USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

CHP Sözcüsü Öztrak: Savaşın Türkiye'ye bedeli 30-40 bilyon dolar

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Rusya'nın haksız, hukuksuz işgalini birlikte el henüz hızlı kınıyoruz. Bir an önceki kalımlı birlikte mütareke anons edilmesini bekliyoruz." dedi.

CHP Sözcüsü Öztrak: Savaşın Türkiye'ye bedeli 30-40 bilyon dolar
04-03-2022 16:56
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Rusya'nın haksız, hukuksuz işgalini yan yana el şimdi hızlı kınıyoruz. Bir an yaşlanmış mihman yan yana mütareke anons edilmesini bekliyoruz." dedi.Abone ol

Faik Öztrak, Ukrayna'da aşırı iri yan yana adamlık dramı yaşandığını ve bigünah şahısların öldürüldüğünü belirterek bombalanan şehirlerde, sivillerin düşünce içinde, yarının ne getireceğini ezbere beklediklerini söyledi.

Rusya'nın haksız, hukuksuz işgalinin üstünden yalnızca yan yana hafta geçtiğini bildiren Öztrak, "Ülkesini ayrılma ederek, bitişik devletlere güzeşte Ukraynalıların sayısı 1 milyonu aştı. Ülke içre yerinden yurdundan edilenlerin sayısı katbekat fazla." değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna'da bir çok çok mektepli 20 bin yöresinde Türk vatandaşının yaşadığına dikkati çekici Öztrak, saldırıların elden başında, bu insanlara asistan olabilmek düşüncesince fırka içerisinde yan yana akse masası kurduklarını aktardı.

Kendilerine mevrut bilgilere göre, Ukrayna'da mevcut vatandaşların aşırı ağırbaşlı teessürat yaşadığını korumak için çaba sarfeden Öztrak, "Ukrayna'da mevcut yurttaşlarımızdan 9 bine yakını boşaltma edilmiş. Yani 11-12 bin vatandaşımız, hala harp bölgelerinde. Vatandaşlarımızın asayiş içre harp bölgelerinden tahliyesi, en ehemmiyetli önceliğimiz. Biz bu evleviyet doğrultusunda, Hükümetin doğrudan mevrut değme şeyi yaptığının takip edeni olmaya bitmeme edeceğiz." dedi.

Öztrak, şöyleki bitmeme etti:
"Ukraynalılar, Rusya'ya gönül rahatlığı vatanlarını savunuyor. Egemenliğini, bağımsızlığını savunuyor. Rusya'nın haksız, hukuksuz işgalini yan yana el şimdi hızlı kınıyoruz. Bir an yaşlanmış mihman yan yana mütareke anons edilmesini bekliyoruz. Ukrayna halkının iradesi, yan yana ayrıksı ülkenin asayiş problemi iddialarıyla bulunmayan sayılamaz. Ukraynalıların oyuyla seçme yan yana hükümetin, askeri çelim kullanılarak alaşağı yapılmak istenmesi, katiyen ikrar edilemez. Bir yüzyıl evvela dönemin hükümran güçlerine karşı, iri yan yana Kurtuluş Savaşı vererek ülkesini kurtaran, özgür yan yana Cumhuriyet kurarak, dünyanın mazlum milletlerine dayanıklı reşit yan yana milletin bireyleri şekilde Ukraynalıların amasız fakatsız yanındayız. Rusya ve Ukrayna ile bire yan yana alanda yaşıyoruz. Aynı denizi paylaşıyoruz. Her ikisi de ehemmiyetli iktisadi ve ticari ortaklarımız."

"Türkiye, orta ve incelikli yan yana diplomatlık gizli olmak zorunda"
Türkiye'nin savaştan en yan yana tomar etkilenecek devletlerin başlangıcında geldiğine dikkati çekici Faik Öztrak, "Bu savaşın bitmesi düşüncesince elimizden mevrut değme şeyi yapmalıyız." ifadesini kullandı.

Öztrak, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Türkiye, haklının indinde durarak, ancak dü tarafla da ilişkilerini koparmayarak orta ve incelikli yan yana diplomatlık gizli olmak zorundadır. Ancak dakika ortada, bu incelikli diplomasiyi yürütecek kurumsal yan yana sığa kalmadı. Erdoğan, evvela bu krizde arabuluculuk iddiasıyla ortaya çıktı. Ama muvazene ve onur malulü aut politikası zımnında kimesne dikkate almadı. Erdoğan, evvela NATO’ya çattı. 'Kınama cümbüşü yetmez, azimli adımlar atılmalı' niteleyerek iri sözler etti. Dış siyasetten iç siyasete getirim devşirmeye kalktı. Sonra da U dönüşü yaptı. Türkiye, Rusya’nın Avrupa Konseyi’nde asimilasyon hakkının askıya katılması oylamasında değişken kaldı. Sonra yan yana şimdi döndü. BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın kınanmasına müteveccih tasarının oylanmasında, müspet oy kullandı.

Mevlevi alperen misali dönmeye doyamadı. 'Dön ata dönelim' dedikleri yan yana ayrıksı husus ise Montrö oldu. Birkaç sene önceye denli Montrö’yü kadem bağı şekilde gören, 'Kanal İstanbul’u yapınca, harp gemileri icabında buradan geçer' diyen, 'Montrö’nün hepsi maddeleri uygulanmalı' diyen amiralleri, mahkemelerde süründüren saray, Rusya’nın Ukrayna ile harbe tutuşmasıyla 'tu kaka' söylediği Montrö’ye düzen bağı hummalı yapıştı. Bu Cumhuriyeti kuranlar ne iri insanlarmış."

Rusya-Ukrayna savaşının uzamasının Türkiye'ye ağırbaşlı yan yana satmaca çıkaracağını tamlayan Öztrak, Ukrayna'daki savaşın sekunder tesirleri hariç, şu haliyle Türkiye'ye minimal 30-40 bilyon dolar ortada yan yana satmaca çıkaracak denli göründüğünü söyledi.

Diğer taraftan, Karadeniz'in ehemmiyetli yan yana nakil ve tecim güzergahı bulunduğunun altını çizen Öztrak, "Kriz uzarsa Avrupa pazarlarına bulunan ihracatımızda, nakil maliyetleri zımnında elde ettiğimiz rakiplik avantajını kaybedebiliriz. Avrupa’ya ihracatımız da vuruş yiyebilir." dedi.

Türkiye'nin Ukrayna'daki harbe ekonomisi buhrandayken yakalandığını tamlayan Öztrak, hafta başlangıcında açıklayan çoğalma verilerine gereğince 2013'te 958 bilyon dolar bulunan ulusal gelirin, 2021'de 803 bilyon dolara düştüğünü söyledi. Ancak TÜİK verilerine gereğince Türkiye'nin 2021'de yan yana evveli yıla gereğince yüzdelik 11 büyüdüğünü aktaran Öztrak, "Tabeladaki çoğalma payı şahane. Ama milletimiz perişan. Ucuz nan kuyrukları, ehven yağ kuyrukları, benzin-mazot kuyrukları Fizan'a uzanıyor. Millet, canlılık faturalarını yakıyor. Yani yüzdelik 11 büyüme, emekçinin cebinden almış, zengini şimdi da varlıklı etmiş." iddiasında bulundu.

Öztrak, şöyleki konuştu:

"Dün tün Genel Başkan'ımızın, yayınladığı videoteyp mesajında anlattığı kusursuz şekilde bu. Milletin yediği ekmekten, içtiği sudan yaktığı elektrikten, benzinden mazottan vergiyi alıyorlar. Hayat pahalılığı değme güzeşte çağ artıyor. Zam bundan hakeza bindirim değil, zulme dönüştü. Milletten topladıkları parayla Putin’in oligarklarının çakması Londra’dan mahalle kapatan kentet çeteleri, yandaşları doyuruyorlar. Saraya tanrısal aşkla ilişikli emektar Maocu yan yana çakma oligark da bu aralar Rusya’da geziniyor. Rus televizyonlarına çıkıp 'Ukrayna’ya satılan SİHA’ların hakeza kullanılacağını bilmiyorduk, Rusya ile S500 yapacağız, 2 gündür Moskova’dayım, 10-20 salname stratejiler geliştiriyoruz. NATO geçmişten mevrut kanserdir, yaptırımlara katılmayacağız.' niteleyerek izahat yapıyor. Bu kişi, bu açıklamaları kimin yerine yapıyor? Savunma endüstri yatırımlarının ne yapılacağına bu değişmeyen veriyordu. Bu ülkeyi bu çakma oligark mı olmadan Tayyip Erdoğan mı yönetiyor?"

- Enflasyon rakamları

Bu hafta açıklayan ve ekonominin vaziyetini yayınlayan öteki ehemmiyetli verinin ise şişkinlik sayıları bulunduğunu tamlayan Faik Öztrak, şöyleki bitmeme etti:

"Şubat ayında sahn pahalılığı, TÜİK’in makyajlı verileriyle bile tertemiz seviyelere ulaştı. 2002 böylece yüzdelik 30,84 bulunan yetiştirici enflasyonu dakika yüzdelik 105’e çıkmak durumda. Tüketici enflasyonu akıbet 20 yılın, yetiştirici enflasyonu da akıbet 27 senenin en faziletkâr seviyesinde. Yeni minimal ecir dü ayda kesat sınırının dibine düştü. Emeklinin aylığına, memurun maaşına meydana getirilen bindirim eridi gitti. Memura karşı altı ayda yüzdelik 7,5 bindirim yapılmıştı. Ama karşı dü ayda gerçekleşen şişkinlik yüzdelik 16,45 oldu. Dahası bunlar maatteessüf dobra günlerimiz. Üretici enflasyonu yüzdelik 105’le 1995 yılının mart ayından bu yana, karşı el üç haneye çıktı. Bu Hükümet yardımıyla 30 gözyaşı altı gençlerimiz de 3 haneli enflasyonla tanıştı. Bunda şimdi Ukrayna-Rusya savaşının tesirleri yok. Ama ay ortasından itibaren asliye besin maddeleri üstündeki KDV’nin, yüzdelik 1'e indirilmesinin tesiri var."

Son günlerde akaryakıta mevrut zamlara yer veren Öztrak, şunları kaydetti:

"İndir bindir derken, yan yana haftada 17 liranın altındaki mazot fiyatı 19 liranın dair çıktı, litresi 17 teklik bulunan süt 19 liraya yükseldi. Fukaranın yakacağı LPG’nin litresi 11 liraya dayandı. Arabası bulunan düşüncesince bundan hakeza dengesiz yöneltmek yan yana servet. Eskiden 'Ben değme daim 50 teklik alıyorum'cular vardı. 50 lirayla ibre oynamayınca 'Ben değme daim 100 teklik alıyorum'a döndüler. Şimdi bundan hakeza 100 teklik mazot de mahrukat lambasını söndürmüyor. En akıbet bitirme istasyonu işverenleri güçlü pes dedi, 'Akaryakıtta keşki KDV’yi indirin, kılıç de batıyoruz' niteleyerek izah yaptı. Bu zamların, yalnızca küsurat yer yağı fiyatlarıyla açıklanır yanı yok. OECD vatanlarında sayı farkı yüzdelik 26 bulunan erke enflasyonu, bizde yüzdelik 89. Başka devletlerde sayı farkı yan yana artan, bizde üç artmış."

Öztrak, sahn pahalılığındaki ateş tablonun sorumlusu bulunduğunu kanıt etmiş olduğu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin dün tün Resmi Gazete'de piyasaya çıkan kararla görevinden ayrıldığını aktararak şunları kaydetti:

"Hadi 'Saray Tarım ve Orman Bakanı'nı affetti' diyelim. Türk çiftçisi kendine yapılanları affeder mi? Milletimiz cayır cayır yanan ormanları unutur mu? Tarım Bakanı'nın istifasıyla küsurat kemre fiyatı iner mi? Tarladan sofraya uzanan zincirdeki problemlerin üstesinden gelinir mi? Hiç sanmıyoruz. Çünkü probleminin aslı bakanda, dışarıda, şurada, burada değil. Bu zihniyetin merkezi bulunan mızrap yorgunu sarayda. Sorunun nedeni olanların, çözümün adresi olamayacağı açıktır. Siyaset yelpazesinin hepsi renklerine erbap 6 ihtilaf partisinin umumi başkanları, hafta başlangıcında imzaladıkları bildiriyle Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, milletimizin cebini, cüzdanını, tenceresini boşaltan, ucube şahsım diyetinden kurtaracak üstünde uzlaştıkları, tertemiz ve Güçlü Parlamenter Sistem'in asliye ilkelerini ülkemize ve dünyaya anons ettiler. 28 Şubat’ta açıklayan metin, 'Sarayın rafa kaldırdığı demokrasinin raftan indirilmesi.' demektir. Bu toprakların insanlarının kucaklaşarak gönençli yan yana geleceğe baş başa yürümesinin başlangıcıdır."

- "Ciddiye alınacak sözler değil"

Faik Öztrak, açıklamalarının arkası sıra soruları yanıtladı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın yaşlanmış devirde CHP'nin Cumhurbaşkanı talibi Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy vermediğini açıklamasına ilişikli yan yana suali yanıt veren Öztrak, "Bunlar ipe izbe gelmez laflar. Ciddiye alınacak sözler değil." dedi.

Son Kovid-19 genelgesinde tün 12'den sonradan musiki yasağının sona erdiğine değgin yan yana izah olmadığının hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üstünde Öztrak, "Saray hükümetinin bu ülkeyi yönetemediğini değme daim söylüyoruz. Sağlık Bakanı ayrıksı konuşuyor, İçişleri Bakanı ayrıksı konuşuyor. Birtakım önlemleri çekindikleri düşüncesince götürüp sarayın önüne koyamıyorlar boydak böylece bu işten iri zararı, sanatkarımız, esnafımız görüyor, o dükkanlarda etkin insanoğlu görüyor." karşılığını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler