USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bosna Hersek’e kamuoyunda destek artıyor

Bosna Hersek Anayasasına karşıt bulunmasına karşın “9 Ocak Sırp Cumhuriyeti” kutlamalarını gerçekleştirilmesi tepkilere defa açtı. Bölgede gerilime defa açan kutlamalara bağlı açıklamalarda mevcut Avukat Devrim Nur Kayabalı “Kesinleşmiş birlikte kanun sonucu var ise bunu

Bosna Hersek’e kamuoyunda destek artıyor
21-01-2022 13:06

Bosna Hersek'te sonuç devirde Sırplar ile Boşnaklar meydanda gerginlik baştan tırmanmaya başladı. Sırp Cumhuriyeti Meclisi “9 Ocak Sırp Cumhuriyeti” sonucunda alırken Bosna Hersek Hükümeti hâlâ önceki de gündeme mevrut bu mevzunun Anayasa Mahkemesi kabilinden stabil şekilde reddedildiğini hatırlattı. Yasak bulunmasına karşın Banja Luke kentinde Sırplar kabilinden kutlamalar gerçekleştirilmesi tepkilere sefer açtı.

Konuyla ait izahat da bulunan Avukat Devrim Nur Kayabalı bu durumun arsıulusal hukuka karşıt bulunduğunu belirterek “Son zamanlarda ilkin enikonu gerginleşen düet müselles ayrımlı dinamiklerde aut ilişkilerimizde çabukluk mevcut. Aslında Boşnaklarla doğrusu Bosna Hersek ve Sırbistan meydanda başlamış uğraş toy başlamış birlikte uğraş değil. Bir dert kabilinden devre devir gine seyreden gine ortaya çıkan birlikte süreçtir. Bunun kökeni 1980'lere denli ilerliyor. Hatta hâlâ emektar tarihlere denli gidiyor da diyebiliriz. O devirde özerklikler duyuru edildikten sonraları birlikte para bütünlüğü ve bu özerklikle ilgili yer kavgası başlamıştı. Zamanında Hırvatistan, Boşnaklar, Sırplar meydanda da meydana mevrut birlikte uğraş vardı. Bu mücadelenin hâlâ birlikte tomar hunriz birlikte noktaya taşınmaması yerine Birleşmiş Milletler ve NATO araya girerek Amerika'da bu üç ulusu birlikte araya getirdi. Burada meydana getirilen Dayton Anlaşmasında bulunan yer bütünlüğünün yüzdelik 51'ini Boşnaklara verildi. Geri küsurat yüzdelik 49'luk bölümü ise Sırplara verildi. Sadece kenar şeridinden birlikte önemsiz sektörü beş altı sahiden alanını ise Hırvatistan'a verildi. Zaten Hırvatistan'ın bu aşamada aşırı birlikte tomar birlikte ayaklanma savaşı de yok. Bu paylaşımdan sonraları Sırplar ve Boşnaklar meydanda günümüze denli bitmeme fail devre devir gine ivmelenen birlikte yer savaşı sürmektedir. Şimdi sonuç devirde hareketlenen birlikte gidiş görüyoruz. 9 Ocak 2022 tarihinde Sırplar, 9 Ocak tarihini rastgele sene özlük Cumhuriyet Bayramları şekilde tebrik etmek istediklerini söylediler.

Bosna Hersek, buna dirlik çıktı. Siz bunu devre devir az hâlâ rastgele sene dile getiriyorsunuz. Böyle birlikte istem sunuyorsunuz. Ancak 2016 senesinde mevdu birlikte Anayasa Mahkemesi sonucunda var. Anayasa Mahkemesi 2016 senesinde verdiği kararda der ki; Sırplar o devirde de bire birlikte bayramın ilanını istediler gücün referandumda ret sonucunda çıktı. Konu bizlere geçiş etti ve bunu tığ Anayasa Mahkemesi şekilde stabil birlikte değişmeyen aldık. Şimdi arsıulusal hukukta da muhakkak mukannen birlikte murafaa sonucunda var ise ki Türk yargısında da böyledir. Aynı mevzuyu gine toy şerait oluşmadan gündeme getirmeniz muhtemel değil. Bu bakımdan Sırpların bu noktadaki talepleri DOĞRU değil. Sırpların hakkıyla maksadı Cumhuriyet Bayramı mıdır ve ya aha birlikte yerde kaşının üzerinde menfez olmaktadır mantığıyla ortaya apayrı birlikte obje boşaltmak mıdır bura tartışılır. Bunu ilerleyici günlerde de göreceğiz” dedi.

"Sırbistan, Türkiye ile ahbaplık ihdas etmek istiyor"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'in Ankara'ya meydana getirdiği ziyaretin önemi de yer veren avukat Kayabalı, Sırbistan'ın sonuç vakitler da Türkiye ile ahbaplık ihdas etmek istediğini belirterek “Cumhurbaşkanı'mızın da birlikte açıklaması beli bununla alakalı. Sırbistan'dan başbuğ ziyarete geldi Türkiye ile bulunan ilişkilerini pekiştirmek yerine 2 milyonluk ticari hacmimiz 5 milyona ilerlesin, adli ortaklık anlaşmalarını güçlendirelim şeklinde Türkiye'yle belirgin birlikte biçimde ahbaplık ihdas etmek istediğini muhtemelen etti. Türkiye, zamanı ve anadan görme kökenlerimiz itibarıyla rastgele devir Avrupa'da Bosna'nın birlikte olmuştur ve Bosna'yı da desteklemiştir. Savaş ihtimalini aşırı değerlendirmiyorum. Çünkü evren şekilde aşırı çetin birlikte süreçten geçiyoruz. Ne denli çelimli olursak olalım ne denli evren ekonomisini yönetiyor olursak olalım tamamımız düşüncesince çetin birlikte durumdayız. Şu anda ne Ruslar, ne Türkler, ne ABD Birleşik Devletleri tek kimesne hakeza birlikte savaşın çıkmasını istemez. Dolayısıyla birlikte harp ihtimalini aşırı ön görmüyorum. Ama Sırbistan'ın Türkiye ile arasındaki ilişkileri yükseltmek istediği aşikar. Cumhurbaşkanı'mıza meydana getirilen görüşme Cumhurbaşkanı'mız kabilinden editör müspet değerlendirildi. Neden değerlendirilmesin, zira hakeza birlikte vaziyette devletler arasındaki ilişkilerimizi güçlendirmemiz banko şart. Türkiye'yle aramızdaki tecim hacmini ağlarımızı büyütelim deniyor. Sırbistan başkanının ‘Türklerde ne denli faziletli birlikte fariza bilinci var. Türkler, ne denli devletlerine milletlerine bağlıdırlar' dedi. Bunların bütünü Sırbistan'ın Türkiye ile benzeyen ilgiler ihdas etmek istediğini banko gösteriyor” niteleyerek konuştu.

"Bosna Hersek'te yaşananlar birlikte harp noktasına gelmeyecektir"
Bosna Hersek'te bu cins olayların devre devir yaşandığını fakat bunun birlikte harp noktasına gelemeyeceğini de tamlayan avukat Kayabalı “Dönem devre doğrusu bunlar yaşanıyor gücün birlikte harp noktasına geçiş etmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü işlerin o denli kızışması şeklinde araya sadece Türkiye'nin değil, Rusya'nın Amerika'nın ve gayrı Birleşmiş Milletler üyelerinin de karışan şekilde barış eliyle çözeceklerini düşünüyorum. Cumhurbaşkanı'mızın da dediği obje aşırı açık. Cumhurbaşkanımız, meydanda birlikte mesele olmasın, devletler meydanda güzel ilgiler kurulsun der. Her ne denli Sırbistan devre devir kaşısa da bu mevzuya şu anda birlikte harp ihtimali vermiyorum” dedi.

Volkan Kayalar - Hacer İnci

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler