USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bugün kandil mi 2022 Diyanet kandil günleri tarihleri ne zaman?

Bugün Şaban ayının 15. gecesi kısaca Berat Kandili. Müslüman aleminin heyecanla beklediği Berat kandili 2022 Diyanet dini eyyam takvimine mucibince bugün algı edilecek. Hz. Muhammed (sav) Berat Kandili ile ilişik hadisinde; "Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçiri

Bugün kandil mi 2022 Diyanet kandil günleri tarihleri ne zaman?
17-03-2022 08:56
Bugün Şaban ayının 15. gecesi doğrusu Berat Kandili. Müslüman aleminin heyecanla beklediği Berat kandili 2022 Diyanet dini eyyam takvimine mucibince bugün algı edilecek. Hz. Muhammed (sav) Berat Kandili ile ilişik hadisinde; "Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun" demiştir. Peki Berat kandilinde elbette perestiş edilir, ne dualar okunur, kandil namazı müteaddit rekattır?Abone ol

Bugün kandil mi var, 17 Mart ne kandili mevcut araştırması bugün nice yurttaş kabilinden araştırılan konulardan birisi oldu. Bugün doğrusu 17 mart Perşembe haset şaban ayının 15. gününe emsal mevrut Berat Kandili algı edilecek. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının baş döndürücü olabileceği müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi”denilmiştir. Berat Kandili'nin gündüzünün ağzı kilitli geçirilmesi haber mektubu edilir. Berat Kandili orucu, cimrilik vaktinde adım atar ve akşam ezanı ezanıyla sonuç bulur. Hz. Muhammed (sav) Berat Kandili ile ilişik hadisinde; "Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun" demiştir. Haliyle Berat Kandili'nin gündüzünü ağzı kilitli kılmak haber mektubu edilir. 

Kandil günleri elbette mahsus olur: 
Hicri takvime mucibince belirlenen dini eyyam gelişigüzel sene miladi takvime mucibince 11 gün ilkin kutlanmaktadır. Bu sebepten dini eyyam gelişigüzel sene ayrımlılık göstermektedir.

Berat gecesi illet ehemmiyetli bu gecede ne oldu? : Berat Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuzdan evren semasına küresel inmiş olduğu gecedir. Buna indirilme denir. Kadir gecesinde ise Peygambere önceki defa ve zerre lime indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir. Berat Gecesi'nin müşterek başka önemi de kıblenin değişmiş olduğu tün olmasındandır.

İslam alimleri kıblenin Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'dan Mekke'deki Kâbe istikametine çevrilmesinin hicretin ikinci senesinde Berat gecesinde oluş bulduğunu bildirmektedir. Berat Gecesi bire müşterek sürede fiil defterinin yazıldığı gecedir. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Berat Gecesinin önemini şu şekilde anlatmıştır;

-Bu sene ortamında gelecek gelişigüzel çocuk, bu tün deftere geçirilir.
-Bu sene ortamında öleceklerin isimleri, bu tün hususi deftere yazılır.
-Bu tün her insanın rızkı dizgi olunur.
-Bu tün her insanın amelleri Allahü teâlâya sunma olunur.

Berat Kandilinde Hz. Muhammed'in okumuş olduğu dua: Bu geceyi çalıntı bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, ilçe namazı kılmalı, Kur'an-ı kerim okumalı. Peygamber efendimiz Berat gecesinde, (Allahümmerzuknâ içten takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını baş döndürücü okurdu.

Hazreti Muhammed (s.a.v) Berat Kandili'nde şu şekilde afsun ederdi;

"Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden gene sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya emsal bulmuyorum. Sana müstahak müşterek surette hamd etmekten acizim"

Yine bu gecede edilebilecek giranbaha dualar var. Onlar da şöyle;

"Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike."

Anlamı:

"Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, Zatın yücedir, seni methetmek düşüncesince söz bulamıyorum, Sen kendini övdüğün gibisin.

Berat Kandili ibadetleri neler?
Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, akla yatkın mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a bulunan sevgi, hürmet ve bağlılaşım duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Hz. Muhammed’ (s.a.s) salât ve selâmlar getirilmeli, kendisinin şefaatini beklenti edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden arzuları nelerdir” kabilinden mevzular ilkin iktisap etmek kıl payı hayatî meselelerde dip düşüncelere girmeli.

4 Sahabe, bilginler ve ermiş türbeleri görüşme edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı

Küs ve küskün olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, acılı yüzler güldürülmeli.

Günahlara içtenlikli namına tövbe ve istiğfar edilmeli, algı edilen geceyi sonuç vesile kasten nedamette bulunulmalı.

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirbilirlik ahlâkı hesabına getirilmeli.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler