USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, depremin ardından çeşitli tedbirleri uygulamaya koydu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, facia yerleri düşüncesince meydana getirilen icraat kapsamında çeşitli tedbirleri uygulamaya koydu. Bu kapsamda süreğen rahatsızlığı olanlar divane ilaçlarını reçetesiz alabilecek başkaca SGK'ya verilmesi müstelzim tamamı bilgi, doküm

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, depremin ardından çeşitli tedbirleri uygulamaya koydu
19-02-2023 19:05

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından kıyamet yerleri düşüncesince meydana getirilen icraat kapsamında çeşitli tedbirleri uygulamaya koydu. Bakanlıktan meydana getirilen nominal açıklamada, “Deprem bölgesindeki hizmetlerde arıza yaşanmaması düşüncesince de karşı günden itibaren alana idareci ve bilirkişi personel desteği sağlandı. Bölgede arazi düzlük İŞKUR il müdürlüklerince sunulması müstelzim hizmetler, merkezin yahut deprem bölgesi haricinde küsurat gayrı şehirlerde arazi düzlük işlev birimlerinin sorumluluğuna devredildi. Depremden etkilenen 10 ile 16 bin nefis 1.207.040.000 TL Toplum Yararına Program ödeneği tahsis edildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kıyamet branşında arazi düzlük kuruluşlarından gayrı illere nakledilen çocuk, engelli, eş ve yaşlılara maruz hizmetlerin sürdürülmesi ve ayni bağışların antrepo yönetimi ve geri işlev hizmetlerinin sağlanması has toplanmış bin 750 nefis Toplum Yararına Program kontenjanı tahsis edildi. Aydın iline Adıyaman'dan nakledilen depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması düşüncesince Aydın Valiliği'ne 200 nefis Toplum Yararına Program kontenjanı tahsis edildi” denildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kıyamet yerleri düşüncesince uygulamaya koyduğu tedbirleri şöyleki sıraladı:

Kronik Hastalığı Olanlar Raporlu İlaçlarını Reçetesiz Alabilecek

Genel Sağlık Sigortası primleri mevki kabilinden ödenen yeşil kartlı kendisine isimlendirilen yurttaşlar düşüncesince de yılgı çözüm süresince, bu şehirlerde yahut nakledildiği şehirlerde diyaliz tedavileri düşüncesince SGK ile kontratlı tamamı esenlik hizmeti sunucularına direkt yahut sevkle başvurma edebilmesi olanağı sağlandı. İlaç ve tıbbi gereç temininde yaşanacak mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla vakayiname emraz zımnında beğenilen derman ve tıbbi gereç teminine müteallik raporlardan, 1 Ocak 2023 zamanı ve sonra süresi bitmiş/bitecek bulunan tamamı vakayiname illet ifade süreleri 30 Haziran 2023 evveliyatına denli uzatıldı. İkameti kıyamet branşında sıfır ancak sonuç üç ay ortamında kıyamet branşında bulunan eczanelerden derman gerçekleştirme etmiş insanların MEDULA sisteminde mukayyet bulunan raporlarına güvenerek reçetesiz derman gerçekleştirme etmeleri sağlandı.

Afet branşında çalışkanlık gösteren; eczane/merkezlerde depreme müteallik yıkımlar olması sayesinde ayrımlı bilgisayarlardan MEDULA sistemini kullanarak vatandaşlara derman ve tıbbi gereç gerçekleştirme edebilmeleri düşüncesince mecburi IP uygulamasının kaldırıldı. Tüm esenlik hizmeti sunucularında esenlik hizmeti sunumunun aksamaması düşüncesince Ocak-Şubat 2023 dönemlerine ilişik fatura/reçete doğrulama süresi ile sonuç haset 31 Mart tarihinden evveliyat bulunan itirazlar ile itiraz yorum komisyonuna müteallik sürelerin 31 Mart 2023 zamanı gayret saati bitimine denli uzatıldı. Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri haricinde küsurat gayrı şehirlerde SGK ile protokollü/sözleşmeli kendisine çalışkanlık yayınlayan esenlik hizmeti sunucularının Ocak-2023 zamanına müteallik fatura/reçete doğrulama süresinin 28 Şubat 2023 zamanı gayret bitimine denli uzatıldı.

SGK'ya verilmesi müstelzim tamamı bilgi, doküman ve beyannameler ertelendi

‘Asrın Felaketi' kendisine isimlendirilen depremler zımnında Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri düşüncesince zorlayıcı etmen ıpıssız anons edildi. Bu kapsamda bu şehirlerde bulunan yurttaşlar düşüncesince 6 Şubat ile 30 Nisan arasında, Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilmesi müstelzim rastgele ayrışık bilgi, doküman ve beyannameler 26 Mayıs 2023 evveliyatına denli ertelendi. Belirtilen tarihe denli SGK' ya maruz bilgi, doküman ve beyannameler süresinde mevdu sayılarak, ilgililere yönetsel mal cezası uygulanmasının önüne geçildi.

SSK ve Bağ-Kur tekaüt aylıkları ifa tarihleri öne çekildi

Bakanlık, SSK sigortalıları ve adalet sahiplerinin esenlik ve ödemelerini 17, 18, 19, 20 Şubat 2023 tarihlerinde ödenecek olanlar düşüncesince 14 Şubat, 21, 22, 23, 24 Şubat 2023 tarihlerinde ödenecek olanlar düşüncesince 15 Şubat, 25 ve 26 Şubat 2023 tarihlerinde ödenecek olanlar düşüncesince de 16 Şubat tarihlerinde olacak biçimde öne çekti. Bağ-Kur sigortalıları ve adalet sahiplerinin esenlik ve aylıkları ise 25 ve 26 Şubat tarihlerinde ödenecek olanlar düşüncesince 16 Şubat'ta, 27 ve 28 Şubat 2023 tarihlerinde ödenecek olanlar düşüncesince 17 Şubat'ta ödendi.
Yaşanan katıksız kıyamet sonrası icraat kapsamında vatandaşların kıygın olmaması düşüncesince arama muayenesine yayıncı olanlardan arama yoklama tarihleri 1 Şubat ile 31 Ağustos olanların arama yoklama tarihleri 31 Ağustos 2023 kendisine onama edildi.

Kısa düzentileme uygulaması devreye alındı

Depremden etkilenen işyerlerinin bu süreçte iştirakçi çıkarmamaları düşüncesince Kısa Çalışma Uygulaması devreye alınarak diyalekt çöküntü nedenli Kısa Çalışma başvurularının alınabilmesine müteveccih hazırlıklar tamamlandı. Depremden etkilenen işyerlerine müteveccih kendisine uygulanması planlanan Kısa Çalışma Ödeneğine müteallik ödemelerin imtizaç denetimi beklenmeksizin ivedilikle yapılabilmesi ve adalet sahipliği anlamında Kısa Çalışma Ödeneğine koşulları tutmayan şahıslara Nakdi Ücret Desteği sağlanmasına müteveccih kendisine lazım mevzuatsal farklılık hazırlıkları tamamlandı.

İşsizlik sigortası ödemeleri öne çekildi

Depremden etkilenen şehirlerde İşsizlik Sigortası ödemelerinin öne çekilmesine müteallik düzentileme tamamlanarak Şubat kocaoğlan ödemeleri 15 Şubat'ta yapıldı. Mart kocaoğlan ödemeleri 21 Mart'ta ve Nisan kocaoğlan ödemeleri ise 19 Nisan'da yapılacak. Aynı biçimde alanda Yarım Çalışma ödemelerinin de öne çekilmesine müteallik icraat bu ödemelerin de bire bir tarihlerde gerçekleştirilmesine olanak verecek biçimde tamamlandı.
Deprem branşında gerekseme duyulacak mesleklerde Kuruma mukayyet insanların detayları hazırlanıp Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile paylaşıldı. Aktif işgücü programlarından faydalanan ve depremden dokunca gören işyerleriyle izlence faydalanıcılarına çevrik kendisine bildirimlere müteallik müddet sınırlamalarını esneten ve ödemelerin yapılmasını kolaylaştıran tensikat yaşama geçirildi. İşbaşı Eğitim Programlarına müteveccih kendisine Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları düşüncesince iştirakçilerin bitmeme durumlarına bakılmaksızın mükemmel ay üstünden lüzumlu masraf ödemesi yapılmasına müteallik organizasyon de tamamlandı.

Depremin etkilediği illerdeki vatandaşların prim borçları ertelendi

Bakanlık, katıksız kıyamet sonrası emek harcamaları kapsamında Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde, sigortalı işveren işyerleri düşüncesince 6 Şubat ile 30 Nisan tarihleri arasındaki doküman bırakma sürelerini 26 Mayıs'a erteledi. 6 Şubat'tan evvela ifa süresi meşbu bulunan prim borçları ile 2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ilişik prim borçları ise 31 Ağustos evveliyatına denli ertelendi. Ayrıca tehir boyunca teehhür cezası ve teehhür zammı işletilmeyerek konfigürasyon taksit ödemeleri de 31 Ağustos 2023 evveliyatına denli ertelendi.
Kamu idareleri bakımından 6 Şubat'tan evvela ifa süresi meşbu bulunan prim borçları ile 2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ilişik prim borçları ise teehhür cezası ve teehhür zammı uygulanmaksızın 31 Ağustos 2023 evveliyatına denli ertelendi. Ödeme vadesi esbak borçları çeşitli seçim gereğince baştan yapılandırılmış kıyamet kapsamındaki vilayetler düşüncesince de 6 Şubat zamanı bakımından yapılandırma/taksitlendirme işlemleri ayırma koşuluna girmemiş işverenlerin ifa vadesi 6 Şubat ile 31 Temmuz tarihleri ortada sona aziz taksitlerini 31 Ağustos 2023 evveliyatına denli ifa imkânı sağlandı.
Primini kendisi ödeyen sigortalılar açısından depremlerin yaşandığı 6 Şubat tarihinden evvela ifa süresi meşbu bulunan prim borçları ile 2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ilişik prim borçları teehhür cezası ve teehhür zammı uygulanmaksızın 31 Ağustos 2023 evveliyatına denli ertelendi. Ödeme vadesi esbak borçları çeşitli seçim gereğince baştan yapılandırılmış kıyamet kapsamındaki vilayetler düşüncesince 6 Şubat zamanı bakımından yapılandırma/taksitlendirme işlemleri ayırma koşuluna girmemiş sigortalıların ifa vadesi 6 Şubat ile 31 Temmuz tarihleri ortada sona aziz taksitlerini 31 Ağustos 2023'e denli ödemelerine olanak sağlandı.

Ödeme Süresi Dolmuş Mevcut Prim Borçları 31 Ağustos'a Ertelendi

Bakanlık, deprem sonrası icraat kapsamında Bağ-Kur sigortalıları düşüncesince 6 Şubat'tan evvela ifa süresi meşbu bulunan prim borçları ile 2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ilişik prim borçlarını teehhür cezası ve teehhür zammı uygulanmaksızın 31 Ağustos 2023 evveliyatına denli erteledi. 6 Şubat'tan evvela ifa süresi meşbu bulunan prim borçları ile 2023 yılı Ocak ila Haziran zamanına ilişik primleri teehhür cezası ve teehhür zammı uygulanmaksızın 31 Ağustos 2023 evveliyatına denli ertelendi. Ödeme vadesi esbak borçları çeşitli seçim gereğince baştan yapılandırılmış kıyamet kapsamındaki vilayetler düşüncesince 6 Şubat sebebiyle yapılandırma/taksitlendirme işlemleri ayırma koşuluna girmemiş sigortalıların ifa vadesi 6 Şubat ile 31 Temmuz tarihleri ortada sona aziz taksitlerini 31 Ağustos 2023 evveliyatına denli ifa olanağı sağlandı.
6 Şubat'ta yaşanmış bulunan depremler zımnında Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri ve ilçelerinde canlı vatandaşların, esenlik hizmeti sunucularına müracaatlarında ve derman ve/veya daima beğenilen tıbbi materyallerin gerçekleştirme edilmesinde yaşanacak mağduriyetlerin önüne devredilmek amacıyla kimi tedbirler alındı. Bu kapsamda kıyamet branşında ikameti bulunan vatandaşların; pandemi sürecinde bulunduğu kabilinden esenlik hizmeti sunucularında kesafet oluşturmamak ve vatandaşların bulunan tedavilerini aksatmamak amacıyla esenlik tutanağı karşılığında alınacak derman ve daima beğenilen tıbbi malzemelerinin bir kereye belli kazanmak neredeyse reçetesiz kendisine gerçekleştirme edilmesi sağlandı. Afet branşında yaşayanların rastgele bir sevap ödemeden esenlik hizmetlerinden faydalanması düşüncesince şifahane başvurularında yoklama iştirak payından affedilmiş tutulması sağlandı. Bu alanda canlı yurttaşlar eczane başvurularında yöntem ve tıbbi gereç iştirak payından affedilmiş tutuldu. 6 Şubat zamanı öncesinden meydana gelen ve hâlâ öğrenim edilmemiş yoklama iştirak payları ertelendi. Vatandaşların ellerinde bulunan var derman ve tıbbi malzemelerinin çöküntü altında kalık olabildiği sebebi öne sürülerek tedavilerinde arıza yaşanmaması düşüncesince 5 Şubat evveliyatına denli kıyamet branşında ikameti bulunanların eczanelerden gerçekleştirme edilmiş ilaçları yahut tıbbi malzemelerinin final tarihleri 6 Şubat 2023 halinde düzenlendi.

Musa Erdoğan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler