlığın istifadesine sunacağız”

Korona virüs salgını ile baş başa dünyada yaşanmış bulunan gelişmelere yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öncelikle biberli da olsa müşterek doğruyu anlatım geçirmek istiyorum, adamlık şekilde bizlere şişman müşterek familya olduğumuzu gine hatırlatan bu salgında ne eyvah ki, global el birliği açısından dobra müşterek sınav verilemedi. Bilhassa az kaslı devletler ve serseri maşer kesimleri müstevli karşısında adeta kaderlerine ayrılma edildi. Dünya genelindeki dirilik kaybının yüksekliğinde global sistemin bundan hakeza hal hesabına dava çıkartan, sorunları derinleştiren, sorunları çözümsüzlüğe mahkum fail ayrık yapısının da oranı bulunuyor. Milyonlarca insanoğlunun yaşamını kaybettiği, on milyonlarca insanoğlunun virüsün pençesinde kıvrandığı müşterek çağda aşılama milliyetçiliğinin ayrımlı yöntemlerle halen sürdürülüyor olması adamlık namına beniz kızartıcıdır” sanarak konuştu.

“İlk aşının Almanya'da zihayat Türk menşeli dü bilgelik insanı çeşidinden geliştirilmesinden alım çalım duyduk”

“Özellikle bu salgını global müşterek felaketin üstesinden fakat arsıulusal ortaklık ve dayanışmayla gelinebileceği açıktır” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Tüm devletler bu salgından kurtulmadan rastgele müşterek ülkenin biricik başına güven içinde yaşamını sürdürmesi belkili değildir. Genel Kurulda ortaya çıkma iradenin bu hakikatin anlaşılması itibarıyla müşterek dönüm noktası olmasını dilek ediyoruz. Salgın devrinde global işbirliğinin önemi indinde tababet biliminin eriştiği erdemli seviyeyi de rüyet olanağı bulduk. DSÖ çeşidinden onaylanan evvel aşının Almanya'da zihayat Türk menşeli dü bilgelik insanı çeşidinden geliştirilmesinden alım çalım duyduk” dedi.

“159 ev bark ve 12 arsıulusal kuruma tıbbi iane gönderdik”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye şekilde ‘insanı yaşat ki kut yaşasın' fideist ile evvel günden itibaren elimizdeki olanakları arkadaş ve kardeşlerimizle paylaşmaya çalıştık. Bir taraftan yurttaşlarımıza en dobra afiyet hizmetini sunarken, öteki taraftan da 159 ev bark ve 12 arsıulusal kuruma tıbbi iane gönderdik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vesile ile evcil aşımız Türkovac'ı DOĞRU sürede milletimizle baş başa tamamı insanlığın istifadesine sunacağımızı buradan anlatım geçirmek istiyorum. DSÖ'nün güçlendirilmesi ve salgınlara huzur kontrat hazırlanması girişimlerini destekliyoruz. Kamu sağılığının korunması ile toplumsal ve iktisadi yaşamın devamı ortada akla yatkın müşterek balans kurulması icap ettiğini de ilkin vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Afgan halkının huzura kavuşmasını dilek ediyoruz”

Afganistan'da yaşanmış bulunan gelişimleri BM Genel Kurulu kürsüsünden özetleyen Erdoğan, “Yaşadığımız olaylar bizlere birtakım gerçekleri gine yeni baştan hatırlatmaktadır. Sevinçlerimiz üzere hüzünlerimiz, acılarımız üzere başarılarımız, sorunlarımız üzere çözümlerimiz de ortaktır. ‘Ben yaptım oldu', bu mantıkla akım edildiğinde bunun faturasını yalnızca mahsus çivi devletler değil, tamamı adamlık ödemektedir. Sahadaki gerçekleri ve toplumsal dokuyu dikkate almayan dayatmacı yöntemlerle meselelere hal üretilemeyeceği en kâr Afganistan'da aşırı biberli müşterek biçimde görülmüştür. Afganistan halkı 40 seneden fazladır geçindiren denyo ve çatışmaların neticeleri ile baş başa bırakılmıştır. Siyasi süreçten özgür şekilde Afganistan'ın arsıulusal toplumun yardımına ve dayanışmasına gereksinimi bulunuyor. Ülkede müşterek an ilkin barış, stabilizasyon ve güvenliğin bünye edilerek Afgan halkının huzura kavuşmasını dilek ediyoruz. Türkiye şekilde çetin günlerinde Afgan halkına huzur beraberlik görevimizi hesabına getirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

“Uluslararası maşer müşterek 10 sene daha Suriye krizinin bitmeme etmesine müsaade veremez”

Suriye'de tamamı dünyanın gözlerinin uğrunda yüzbinlerce bireyin ölümüne, milyonlarca bireyin yerlerinden edilmesine başlangıç bulunan insancasına dramın 10 yılı geride bıraktığını hatırlatan Erdoğan, “Ülkemiz müşterek taraftan 4 milyona DOĞRU Suriyeliye koyun açarken, alanı kana ve gözyaşına boğan yıldırı örgütlerine eş sahada uğraş etmektedir. DEAŞ ile döş göğse çarpışan ve bu yıldırı örgütünü hezimete uğratan biricik NATO müttefikiyiz. Sahadaki varlığımızla PKK yıldırı örgütünün Suriye'deki uzantılarının işlediği kırım ve budunsal mertlik faaliyetlerinin önüne kılıç geçtik. Şehitler ita pahasına yürüttüğümüz gayretler kararında emniyetli ıssız getirdiğimiz bölgelere şuana genişliğinde 462 bin Suriyelinin fahri şekilde arka dönüşünü sağladık. Aynı biçimde İdlib'deki varlığımız cihetiyle milyonlarca insanoğlunun hem canını kurtardık hem yerinden edilmesini önledik. Uluslararası maşer müşterek 10 sene daha Suriye krizinin bitmeme etmesine müsaade veremez. Soruna Suriye halkının beklentilerini karşılayacak biçimde BM Güvenlik konseyinin 2254 mahdut sonucu temelinde politik müşterek hal bulunması düşüncesince daha çelimli müşterek arzu ortaya konulması gerekiyor” dedi.

“Suriye'nin şimal batısına Türkiye üstünden ulaştırılan BM insancasına iane mekanizmasının 12 ay süreyle uzatılmış olmasını sevinme karşılıyoruz” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Bu mevzuda sergilenen uzlaşmacı yaklaşımın politik sürecin ilerletilmesi ve mültecilerin gönüllü, emniyetli ve haysiyetli biçimde arka dönüşlerinin sağlanması düşüncesince ortaya konulmasını dilek ediyoruz. Bölgedeki yıldırı örgütleri ortada başkalık yapılmasının, bunların taşeron şekilde kullanılmasının benimseme edilemez bulunduğunu huzurlarınızda gine anlatım geçirmek istiyorum. Son 10 yılda dünyanın ayrımlı vatanlarında yaşanmış bulunan yıldırı eylemleri terörün yalnızca bizim değil tamamı insanlığın kuma düşmanı bulunduğunu göstermiştir. Suriye'nin tarla bütünlüğünü ve ulusal güvenliğimizi gözdağı fail yıldırı örgütleri ile mücadelemiz kararlılıkla sürecektir. Ülkemizde Suriyeliler haricinde da rakamları müşterek milyonu aşan muhtelif statülerde muhacir vardır. Afganistan'daki gelişmeler haysiyetiyle kâr çağda bu ülkeden huruç akını ihtimali ile huzur karşıyayız. Suriye krizinde adamlık onurunu kurtaran müşterek ev bark şekilde bundan hakeza dünkü huruç dalgalarını karşılamaya ne imkanımız ne tahammülümüz var. Adil ağırlık ve günah paylaşımı temelinde tamamı paydaşların bu mevzuda üstünde düşeni yapmanın zamanı çoktan gelmiştir. Artık 1951 Cenevre Sözleşmesinin ve arsıulusal insancasına hukuku aşındıranlara huzur konkre müşterek davranış ortaya konulmalı” dedi.

“Libya'da arsıulusal meşruiyete verdiğimiz çelimli dayanak cihetiyle mütareke bünye edildi”

Libya'da yaşananlara yer veren Erdoğan, “Libya'da arsıulusal meşruiyete verdiğimiz çelimli dayanak cihetiyle mütareke bünye edilmiş peşi esna Başkanlık Konseyi ve Milli Birlik Hükümeti kurulmuştur. Milli Birlik Hükümetinin amme hizmetlerinin sağlanması, tamamı kurumların birleştirilmesi ve seçimlerin zamanlıca düzenlenmesi çabalarına dayanak vermeye bitmeme edeceğiz. Uluslararası topluma Libya'nın tamamı bölgelerini temessül fail yasal hükümetin yayında durulması çağrımı tekrarlıyorum” ifadelerini kullandı.

“Filistin halkının haklarına müteveccih ihlallere huzur durmayı sürdüreceğiz”

Bölgede istikrarsızlığı körükleyen, sulh ve güvenliği gözdağı fail en ehemmiyetli sorunlardan birisinin de İsrail-Filistin ihtilafı bulunduğunu tamlayan Erdoğan, “Filistin halkına müteveccih gadir sürdükçe Ortadoğu'nun mihman sulh ve istikrara ulaşması belkili değildir. Bunun düşüncesince işgal, ekleme ve gayrikanuni iskân politikalarına behemehâl ve çabucak kâr verilmelidir. Kudüs'ün 1947 günlü BM sonucuna raci arsıulusal statüsüne, Harem-i Şerif'in mahremiyetine ve Filistin halkının haklarına müteveccih ihlallere huzur durmayı sürdüreceğiz. Barış süreci ive dü devletli hal gösterimi daha müşterek tomar gecikmeksizin baştan canlandırılmalıdır. 1967 temelinde ilkin başkenti Kudüs bulunan özgür ve coğrafi bütünlüğe erbap müşterek Filistin devleti kurulması rüçhan hedeflerimiz arasındaki yerini koruyor” dedi.

“Azerbaycan yasal koruma hakkını kullanarak öz topraklarındaki işgali sona erdirmiştir”

Kafkasya, Kırım, Çin, Bangladeş ve Myanmar'daki sorunlara da yer veren Erdoğan, “Kafkasya'daki stabilizasyon itibarıyla DOĞRU çağda ehemmiyetli adımlar atılmıştır. Azerbaycan yasal koruma hakkını kullanarak asayiş konseyinin senelerdir uygulanmayan kararlarına bap bulunan öz topraklarındaki işgali sona erdirmiştir. Bu evolüsyon alanda mihman sulh namına dünkü okazyon pencerelerinin açılmasına da olanak sağlamıştır. Tarafların atacağı değme müspet adımı terviç kararındayız. İlhakını tanımadığımız Kırım dahil, Ukrayna'nın tarla bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasına ehemmiyet veriyoruz. Çin'in tarla bütünlüğü perspektifinde Müslüman Uygur Türklerinin asliye haklarının korunması hususunda daha aşırı güç gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Keşmir'de 74 senedir müddet mevrut probleminin etraf ortada diyalog eliyle ve alakadar BM kararları çerçevesinde çözülmesinden yana bulunan tavrımızı sürdürüyoruz. Bangladeş ve Myanmar'daki kamplarda çetin koşullarda zihayat Müslümanların anne vatanlarına güvenli, fahri ve onurlu, mihman biçimde arka dönüşlerinin sağlanmasına da dayanak veriyoruz” dedi.

“Kıbrıs Türk halkının ortaya koyduğu dünkü hal vizyonunu destekliyoruz”

Kıbrıs meselesinde adil, mihman ve sürdürülebilir müşterek çözümün fakat kâr odaklı realist müşterek yaklaşımla belkili bulunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “BM'nin denktaş şekilde benimseme etmiş bulunduğu Ada'daki dü halktan birinin önderi sizlere seslenme edebilirken, öteki liderin bu platformda sesini duyuramaması adaletli değildir. Çözüm düşüncesince Ada'nın birincil unsuru bulunan Kıbrıs Türk halkının hâkim eşitliğinin ve denktaş arsıulusal statüsünün tescil edilmesi gerekiyor. Kıbrıs Türk halkının ortaya koyduğu dünkü hal vizyonunu destekliyoruz. Buradan arsıulusal topluma Kıbrıs Türklerinin görüşlerini belirgin yürekle ve önyargısız müşterek biçimde istimara çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Doğu Akdeniz'deki sükunet ortamının devamı kuma çıkarımızdır. Deniz salahiyet alanlarının paylaşımına bağlı problemlerin arsıulusal hususiyet ve dobra komşuluk ilişkileri çerçevesinde çözülmesini dilek ediyoruz. Bunun düşüncesince ilk herşeyden ilk olarak Doğu Akdeniz'de en levent boylu kıyıya erbap Türkiye'yi alanda bulunmayan sayan anlayıştan vazgeçilmesi şarttır. Diyalog ve ortaklık düşüncesince bölgedeki tamamı aktörlerin arsa alacağı Doğu Akdeniz Konferansı düzenlenmesi önerisi hala masadadır. Benzer biçimde Ege Denizi'ndeki problemlerin da düet diyalogla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Türkiye'nin öteki ülkelerle alakadar çalışmalarını özetleyen Erdoğan, “AB'ye üyelik sürecindeki kararlılığımızı da sürdürüyoruz. Afrika ile 100 yıllara raci esaslı bağlarımızdan aldığımız güçle ahit de Kıta ile ve Afrika Birliği ile el birliği içindeyiz. Bu tatlı Üçüncü Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi'nin önümüzdeki çağda Türkiye'de yapılması düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeniden Asya girişimimizle de Türkiye'nin Avrupa ile Asya arasındaki birleştirici konumunu pekiştiriyoruz. Aynı biçimde Latin ABD ve Karayipler bölgesiyle düet ve aşırı yönlü platformlarda ilişkilerimizi geliştirmeye şişman ehemmiyet veriyoruz. Türkiye hacısı hocası düşüncesince daha güvenli, huzurlu, gönençli ve hakkaniyetle dünya uğrunda atık değme adımın indinde olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Dünyadaki ast binanın ehemmiyetli müşterek kısmı kâr 2 yüzyılın ürünüdür”

Erdoğan, konuşmasının ehemmiyetli müşterek bölümünü de yurt değişikliğine ayırdı. Erdoğan, “Dünya, üstündeki milyonlarca aktif türene koyun açarken, bu cömertliğinin karşılığında bizlerden yalnızca doğanın dengesine hürmet duymamızı istiyor. İnsanoğlu gün süresince sürdürdüğü evolüsyon ve kalkınma arayışında dünyanın bizlere sunmuş bulunduğu kaynakları maatteessüf kaba kullanmıştır. Asırlardır bitmeme fail bu sürecin böylelikle doğanın öz dengesi haricinde ağız ağıza insanoğlunun minval açmış bulunduğu tehditlerle huzur karşıya bulunuyoruz. İklim değişikliği, yurt kirliliği, su ve besin kirliliği, biyoçeşitliliğin kaybı üzere başlıklar altında toplayabileceğimiz mesail insanlığın geleceği belirsizliğe atacak boyuta ulaşmıştır. Bu başlıklardan yurt değişikliği, mevki problemi olmasının ötesinde telafisi olanaksız neticelere minval açması itibarıyla üstünde ilkin durulması müstelzim müşterek konudur. Sanayi önceleri devre nazaran yüzdelik 50 artım yayınlayan karbondioksit, metan, azot, oksit üzere limonluk gazları dünyamızın adeta ateşini yükseltiyor. Nitekim müşterek süredir dünyanın değme tarafında endüstri önceleri devre layıkıyla 1,1 santigrat aşama artım yayınlayan sıcaklığın minval açmış bulunduğu afetler yaşanıyor. Asya ve Avrupa'da seller, Amerika'da kasırgalar, Afrika'da kuraklık, Akdeniz çanağında yangınlar, Grönland'ın zirvesinde yağmur, çöllere kar yağması üzere öğür olmadığımız hadiselerle karşılaşıyoruz. Bu afetler çevreye ve yankı düzene verdiği zararlar indinde kişilerin dirilik ve mülk güvenliğini de gözdağı ediyor. Pek aşırı yerde insanoğlu dolgun solarak başka bölgelere huruç etmeye hazırlanıyor. Halbuki dünya daha Suriye ve Afganistan üzere arbede kaynaklı buhran bölgelerinin minval açmış bulunduğu sığınmacı meselesine hal bulamadı. Böyle müşterek çağda kuraklık, besin sıkıntısı, yurt vakaları üzere bu çeşit sebeplere mebni yüzlerce milyonluk göçlerle ne baş edileceği meçhuldür. İklim değişikliğinin en şişman tesiri şişman illerde yaşan nüfuslar üstünde görülecektir. Mesela ortamında bulunduğumuz New York şehri yalnızca 2 hafta arayla sunulan kalmış bulunduğu dev kasırgaların minval açmış bulunduğu ve değme birisi fakat 500 yılda müşterek görülebilen yağışlar yüzünden çetin eyyam geçirmiştir. Avrupa'nın batısını etkileyen yağışların etmen bulunduğu yıkımlar hala onarılamamıştır. Türkiye şekilde bu mevzuda en çabuk ve çalışan analizör üreten ev bark olmamıza karşın kılıç de iyice sıkkın eyyam yaşadık. Dünyadaki ast binanın ehemmiyetli müşterek kısmı kâr 2 yüzyılın ürünüdür. İklim değişikliğinin minval açmış bulunduğu değişiklikleri bu ast yapıyla karşılayabilmek belkili değildir. Küresel susama artışının bitmeme etmesi, daha dip yağışların doğacak olması hepimizi dünkü arayışlara yöneltmelidir. Mesela, site planlamalarının bundan hakeza yurt değişikliğinin minval açmış bulunduğu neticeler delik uğrunda bulundurularak yapılması mecburi duruma gelmiştir. En ehemmiyetli karbon yutak alanları ortada mevcut ormanların müşterek taraftan arsa kullanması ile öteki taraftan yangınlarla bulunmayan olmaya beniz tutması dünyamızı muntazır müşterek öteki tehlikedir. Sıcaklık artışının etkilediği müşterek öteki düzlük da denizlerimizdir. Genleşen su ve eriyen buzullar bahir seviyelerini kâr müşterek asırda 20 santimetre yükseltmiştir. Bu numara dünyanın kâr 3 bin yılındaki en çabuk artıyı anlatım ediyor. eğer çalışan önlemler alınmaz ve limonluk gazı emisyonları artmayı sürdürürse 100 yılımızın böylelikle bahir seviyelerinin müşterek metreden müşterek tomar yükselmesi bekleniyor. Böyle müşterek yükseliş kenar şehirlerinin ve ada devletlerinin ehemmiyetli bölümünün haritalardan silinmesi demektir. Bu boyut baş başa dünkü ve devasa kitlelerden oluşan huruç dalgalarını da getirecektir. Dikkatinizi tefriş geçirmek istiyorum, saydığım tamamı bu mesail yalnızca sıcaklıktaki 1,1 santigratlık artışla ortaya çıkmıştır. Bu artım 1,5 santigrata, 2 santigrata ve daha müşterek tomar yükseldiğinde nelerle karşılaşabileceğimizin taktirini sizlere bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

“Barış, istikrar, zenginlik ve kut ortamında müşterek dünyayı kucak kucağa mensur edebiliriz”

“Dünya 5'ten büyüktür” tespitini yurt değişikliği üstüne da tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm bu gelişmeler üstünde dünya ülkeleri şekilde yurt değişikliği ile uğraş düşüncesince 2015 senesinde müşterek araya gelmiş şekilde Paris İklim Anlaşması üstüne muvafık kaldık. Anlaşmanın gayesi 100 senenin ortasına genişliğinde global susama artışını 1,5 aşama ile sınırlanmış tutmaktı. Ancak davranış hazırlık alınmadığı taktirde bunun aşırı ta belkili olmadığına ayraç ediyor. Bunun düşüncesince ilk herşeyden ilk olarak ve en aşırı da yurt değişikliğine minval açan problemlerin ortaya çıkmasında zamanı mesuliyeti bulunan devletlerin elini tayın dibine koyması şarttır. Korona virüs salgının önüne geliştirilen aşılarla devrolmak ihtimal belkili olabilecektir gücün yurt değişikliği üstüne hakeza müşterek laboratuvar çözümü bulunabilmesi bahis konusu değildir. İşte bunun düşüncesince değme fırsatta dile getirdiğimiz ‘dünya 5'ten büyüktür' tespitini yurt değişikliği hususunda da tekrarlıyorum. Tabiata, havamıza, suyumuza, toprağımıza, yeryüzüne ki en aşırı verdiyse, saf kaynakları ki vahşicesine sömürdüyse yurt değişikliği ile mücadeleye en şişman katkıyı onlar yapmalıdır. Geçmişten ayrımlı şekilde bu kere kimsenin ‘ben güçlüyüm, satmaca ödemem' ağıt hakkı yoktur. Çünkü yurt değişikliği insanoğluna iyice adaletli davranıyor. Avrupalı, Asyalı, Amerikalı, Afrikalı, zengin, kimsesiz farkı dinlemeden her insana bire müşterek muameleyi yapıyor. Hepimize sakıt fariza bu gözdağı karşısında hakkaniyete mebni müşterek ağırlık paylaşımıyla tedbirlerimizi almak, yükümlülüklerimizi çabucak hesabına getirmektir. Türkiye şekilde bu tatlı akım ediyoruz. Paris İklim Anlaşmasına evvel imza atan ülkelerden biriyiz. Ancak, yükümlülüklerle alakadar adaletsizlikler haysiyetiyle daha bu anlaşmayı yürürlüğü koymamıştık. Son çağda bu çerçevede kaydedilen mesafenin peşi esna aldığımız sonucu buradan, BM Genel Kurulundan tamamı dünyaya ulaştırmak istiyorum. Paris İklim Anlaşmasını atılacak müspet adımlara birebir biçimde ve millî ulama beyanımız çerçevesinde ati ay meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz. Glasgow'da yapılacak BM İklim Değişikliği Konferansından ilkin karbon nötr, bu hedefin anlaşmanın ruhsat etabını tamamlamayı düşünüyoruz. Yatırım, üretim, istihdam politikalarımızda esaslı değişikliğe minval anahtar bu süreci 2053 vizyonumuzun anne unsurlarından birisi şekilde benimseme ediyoruz. İklim değişikliği ile alakadar başka adımlarımız da var, AB Yeşil Mutabakatına ahenk düşüncesince müstelzim mevki sarsıntısı planını hazırlayarak geçtiğimiz aylarda devreye aldık. Eşim Emine Erdoğan'ın öncülüğünde ölçülü Sıfır Atık projesi ile arka avantaj oranımızı 3 yılda 9 benek artırdık. Orman varlığımızı 20,8 milyon hektardan tahminî 23 milyon hektara yükselterek yutak yerlerimizi çoğalttık. Yenilenebilir erke kaynaklarının yalıtım üretiminde oturmuş gücümüz içerisindeki payını yüzdelik 53'e çıkarttık. Sanayimizi ak pak istihsal faaliyetlerine birebir biçimde yapılandıracak adımları filhakika uzun uzun müşterek süredir isteklendirme ediyoruz. Bu emekleri müstelzim finansman desteğini alarak daha müterakki nakil üstüne kararlıyız. Küresel nazar boncuğu soruna, krize, çağrıya umursamaz kalmayan Türkiye, yurt değişikliği ve çevrenin korunması hususunda da üstünde düşenleri yapacaktır. Karşı karşıya kaldığımız zorluklara karşın daha adaletli dünyanın belkili olduğuna müteallik inancımızı çiftlemek istiyorum. BM'yi bu doğrultuda tamamı insanlığı ilişik meselelerin çözümü düşüncesince yegane ortam şekilde görmeyi sürdürüyoruz. İçinde bulunduğumuz binanın elden karşısında arsa düzlük ve açılışını dün yaptığımız dünkü Türkevi binamız da BM sistemine bulunan güvenimizin müşterek ifadesidir. Dünyadaki en şişman 5 diplomatik ağdan birine erbap müşterek ev bark şekilde enli müşterek coğrafyada insaflı ve adaletli analizör düşüncesince sahada ve masada çelimli müşterek biçimde dünya malı gösteriyoruz. Barış, istikrar, zenginlik ve kut ortamında müşterek dünyayı kucak kucağa mensur edebiliriz” dedi.

Derya Yetim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler