USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Çavuşoğlu: 'Katar’la iş birliğimizi derinleştiriyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Katar arasındaki iş birliğinin rastgele bölgede derinleştiğini anlatım ederek, "Özellikle savunma, ekonomi, eğitim, kültür, afiyet kadar bölgelerde iş birliğimizi derinleştiriyoruz" dedi.

Çavuşoğlu: 'Katar’la iş birliğimizi derinleştiriyoruz'
06-12-2021 14:38

Türkiye-Katar 7. Yüksek Stratejik Komite Dışişleri Bakanları Hazırlık Toplantısı'na eklenmek neredeyse Katar'ın Başkenti Doha'da mevcut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani ile eş matbuat toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin Katar'la dört dörtlük ilişkilere eş bulunduğunu tabir ederek konuşmasına başlamış bulunan Bakan Çavuşoğlu, “Yarın Yedinci Yüksek Stratejik Komite Toplantısı'nı gerçekleştireceğiz. Biraz ilkin kıymetli kardeşim ve heyetlerimizle bu arada hazırlıkları gözden geçirdik ve imzaya anık bulunan vesikalar mütalaa ettiğimiz belgeleri de gözden geçirdik. Kendisinin de dediği neredeyse baş döndürücü sayıda belgeyi elan esbak zirvelerde imzaladık. Onların uygulamasını da beraberce strateji ediyoruz. Yarın imzalanacak anlaşmaların da gine uygulamasını beraberce strateji edeceğiz” dedi.

“Katar'la iş birliğimizi derinleştiriyoruz”

Katar ile Türkiye ortada rastgele bölgede ilişkilerin geliştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Özellikle savunma, ekonomi, eğitim, kültür, afiyet neredeyse bölgelerde iş birliğimizi derinleştiriyoruz. Ortak bildirimiz de gine erte imzalanacak, ikimiz imzalayacağız. Son etap etraflıca ve ilişkilerimizin derinliğini yayınlayan bir bildiridir” diyerek konuştu.
Ticaret ve yatırımlar konusunu da iş birliğinin geliştiğini tabir fail Çavuşoğlu, “Yarın yatırımlar ve KOBİ'ler ortada da gine işbirliğine müteallik belgeleri inşallah imzalayacağız. Sağlık ve gezim dalında ilişkilerimiz rastgele güzeşte çağ elan da gelişiyor. Bu mevzularda da teşrikimesai anlaşmaları imzalayacağız. Bu seyahatler konusunda, Covid-19 üzerine rastgele dünya tedbirler alıyor. Bazen bu tedbirleri gevşetiyoruz. Son yıllarda dünkü versiyonlarıyla bu arada Covid-19'un birtakım devletler hazırlık aldı. Ama Katar, Türkiye'yi yeşil listeye ekledi. Bunun düşüncesince baş döndürücü teşekkürname ediyoruz. Karşılıklı telkih sertifikalarımızın da tanınması ile bu arada yurttaşlarımız elan bedava gezi edecekler” biçiminde konuştu.

“Katarlı kardeşlerimiz de edep bilimi bilimi düşüncesince Türkiye gelmeye başladı”

Askeri ve defans sanayiinde de gine ilişkilerin derinleştiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Eğitim ve firez dalında da ilişkilerimizi ihya üzerine kararlıyız. Yarın önümüzdeki 2 yılda firez dalında ne faaliyetleri yapacağımıza müteallik bir belgeyi de ilgilendiren bakanlarımız imzalayacak. Üniversitelerimiz ortada iş birliğimiz gelişiyor. Türk öğrencileri edep bilimi bilimi düşüncesince Katar'ı yeğleme ediyor. Katarlı kardeşlerimiz de edep bilimi bilimi düşüncesince Türkiye'ye gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.

“İnsani yardımlar Afgan halkına politik saiklerden ari bir halde ulaştırılmalı”

Türkiye'nin diyalekt mevzularda da arkadaş ve ahi Katar‘la oydaş bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Afganistan'daki koşulları baş döndürücü dobra biliyoruz. Katar herkesten baş döndürücü elan dobra biliyor. Katar'ın ilkin Afganistan'da sulh ve bir geçim sağlanması düşüncesince ne genişliğinde güç sarfiyat ettiğini en yakından bilenlerden bir tanesiyiz. Ama şu andaki koşullarda Afgan halkının ağırbaşlı insanca desteğe gereksinimi var. Bu insanca yardımları politik saiklerden ari bir halde arsıulusal topluluğun Afgan halkına ulaştırması gerekiyor. Bu mevzuda Katar'ın duyarlılığı, Türkiye'nin duyarlılığının da kip olması gerekiyor. İki hafta sonraları İslamabad‘da İslam ortaklık Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda da bunu ele alacağız” dedi.

“İnsani yardımlar düşüncesince beraberce çalışıyoruz”

Libya'daki gelişmelerin yakından strateji edildiğini tamlayan Çavuşoğlu, “Özellikle bu vesileyle Libya'da Hafter çeşidinden alıkonulan 7 vatandaşımızın ilkin Katar'a sonraları Türkiye'ye gelmesinde Katar'ın baş döndürücü iri bir görevi oldu. Katar hükümetine, kardeşim Muhammed'e ve Katar'ın Ankara büyükelçisine huzurlarınızda bu desteklerinden çevre baş döndürücü teşekkürname ediyoruz. Yine Suriye'de insanca yardımlar düşüncesince beraberce çalışıyoruz. Somali'de enfrastrüktür projeleri yaşama etmek düşüncesince beraberce akıntı ediyoruz. Filistin davasını beraberce savunmaya bitmeme ediyoruz” diyerek konuştu.

Katar'ın akıbet yıllarda baş döndürücü ehemmiyetli etkinliklere ev sahipliği yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, “Formula 1, FIFA Avrupa kupası, gine 2022 FIFA Dünya Kupası neredeyse baş döndürücü ehemmiyetli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Şu anda FIFA Arap Kupası'na da ev sahipliği yapıyor. Bu vesileyle de Katar ulusal takımına da başarılar diliyorum. Türkiye kendisine FIFA 2022 Dünya Kupası'na eklenmek düşüncesince eliminasyon maçları oynayacağız güç rakiplerle karşılaşıyoruz. Ama ulusal takımımıza güveniyoruz ve doğacak sene burada Katar'da peyda etmek düşüncesince elimizden mevrut gayreti ulusal kadro kendisine göstereceğiz” dedi.

Katar ve Türkiye'nin Afganistan'daki teşrikimesai üzerine açıklamalarda mevcut Bakan Çavuşoğlu, “İnsani mevzularda elimizden mevrut desteği veriyoruz. Türkiye kendisine bir yandan Türk Kızılay'ı başka yandan Katar Kızılay'ı da sahada deli dolu bir halde insanca yardımları ulaştırıyor. Ayrıca başka kurumlarımızla bu arada arttırma insanca yardımları yansıtmak düşüncesince koordineli bir halde çalışıyoruz. Geçmişte ayırdığımız ödenekler vardı. Onları da insanca yardımlara yönlendirdik. Maarif Vakfı'mız edep bilimi bilimi çalışmalarını sürdürüyor. Orada baş döndürücü sayıda okulunu açıkça tutuyor. Bunlardan 10 tanesi de kızların edep bilimi bilimi görmüş olduğu okullardır. Bunu bitmeme ettirmemiz gerekiyor. Öğretmenlerin ve afiyet çalışanların maaşlarının ödenmesi düşüncesince gine Birleşmiş Millet Kalkınma Programı'nın oluşturduğu fona da ulama sağlıyoruz. Ama başka yandan Katar'la beraberce Afganistan'daki havaalanlarının açıkça tutulması düşüncesince neler yapabilirizi konuşuyoruz. Birlikte havaalanlarına işletebilir miyiz diye. Kendi aramızda bu mevzuda mutabıkız. Birlikte akıntı edeceğiz. Tabi bunun bir de Afganistan tarafı var. Taliban'la da bu konuların dobra mütalaa edilmesi gerekiyor. Taliban'ın da bu mevzuda fikrinin düşüncesinin kupkuru olması gerekiyor. Gördüğünüz neredeyse insanca durumdan, iktisadi vaziyete ve havaalanına genişliğinde ahi Katar'la işbirliğimiz bitmeme ediyor” biçiminde konuştu.

“Türkiye kendisine tamamı bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi rastgele devir geliştirerek bitmeme yol açmak istiyoruz”

Katar'ın başka ülkelerle 3-4 sene yaşanmış bulunan krizin aşılması ve ilişkilerin normalleşmesinden Türkiye kendisine sevinme duyduklarını tabir fail Çavuşoğlu, “Görmek istediğimiz tabela budur. Katar'a müteveccih ablukaların kalkmasından da başkaca sevinme duyuyoruz. Biz Türkiye kendisine tamamı bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi rastgele devir geliştirerek bitmeme yol açmak istiyoruz. Bazen anlaşamadığımız mevzular olabilir. Ama bu ilişkilerin genelini etkilememesi gerekiyor. Bizim bu bölgedeki devletlere müteveccih rastgele bir husumetimiz yok, geri niyetimiz yok, hata bir adımımız yok. Ama akıbet yıllarda ilişkilerin normalleşmesi üzerine Katar'ın da yardımı var” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ekonomisi geleceğe müteveccih iri ümitler veriyor”

Türkiye ekonomisinin büyümesinin dünyada ilkin sıralarda toprak aldığını tabir fail Çavuşoğlu, “Diğer yandan ihracata baktığımız devir kezalik öyle. Üretim kapasitesine baktığınız devir Türkiye'de arttığını görüyoruz. Burada başağrısı ne kurdaki dalgalanma. Yani Türk lirasının dolar ve euro karşısında akıbet yıllarda yaşamış olduğu bedel kaybı, bu bir realitedir. Böyle bir boyut var. Uzmanlarımız Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışıyor. Kardeşim Muhammed'in de dediği neredeyse bunlar muvakkat dalgalanmalardır. İstikrara kavuşturulacaktır. Bunun düşüncesince de tedbirler alınıyor. Üzerinde bilirkişi arkadaşlarımız ilgilendiren arkadaşlarımız da çalışıyor. mühim bulunan bu resmin tamamıdır. Buna da baktığımız devir geleceğe müteveccih de Türkiye ekonomisi iri ümitler veriyor. Herkes düşüncesince alımlı vaziyete geliyor. Birçok ülkenin Türkiye'ye envestisman gerçekleştirmek istediğini sizler de biliyorsunuz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler