USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

'Bölgesel kalkınma yaklaşımını asliye birlikte yöntem endüstrisi adına belirledik'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 'Gayemiz, refahın iklim sathına elan kararlı ortak biçimde yayılmasını sağlayarak topyekun kalkınmış ortak Türkiye oluşturmak.' dedi.

'Bölgesel kalkınma yaklaşımını asliye birlikte yöntem endüstrisi adına belirledik'
08-10-2021 15:14
Konya

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 885 projeyle 1 milyon 310 bin dekar endüstrisi çağcıl sulama altyapısına kavuşturduklarını ve yılda ortalama 200 milyon metreküp su tasarrufu sağladıklarını söyledi.

Varank, Selçuklu Kongre Merkezi'nde planlı KOP Bölge Kalkınma Programı Tanıtım Toplantısı'nda, Konya'daki lehçe kalkınma politikaları düşüncesince bu toplantının baş döndürücü manalı bulunduğunu belirtti.

Konya'nın, lehçe kalkınmanın lokomotifi bulunduğunu anlatım fail Varank, KOP bölgesinin Türkiye yüzölçümünün yüzdelik 12'sine mukabele ettiğini, 8 ilde 4,5 milyon nüfusun yaşamış olduğu müşterek meydan bulunduğunu dile getirdi.

Varank, zamanı geçmişiyle Konya Ovası Projesi'nin Türkiye'nin en şişman kalkınma projelerinden olduğuna ayraç ederek, "Tanıtımını yaptığımız KOP Bölge Kalkınma Programı ile idaremiz ve ait kurumlarımızın 2021-2023 devrinde bölgede yapacağı atılımların izlemsel çerçevesini oluşturuyoruz. Bu izlence çerçevesinde KOP branşında yapılacak amme yatırımlarını eş güdümlü ederek etkinleştireceğiz. Yine bu programla tamamı paydaşların çalışmalarını kuma müşterek amaç doğrultusunda yönlendirebileceğiz." niteleyerek konuştu.

Bilime, veriye ve iş donanmasına mebni müşterek tatlı bölgenin kalkınmasını hızlandıracaklarını, vatandaşların refahını şimdi da artıracaklarını dile getiren Varank, Türkiye'nin, sonuç 19 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde gelişigüzel bölgede şişman atılımlar yaptığını söyledi.

"Bölgesel kalkınma yaklaşımını esas müşterek siyaset endüstrisi namına belirledik"

Bakan Varank, 2002'den beri karışık emlak içi hasılanın çakılı fiyatlarla ortalama 3 büküm arttığına dikkati çekerek şu biçimde bitmeme etti:

"Tabii burada pastayı mübalağa etmek genişliğinde bu pastanın adaletli dağılımına da hususi müşterek hassaslık göstermemiz gerekiyor. Bu sebepten dolayı hükümetlerimiz döneminde, lehçe kalkınma yaklaşımını esas müşterek siyaset endüstrisi namına belirledik. Asıl gayemiz, refahın emlak sathına şimdi kararlı müşterek biçimde yayılmasını sağlayarak topyekun kalkınmış müşterek Türkiye oluşturmak. Bölgelerimizi şehir ekonomimizin bina taşları namına görüyoruz ve biliyoruz ki yerelde iktisat ne genişliğinde çelimli olursa şehir ekonomisi de o etap çelimli olur. Bu doğrultuda kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idarelerimiz kanalıyla sayımsız planlama ve çözümleme emek vermesi yapıyor, dayanaklık etmek programları uyguluyoruz."

Rehabilitasyonla yılda 200 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı

KOP Bölge Kalkınma İdaresinin kurulduğu günden beri Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir'in kalkınması düşüncesince baş döndürücü şümullü politikalar uyguladığını tamlayan Varank, şu biçimde dedi:

"Bakınız sonuç 10 yılda bölgedeki 1920 projeye 1,2 bilyon vahdet dayanaklık etmek sağladık. Tabii bu projeleri müşterek tane on paralık saymaya vaktimiz yetmez fakat ego özetle biraz tanesine ilişmek istiyorum. KOP Bölgesi, toptan hava değişikliğinin etkilerinin en baş döndürücü hissedildiği alanların başlangıcında geliyor. Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı'nı yaşama geçirerek bölgemizdeki su yönetimi dair baş döndürücü ehemmiyetli işlere imza attık. Program kapsamında uyguladığımız 885 projeyle 1 milyon 310 bin dekar endüstrisi rehabilite edip, çağcıl sulama altyapısına kavuşturduk. Bu rehabilitasyonlar sonucunda yılda ortalama 200 milyon metreküp su tasarrufu sağladık."

25 projeye 52 milyon vahdet eşme ayrıldı

Varank, zirai üretimde geçmişin birikimini, geleceğin bilgelik ve teknolojisiyle birleştirmeyi başardıklarını, KOP TEYAP ve KOP KIRSAL programlarıyla çiftçileri yenilikçi istihsal teknikleriyle buluşturdukların anlatım etti.

Güneş pilleri, erke verimliliği uygulamaları, jeotermal kaynakların değerlendirilmesi kabilinden bölgelerde ehemmiyetli planlar yürüttüklerini dile getiren Varank, bölgenin iktisadi kalkınmasını hızlandırırken, içtimai gelişimini de desteklemeye bitmeme ettiklerini vurguladı.

Bakan Varank, KOP Bölgesi Turizm Master Planı ile bölgedeki doğal, kültürel ve zamanı varlıkları şimdi çalışan biçimde değerlendirerek turizme kazandırdıklarını söyledi.

Bugüne genişliğinde gezim altyapılarının iyileştirilmesine müteveccih 25 projeye 52 milyon vahdet eşme aktardıklarını bilgisini verici Varank, "KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 244 projeyi yaşama geçirdiklerini anlatım etti.

Varank, kalkınma periyodunun sosyal, kültürel ve iktisadi dinamiklerinin hepsini içerecek şümullü müşterek yaklaşımla akıntı ettiklerini belirtti.

"Bölgenin rüçhan ve ek bedel tevlit potansiyeli efdal gereksinimlerine odaklandık"

KOP İdaresinin acemi evlat zelzele planının, ilkin Mevlana, Ahiler ve Orta Anadolu kalkınma ajansları kazanmak kıl payı bölgesindeki öbür paydaşlarla teşrikimesai süresince hazırladığını dile getiren Varank, şunları kaydetti:

"2021-2023 periyodunu havi bu acemi programda, bölgenin rüçhan ve ek bedel tevlit potansiyeli efdal gereksinimlerine odaklandık. Ayırdığımız 395 milyon vahdet bütçeyle yer ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, turizm, endüstri ve enerjide iktisadi büyüme, beşeri ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi esas sahalarında operasyonel programlar uygulayacağız. Böylece, zirai üretimde sürdürülebilirliği sağlayacak ameliyat rüçhan kazanmak kıl payı hem iktisadi kalkınmayı hızlandırmayı aynı zamanda içtimai gelişmeyi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Programın uygulamasını altın paydaşlarımızla baş başa düzenli edeceğiz. Burada başarıya ulaşmamız fakat bölgedeki amme kurumları, evcil yönetimler, üniversiteler ve çıplak maşer kuruluşlarımızın teşrikimesai ve yardımı ile mümkün. Bu sebeple bölgedeki valilerimizden, kaymakamlarımızdan, mahalli idarelerimizden ve ait amme kasıntı ve kuruluşlarımızdan plan ve faaliyetlerin uygulanmasında lüzumlu nazarıitibar ve hassasiyeti göstermesini hassaten dileyiş ediyorum."

Bakan Varank, programa Niğde'den eklenen çiftçinin getirmiş olduğu çileği, gazetecilere ağırlama etti.

Toplantıya, KOP bölgesi valileri, milletvekilleri, şehremaneti başkanları, göz ve borsa başkanlarıyla davetliler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler