USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çanakkale Boğazı gerdanlığına kavuştu

“Türkiye bu yöntemle hemen iblağ sektöründe sonuç 20 yılda 37,5 bilyon dolarlık yatırımı yaşama geçirmiştir. Kendi kasamızdan değil haricen sağlamak vasıtasıyla bunu başarmıştır. Bu dönemdeki planların ulusal gelirimize yardımı 395 bilyon dolardır. Üretime yardımı 83

Çanakkale Boğazı gerdanlığına kavuştu
18-03-2022 18:29

1915 Çanakkale Köprüsü'nün açım kurdelasını kesen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de akıbet 20 yılda amme hususi kesim işbirliğiyle ulaşımda 37,5 bilyon dolarlık yatırımı yaşama geçirdiklerini belirterek, “Kendi kasamızdan değil haricen gelmek vasıtasıyla bunu başardık. Bu dönemdeki planların ulusal gelirimize yardımı 395 bilyon dolardır. Üretime yardımı 838 bilyon dolardır. İstihdama yardımı 1 milyon kişidir. eğer bire yan yana yatırımları çabucak bütçe kaynaklarıyla hazırlamaya kalksaydık 10'larca sene bekleyecektik. Biz burada çabucak Boğaz'ın dü yakası arasındaki yan yana köprüyü hizmete açmıyoruz. Türkiye'nin bugünü ile geleceği ortada tedricen imdi da güçlenen yan yana kalkınma köprüsü kuruyoruz. Biz dakika burada Türkiye'nin büyüme, güçlenme, evolüsyon sahasında ve dünyada huzurun, refahın, adaletin, hakkaniyetin sembolü biçimine vürut vizyonunun dünkü yan yana halkasına kavuşuyoruz. Kamu hususi kesim işbirliğine erinç çıkanların, ülkemizin kalkınması düşüncesince müstelzim yatırımlar dair ne önerileri bulunduğunu sorun. Ne basamak riyakar, tedariksiz oldukları ortaya çıkacaktır” dedi.

Bir hafta ücretsiz, arabalar 200 teklik ödeyecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yan yana hafta parasız olacağının müjdesini verirken, otomobillerin köprüden intikal bedelini de 200 TL namına açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Güney Kore Başbakanı Kim Boo Kyum; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve bakanların da katılımıyla kurdelayı bismillah çekerek kesti.

"Sultan Abdülhamit Han eksizlerini çizdirmişti"

Törende mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün 1,5 sene evvela açıldığını bunun da ekonomiye şişman yardım sağlayacağını belirterek, “Peygamber Efendimizin yoldaşı şehitlerimize müstahak olabilmek düşüncesince çalışıyoruz. Mücadele ediyoruz. Onların eren hatıralarına ecdadın 107 sene evvela kazanılmış olduğu parlak zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü'nü şişman ecdada ithaf ediyoruz. Maziden atiye güreşçi köprüsü ihdas etmek denir ya. İşte dakika bu lafı hem lafzıyla hem ruhuyla yaşama geçiriyoruz. Çanakkale Köprüsü'nün ülkemize milletimize şehrimize hepsi insanlığa hayır olmasını diliyorum. Bu köprümüz de kelimesi kelimesine İstanbul Boğazı'ndaki 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü, Fatih Sultan Köprüsü, Yavuz Sultan Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve demincek de burada ilkin Çanakkale'de 6. köprüyü açıyoruz. Fakat unutmayın. 140 sene evvela Sultan Abdülhamit Han; az evvela tabir ettiğim o köprülerin taslak çalışmalarını yapmıştı. O hazırlıkları yapmıştı. Osmanlı'nın gerisi peşine yaşamış olduğu muharebeler dolayısıyla yaşama geçirilemeyen Abdülhamit Han yadigarı bu planların yan yana tarafını yaşama kılmak bizlere baht oldu. 1915 Çanakkale Köprüsü rastgele yan yana fen özelliği ile de ayrımlı anlamlar taşıyor. Şimdi de Cumhur İttifakı namına bunu ayırmak bizlere baht oldu. Köprümüzün adının başındaki 1915 yan yana numara evren savaşının en kanlı, en ibretlik en canhıraş mücadelelerine oyunluk bulunan Çanakkale'de Deniz Zaferi'ni kazandığımız yılı, cihannüma yüksekliği 318 m. de; Mart ayının 18'ini tabir ediyor. Orta açıklığın uzunluğu 2023 m. ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılının ve şişman hedeflerin işaretidir. Ecdadımız yan yana yüzyıl evvela burada, Çanakkale Geçilmez sözünü kanıyla tarihe nakşetmiştir. Haçlı yeni ay mücadelesiydi. Ecdadımız yapıncak kuzuları ile Gazi Mustafa Kemal'in riyasetinde o yapıncak kuzularla Seyit Onbaşılarla Çanakkale Geçilmez demiş ve burada gün yazmıştı. O Çanakkale'deki mücadeleyi verenlerin torunları namına dakika kılıç buradayız. İnşa ettiğimiz bu güreşçi köprüsü ile ecdadın mirası bire yan yana mesajı mühendisliğin ve hızla gelişen teknolojinin olanaklarıyla tarihe gene kazıdık. Güney Kore Başbakanını dinledik. Aşkını coşkusunu gördük” dedi.

“Türk Milleti'nin başaramayacağı yan yana obje yoktur”

Ecdadın Kore ile rastgele yan yana geçim yokken harbe gidip martir bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, “Şu anda orada kabristanları var. Kore'ye gittiğimizde görüşme ederiz. Bunlar bayağı yan yana görüngü değil. Bunlar aşktır. Aşk bireyin sevdiğinde bulunmayan olmasıdır. İşte baştan sona bu arada şu anda Kore ile attığımız bu adımlar inşallah en çelimsiz vakitte tecim hacmimizi 20 bilyon dolara çıkaracağız. Yatırımlarıyla köprülerimizdeki bu el birliği ile adımlarımızı atıyoruz. Türk Milleti'nin istediğinde başaramayacağı uğur boncuğu obje olmadığını dosta düşmana gösterdik gösteriyoruz. Hiç elbette burada çabucak bu köprüden bahsetmiyoruz. Karşımızda İstanbul'u Tekirdağ ve Çanakkale üstünden Balıkesir'e bağlayacak dev yan yana erişim projesi var. Bugün güreşçi köprüsü ile beraberce Malkara'dan Çanakkale'ye genişliğinde uzanan 101 kilometrelik otoyolun da açılışını gerçekleştiriyoruz. İş bilenin tığ kuşananındır. Türkiye'nin en dip taşıt güzergahlarından bir tanesi bulunan bu yolda Lapseki Gelibolu ortada feribotlarla erişim sağlanıyordu. Burası saatlerce arabalı vapur sırası muhtemel arkası sıra 1,5 saatlik yolculukla karşıya geçilebilen yan yana yerdi. Şimdi 1915 Çanakkale köprüsü üstünden çabucak 6 dakikada tamamlanacak” diyerek konuştu.

"Dünyada hakeza şişman yapıtı bu genişliğinde müddette bitirecek abuhava yok"

Köprünün temelinin 4 sene evvela 18 Mart'ta atıldığını kaydeden Erdoğan laflarını şu şekilde sürdürdü: “Firmalarımız Güney Koreli ortaklarıyla kolları sıvadı. 5 binin üstünde personel 740 iş makinesinin gece gündüz çalışmasıyla köprümüzü lakırtı verdiğimiz tarihte açılışa apiko bir duruma getirdi. Dünyada böylesi devasa yapıtı bu genişliğinde çelimsiz müddette tamamlayabilecek bambaşka yan yana abuhava mevcut mıdır, bilmiyorum. Türkiye mutedil açıklığı nedeniyle dünyanın en derinlemesine köprüsüne ehil Japonya'yı geride bırakarak bu bölgede önceki sıraya yerleşti. Orta duruluk uzunluğu itibarıyla hayattaki önceki 10 köprünün 3'ünün devletimizde bulunduğunu da uyarmak isterim. Marmaray'ı otoyollarıyla köprüleriyle tünelleriyle; fırdolayı muhasır otoban projemizin dakika açılışını yapacağımız kısmı; 2,5 bilyon Euro'luk yan yana envestisman bedeline sahiptir. 2,5 bilyon Euro'luk envestisman bizlere ne kazandıracaktır. Sadece zamandan; fuel oil tüketiminden ve karbon salınımı azalmasından ateşçi salname 415 milyon Euro olacaktır. Şehirlerimiz ortada güvenli, konforlu, çabuk yapılacak seyahatin kolaylığına huzuruna bedel biçilir mi? Yapılan hesaplar bu projenin ekonomimize 5,3 bilyon Euro, istihdama 118 bin kişi, ulusal gelirde 2,4 bilyon Euro arttırma katkısının olacağına ayraç ediyor. Neresinden bakarsanız bakın memleketimiz düşüncesince kazanç, milletimiz düşüncesince övünç deposu eserin açılışını yapıyoruz. Avrupa ve Asya kıtalarını imdi evvela İstanbul'da yaptığımız 3 güreşçi köprüsü ve denizin altından dü geçişle birleştirmiştik. Marmaray, Avrasya Tüneli. Çok çalışma gider ettik. Artık Çanakkale şehitlerimizin eren hatıralarını çabucak kara mevki taşlarında, çabucak anıtlarda, çabucak müzelerde değil, ahacık bu anıt eserin hepsi görkemi ile boğazın üstünde de yaşatacağız. Bizleri canları pahasına bu vatanı delibozuk fail hepsi şehitlerimizi yan yana kat imdi dualarla minnetle, şükranla yad ediyorum"

"Milli gelire 395 bilyon dolar, üretime 838 bilyon dolar katkı. Kendi bütçemizle yapsaydık, onlarca sene bekleyecektik"

1915 Çanakkale Köprüsü'nün amme hususi ortaklık ve yap işlet devret modeliyle mensur edilen en akıbet im olduğunu, bunun bitmeme edeceğinin mesajını sağlayan Tayyip Erdoğan, "Bu modelin 30 salname geçmişi olmakla bu arada en değerli örnekleri bizim dönemimizde ortaya çıkmıştır. Dünyada 134 abuhava bu modeli ayrımlı sektörlerdeki yatırımlarında kullanıyor. Kamu hususi ortaklık modeli performansında Avrupa'da 3. dünyada 13. tam arazi alıyoruz. Almanya akıbet 4 yılda 15 bilyon dolarlık amme hususi kesim işbirliğiyle otoban yaptı. Amerika'nın açıklamış olduğu 1,5 trilyon dolarlık altyapının ehemmiyetli bölümü bu modelle gerçekleşecek. Türkiye bu yöntemle çabucak eriştirme sektöründe akıbet 20 yılda 37,5 bilyon dolarlık yatırımı yaşama geçirmiştir. Kendi kasamızdan değil haricen gelmek vasıtasıyla bunu başarmıştır. Bu dönemdeki planların ulusal gelirimize yardımı 395 bilyon dolardır. Üretime yardımı 838 bilyon dolardır. İstihdama yardımı 1 milyon kişidir. eğer bire yan yana yatırımları çabucak bütçe kaynaklarıyla hazırlamaya kalksaydık 10'larca sene bekleyecektik. 'Biz programımıza aldığımız yatırımları bütçeyle ve amme hususi işbirliğiyle yapılacaklar' diyerek ayırıp en çelimsiz müddette şişman hizmetler ika alternatifini izledik. Arif Nihat Asya'nın içimizden biri güreşçi köprüsü olmaya razı gelmezse, kılıç kıyamete genişliğinde bu kıyalarda bekleriz serzenişini özetleyen eşerler mensur ettik. Özellikle buradaki gibi, mühim ciddiyete ehil faziletli bütçeli işleri amme hususi ortaklık ile hizmete açtık. Master tasar hazırlıkları devam eden 2053 vizyonumuzdaki enfrastrüktür projelerinin ehemmiyetli tarafını bire yan yana yolla gerçekleştireceğiz. Havayolu, karayolu, denizcilik alanındaki amme hususi işbirliğine baktığımızda 2024 senesinde başa başlangıç noktasına geleceğimiz" diyerek konuştu.

"İstanbul Havalimanı önceki yılda kamuya yardım sağlamaya başladı"

Yapılan planlar yardımıyla 2025'ten itibaren kamuya ağır akçe sağlanacağını vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul havalimanı, İstanbul İzmir otoyolu ve Osmangazi Köprüsü, Kuzey Marmara otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Ankara Niğde otoyolu, Malkara Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü üzere dev projelerimiz ülkemize eklenmiş bedel ve bütçemize dirimsel sağlayıcı asar namına kalkınma tarihimizdeki yerlerini almışlardır. Türkiye; babasının temel noktasını attığı eserin bitimini fakat torununun görebildiği dönemlerden almış olduğu dersle bu modeli geliştirip derinlemesine yıllara yayılacak yatırımları çelimsiz müddette bitirmeyi tamamlamıştır. Garantili pres zamanında caba kamuya eşme aktarmaya süregelen bu eserleri, ondan sonra derinlemesine seneler süresince devlete çıkar sağlamayı sürdürecektir. Bütçeden biricik kuruş çıkmadan 10 bilyon Euro'luk yatırımla tamamlanan 200 bin kişiyi istihdam fail İstanbul Havalimanı önceki senesinde güvence geçici sayısını aşarak kamuya 22 milyon Euro arttırma dirimsel getirmiştir. Bölünmüş yolların ve otoyolların yüzdelik 170 küsurat taşıt trafiğine karşın kazaları yüzdelik 80 azaltarak insanımızın çabucak saygınlık değil dirilik güvenliğine işlev ettiğini unutmamalıyız. Bu modelle, önceden saygınlık ile filhakika yapamayacağımız bütçe olanaklarıyla da bitirmesi derinlemesine sayaç ilişki projeleri çelimsiz müddette ve taksit taksit milletimizin hizmetine sunuyoruz. Hastaneleri hakeza yapıyoruz. Yolları hakeza yaptık, yapıyoruz. Yapmaya da bitmeme edeceğiz. Sağladığı zaman, yakıt, çıkarma hasılatları indinde yaşama geçirildiği alanlarda biçim açmış olduğu konuşu ivme ile bu planlar Türkiye'nin kalkınmasına aşırı ehemmiyetli destek sunar vermektedir" diyerek konuştu.

"Eleştirenlere ne projesi bulunduğunu sorun"

Küresel konuşu sistemin dünkü gene düzenlenmiş olduğu bu dönemde, Türkiye'nin yatırım, insanoğlu gücü, dış satım potansiyeli ile öne çıkmasında bu modelin payına ayraç fail Erdoğan laflarını şu şekilde tamamladı: "Buna erinç çıkanların, ülkemizin kalkınması düşüncesince müstelzim yatırımlar dair ne önerileri bulunduğunu sorun. Ne basamak riyakar, tedariksiz oldukları ortaya çıkacaktır. Biz burada çabucak boğazın dü yakası arasındaki yan yana köprüyü hizmete açmıyoruz. Biz burada Türkiye'nin bugünü ile geleceği ortada tedricen imdi da güçlenen yan yana kalkınma köprüsü kuruyoruz. Biz dakika burada Türkiye'nin büyüme, güçlenme evolüsyon sahasında ve dünyada huzurun refahın adaletin hakkaniyetin sembolü biçimine vürut vizyonunun dünkü yan yana halkasına kavuşuyoruz. Türkiye'nin tamamladığı rastgele eser; rastgele proje; rastgele yatırım; rastgele işlev Necip Fazıl'ın deyimiyle surda küşade yan yana gediktir. Bundan sonradan kılıç rüzgarın ne taraftan estiğine değil, kırdığımız zincire, bitirdiğimiz esarete ve zillete. Kavuştuğumuz hürriyete, kulak kesildiğimiz masumun sesine, ram olduğumuz milletimizin istikametine, şaha kaldırdığımız ülkemizin kazanımına bakacağız. Sayın Bakan yan yana eder söyledi. Ben burada yan yana nicelik açıklıyorum. Otomobil geçişleriyle alakadar fiyatı 200 teklik namına belirledik. Fiyat 200 lira. Ancak buradan feribotların intikal fiyatlarını biliyorsunuz, beklentileri biliyorsunuz. Bir hafta parasız olacak" ifadelerini kullandı

Protokolün katılımıyla dualar okunarak bismillah ile kurdela kesilirken, törene eklenmiş bulunan binlerce eş de bu zamanı ana şehadet etti.

Uğur Uslubaş - Samet Doğru - Ali Kamur - Utku Yaşar Cüce

İLGİLİ HABER
Bakan Karaismailoğlu: 1915 Çanakkale Köprüsü, destanın hatırasına yakışacak yan yana anıt bulunan başeser olmuştur Bakan Karaismailoğlu: '1915 Çanakkale Köprüsü, destanın hatırasına yakışacak yan yana anıt bulunan başeser olmuştur'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler