USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çavuşoğlu: Maldivler ile tecim hacmimizin 100 milyon dolara çıkarılabilmesini hedefliyoruz

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ve Maldivler ortada Karma Ekonomik Komisyon kurulacağını belirterek "Ticaret hacmimizin önümüzdeki dü sene süresince 100 milyon dolara çıkarılabilmesini hedefliyoruz. Bundan sonradan dünkü hedefleri ortaya koyabiliriz." dedi.

Çavuşoğlu: Maldivler ile tecim hacmimizin 100 milyon dolara çıkarılabilmesini hedefliyoruz
30-01-2022 14:20
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi görüşme kapsamında bulunmuş yer aldığı Maldivler’in başkenti Male’de, Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid ile eş matbuat toplantısı düzenledi.

Mevkidaşı Shahid’i BM 76. Genel Kurul Başkanlığına seçilmesinden ekolojik ortam kutlama fail Çavuşoğlu, bunun Maldivler’e müteveccih arsıulusal topluluğun güveninin işareti bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Maldivler’in önceliklerini desteklemeye bitmeme edeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Aynı sürede faaliyetlerinize katkımızı sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Sizin ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın faaliyetlerine katkımız bitmeme edecek. İş birliğimiz ve bu çerçevedeki koordinasyon, İslam İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler ve ayrımlı platformlarda bitmeme edecek.

Bir kat henüz Türkiye’nin bu manada Dışişleri Bakanları Komitesi Toplantısı'nı 2025’te Türkiye’de gerçekleştirmekle ilişik namına desteğinizden ekolojik ortam teşekkürname kılmak istiyorum. Aynı sürede sizin BM İnsan Hakları Konseyi çalışmalarıyla ilişik namına ev sahibi olma niyetinizi de Türkiye birlik anlamıyla desteklemektedir. Bu konudaki adaylığınızı destekleyeceğiz."

İklim değişikliğinin Türkiye ve Maldivler’in eş endişeleri ortada toprak aldığını ve bu mevzuda dü ülkenin nezdinde teşrikimesai anlaşması imzaladığını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Bu çerçevede iş birliğimizi, iklim değişikliği ve mekân mevzusundaki düşün teatimizi sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Maldivlerin bu mevzuyla ilişik çabalarını ve inisiyatiflerini desteklemeye bitmeme edeceğimizi tabir kılmak isterim. Her devir arsıulusal platformlarda şurası dile getirmeye çalışıyoruz; bu çerçevede kifayetli mali ve uran desteğin başta de kırılgan ve minimum kaslı devletlere verilmesi icap ettiğini tabir ediyoruz. Türkiye namına biz, geçtiğimiz sene Paris İklim Anlaşması'nı imzaladık ve onayladık. Yine ayrımsız halde bu çerçevede standartlara uzlaşma sağlayabilmek düşüncesince elimizden geleni yapıyoruz. Bu eş engelle savaş etmeye çalışıyoruz."

Çavuşoğlu, Türkiye ve Maldivler ortada düet ilişkileri henüz da yükseltmek dair stabilizasyon bulunduğunu belirterek "Tabii ki benim ziyaretim, simgesel nezdinde ciddiyete sahip. Bu görüşme hemen sonra bugün ele aldığımız konuların strateji edilmesi ve imzalanan anlaşmaların yürürlüğe konması ve uygulanmaya başlanması var. umut ediyorum ki etüt ettiğimiz apayrı eskiz anlaşmaları da imzalama evresine getirebiliriz, bunlardan nezdinde tanesi yatırımların korunması ve heveslendirme edilmesiyle ilişik anlaşma." niteleyerek konuştu.

İki dünya ortada Karma Ekonomik Komisyon kurulacak

Bugün dü dünya ortada imzalanan anlaşmalardan birinin tecim ve iktisadi iş birliğiyle ilişik bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede Karma Ekonomik Komisyon kurulacak. Bu düzenek iktisadi iş birliğimizi derinleştirmek ve düet tecim hacmimizi artırabilmek düşüncesince sonuç basamak faydalı nezdinde mekanizma. (Ticaret hacmimiz) 2021’de bu dü katına çıktı. Yine yatırımların çoğalması düşüncesince sonuç basamak ehemmiyetli enfrastrüktür oluşturacak. Türk yatırımları, sonuç basamak önemli. Birçok Türk şirketi başta de turizm sektörüne envestisman gerçekleştirmek düşüncesince sonuç basamak hevesli. Burada deneyimlerimizi paylaşabilmek açısından Güvenlik Turizm Sertifikası'nı da paylaşmayı vadediyoruz. Bu bizim düşüncesince sonuç basamak ehemmiyetli nezdinde deneyimdi.

Yatırım ve tecim potansiyeli öteki sektörlerde de mevcut. Bunların da yaşama geçirilmesi sonuç basamak önemli. Ticaret hacmimizin önümüzdeki dü sene süresince 100 milyon dolara çıkarılabilmesini hedefliyoruz. Bundan sonraları acemi hedefleri ortaya koyabiliriz. Türk iş çevreleri ve yatırımcıları ortada sizin ülkenize mahsus uyanıklık artıyor. Bir iş forumu Maldivler’de düzenlenirse bunun sonuç basamak ehemmiyetli olacağını, bunun Türkiye’de düzenlenebileceğini de tabir kılmak istiyorum."

"Uçuş sayısının haftada 7’den 11’e çıkarılması değerlendiriliyor"

Mevkidaşı Shahid ile altyapı, balıkçılık, yapım ve turizm sahalarında iş birliğini ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Turizm sektörüne envestisman önleyen birtakımı Türk firmaları var. Maldivler, Türk vatandaşları ortada sonuç basamak pop nezdinde turizm destinasyonu durumuna geldi. Dolayısıyla vizeyi kolaylaştırmak ve ya vizeden serbest nezdinde rejimin uygulanması Türk turistlerin buraya gelmesini henüz nezdinde tomar heveslendirme edecektir." dedi.

Türk Hava Yollarının, Maldivler'in turizm sektörüne sonuç basamak ehemmiyetli nezdinde katkıda bulunduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, "Uçuş sayısının haftada 7’den 11’e çıkarılması değerlendiriliyor. Ancak bu sıklığın açıklık ayında 11'den 14’e çıkarılma ihtimali de var. Bu çerçevede Türk Hava Yollarına verdiğiniz dayanak noktası zımnında nezdinde kat henüz teşekkürname kılmak istiyorum." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, bakanlıklar ortada anlaşma zaptı imzaladıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bu da şu derk geliyor; diplomatlık akademileri ortada henüz dobra nezdinde teşrikimesai organizasyon edebileceğiz. Ve hem acemi göreve süregelen hem de mümessil diplomatların bizim programlarımıza katılabilmesi bahis konusu olacak. Aynı sürede bakanlıklarımız ortada repertuvar paylaşma programları olacak. Bizler de gene kişi diplomatları sizin bakanlığınıza gönderebileceğiz. Parlamentolar arası temasın artırılması aşırı önemli. Bu ayrımsız sürede halklar arası değini anlamına geliyor.

Bizim Parlamentomuzda ülfet grubu var. Burada Türkiye-Maldivler Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'nun resmi namına benzeyen nezdinde tarihte kurulacağını duymaktan aşırı iri nezdinde büyüklük duydum. Sayın (Maldivler) Meclis Başkanı'yla yapacağımız toplantıda bunu ele alabileceğiz."

Türkiye, Maldivler'e terörle mücadelede repertuvar paylaşmaya hazır

Çavuşoğlu, yıldırıcılık ve radikalizmle mücadelenin düet teşrikimesai alanları ortada toprak aldığını kaydederek bu bölgelerin Türkiye düşüncesince sonuç basamak ehemmiyetli öncelikler bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin bu mevzularda deneyimlerini Maldivler ile paylaşmaya apiko bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "İçişleri Bakanınızla esbak şeb ezanı gerçekleştirdiğimiz düzentileme yemeğinde, bunu yorum fırsatımız oldu. Bu çerçevede FETÖ ile savaş dair vermiş olduğunuz destekten ekolojik ortam teşekkürname kılmak istiyorum. Bu mevzuda bu yıldırıcı örgütle ilişik tetik olmanız ve müteyakkız olmanızı dileyiş ediyorum." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Shahid'i martta düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu’na çağırma etti.

Mevkidaşıyla dini bölgede iş birliği, İslam Merkezi'nin kurulması ve bu konudaki programın desteklenmesi konusunu ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Biz, bu çabalarınıza katkıda bulunmaktan iri nezdinde sevinme büyüklük duyacağız." dedi.

Çavuşoğlu, ayak topu konusunu da görüştüklerine yer vererek Maldivler Futbol Federasyonundan nezdinde heyeti Türkiye’de ağırlamaktan sevinme duyacaklarını ve bu heyetin Türkiye Futbol Federasyonu ile mukteza temasları kurabileceğini söyledi.

İki dünya ortada ticaret, tutum ve ekin sahalarında teşrikimesai anlaşmaları, ekincilik ve mekân alanları ile Diplomasi Akademileri ortada anlaşma zaptları imzalandı.

Maldivler Dışişleri Bakanı Shahid: İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde birbirimizi destekleyerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz

Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid, resmi görüşme kapsamında Maldivler'in başkenti Male'de mevcut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile eş matbuat toplantısı düzenledi.

Bugünkü ziyaretin düet ilgiler düşüncesince sonuç basamak ehemmiyetli nezdinde noktayı bulunduğunu tamlayan Shahid, "Diplomatik ilişkilerin 1979'da tesisinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Maldivler'e 4. kat ziyarette bulunuyor. Bu, dostça ilişkilerimizin sonuç basamak ehemmiyetli nezdinde nişanesi. Bu çerçevede düet ve aşırı cepheli ilişkilerimizi genişletmeyi de hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Son 40 senedir dü ülkenin iş birliğini sürdürdüğünü ve çapraz yarar sahalarında düşün teatisinde bulunduğunu kaydeden Shahid, "Sizin Maldivler'e gerçekleştirdiğiniz görüşme ve bugün meydana gelen görüşmeler, geleceğimizle ilişik ehemmiyetli adımların başlangıcını organizasyon ediyor." dedi.

Shahid, bugünkü meydana getirilen görüşmelerde, Çavuşoğlu ile ehemmiyetli mevzuları ele aldıklarını aktararak, eğitim, gençlik, spor, sağlık, turizm, balıkçılık, tarım, çevre, iklim değişikliği, terörizmle savaş kabil nice bölgede ayrımlı iş birliklerini görüştüklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretinin düet ilişkileri genişletmeyi, dü dünya arasındaki müspet diyaloğu hızlandırmayı hedeflediğini aktaran Shahid, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bizlere elde etmiş yer aldığı destekten ekolojik ortam da teşekkürlerimizi nezdinde kat henüz bildirmek istiyorum. Bugün imzalanan kültürel teşrikimesai anlaşması, Maldivler ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkileri genişletmeyi hedefliyor. Bunun başta zanaat ve kültürel kalıt mevzusundaki iş birliğimizi geliştireceğini, ayrımsız sürede acemi teşrikimesai alanlarının da belirlenebileceğine inanıyorum. Bu çerçevede Maldivler ve Türkiye ortada sonuç basamak ehemmiyetli teşrikimesai alanlarının da açılabileceğine inanıyorum."

Shahid, Türkiye ile baş başa çalışmaya bitmeme edeceklerini vurgulayarak, "Bu birlikteliğin bu bölgede sulh ve güvenliğe sonuç basamak ehemmiyetli katkılarda bulunacağına inanıyorum. Önümüzdeki zamanlarda bu birlikteliğin aşırı henüz derinleşeceğine inancımı nezdinde kat henüz tasdik kılmak istiyorum." dedi.

Türkiye ve Maldivler'in, birbirlerini düet ilişkilerde yer aldığı kabil aşırı cepheli ilişkilerde de desteklemeye bitmeme edeceğini tamlayan Shahid, "İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde birbirimizi destekleyerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu teşkilatın sonuç basamak ehemmiyetli katkıları olabileceğine inanıyorum. Türkiye'ye bu mevzuda göstermiş yer aldığı kip önderlik düşüncesince teşekkürname kılmak istiyorum." niteleyerek konuştu.

Maldivler, Türkiye'nin vizesiz yolculuk diyeti önerisini değerlendiriyor

Türkiye'nin Maldivler'e vizesiz kefaret kurulması dair anlaşmayı imzalamaya apiko bulunduğunu ilettiğini ve bu mevzuyla ilişik teklifleri değerlendirdiklerini kail Shahid, şunları kaydetti:

"Bu adımın hakkıyla halihazırda benzeyen bulunan ilişkilerimizi henüz da benzeyen bir duruma getirebileceğine inanıyorum. Maldivler-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin başta sosyo-ekonomik kalkınmaya vermiş yer aldığı destekle henüz genişledi. Bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti’nin nezdinde İslam Merkezi kurulmasıyla ilişik desteğinden ekolojik ortam da teşekkürname kılmak istiyorum."

Türkiye'nin bu mevzuda aşırı müspet katkılarda bulunduğunu vurgulayan Shahid, "Bu adımlarla ilişik namına gerekeni yapacağız. Bir ahir evreye taşıyacağız. Bu da Maldivler ve Türkiye ortada sonuç basamak ehemmiyetli teşrikimesai adımlarını ve benzeyen ilişkileri organizasyon edecektir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler