USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çavuşoğlu: BM'deki başarımız, AGİT ve İİT'de benzeşim grupların kurulmasına sabah yeli verdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "BM'deki başarımız, AGİT ve İİT'de benzeri grupların kurulmasına sabah yeli verdi. Türkiye bu grupların eş başkanlığını da yapıyor." dedi.

Çavuşoğlu: BM'deki başarımız, AGİT ve İİT'de benzeşim grupların kurulmasına sabah yeli verdi
02-02-2022 18:44
Ankara

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Ukrayna ve çevresindeki sonuç durumun bizlere gösterdiği kabil 'donmuş çatışma' kavramı yanıltıcıdır. Çatışma çatışmadır. Bunlar çözümleri dondurulan çatışmalardır ve üstünde anlaşmaya varılmış birlikte hal olmadan, anbean şiddete dönüşebilir. Bu nedenden dolayı boşluk buluculuğa şimdi aşkın odaklanmamız gerekiyor." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Finlandiya'nın eş başkanlığında planlı devre içi Birleşmiş Milletler (BM) Arabuluculuk Dostlar Grubunun 11. Bakanlar Toplantısı'nda konuştu.

İki yıldan levent boylu müddet sonradan bu görüşmede seslenme etmekten sevinme duyduğunu kaydeden Çavuşoğlu, emektar Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb'un bu toplantıya katılmasından da mutlu bulunduğunu söyledi.

Bugün şimdi dayanıklı birlikte arbede ortamıyla dirlik karşıya olunduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, çatışmalardan etkilenen devletlerde kestirmece 2 bilyon bireyin yaşadığını, çatışmaların şimdi karmakarışık ve faktörlerinin şimdi türlü bir duruma geldiğini belirtti.

Son 60 yılda çatışmaların yüzdelik 40'ının katıksız kaynaklar zımnında yaşandığını aktaran Çavuşoğlu, hava değişikliğiyle bu oranın artacağına ayraç etti.

Çavuşoğlu, mavera taraftan sayısal dönüşümdeki aşama kaydetmelerin şimdi can alıcı boşluk buluculuk düşüncesince fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

Bunlara örnekler sağlayan Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi brifinglerinin Irak ve Kolombiya kabil mevzularda mevhum gerçeklikten yararlandığını, bileşimli zeka kabilinden desteklenen devre içi platformların da boşluk bulucuların şimdi aşkın kişiden öğrenmesini ve onlara ulaşmasını sağladığını belirtti.

Çavuşoğlu, başkaca BM'nin "İnovasyon Hücresi"nin hepsi bu acemi araçlarla deneyim yaptığını aktararak, "Dijital Diplomasi Girişimimizin birlikte parçası yerine bu birime fahri finansal yardım sağlayıcı ön şehir olmaktan alım çalım duyuyoruz." dedi.

"2011'de tığ birincisine önderlik edene denli birlikte tane birlikte Genel Kurul sonucu yoktu"

Zorluklar ve fırsatların değişmesiyle can alıcı boşluk buluculuğa ihtiyacın da arttığına ayraç fail Çavuşoğlu, bitirdikleri çalışmaların şimdi da amacına akıllıca bir duruma geldiğini söyledi.

Çavuşoğlu, ön 10 yılı süresince Arabuluculuk Dostlar Grubunun ehemmiyetli başarılara imza attığını vurgulayarak, "Çatışmaların barışçıl birlikte biçimde çözümü 1945'ten buyana BM Sözleşmesi'nin birlikte parçası olmuştur. Ancak 2011'de tığ birincisine önderlik edene denli birlikte tane birlikte Genel Kurul sonucu yoktu." diyerek konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, 4 Genel Kurul kararının alandaki ehemmiyetli gereksinimleri ele aldığını kaydederek, 2012'de ön el şümullü BM Etkili Arabuluculuk Rehberi'ne katkıda bulunduklarını ve 10 yıldan levent boylu müddet evvela başladıkları şeyin "61 yabanlık şişman birlikte aileye" dönüştüğünü vurguladı.

Arabuluculuk Dostlar Grubunun en acemi üyesi Malta'ya "hoş geldin" dileğinde mevcut Çavuşoğlu, burada bulunması zımnında Malta Dışişleri Bakanı Evarist Bartolo'ya teşekkürname etti.

"Önümüzdeki ay İİT'de boşluk buluculukla ilişik 4. sonucu çıkaracağız"

Bugüne denli 10 Bakanlar Toplantısı düzenlediklerini kaydeden Çavuşoğlu, "BM'deki başarımız, AGİT ve İİT'de benzeri grupların kurulmasına esin verdi. Türkiye bu grupların eş başkanlığını da yapıyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye yerine grubumuzun çalışmalarını geliştirmeye bitmeme ediyoruz. Önümüzdeki ay İİT'de boşluk buluculukla ilişik 4. sonucu çıkaracağız. (Bu karar) şimdi aşkın yetenek kurmayı ve örgütün BM ile iş birliğini artırmayı amaçlıyor." dedi.

8. İstanbul Arabuluculuk Konferansı'na, 2. Antalya Diplomasi Forumu'ndan (ADF) elden evvela 10 Mart'ta Antalya'da ev sahipliği yapacaklarını da tamlayan Çavuşoğlu, katılımcıları ADF'ye beklediklerini söyledi.

Kadınların ve gençlerin boşluk buluculuk süreçlerine engelleme edilmesinin önemini vurgulamayı sürdürdüklerini özetleyen Çavuşoğlu, İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nda bununla ilişik hususi birlikte celse yapacaklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, "donmuş çatışma" kavramının tehlikesine ve boşluk buluculuğun önemine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna ve çevresindeki sonuç durumun bizlere gösterdiği kabil 'donmuş çatışma' kavramı yanıltıcıdır. Çatışma çatışmadır. Bunlar çözümleri dondurulan çatışmalardır ve üstünde anlaşmaya varılmış birlikte hal olmadan, anbean şiddete dönüşebilir. Bu nedenden dolayı boşluk buluculuğa şimdi aşkın odaklanmamız gerekiyor. Bu nedenle, evvel çalışmalarımızla ilişik düşüncelerinizi duymayı ve ahir adımlarımız düşüncesince esin bulmayı dört gözle bekliyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler