USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ana muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Meclis'teki konuşmasında, Meclis'in hümayun diyebileceğim kürsüsünde anne muhalefetin başındaki adamın el dizi hareketlerini izlediniz, gördünüz. Türkiye Cumhuriyeti'nde anne muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ana muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın'
08-12-2021 15:28
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyareti ondan sonra gazetecilerle geveze etti. Erdoğan, aut politikadan iç politikaya ve ekonomiye genişliğinde ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

“Yaptığımız anlaşmalarla beraberce Türkiye-Katar ilişkileri baş döndürücü elan değişik bir zemine kavuşmuş oldu”

Konuşmasının başında ebediyete ölüm fail Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'ya yağmur isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Duralı hacının oğlu Deniz ile görüşerek başsağlığı dileklerini ilettiğini belirtti. Teoman Hoca'nın hikmet dalında Türkiye'nin ayrık isimlerinden biri olduğunu, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülüne de müstahak görüldüğünü kaydeden Erdoğan, “Çok gailesiz bir dimağa sahipti. Teoman Duralı Hoca'mızı ilmiyle, birikimiyle, yetiştirdiği öğrencileriyle ülkemizin firez hazinesine yaptığı nadir katkılarla baştan sona hayırla anma edeceğiz. Milletimize, talebelerine, ailesine başsağlığı diliyorum. Rabbim makamını âli, mekanını belirmek eylesin diyorum. Rabbim inşallah cennetinde bizleri haşr-u toplama eyler” diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aziz kardeşim” söylediği Katar Emiri Şeyh Temim'in davetine icabetle Yüksek Stratejik Komitesi 7. Toplantısını Doha'da gerçekleştirdiklerini belirterek, “Şeyh Temim'le düet ve heyetler arası kazanmak nerdeyse sonuç etap doğurgan görüşmeler yaptık. Katar'la iş birliğimizin derinleştirilmesi ve toy alanlara genişletilmesi hususunda aykırı politik irademizi tasdik ettik. Yaptığımız anlaşmalarla beraberce Türkiye-Katar ilişkileri baş döndürücü elan değişik bir zemine kavuşmuş oldu. İkili ilişkilerimizde sonuç zamanlarda kaydedilen mesafeden duyduğumuz memnuniyeti aykırı kendisine dile getirdik. Bölgesel ve toptan meselelere müteveccih tutumlarımızın örtüştüğünü bir kere elan rasat ettik” biçiminde konuştu.

“Farklı bölgelerde iş birliğimizi elan da güçlendirecek 15 anlaşmanın imza törenini yaptık” açıklamasında mevcut Erdoğan, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 7. Toplantısı Ortak Bildirisini imzaladıklarını kaydetti. Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Katar İş İnsanları Derneği, KOSGEB ile Katar Kalkınma Bankası, AFAD ile Katar Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Katar Vakıflar ve İslam İşleri Bakanlığı anlaşma zaptı imzaladı. Sağlık ve tababet bilimleri, kültür, çaylaklık ve spor ile standartlaşma alanlarındaki iş birliklerimizin yürütüm programlarını imza dibine aldık.

Büyük yetenekli organizasyonların adına getirilmesine ve Antalya Diplomasi Forumu ile Doha Forum ortada kurumsal teşrikimesai bünye edilmesine müteveccih anlaşmaların yanı esna tören düzeni dalında teşrikimesai anlaşma zaptını da imzaladık. Ayrıca Anadolu Ajansı ile Katar Haber Ajansı, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ile Qatar Debate, İbn Haldun Üniversitesi ile Katar Üniversitesi de teşrikimesai anlaşması imzaladı” ifadelerini kullandı.

Doha'da konuşlu Türk-Katar Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığını görüşme ettiğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mehmetçiklerimize seslenme ika fırsatını bulduk. Ülkemizi ve milletimizi özverili anabolizma fail Mehmetçiğimizle bir araya gelmiş şekilde özlem gidermiş olduk. Katar'la aykırı değini ve istişareler sonucunda düet ilişkilerimizi güçlendiriyoruz. Türkiye-Katar ilişkileri bölgenin asayiş ve istikrarına da ehemmiyetli katkılar sağlıyor. Türkiye ve Katar tekaüt zamanlarda el donanması ortamında hareket ederek, esas birer arkadaş olduklarını göstermişlerdir.

Bilhassa 15 Temmuz ihaneti ondan sonra Katar'ın ülkemizle sergilediği dayanışmayı unutamayız. Bizler de Katarlı kardeşlerimize müteveccih nahak yere kuşatma ve yaptırımların boşa çıkarılması düşüncesince değme çeşitli adımı attık. İnşallah bundan sonradan da Katar'ın ve Katarlı kardeşlerimizin indinde olmayı sürdüreceğiz. Türkiye kendisine Körfez bölgesinin istikrarını, güvenliğini ve refahını kendimizden ayrı tutmuyoruz. Katar ile öteki kimi semt devletleri ortada yaşanmış olan ihtilafın çözüme kavuşturulmasından da iri bir sevinme duydum. Temennimiz önümüzdeki süreçte bölgedeki ahali ahi devletler arasındaki ilişkilerin baş döndürücü elan ileriye ulaşmasıdır” açıklamasında bulundu.

Katar'da, ata Emir Şeyh Halife bin Hamed El Sani ve Şeyha Moza ile de ailecek bir kemirmek yediklerini ve geçmişten bugüne süreci kıymetlendirme fırsatı yakaladıklarını kaydeden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Bu vesileyle, Türkiye'nin bölgede yaşanmış olan gerginliklerin aşılmasına yardım sunmaya değme devir amade bulunduğunu bir kere elan tekrarlamakta yarar görüyorum.”

“Kabil'deki bu havalimanının işletilmesi periyodunu ele alacaklar”

“Türkiye ve Katar ortada Kabil Havalimanı'nın işletilmesi dair görüşmeler yapılacağı söylenmişti. Bu mevzuda bir konuşma gerçekleşti mi?” sorusuna yanıt verici Erdoğan, “Gerçekleşti. Bu mevzuyla ait kendisine şu anda Katar tarafı hususi sektörden bir kişi belirledi. Aynı halde Türkiye tarafı bir kişi belirledi. Bu şirketler birbirleriyle mülaki gelişmek suretiyle, ayrımsız sürede Taliban'la da görüşmeleri yaparak, ait arkadaşlarımızla bu işe arkalama edecekler. Başta asayiş hususu kazanmak nerdeyse akıllıca şerait sağlanırsa Kabil'deki bu havalimanının işletilmesi periyodunu ele alacaklar” dedi.

“Bu mevzuyla ait yayımcı anımsatma yaptık. Üzüntümüzü de belirttik”

Bir gazetecinin “Geçtiğimiz perşembe haset Rum Kesiminin Bakanlar Kurulu'nda bir değişmeyen çıkmıştı. Türkiye'nin anne kara sahanlığını da kapsayacak halde 5. parselde Amerikan şirketi ile Katar Petrolleri ortaklığına maruz bir kontrol izni var. Dışişleri Bakanlığı'nın bu mevzuda bir tepkisi olmuştu. Bu bap gündeme geldi mi bu görüşmede?” şeklindeki sorusuna Erdoğan şu ifadelerle yanıt verdi:

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu on paralık yönlü adımının ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını görmezden geldiğini belirttik. Çünkü bahis konusu müsaade sektörünün bir bölümü Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki anne kara sahanlığını ihlal ediyor ve Ada'nın kuma sahibi Kıbrıs Türklerinin haklarını namevcut sayıyor. Bu mevzuyla ait yayımcı anımsatma yaptık. Üzüntümüzü de belirttik. Temenni ederim ki bunu aşarlar. Tabi Dışişleri Bakanlığımız da bunun takip edeni olacaktır.”

“Düşük ürem politikasıyla döşenmemiş da enflasyonu da dun çekeceğiz”

Yeni iktisat politikaları ve enflasyonda yaşanmış olan yükselişin sorulması hakkında Erdoğan, “Biz bir kat faziletli faize banko inanmıyoruz. Düşük ürem politikasıyla döşenmemiş da enflasyonu da dun çekeceğiz ve bunu düzenleyeceğiz. Kesinlikle faziletli faizin, zengini elan zengin, fakiri elan namevcut yoksul önleyen bir sağgörü olduğuna inanıyorum. Buna katiyen icazet edemeyiz. Dolayısıyla da bu işi bir kat bu güzergahta, bu düzlemde bitmeme ettireceğiz. Bizim derdimiz bağan faizle yatırımı isteklendirme buyurmak vasıtasıyla istihdamı artırmak; istihdamı çoğaltmak vasıtasıyla üretimi ve ihracatı artırmak. Bunu sağladığımız devir bu bizlere büyümeyi getirecek. Kaldı ki bu doğrusu OECD ortamında de görülüyor. OECD'nin en faziletli miktarda büyüyen ikinci ülkesiyiz. Türkiye'nin 2021 yılı nema tahminlerini yüzdelik 10 kendisine anlatım fail arsıulusal kurumlar var. Biz de doğrusu şu anda o payı yakalayacağımızı anlatım ediyoruz. Şu anda üçüncü çeyrekte bilindik yüzdelik 7,4'ü hamdolsun yakaladık. Yılsonunda da inşallah bunun dahası olacak, öğütücü diş olmayacak. Bu mevzuda da kendimizden eminiz” dedi.

“Cezai müeyyidelerin baş döndürücü elan faziletli olacağının sinyalini şimdiden veriyorum”

Stokçuların ellerindeki ürünlere el konulacağını cezai müeyyideleri faziletli tutacaklarını tamlayan Erdoğan, “Tabi şu anda bazısı ürünlerde tanıdık değer artışlarının bir nedeni toptan mal fiyatlarının yükselişiyken, bir nedeni de maatteessüf piyasadaki açgöz fırsatçılardır. Bu başta de stokçuluktan kaynaklanıyor. Şimdi bu bütçe müzakerelerinden sonradan elden bir kanuni kodifikasyon yapacağız ve bu stokçuların hakkında ağır anlamda gideceğiz. Bundan ahir süreçte cezai müeyyidelerin baş döndürücü elan faziletli olacağının sinyalini şimdiden veriyorum. Bunu bilsinler ve bu stokçuluğa mübaşeret etmesinler. Hem ellerindekine el koyacağız hem de cezai müeyyideleri faziletli tutacağız.

Stokçuluk bizim dinimizde de haramdır. Bunun ismi ihtikardır. Buna okazyon veremeyiz. Kimse yaptığı işle vatandaşımıza kıygı edemez. Vatandaşımıza bitirdikleri bu zulümle, oradan kazandıklarıyla helal sokum tatlısı tatlısı yediklerini zannetmesinler. Fakir fukaranın hakkını gasp ediyorlar, bunu yiyorlar, buna okazyon vermeyeceğiz. Bunu da bilmelerini istiyorum. Yeni hesaplı düzenin en ehemmiyetli adımlarından birisi de bu olacak. Çalışsın, kazansın. Şu anda Türkiye, olanaklarıyla buna baş döndürücü iri fırsatlar verici bir ülke. Niye helalinden çalışmıyorsun arkadaş? Niye yasak yollara başvuruyorsun? Stokçuluğu bırakacaksın bir defa. Kim olursa olsun, değme bölgede istifçilik yapanın tepesindeyiz” diyerek konuştu.

“Ana muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın”

Yatırımla, üretimle, istihdamla ve ihracatla ekonomiyi elan da güçlendireceklerini anlatım fail Erdoğan, “Ama yayımcı bunu anlamış olmayan bir anne muhalefet var. İşte Meclis'teki konuşmasında Meclis'in hümayun diyebileceğim kürsüsünde anne muhalefetin başındaki adamın el saf hareketlerini izlediniz, gördünüz. Türkiye Cumhuriyeti'nde anne muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde hakeza bir görüngü yaşandı mı? Bundan sonradan da yaşanmaz herhalde. Bu, kusursuz bir ders vesikası. CHP'ye lisan verici ahali kardeşlerime de başta sesleniyorum, acep hakeza bir erkeğe nereye genişliğinde sabredeceksiniz? Yani ülkedeki kuvvet partisine ve oraya lisan verici şahıslara bu halde kalay fail bir anne muhalefetin başına nereye genişliğinde sabredeceksiniz? Herhalde 2023'e kadar” açıklamasında bulundu.

“Biz ayrımsız dille ona yanıt vermeyiz”

Erdoğan, bir gazetecinin, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyasette temelli nitelik ve anlatma daveti yapıyorken, hakeza bir hareket yapıyor olmasını ne değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusuna da şu ifadelerle yanıt verdi:

“Bir yandan ‘helalleşmek' diyeceksin, öteki yandan milletin Meclis'inde bu şirret el saf hareketini yapabilme cüreti göstereceksin. Kim öğrettiyse buna bunları. Sen doğrusu kasetle geldin. Kasetle mevrut bir adam kendisine demin yerini bu halde mi koruyacaksın? Bu kavim bu çeşit ahlaksızlara, hakeza bir yolu ‘hadi yürü' demez. Ona başka çeşitli ‘yürü' der. O ne genişliğinde hakeza yaparsa yapsın, tığ ayrımsız dille ona yanıt vermeyiz. Çünkü tığ kuvvet olarak, onun kabilinden edepsiz, terbiyesiz bir yapıya, bir karaktere cemaat değiliz.”

“Rezervlerde sonuç miktar 124 bilyon dolar”

“Piyasada sığ bir hareket mevcut ancak bunun kurları bilinçli, dizgesel kendisine elden sadece değme hafta, değme gündüz üst akıllıcasına çektiği, zımnında ekonomiyle ait bir kapalılık halletmeye çalışmış bulunduğu izlenimi var. Bu sığ pazar operasyonlarını kimler çekiyor? Devlet Denetleme Kurulu bu mevzuda çalışmaya başladığı detayları vardı. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?” sorusuna yanıt verici Erdoğan, bu mevzuda Devlet Denetleme Kurulu'na emir verdiğini belirtti. Erdoğan, “Devlet Denetleme Kurulu bu işin gerisinde kimlerin bulunduğu dair araştırmalarını yapıyor, yapacak.

Buralardan kimler çıkma onları da rüyet fırsatımız olacak. Ayrıca yayımcı şurası gine baş döndürücü açık, kesin söyleyeyim; bizim rezervler noktasında ağır bir sıkıntımız bahis konusu değil. İnşallah rezervlerimizi de gine tırmandırmaya bitmeme edeceğiz. Rezervlerimiz inşallah elan da artacak. Rezervlerde sonuç miktar 124 bilyon dolar. Şu anda bu ihtiyat miktarı, rastgele bir korkuya toprak olmadığının bir alametidir. Bu rezerv, bundan ahir süreçte elan da artacak inşallah. Dolayısıyla bir ihtiyat sıkıntımız bahis konusu değil.

Yeter ki yatırımcı bulalım. Yeter ki bu mevzuda yatırımcılarla bu arada geleceğe elan çelimli bir halde yürüyelim. Şu anda Merkez Bankamız nice ülkenin Merkez Bankalarıyla da el donanması içerisinde. Onlarla da nice görüşmeler yapılıyor. Buralardan da yayımcı baş döndürücü elan iri çelim kaynaklarını inşallah elde edecektir. Bizim bu aşamada da rastgele bir sıkıntımız bahis konusu değil. Ben bu kırat ataklarını da bilakis çevireceğimize inanıyorum. Her devir dediğim gibi, inşallah bu da bizi mümas geçecektir. Bunu cümle hakeza bilsin” dedi.

“Kıskanma, çalış senin de olur”

Bir gazetecinin, Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden yaptığı “Muhalefet birleşip bir miting yapmalı” çağrısı hakkında CHP ve İYİ Parti'nin miting suni sonucu verdiklerini söylemesi hakkında Erdoğan, “Meydanların dili bana ‘AK iktidar, ak günlere yürüyüşünü değiştirmeden bitmeme ettirsin' diyor. Geçen gündüz baş döndürücü erinçsiz reşit Bay Kemal. Biz Siirt'te köprü, baraj, üretimlik ve öteki planların şişman açım törenini yaptık. Siirt'teki o alan seneler evvel bana hapis yöntemini göstermişti. Biz oradan cezaevine yürümüştük. Fakat o gündüz baktım ki Siirt'te o alan az elan dü sert dolu. Aynı anda bu beyefendi de Mersin'deydi.

Ama yayımcı Siirt, Mersin'den elan kalabalıktı. Oradan bizlere bir tezvir attı; ‘Herhalde bu rakamı TÜİK'ten aldı' dedi. Çok güçsüz bu adam. TÜİK neyle uğraşır, Emniyet neyle uğraşır, bundan da haberi yok. Emniyet'ten aldığımız rakamlarla Siirt'teki katılımın Mersin'e layıkıyla elan faziletli bulunduğunu öğür olduk. Kıskanma, çalış senin de olur. Biz çalışıyoruz, bunun sonucunda de Siirt'te elhamdülillah meydanlar tıklım tıklım doluyor. Halbuki ondan öncekileri de izleme etmiş olsa; Mersin'e tığ de gittik, Mersin'de ne bir katılma bulunduğunu öğrenirdi. Ama yayımcı izleme edemiyor zavallı.

Aynı halde Adana'yı bir izleme et bakalım, neredeydik, ne oldu. Bundan ahir süreçte de bunlar ayrımsız halde evelallah bitmeme ediyor, bitmeme edecek. Hiç endişemiz yok. Meydanların dili şu anda baş döndürücü bir tomar müspet bir halde gelişiyor. Bundan ahir süreçte de hakeza gelişecek. Yağmur, balçık demeden eyvallah meydanlar bizimle hemhal oluyor, bizimle bütünleşiyor” diyerek konuştu.

“Amerika bölgede hata bir yöntem yürütüyor”

“Gerek MİT'in lüzum TSK'nın gerçekleştirdiği operasyonlar gündemdeki yerini koruyor. Ayrıca ayrımlılık da gösteriyor. Sözde elebaşları cıvıl cıvıl kendisine ele geçirilip ülkeye getiriliyor. Operasyonlar ne aşamada? Türkiye tarihinde başta PKK ile mücadelede en dobra noktaya geldiğimizi söyleyebiliriz. Bir de siz geçtiğimiz aylarda bir izah yapmıştınız, bu da hudut ötesi bir dizi eylem sinyali kendisine okunmuştu. Gündemde varmı hakeza bir şey? ABD, Suriye sınırında, Haseke'de YPG/PKK'lı teröristlere toy silahlı terbiye veriyor. Bu mevzuda ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki istifham hakkında Erdoğan, “Biz Amerika'ya şurası söylüyoruz; ‘Siz teröre alın birleşelim derken, öteki yandan teröristlere silah, mühimmat, değme çeşitli katkısı veriyorsunuz. Bu ne dostluktur, bu ne NATO'da beraberliktir? Bize, bunun yanıtını verin?' Tabi bizlere bunun yanıtını veremiyorlar. Daha toy görüştük Biden'la. Dışişleri Bakanım muhatabıyla bunları konuşuyor. Onlara da bunlar söyleniyor. Ama etraflı bunlara karşın maatteessüf ABD bölgede hata bir yöntem yürütüyor. Biz bunu kendilerine anlatmaya gine bitmeme edeceğiz. Çünkü ne Cudi'de ne Gabar'da ne Tendürek'te ne Bestler-Dereler'de, aklınıza neresi gelirse, etraflı buralarda tığ terörle mücadeleye katiyen aralık vermeyiz.

Diğer yandan Edirne'de cezaevindeki mahiyet bunlara diyor ki ‘bir araya gelin, beraberce mitingler yapın.' Bunu söyleyeceğine sen on paralık miting yap bakalım orada. Sen evvel kendi tabanına bir çevir sesi ver bakalım. Senin tabanının şu anda miting meydana getirecek mecali kaldı mı? Biz yayımcı bunlarla muhatap olacak vaziyette değiliz. Böyle bir derdimiz yok. Eğer hala bunlar oradan dalavere ediliyorsa, benim milletimin başta bu konudaki tavrı baş döndürücü açık, kesin ortaya çıkacaktır ve ortadadır. Milletim teröristlere yahut terörizme katiyen ivaz vermeyecektir.

Teröristlerle mücadelede şu anda asayiş güçlerimiz değme çeşitli tedbirini almış vaziyette. Bunlara değme çeşitli darbeyi vuruyor, operasyonu yapıyor ve buna bitmeme edecek. Buradan ivaz vermemiz belkili değil. Terörizm ve yıldırıcı Bu dü terimi unutmayalım. Terörizme alın bir mücadelemiz var, bir de teröristlere alın mücadelemiz var. Bu mücadelelerde şüheda de veriyoruz ancak ağır anlamda da bunlardan binlerce teröristi gömdük. Gömmeye de bitmeme edeceğiz. Buradan art devir olamaz. Elhamdülillah bunu gittiğimiz güneydoğu illerinde, gündüz doğusu illerinde baş döndürücü açık, kesin görüyoruz. Bakıyoruz ki bundan sonradan sokaklara, caddelere dirlik gelmiş. Bu huzurdan art gidilmesine ve esasen o yıldırı dönemlerine dönülmesine katiyen okazyon veremeyiz. Bu kararlılığımızı böylelikle bitmeme ettireceğiz ki Türkiye'nin dirlik ülkesi olma konumunu elan da pekiştirelim” ifadeleriyle yanıt verdi.

“Avrupa Birliği'nin Kavala'yla, Demirtaş'la, şununla, bununla ait almış bulunduğu kararları tanımıyoruz”

Bir gazetecinin, “O cezaevinden emir verene de dayanak verici bir Avrupa Birliği var. Avrupa Birliği'nin yürütme komitesi kendisine isimlendirilen Bakanlar Komitesi, Osman Kavala ile ait kendisine Türkiye'ye ihlal cezası verdiğini anlatım etti. Selahattin Demirtaş ile ait de benzeri değişmeyen alabileceğini söyledi. Yorumunuz, değerlendirmeniz ne olur?” şeklindeki sorusuna Erdoğan şu halde yanıt verdi:

“Buna versiyon hazırlamaya lüzum namevcut ki. Biz, Avrupa Birliği'nin Kavala'yla, Demirtaş'la, şununla, bununla ait almış bulunduğu kararları tanımıyoruz. Olay bu genişliğinde basit. Yok farz ediyoruz. Bizim indimizde bunlar namevcut hükmündedir. Bunları müteaddit kere açıkladık. İster anlasınlar icap anlamasınlar. Bizim yargımızın vermiş bulunduğu kararın üstünde biz, Avrupa Birliği sonucu tanımıyoruz. Ne biliyorlarsa onu yapsınlar.”

“Elbette bölgenin barışı düşüncesince üzerimize düşeni korkmadan yaparız”

Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmelerin lehçe ve toptan dengeleri ne etkileyeceği sorusuna yanıt verici Erdoğan, “Ukrayna ve benzeyen çevresindeki gelişimleri yakından izleme etmeyi sürdürüyoruz. Temennimiz, gerilimin elan bir tomar artmaması ve bölgede istikrarın korunmasıdır. Rusya ile Ukrayna ortada sonuç haftalarda yükselen gerilimi indirmek ve bir diyalog kanalı bünye buyurmak amacıyla elimizden mevrut desteği vermeye hazırız. İki tarafın rızasıyla kolaylaştırıcılık, arabuluculuk yahut istek edilecek rastgele bir formatta dayanak sunabiliriz. Elbette bölgenin barışı düşüncesince üzerimize düşeni korkmadan yaparız” dedi.

“Böyle bir proses İsrail'le ait de niçin olmasın?”

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ortada süregelen toy çağa benzeri sürecin İsrail ve Mısır'la da başlatılıp başlatılmayacağı mevzusuna bağlı Erdoğan, “Abu Dabi yönetimiyle, hakeza bir talep, öneri geldiği düşüncesince yayımcı ki tığ de bu işi kıvançla kabullendik ve görüşmeleri istihbaratımızı, Dışişleri Bakanımızı çıkarmak vasıtasıyla basamak kademe yürüttük. Burada demin de gine Dışişleri Bakanımız, istihbarat, Abu Dabi ile ait ilişkilerde çalışkan gösteriş oynayacaklar. Böyle bir proses İsrail'le ait de niçin olmasın? Çünkü tığ bir sulh dünyası içerisinde, barışın egemenliği düşüncesince çalışıyoruz ve semt barışı düşüncesince de bunu yerinde buluruz, bol buluruz. Geçmişte benim İsrail ile görüşmelerim oldu. Fakat İsrail'in bu noktada, bölgede Filistin politikası üstünde elan alıngan davranması gerekir. Kudüs üzerinde, Mescid-i Aksa üstünde alıngan davranması gerekir. Buradaki hassasiyetleri gördüğümüz anda tığ de elimizden geleni yaparız, adımlarımızı da atarız” diyerek konuştu.

Erdoğan, “Karşılıklı büyükelçilerin esasen görevlendirilmesi de bahis konusu kabil mi?” şeklindeki istifham üzerine, “Bunların bütünü olur. Bizim alıngan olduklarımız nelerdir, bunu doğrusu İsrail tarafı biliyor. Biz de İsrail'in hassasiyetlerini biliyoruz. Dolayısıyla bu hassasiyetlerden hareketle işi çözeriz” biçiminde konuştu.

“Kıyılarımızda gümrüksüz yapılaşmaya icazet vermeyiz”

Erdoğan, sahillerdeki gümrüksüz yapılaşmaya bağlı sorulan sonuç soruya da şu ifadelerle yanıt verdi:

“Kıyılarımızda gümrüksüz yapılaşmaya icazet vermeyiz. Elbette bunların da hakkında gideriz. Bu noktada şehremaneti başkanlarının da hoşgörüsüz halde bu sürece dayanak olması sonuç etap önemli. Kanunun öngördüğü şerait ne ise o çerçevede hareket edilmeye bitmeme edilecek.”

Derya Yetim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler