USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cemevlerine müteveccih düzenlemeleri de içeren öneri yasalaştı

Cemevlerine müteveccih tensikat ve beyaz zehir kazalarında yaşamını kaybedenlerin yakınlarına müteveccih destekleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda benimseme edildi.

Cemevlerine müteveccih düzenlemeleri de içeren öneri yasalaştı
16-11-2022 21:08
TBMM

Kanunla, motorlu anahtar ticareti karşılayıcı mükelleflerin faaliyetlerini namına getirirken bozukluk olabilecekleri vergisel kayıpları istikbal etmek düşüncesince inanca yükümlülüğü getirilecek. Bu yükümlülüğe uymayanlara hususi yöntemsizlik cezası kesilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığına, motorlu anahtar ticareti karşılayıcı mükelleflerden, gelecek vergilerin öğrenim güvenliğini iletmek düşüncesince 30 milyon liraya derece inanca bildirme etme yetkisi verilecek.

Teminat bırakma zorunluluğu getirilen motorlu anahtar ticareti ile iştigal fail mükelleflerin maksut teminatı vermemesi durumunda, bu mükellefler düşüncesince ortak esbak aritmetik zamanına ilişik brüt satışlar toplamının binde 3'ü ücretinde hususi yöntemsizlik cezası kesilecek.

Kamulaştırma bedellerinin adalet sahiplerine ödenmesi halinde, tebliği engelleme fire yahut kusurlu devletleştirme işlemleri, devletleştirme ederinin ödendiği gün bakımından mukannen bildirme edilecek. Bu hüküm, tebliği engelleme fire yahut kusurlu devletleştirme işlemleri olmasına karşın dümen hesabına tescil edilen yurt üzerine da uygulanacak.

Kamulaştırma bedelleri ve kamulaştırmasız el atma tazminatlarına değgin mahkemelerce hükmedilen bedel, tazminat, vekalet tutarı ve muhakeme giderlerinin ödenmesi düşüncesince yürütme izlemesine gidilmeden ilkin davacı, vezneci aritmetik numarasını yazılmış biçimde mahkemeli idareye bildirecek. yönetim de tebligat tarihinden itibaren 30 çağ içre ifa yapacak.

İcranın art bırakılması arzu edilirse idarenin inanca teşhir zorunluluğu olmayacak.

Açılan davalarda duruşma ve yürütme harçları götürü şekilde belirlenecek ve bu ödemeler idarelerce yapılacak.

Davalarda hükmedilen değer ve ödence ödemeleri

Kamulaştırma işlemleri güdük yahut kamulaştırması tek yapılmamış olmasına karşın 4 Kasım 1983'ten 28 Temmuz 2021'e derece amme hizmetine ayrılan taşınmazlara yahut kaynaklara malikin rızası yapılmaksızın fiili şekilde el konulması yahut türel el atılması dolayısıyla oluşturulan davalarda hükmedilen değer ve ödence ödemelerinde kullanılmak üzere, gerekseme olması biçiminde mahkemeli idarelerin bütçelerinde hususi hisse ayrılacak.

Merkezi patronaj ekonomik durumuna engelleme idarelerin bütçelerinde kapital giderleri düşüncesince öngörülen ödeneklerinin yüzdelik 3'ü, şehremaneti ve il hususi idareleri ile değgin idareleri düşüncesince en akıbet kesinleşen bütçe gelirleri toplamının, gayrı idareler düşüncesince en akıbet kesinleşen bütçe giderleri toplamının minimum yüzdelik 3'ü oranında bütçelerinde hisse ayrılacak.

Alacakların toplanmış ücretinin ayrılan ödeneğin toplanmış tutarını aşması biçiminde ödemeler, taksitlerle yapılacak. Taksitlendirmede, bütçe olanakları ile alacakların fiyatları dikkate alınacak. Taksitli ifa boyunca kanuncu ürem ödenecek.

Kanunla, bayındırlık planlarının tanziminde, planlanan beldenin ve bölgenin koşulları ile muhtemel gereksinimleri delik uğrunda tutularak mukteza cemevi bölgeleri ayrılacak.

İl ve ilçelerde mülki dümen amirinin izni darılmak ve bayındırlık mevzuatına akla yatkın edinmek neredeyse cemevleri yapılabilecek. Cemevi noktayı bayındırlık mevzuatına karşıt şekilde ayrıksı maksatlara tahsis edilemeyecek.

Fiyat İstikrarı Komitesinin yapılış ve görevleri

Kanunla Fiyat İstikrarı Komitesinin yapılış ve görevleri ile komitenin sekretaryasına müteveccih mevzular düzenlenecek. Buna göre, Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ile Merkez Bankası Başkanı'ndan oluşacak.

Fiyat İstikrarı Komitesi, lazım görmesi biçiminde ek çıplak maşer kuruluşları, üniversiteler ve hususi kol temsilcilerini toplantılarına çağırma edebilecek.

Komitenin fariza ve yetkileri, dünyalık ve maliye politikaları arasındaki eş güdümü bakmak yoluyla paha istikrarını sağlamaya müteveccih strüktürel yöntem önerileri geliştirmek, paha istikrarını zılgıt fail riskleri seyrederek dünyalık politikası ve dünyalık politikası araçları haricinde katılması müstelzim tedbirleri saptama etmek ve ek büyüklenme ve kurumlar kabilinden uygulanmasını sağlamaya müteveccih tavsiyelerde bulunmak, amme kabilinden belirlenen yahut yönlendirilen fiyatların paha istikrarı odağında uygulanmasını sağlamaya müteveccih kararlar bildirme etmek olacak.

Komitenin sekretarya hizmetlerini, Hazine ve Maliye Bakanlığı yürütecek.

Fiyat İstikrarı Komitesi, fariza sahasına giren mevzularla ek değme çeşitli bilim ve belgeyi, amme büyüklenme ve kuruluşlarından rıza yetkisine eş olacak. Kamu büyüklenme ve kuruluşları, arzu edilen bilim ve belgeyi Komitenin belirleyeceği biçim ve müddet içre vermekle mükellef olacak.

EKAP'ta işlemlerin kapsamı genişletilecek

Konusu cürüm teşekkül etmemek kaydıyla toplumsal balans tazminatı ödendiği belirleme edilen il hususi idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri ve değgin kurumlar ile bunların üyesi bulunduğu yerel dümen birliklerinin mezun yahut memur bulunan sorumluları üzerine meydana getirilen ödemeler dolayısıyla yönetsel yahut finansal muhakeme ve kovuşturma yapılamayacak, başlamış olanlar işlemden kaldırılacak.

Kanunla, amme tenkis bilirkişi yardımcılığına atanacaklar düşüncesince tayin sınavının yapıldığı senenin hanuman ayının ilkin haset bakımından 35 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranacak.

Kamu İhale Kurulu sonucu mucibince zorlayıcı nedenler yahut yükleniciden meydana gelen ayıp ile idarece feshedilen sözleşmeler dolayısıyla iadeli edilen bedelin uygulanmasında ortaya çıkan ürem ve muhakeme giderlerinin on binde 5'i yükleniciden öğrenim edilecek.

Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üstünde yapılacak işlemlerin kapsamı genişletilecek. Bu kapsamda Kamu İhale Kurulu kararları kararında müracaat sahibinin hepsi iddiaları bakımından DOĞRU bulunması yerinde da denk işlem prensibi gözetilerek müracaat ederinin iadeli edilebilmesine olanak sağlanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler