USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD F-35 dair maatteessüf ak davranmadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin F-35 mevzusundaki tutumuna ilişkin, "Türkiye namına DOĞRU davranıyoruz, duruşumuz dürüsttür ancak ABD maatteessüf DOĞRU davranmadı, davranmıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD F-35 dair maatteessüf ak davranmadı
23-09-2021 18:29
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile düşmancasına değil dostça alışveriş temdit temennisinde olduklarını belirterek "Ama dü NATO ülkesi adına şu andaki ezgi dayanıklı hayra haber değil." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 76'ncı Genel Kurulu toplantısına eklenmek şartıyla bulunmuş yer aldığı ABD'nin New York kentindeki Türkevi'nde değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BM Genel Kurul toplantılarının bu sene evvel kat katışık indinde formatta gerçekleştiğini ve örgen devletlerin az imdi üçte ikisinin, mevki yada hükümet başkanı yahut yürütme vekili düzeyinde fiziken iştirak sağladığını anımsatan Erdoğan, eskiden senelerden ayrımlı biçimde etkinliklerin indinde bölümünün devre içi adına yürütme edildiğini söyledi.

Bu kapsamda, BM Gıda Sistemleri Zirvesi'ne ve BM Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu Toplantısı'na videoteyp konferansla katıldıklarını dile getiren Erdoğan, Amerika'daki temasları kapsamında evvel olarak, 19 Eylül Pazar haset Türk-Amerikan ve ABD Müslüman camiası temsilcileriyle indinde araya geldiklerini hatırlattı.

Erdoğan, bu görüşmede hem ABD'de canlı vatandaşlarla ve Müslümanlarla kucaklaştıklarını bununla müşterek imdi adaletli indinde evren özlemini indinde kat imdi vurguladıklarını anlatım etti.

Yeni Türkevi binasının resmi açılışını 20 Eylül'de yaptıklarını kail Erdoğan, açılışta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, baş döndürücü sayıda mevki ve hükümet başkanı ile dışişleri bakanıyla fevk dozaj yerel ve ecnebi misafirin kendilerine haremlik ettiğini bildirdi. Erdoğan, "New York'un siluetine kazandırdığımız bu toy başyapıtın ABD Birleşik Devletleri'nde canlı yurttaşlarımıza ve ülkemize faydalı olmasını Rabb'imden yakarma ediyorum." dedi.

Ziyareti kapsamında, pazartesi haset Dış Politika Derneği ve SETA DC çeşidinden planlı etkinliğe katıldıklarını hatırlatan Erdoğan, bu toplantıda, aut siyaset alanındaki değerlendirmelerini ABD Birleşik Devletleri'nde fikir dünyasının önde mevrut temsilcileriyle paylaştıklarını, başkaca muhtelif Amerikan matbuat neşriyat müesseselerinin temsilcilerine de röportaj verdiklerini söyledi.

Erdoğan, iktisat alanındaki temasları çerçevesinde, Türk-Amerikan İş Konseyi çeşidinden planlı 11. Türkiye Yatırım Konferansı'na katıldıklarını, bu görüşmede da Amerikan iş dünyasının önde mevrut temsilcileriyle Türkiye ile ABD arasındaki hesaplı ilişkileri değerlendirdiklerini anlattı.

"İş donanması ve dayanışmanın önemini yeni baştan hatırlattık"

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun açma oturumundaki konuşmasına da yer veren Erdoğan, arsıulusal sulh ve güvenliği ait meseleler ile alakalı görüşlerini belirgin yürekle ortaya koyduklarını belirtti ve "Daha adaletli indinde dünyanın belkili olduğunu, bunun düşüncesince arsıulusal topluma ne şartıyla sorumluluklar düştüğünü Genel Kurul kürsüsünden dile getirdik. İnsanlığın, müstevli tehdidi ve elbette felaketler ile bunların gerçek sonuçlarının cenderesi altında bunaldığı indinde dönemde, teşrikimesai ve dayanışmanın önemini yeni baştan hatırlattık. Afganistan'daki akıbet gelişmeler hassaten edinmek şartıyla Suriye'den Libya'ya, Kudüs ve Filistin meselesinden Kafkasya'ya, Türkistan'dan Kıbrıs'a genişliğinde enli indinde bölgede ülkemizin yaklaşımlarını anlatım ettik." sanarak konuştu.

BM Genel Kurul kürsüsünden, Paris İklim Anlaşması'nın icazet dönemini tamamlayacakları müjdesini dünyayla ve Türkiye kamuoyuyla paylaştıklarını anımsatan Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"Dünyamızın bu bir duruma gelmesinde en baş döndürücü oranı olanların, diyar değişikliğinin minval açmış yer aldığı problemlerin çözümünde de en baş döndürücü ulama sağlaması gerektiği görüşümüzü belirgin belirgin muhataplarımıza söyledik. Orman varlığını artıran, oranla çağdaş teknolojik altyapısı sebebiyle enikonu düşüt karbon salımı değerlerine eş indinde yurt adına bu mevzuda da üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız. Ülkemize lakırtı maruz desteklerin sağlanmasıyla baş başa ve millî ulama beyanımız çerçevesinde, Paris İklim Anlaşması'nda tamlanan hususlara makul adımlarımızı atacağız. Karbon ruhsuz hedefini, 2053 vizyonumuzun evvel ve en ehemmiyetli hedeflerinden biri adına milletimize bağış ediyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı'na ahenk düşüncesince müstelzim hareket planını da devreye almış indinde yurt olarak, bu süreci başarıyla yürüteceğimize içten inanıyoruz."

İkili görüşmeler

Erdoğan, ziyareti kapsamında dayanıklı baş döndürücü devlet, hükümet, arsıulusal büyüklenme ve çırçıplak maşer kuruluşu temsilcisiyle görüşmeler yaptığını, bu çerçevede, BM Genel Sekreteri'nin yanı esna Hırvatistan, Slovenya, Gine Bissau, Polonya, Ukrayna, Finlandiya, Burundi ve Irak cumhurbaşkanları, Birleşik Krallık, Gürcistan ve Arnavutluk başbakanları, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı ve FIFA Başkanı ile görüştüğünü hatırlattı. Erdoğan, "Bir başka ifadeyle, Amerika'da bulunduğumuz müddet içerisinde mecmu 14 düet görüşmemiz oldu. Bu görüşmelerin, Genel Kurul'a hitabımın doğrudan peşi esna gerçekleşen biri dışarı tamamına, Türkevi binamız ev sahipliği yaptı." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin ve temaslarının, şimdiki meselelere ilişikli davranış ve önceliklerinin, arsıulusal topluluğun dikkatine getirilmesi bakımdan akıbet evre velut olduğuna inandığını belirtti.

Afganistan

Erdoğan, değerlendirmelerinin peşi esna gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Türkiye'nin Afganistan'daki görevi ve stratejisinin ne olacağına bağlı istifham üzerinde Erdoğan, "Burada eskiden çağ Amerika'nın ehemmiyetli indinde neşriyat organıyla yaptığımız mülakatta da söyledim; 20 sene ilkin ABD Afganistan'a münasebet girdi? Afganistan'da ne işi vardı ve demincek Afganistan'dan ne için çıkıyor? Herhalde bunun indinde ederinin olması lazım? Ve indinde hayli sığınmacı şu anda nereye gidecek? Türkiye'nin kapıları açması ve bunları bildirme etmesi düşünülemez. Burası bizim düşüncesince indinde belirgin diyar koridoru değil." dedi.

Böyle indinde şeyi kabullenmenin hazırlop olmadığını, bunun indinde maliyeti ve ederinin bulunduğunu dile getiren Erdoğan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Amerika burada 'Kapılar açılsın ve Afgan halkı Türkiye'ye girsin' diyemez. Nitekim böyle indinde şeye biz, belirgin da değiliz, izin de etmeyiz. Afgan halkı bizim düşüncesince ahi halktır. Tarihe mebni indinde geçmişimiz mevcut ancak bu döşenmemiş kuruya indinde uhuvvet olmuyor. Aynı şeyi kılıç Suriye'de de yaptık. Aynı gestalt Irak'ta oldu. Bunları böyle toparladığımız zaman, geçmişten alırsak girip çıkanla az imdi 10 milyona vasıl indinde skor lakırtı konusu. Şu anda bunun 5 milyonu Türkiye'de kaldı. Burada bu bedeli ödemesi müstelzim Amerika'dır. Amerika'nın bununla mebni adımlar atması lazım. Fakat şu anne genişliğinde böyle indinde diyar görünmüyor. Amerika'nın bu evrede kapıları ayırmak şartıyla indinde problemi şu anda namevcut gibi. Fakat kapsayıcı, kuşatıcı indinde dümen Afganistan'da oluşursa, bu yönetimle birtakım görüşmelerimiz olabilirse ve hakkıyla dosdoğru indinde enformasyon kurabilirsek, bundan sonradan ne olabileceğinin adımlarını bu görüşmelerden sonradan atabiliriz."

Türkiye'nin Afganistan'da enfrastrüktür ve üstyapı yatırımlarının bulunduğunu ve bu yatırımlardan erinçsiz olmadıklarını, bundan ahir süreçte de bu cins adımları atabileceklerini kail Erdoğan, "Ama Taliban'ın şu andaki yaklaşım tarzına bakılınca kucaklayıcı, kuşatıcı indinde dümen maatteessüf oluşmadı. Şu anda mutlak birtakım sinyaller geliyor; birtakım değişikliklerin olabileceği, yönetimde birtakım kuşatıcı, etraflıca indinde havanın oluşacağı istikametinde. Bunu elbette imdi daha görmüş değiliz. Eğer böyle indinde hamle atılabilirse o devir baş başa neler yapabileceğimizi kendileriyle görüşme, laf noktasına gidebiliriz. Kaldı ki öz içlerinde de şu anda birtakım teessürat yaşanıyor. Bu sıkıntıları aşabilirlerse ve ondan sonradan Türkiye ile birtakım görüşmeler olursa, adımlar atılabilirse bunları muhakkak gerçekleştiririz, muhakkak indinde minval haritası belirleriz, ona bakar, ona gereğince de Afganistan'la böyle indinde adımı gerçekleştirmiş oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

BM'de ıslahat önerisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" isminde kitabında BM'nin, hassaten de Güvenlik Konseyi'nin şümullü indinde reforma gereksinimi yer aldığı yönündeki görüşünü dile getirmiş yer aldığı hatırlatılarak, "Bu mevzuda ümitli musunuz?" sorusu üzerine, "Tabii çaresiz bu işler olmaz. Yola çıkarken indinde umutla yola çıkıyorsunuz ve herkes dünyaya, herkes insanlığa indinde çevir sesi veriyorsunuz." karşılığını verdi.

"Nedir bu sinyal?" sanarak soran Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye şöyleki bakıyor; bundan böyle evren Birinci Dünya Savaşı'nın şartlarında değil, İkinci Dünya Savaşı'nın şartlarında da değil. Öyleyse kılıç insanlığa indinde çevir sesi verelim. 194 yurt daim baş başa indinde el donanması içerisinde olabilirsek, bu işin şartlarını zorlayabilirsek, herkes komünikasyon araçları dünyası, STK'larla daim baş başa bu koşulları zorlarsak o devir baştan bu devamlı üyeler menfaatlerini arama kılmak zorundadır. Bu 5 devamlı üyenin dü dudağı ortada indinde evren düşünebilir miyiz, böyle indinde nesne olur mi? 10 iare üye, 5 devamlı üye, 15 insanoğlu indinde araya gelsinler, dünyayı istedikleri şartıyla yönlendirsinler; böyle indinde nesne olmaz! Zaten bundan, bu 10 iare örgen de şikayetçi. Çünkü onlara 'Kaldır elini, indir elini' diyorlar. Nasıl isterlerse öyle… Böyle indinde nesne olur mi? Zaten oradaki 10 iare örgen de camekân süsü bulunduğunu biliyor. Artık onlar da herhalde camekân süsü olmaktan pişmanlık getirmektedir. O devir anca indinde hamle atalım ki, bu adımı atmakla indinde kat devamlı üyeleri zorlamamız lazım. Türkiye adına kılıç zorlayacağız ve zorluyoruz."

Bütün arsıulusal toplantılarda da bunu dile getirdiklerini ve buna bitmeme edeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Geçici üyelere de deriz ki, 'Siz de zorlayın.' Afrika'ya sesleniyoruz; 'Afrika sen daim böyle mi gideceksin? Geçici örgen adına Birleşmiş Milletlerde mevcut edinmek aracılığıyla ne yapıyorsunuz? Yapabildiğiniz indinde nesne mevcut mı? Herhangi indinde şeyi, oyunu değiştirebiliyor musunuz?' Yok. Öyleyse bu oyunu değiştirebilmek düşüncesince kılıç deriz ki 'Gelin hepinizin devamlı örgen olma şansınız olsun.' Yani bunların on paralık umursamadığı rastgele indinde Afrika ülkesi çevik BM Güvenlik Konseyi'nde devamlı örgen olma şansına eş olmalı. Bunu başarabildiğimiz devir hayattaki herkes ülkelere hakkıyla indinde doğruluk tasdik edilmiş olur. Aksi takdirde, böyle indinde dünya, yaşanılır indinde evren değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, reformun, rüçhan adına Güvenlik Konseyi'nin veto yetkisinin kaldırılmasından başlaması icap ettiğini önerilmiş yer aldığı hatırlatılarak, "Diğer üyeleri indinde araya getirip bu yönde indinde uzlaşma gelmek düşüncesince siz indinde hamle atacak mısınız?" şeklindeki istifham üzerine, "O cezrî adımı esasen orada söylüyorum. Nedir o cezrî adım? Bu konuda, 5 devamlı örgen dışındaki 189 ülkenin herkes şayet azimli hamle atacak olursa o devir kılıç bu devamlı üyeleri köşeye sıkıştıracağız. Bu devamlı üyeleri köşeye kapmak düşüncesince bunun indinde minval haritası var. Bu minval haritası nedir? Bu mevzuyla mebni Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna kayıtlı dayatmalarla ve dünyada koyu indinde kovalamacayla, gerekince yılgı umumi astronomi almak aracılığıyla birtakım adımları atma şansını yakalayabiliriz." cevabını verdi.

Türkiye-ABD ilişkileri

Afganistan ve Suriye bağlamında Türkiye-ABD ilişkilerinin seyrini muhakkak gördüğünün sorulması üzerinde ise Erdoğan, "Türk-Amerikan ilişkilerinde dosdoğru indinde sürecin işlediğini esasen söyleyemem. Niye? Bakın kılıç F-35'leri aldık, 1 bilyon 400 milyon dolar ifa yaptık ve bu F-35'ler bizlere tasdik edilmedi. ABD ilkin bunu indinde kat halletmeli. Bize S-400 konusunu mazeret yazar F-35'leri vermemek, rastgele indinde şeyden ilkin indinde kat ülkeler arası ilişkilerde ne diplomatlık noktasında ne de münasebetler noktasında indinde etiket ortaya koymaktır. Amerika'nın ilkin bunu indinde kat düzeltmesi lazım." dedi.

Erdoğan, arsıulusal hukuka mebni adına ne yapılması gerekiyorsa yapacaklarını vurgulayarak, "Bize daima S-400'ü dayatmalarını indinde kat bizim bildirme etmemiz belkili değil. Bizim düşüncesince S-400 işi bitmiştir. Buradan art hamle atmamız da belkili değil. Amerika'nın bunu arsıulusal diplomaside, ilişkilerde akıllıcasına indinde yere oturtması gerekir. Ama şu anne genişliğinde bunu oturtamadılar. Biz Türkiye adına DOĞRU davranıyoruz, duruşumuz dürüsttür yalnız ABD maatteessüf DOĞRU davranmadı, davranmıyor." sanarak konuştu.

"Sayın Biden ile dobra başladık diyemem"

Türkiye ile ABD ortada 20 bilyon dolar yöresinde tecim kütlesi bulunduğunu ve bunun artmasını istek ettiklerini tamlayan Erdoğan, defans endüstrisine müteveccih adımlar attıklarını ve atmaya da bitmeme edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyleki konuştu:

"Şunu da bilmeleri icap eder ki bundan böyle emektar Türkiye de yok. Bu Türkiye başka indinde Türkiye. Savunma sanayisinde de kılıç rastgele indinde sabık çağ imdi ati gidiyoruz, imdi ati gideceğiz. Ama erte 'Niçin F-35'i almıyorsun?' diyemezler. Vermezsen almayız. O devir kılıç imdi başka kapılara da başvurma ederiz. Burada CBS ile yaptığım röportajda onlara da onu söyledim. 'Yani başka yerlerden edinmeyi mı düşünüyorsunuz?' sanarak sordu. 'Gerekirse alırız' dedim. Sen bana demincek Patriot vermeyeceksin, ondan sonradan kılıç S-400'ü aldığımızda 'Niye S-400'ü aldın?' diyeceksin. Türkiye, öz savunmasına müteveccih ne gerekiyorsa onu alır. Gerekirse bunları üretmeye de başlar. Zaten şu anda başladık. Bundan sonradan bunu imdi da ati safhalara taşıyacağız. İnşallah öz insansız harp uçaklarımızı da üreteceğiz. Bunu da görecekler. Bu adımları da inşallah atıyoruz. Temennim odur ki dü NATO ülkesi adına birbirimize düşmancasına değil, dostça davranalım. Ama dü NATO ülkesi adına şu andaki ezgi dayanıklı hayra haber değil. Benim Başbakan, Cumhurbaşkanı adına tahminî 19 salname idarecilik hayatımda ABD ile bulunan münasebetlerimde geldiğimiz hamiş maatteessüf dobra indinde hamiş değil. Ben mahdum Bush ile dobra çalıştım, sayın Obama ile dobra çalıştım, sayın Trump ile dobra çalıştım yalnız sayın Biden ile dobra başladık diyemem."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birtakım devletlerin Afganistan, Suriye ve gerçek aksak muhaceret şartıyla mevzularda sorumluluktan kaçtığı belirtilerek, "Özellikle ABD yönetimi rastgele indinde ne genişliğinde ortada diplomatlık vurgusu yapsa da adeta 'benden sonrası tufan' havasında. Mevcut resmi muhakkak yorumluyorsunuz?" sorusu üzerine, şu cevabı verdi:

"Tabii kendisi 'Benden sonrası tufan' dediyse, ayrımsız şeyi ona da söylerler. ABD şu anda şayet Afganistan'da indinde biçimlendirme yapamadıysa burada erişmek lazım. Şu anda Afganistan'da Amerika'nın indinde manipülasyon yahut indinde biçimlendirme vaziyeti olmuştur diyebilir miyiz? Hayır. İşte rastgele indinde şeyi bıraktı, gidiyor. Ama demincek indinde değer derkenar ortaya. Bu değer nedir? Şu anda Taliban'ın elindeki silahlara baktığınız zaman, bu silahlar Amerika'nın silahları. Dolayısıyla bu bedeli de yapmak yerinde kalacaktır. Buradan indinde yere imdi geliyorum. Sayın Trump çağında binlerce tır silah, cephane yıldırı örgütlerine verildi. Bunları ego sayın Trump'a defaatle anlatım ettim, anlattım. Şimdi ayrımsız gestalt Biden çağında de var. Yine Biden yıldırı örgütlerine silah, mühimmat, anahtar materyal taşımaya başladı. Biz bunu elimizi kolumuzu sallaya sallaya seyredecek değiliz. Dikkatle izleme ediyoruz. Vakti, saati ulaştığında de söylenmesi müstelzim her neyse onu da kendilerine söyleriz."

Paris İklim Anlaşması'nın Meclis onayına sunulacağına müteveccih açıklamaları ile Türkiye'nin bu mevzuda çekinceleri bulunmuş yer aldığı hatırlatılarak, "Türkiye çekincelerinden konma mı geçti? Yoksa dirlik tarafta indinde davranış değişikliği mi oldu? Yoksa bu süreci zorlayacak toy indinde sürecin başlangıcından mı bahsediyoruz?" sorusu üzerinde Erdoğan, "Biz bu tutumdan sıkıntısız değiliz. Böyle indinde nesne yok." karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, o devirde emektar Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile müselles danışma yaptıklarını anımsatarak şunları söyledi:

"Bu müselles konferansta da kılıç dedik ki 'Türkiye kaslı ülkeyse ayrı gitmek lazım. Eğer büyümekte bulunan ülkeler kategorisindeyse ayrı değerlendirmemiz lazım. Her şeyden ilkin bunun kararını vermeniz lazım. Bu karara gereğince de bizlere yapmanız müstelzim ödemeyi de yapmanız lazım.' Tabii o devir bunlar bu ödemeyi yapacaklarını söylüyorlardı yalnız bu olmadı. Şu anda geldiğimiz noktada ise elbette etraflı incelemeleri mebni ihvan yapacaklar ve Meclisin açılmasıyla baş başa de kılıç bunu Meclise taşıyacağız. Meclise taşıyarak bu süreci hassaten Glasgow'da gündeme getireceğiz ve Türkiye adına diyar değişikliği noktasında düşüncemizi Glasgow'da vereceğimiz mesajlarla da ortaya koyacağız."

Putin ile görüşme

Erdoğan, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde akıbet dönemdeki saldırılar ve 29 Eylül'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği hatırlatılarak, "Bu mevzuda muhakkak mesajlar vermeyi düşünüyorsunuz? Bu zirveden rastgele indinde semere bekliyor muyuz?" sorusunun yöneltilmesi üzerinde Putin ile yapacakları düet görüşmenin ehemmiyet bildirme ettiğini bildirdi.

Heyetler arası görüşmenin olamayacağını mutlak Putin'le düet röportaj yapacaklarını tamlayan Erdoğan, "Bu elbette mutlak İdlib'i içeren indinde röportaj olmayacak. Aynı sürede Türkiye-Rusya düet ilişkilerini ve Suriye'deki vaziyeti masaya yatıracağız. Suriye'de nereye geldiğimizi, bundan ahir süreçte de nereye geleceğimizi kendileriyle konuşacağız. Kimseyi üçüncü indinde şahıs adına yanımıza almadan bu görüşmeyi yaparken orada elbette Türkiye-Rusya ilişkilerinde ehemmiyetli indinde karara da varacağız." dedi.

Türkiye ve Rusya'nın bölgede ehemmiyetli dü yurt olduğuna dikkati çekici Erdoğan, "Önemli dü yurt derken indinde şeyi imdi anlatım etmem lazım; kılıç Rusya ile ilişkilerde şu anne genişliğinde rastgele indinde hata görmedik. Ticaret hacmine baktığımız devir dobra indinde konumdayız ve daima ilerleyici indinde tecim kütlesi var. Suriye'deki gelişimleri imdi dobra indinde pozisyona transfer noktasında devir hin birtakım teessürat yaşamıyor değiliz. Ama bunu da lüzum şahsım lüzum Savunma Bakanı'm, lüzum Dışişleri Bakanı'm, attığımız adımlarla doğrudan telafi edebiliyoruz. mesela sayın Putin, Azerbaycan’da şayet mevki adamlığını yeterli manasıyla ortaya koymamış olsaydı, Azerbaycan'dan bu biçimde çıkılmazdı. Ama bunu ortaya mutabık kararlarla koyduğu düşüncesince Azerbaycan'dan baş döndürücü fazla müspet indinde biçimde derkenar şansını yakaladık." değerlendirmesinde bulundu.

"Iğdır'dan Azerbaycan'a yolu inşallah yapacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'da koyu indinde çalışmanın bitmeme ettiğine ayraç ederek laflarını şöyleki sürdürdü:

"Örneğin sayın İlham Aliyev istediği anda istediği şartıyla ferah ferah sayın Putin’le görüşüyor, konuşuyor. Ben, böyle öyle… Çok çelimsiz sürelerde irtibatlarımızı kurup görüşmelerimizi yapabiliyoruz. Tabii, baş döndürücü imdi önemlisi, şu anda attığımız adımlarla kılıç Iğdır'dan Azerbaycan'a yolu inşallah yapacağız. Buna sert yolu da dahil. Bu yolun inşası baş döndürücü fazla ehemmiyetli indinde hamle olacak. Bizim 5'li yahut 6'lı ortam dediğimiz görüngü vardı. Şu anda bu mevzuyla mebni de Paşinyan'dan müspet sinyaller geliyor. Şimdi bu müspet sinyallerle bu arada bu mevzuda da birtakım adımları atacağız. Yani alanı sulh noktasında da dobra indinde pozisyona transfer fırsatını inşallah ele geçirmiş olacağız. Ay böylece sayın Putin'le yapacağımız görüşmede bunlar da elbette mevzunun içerisinde arazi alacak. Böylece Türkiye-Rusya ilişkilerinde inşallah baş döndürücü imdi güçlü, baş döndürücü imdi ayrımlı indinde devre girmiş olacağız."

Almanya'daki seçim

Erdoğan, Almanya'da piyasa haset seçimlerin yapılacağı belirtilerek Başbakan Merkel'in Avrupa'da en levent boylu fariza karşılayıcı liderlerden biri bulunduğunun söylenmesi üzerine, "Benim genişliğinde olmadı…" karşılığını verdi.

Merkel’in Türkiye ve Avrupa üstündeki ilişkilerdeki tesirini muhakkak değerlendirdiğine müteveccih indinde istifham üzerinde Erdoğan şöyleki bitmeme etti:

"Şunu belirgin ve belirgin söylemem lazım; bizim Merkel'le, Schröder'den sonradan müspet indinde sürecimiz ha yalnız Alman şansölyeleri içerisinde en kalburüstü dümen seçimi Schröder'le oldu. Schröder'le bizim münasebetlerimiz hakkıyla baş döndürücü fazla farklıydı. Tabii Schröder'den sonradan Şansölye Merkel ile münasebetlerimizde de ilişkilerimiz kötü değildi. Sık kesif arar, kesif pıtrak ararım. O biçimde bu süreci işlettik, çalıştırdık. Tabii şu anda, şu demek oluyor ki Armin Laschet alır almaz bilemiyorum yalnız Armin Laschet ile de düet münasebetlerimiz iyiydi.

Temennim odur ki hakkıyla lüzum Almanya'da canlı Türk vatandaşları ile ilgili gerekse Türkiye-Almanya ilişkilerindeki bundan ahir süreci varlıklı kılacak indinde erk iş başına gelsin. Çünkü bizim orada baş döndürücü gerçek sayıda indinde insanoğlu potansiyelimiz mevcut ve bu insanoğlu orada zorluk çekmesinler. Böylece toy indinde süreci Türkiye-Almanya ilişkilerinde inşallah çelimli kılacak indinde iktidarla bitmeme ettirelim. Bu mevzuda da ki olursa kılıç onunla rastgele indinde devir ilişkilerimizi, geleceğe baş döndürücü fazla çelimli biçimde sürdürmüş oluruz. Mesela attığımız birtakım adımlar vardı. Savunma endüstrisine müteveccih Almanya'yla ilişkilerimiz vardı. Daha da önemlisi şu anda tahtelbahir gemilerinin makinelerinin aksamıyla ilgili attığımız adımlar vardı. Şimdi bu adımların kalburüstü indinde biçimde sürmesi ve defans sanayisinde de bunlarla bu arada bizim çelimli yürümemiz, Türkiye-Almanya ilişkilerinde baş döndürücü ayrımlı indinde yere vurma edecektir sanarak düşünüyorum. 'Her dü yurt düşüncesince faydalı bulunan erk hangisi ise o iş başına gelsin.' diyorum."

Sosyal komünikasyon araçları düzenlemesi

Sosyal komünikasyon araçları düzenlemesine müteveccih çalışmanın ne evrede yer aldığı ve ne adımların atılmasının planlandığına bağlı istifham üzerinde Erdoğan, bununla mebni çalışmaların sürdüğünü, Meclisin açılmasıyla baş başa de TBMM'ye sunulacağını bildirdi.

Erdoğan, "Böylece toplumsal komünikasyon araçları mevzusundaki atacağımız adımların memleketimiz için, milletimiz düşüncesince faydalı olmasını dilek ediyorum. Çünkü toplumsal medyanın maatteessüf tahribatı baş döndürücü belirgin ve belirgin ortada. Bu tahribatın bundan böyle bitmesinden yanayım. Artık bu tahribatı bitirmenin vaktinin geldiğine inanıyorum." sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "HDP emektar Eş Genel Başkanı Sezai Temelli 'Kürt sorununda çözümün adresi İmralı'dır.' açıklaması yaptı. Selahattin Demirtaş'ın da indinde açıklaması oldu, o da HDP'yi ayraç etti. Sayın Kılıçdaroğlu da bu yönde indinde izah yaptı; 'Kürt sorununu HDP çözer.' dedi. Seçimlerin yaklaşmasına yaklaşan indinde devirde bu cins ittifaklar, bu cins izahat muhakkak değerlendirilir? Bir de HDP öz ortada ikiye mi bölünüyor?" sorusu üzerinde şunları kaydetti:

"Hayırlı olsun. Bu mevzuyla şayet kılıç çalışır olursak efsus olur. Yani İmralı mıdır, değil midir, onların sorunu. Varsın onlar bu biçimde yola bitmeme etsinler; şu demek oluyor ki HDP midir, şu mudur, bu mudur… Biz deriz ki bu ülkede şu anda Cumhur İttifakı bu işin indinde parça hal noktasıdır ve Cumhur İttifakı adına da kılıç bu çözümün mücadelesini sürdürüyoruz. Çünkü bizim şu anda kitabımızda bütünlük var, el donanması var, uhuvvet mevcut ve bununla da bu yolda bitmeme ediyoruz. 'Yok Kürt sorununu çözmektir, namevcut şudur, namevcut budur…' Türkiye’de böyle indinde dava yok. Biz bu işi çoktan çözdük, aştık, bitirdik. Eğer birliğe, beraberliğe, kardeşliğe inananlar mevcut ise buyursunlar daim bu arada yola bitmeme edelim."

Muhalefetin KHK'liler ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile mebni açıklamaları hatırlatılarak, "Muhalefetin bu tutumu dirlik ne düşünüyorsunuz?" sorusunun yöneltilmesi üzerinde Erdoğan şunları söyledi:

"Bir kat KHK ile mebni 'Ben bu işi çözeceğim.' diyen kim? Ana muhalefetin başındaki zat. Sen ne vakitten buyana kaymakamlık oldun? Bu yargının konusu. Bununla mebni adımı kaymakamlık atar. Sana ne oluyor? Kim sana bu yetkiyi verdi? Velev ki erk olsan -böyle indinde şansın mevcut mı, namevcut mu o da ayrı- yargının yetkilerini elinden sen muhakkak alıyorsun? Öyle indinde nesne mevcut mı? Şu anda bunlar ağız ağıza yargının kontrolü altında olan, yargının iradesinde bulunan indinde konu. Adam anca atıyor ki birileri da buna inanıyor. Bunu ısınmak katiyen belkili değil. KHK ile mebni mevzularda esasen devir hin yargıda bu gelişimleri izleme eden, arama fail birtakım kararları da banko görüyoruz.

Ali Erbaş hocamızla mebni mevzuya gelince... Bir kat anne muhalefetin Ali Erbaş hocamıza, Diyanet İşleri Başkanı'mıza bu aşama taşlama etmeye ne hakkı ne yetkisi vardır. Bu densizliktir, terbiyesizliktir. Zaten CHP'nin cemaziyelevveli de daim bizim diyanet adamlarımıza hakaretle geçmiştir. Şimdi de aynısını Diyanet İşleri Başkanı'mıza hakaretle yürütüyorlar. Ama şurası bilsinler ki Diyanet İşleri Başkanı'mız bekâr değildir. Diyanet İşleri Başkanı'mız CHP’nin bu kendini bilmez tiplerinin uğur boncuğu devir muhatabı da olmamıştır, olmayacaktır. Diyanet İşleri Başkanı'mızı bu evrede kılıç katiyen bekâr bırakmayız. O genelev ehemmiyetli indinde makamdır. Dolayısıyla bu makama taşlama edenler, bu ülkede dinini, diyanetini bilenlere taşlama etmiş olurlar. Yeni ortaya çıkmak bulunan biri imdi var; o da böyle sallayıp sallayıp duruyor. Dur bakalım; imdi öğür olduğun çevik değil. Ana muhalefetle bu arada indinde şeyler yapıyorlar."

"Zincir marketlerin bıkılmayan uygulamaları var"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şahsen ilgileneceğini dediği fahiş eder mevzusundaki iş başlıkları ve izlenecek minval haritasına bağlı soruya, "Bu mevzuda azda olsa hassaten bu zincir marketlerin bıkılmayan uygulamaları var. Bu bıkılmayan icraat karşısında kılıç de Ticaret Bakanlığı adına bunların üzerinde üstüne gideceğiz. Zincir marketlerin bu uygulamalarıyla mücadelede Ticaret Bakanlığımız mukteza bulunan rastgele indinde muhtelif tedbiri alıyor, ilişki ve bunlara da mukteza operasyonları yapacaktır." cevabını verdi.

"Tek iş zincir marketler mi?" ifadesi üzerinde ise Erdoğan, "Ağırlıklı adına iş orada toplanıyor. Bütün üreticiden tüketiciye bulunan yerde zincir marketlerin buradaki koyu ürünleri toparlaması… Bu da 5 parça zincir market. Bunlar etraflı o ürünü toparlıyor. Bu 5 parça zincir marketin toplamış yer aldığı ürünle piyasalar allak bullak oluyor. Bunlar şayet bu evrede imdi adaletli davranırlarsa hem yurttaş makul fiyatla mahsul alabilecektir bununla müşterek yetiştirici şu an bakımından kazanımını, parasını indinde zamanlar bildirme etme şansına ulaşacaktır." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler