USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Çocuk Dostu Yayıncılık Rehber İlkeleri' oluşturuldu

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, "Çocuk Dostu Yayıncılık Çalıştayı"nda akademisyenler, cümle birlikleri ve iletişim araçları temsilcilerinin katkılarıyla "Çocuk Dostu Yayıncılık Rehber İlkeleri" oluşturulduğunu bildirdi.

'Çocuk Dostu Yayıncılık Rehber İlkeleri' oluşturuldu
11-01-2022 18:37
Ankara

Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan (RTÜK) meydana getirilen açıklamada, Kurulun, çocuğa müteveccih boşlama ve sömürme dair hassasiyeti en fevk ölçüde tuttuğu ve bu doğrultuda paydaşlarla beraberce cereyan ederek, evlatların korunmasına müteveccih farkındalığı artırmayı amaçladığı belirtildi.

"Çocuk Dostu Yayıncılık Çalıştayı" sonucunda, paydaşların tamamının görüşleri doğrultusunda açılan "Çocuk Dostu Yayıncılık İlke Rehberi"nin ilerleyici günlerde yayınlanacağı kaydedilen açıklamada, rehberle çocuğun faik yararı gözetilerek, bebek haklarına duyarlı, çocuğun iyilikçi temsilini sağlayıcı ve bebek dostu namına nitelendirilebilecek müşterek iletişim araçları ortamına yardım sağlanması hedeflendiği anlatım edildi.

Açıklamada, "Rehber, bebek haklarının baş döndürücü cepheli ve multidisipliner müşterek düzlük olduğu, bebek dostu müşterek iletişim araçları atmosferinin oluşturulmasının koordine müşterek efor ile iş donanmasına mebni politikaların müşterek ürünü durumunda olması gerekliliği menfez önüne alınarak akademisyenler ve kâffesi paydaşların görüşleri alınarak, millî ve arsıulusal matbuat ve habercilik prensipleri titizce incelenerek oluşturulmuştur." bilgilendirmesi paylaşıldı.

Rehberin, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası asliye alınarak oluşturulduğu tamlanan açıklamada, sav ve aktüel programlar ile düşüntülü ve acıklı yapımlara bağlı editörlük ilkelerinin, çocuğun faik yararı ve maşeri duyarlılık, yaşama, gelişme, sığınma ve unutulma hakkı, çocuğun gizliliğinin ve itibarının korunması, ruhsal düzelme ve maşeri bütünleşme, dayanaklık etmek mekanizmalarının bilinirliği, ayrımcılıkla savaşım ve hususi dulda önlemleri, firmalar arası iş birliği, türel zor ve cezai caydırıcılık kategorileri altında saptandığı bildirildi.

Yakın sürede tamamının kamuoyuyla paylaşılacağı tamlanan ilkelerden birileri şöyleki sıralandı:

"Çocuğa müteveccih boşlama ve sömürme ile ilişik karışımlardan oluşan sav ve programların sunumunun evlatların kognitif ve birey gelişimlerine negatif el edeceğinin unutulmaması, içeriklerin bu hassaslık menfez uğrunda bulundurularak hazırlanması.

Çocuk istismarı ve dikkatsizliğine müteveccih yayınların derinlemesine kesiksiz ve koyu şekilde verilmesinin duyarsızlaşma ve normalleştirme oluşturabileceğinin unutulmaması.

İstismar vakasının yaratacağı değme muhtelif fiziksel, ruhsal vb. etkilere yer vererek olayın ciddiyetini kesme namına aktaran müşterek lisan yeğleme edilmesi.

Çocuğa müteveccih boşlama ve istismara bağlı sav içeriklerinde bebek mevki sarsıntısı uzmanı, mevzuya müteveccih emekleri mevcut maşeri misyon uzmanı, psikolog, ruhsal müşavir yahut avukat kabilinden dalında bilirkişi şahısların mevzuya bağlı görüşlerinin alınması, amaç kitlenin farkındalığının artırılmaya çalışılması ve önleyici-koruyucu tedbirlerin neler olabileceğinin tartışılması.

Medya içeriklerinde evlatların sadece boşlama ve sömürme haberleriyle değil eğitim, sanat, kültür, spor kabilinden alanlardaki başarılarıyla gündeme getirilmesi.

İstismara sunulan artan evlatların zayi bulunduğu imasının yapılmaması, istismara düçar olmanın yaşam boyu taşınacak müşterek kimlik olmadığının belirtilmesi.

Kişisel verilerin korunması kapsamında, haberlerde ve gün kuşağı programlarında toprak düzlük fenomen örgülerinde bebek haklarının ihlal edilmemesi.

Sansasyonel, can alıcı fon ve seslere toprak verilmemesi, olayların magazinsel duruma getirilmeden sunulması.

İstismar suçlarının karşılığında maruz ukubet örneklerine değinilerek ve düşüncesi strateji prensibi gözetilerek cezai yaptırım neticesinin halkoyu ile paylaşılması eliyle caydırıcılık algısının arttırılması.

Çocukların bedenî yalan hakları menfez uğrunda bulundurularak hassaten bebeklerin ve çocukların, müşterek sıcakkanlılık unsuru namına bile olsa bedenlerinin sergileme edilmemesi, evlatların büyük kabilinden asimilasyon edilmemesi gerekiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler