USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çığ riskinden esirgeyici önlemler avlu kurtarıyor

Soğuk ve kar yağışlı havanın tesirindeki Türkiye'de başta riskli alanlarda çığ öncesinde, esnasında ve sonra alınacak önlemler avlu kurtarıyor.

Çığ riskinden esirgeyici önlemler avlu kurtarıyor
24-01-2022 11:04
Ankara

AA muhabirinin AFAD verilerinden derlediği bilgilere göre, acemi iskân bölgelerinde çığ riski bulunan bölgelerin yeğleme edilmemesi, bulunan yapıların sigortalarının yaptırılması ve riskli bölgenin yamaçlarındaki amut ve nebat örtüsünün korunması akıbet adım önemli.

Kar yağışının derin bulunduğu alanlarda yaşayanların iklim ve sefer halini satır satır izleme etmeleri ve eş facia planlarını hazırlarken çığ riskini cezaevi uğrunda bulundurmaları gerekiyor.

Gözlem önemli

Çığ esnasında ve sonra alınabilecek önlemlerden birileri şöyle:

"Çığ oluşabilecek alanda yel altı alanlardan, kornişlerin altındaki yamaçlardan ve başta obruk (konveks) profilli ve rüzgarla sürüklenme kararı oluşuk dolgun ambarlama dallarından sakının.

Yüksek riskli bölgelerden geçe grupla muteber yerde bekleyin ve birer birer geçin.

Yoğun kar yağışı ve alevli rüzgarın uzaması efdal çığ riskini doğurduğundan sakıncalı alanlardan ırak durun.

En sakıncalı çığların 30-40 adım akıntılı yamaçlarda oluşmasından ötürü bu çeşit yamaçlara elan müşterek tomar uyanıklık edin. Arazideyken duyulabilecek çökme, ilenme ve yurt seslerinin çığın habercisi bulunduğunu unutmayın."

Çığ sırasında

"Çığın meydana geldiği anda serinkanlı girmek baş döndürücü önemli. Çığın büyüklüğüne, hızına, patikanın genişliğine ve etrafta bulunan araçlara göre en çelimsiz müddette riskli sektörü ayrılma ederek elan muteber bölgelere ulaşın.

Sırt çantası taşıyanların çığın topuğu yöresinde yüzeyde kalma şanslarının müşterek tomar olmasından ötürü çantanızı çıkartmayın.

Çığın elan yavaş, yüksekliğinin az bulunduğu köşe kısımlarına ulaşmaya çalışın.

Bağırarak yahut apayrı ahenk kaynakları (korna, çan, ıslık) kullanarak çevrenizdekileri uyarın.

Kayak yaparken çığ uğrunda kalındığında çığın rotası dışına akıllıcasına kaymaya çalışın, ski yaparken çığa giriftar olmak kesme ise ski sopalarını ve kayakları çıkarıp atın ve çakılı amut kadar müşterek cisme tutunun.

Çığ esnasında Şayet müşterek anahtar içindeyseniz motoru durdurun ve ışıkları söndürün.

Araçtaki müvellidülhumuza miktarını arkalamak düşüncesince sigara içmeyin, biberli yakmayın.

Telsiz var ise çağırma cihazı yapın ve telsizi müşteri konumunda sonsuz belirgin tutun.

Çığa verilen kalırsanız yerden dayanak noktası alarak ve enli yüzme hareketleri yaparak cari ana rahmi üzerine ve mümkünse kenarında kalmaya çalışın.

Ağzınızı dayanıklı kapatın, kafanız kar altında kalmış bulunduğu anda mümkünse derinlemesine müddet nefesinizi tutmaya çalışın.

Akışa kapılırsanız bacaklarınızı ve kollarınızı birbirine yapıştırarak yurt konumu alın.

Mümkünse çığ dursuz duraksız çelimsiz müddet önceki bacaklarınızla noktayı sertçe iterek kalkmaya çalışın.

Çığ dursuz duraksız önceki behemehâl müşterek elinizi yüzün uğrunda (ağzınızı ve burnunuzu kapatacak şekilde), gayrı elinizi de başınızın üzerine (yüzeye akıllıcasına uzatarak) tutun ve kar altında kaldığınız devir süresince dirimsel ehemmiyet taşıyacak bulunan soluk boşluğunu genişletin. Başınızı sağa sola çevirerek boşluğu büyütmeye çalışın."

Çığ sonra

"Çığ sonra karda ahenk iletimi az bulunmasına karşın Şayet yüzeye benzeyen olduğunuzu hissediyorsanız bağırın ve enerjinizi titiz kullanın.

Şayet anahtar içindeyseniz dışarıya ahenk (korna) ve erke verecek rastgele müşterek cihaz (fener) kullanın.

Araçta müşterek çubuk yahut benzeşim müşterek cihaz var ise kar zarfında fevk akıllıcasına batırın, kurtarmaya doğacak olanların çubuğu görmelerini sağlayın.

Aracı çevreleyen eş kazmaya çalışın fakat kazarken kendinizi güvende hissetmiyorsanız emniyetiniz düşüncesince anahtar zarfında kalın. Mümkünse 112'yi arayarak vaziyeti bildirin.

İlk iane eğitiminiz yok ise ve mecburi olmadıkça çığdan kurtarılan bireyleri akım ettirmeyin. Çığdan etkilenen insanların ilk evvela üstünü örtün, aracısız yunak müşterek ortama banko sokmayın."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler