USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Moratinos: Türk hükümetiyle el ele çalışıyoruz

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, "İstanbul'da BM Medeniyetler İttifakı'nın Arabuluculuk Merkezi'ni açacağız." dedi.

BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Moratinos: Türk hükümetiyle el ele çalışıyoruz
17-03-2022 12:37
Antalya

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, Türkiye'nin desteğinin İttifak düşüncesince asliye oluşturduğunu ve Türkiye ile çalışkan çalışmaların artacağını belirterek "İstanbul'da BM Medeniyetler İttifakı'nın Arabuluculuk Merkezi'ni açacağız." dedi.

Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" yer aldığı Antalya Diplomasi Forumu 2022'ye (ADF) eklenen Moratinos, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Moratinos, ADF'nin "son adım yenilikçi birlikte girişim" bulunduğunu belirterek "Günümüz dünyasında diplomasinin toy zorluklarını hakkıyla ele bildirme etme girişimiydi ve bu şişman birlikte başarıydı." dedi.

Birçok icra vekili ve başbakanın aralarında bulunmuş yer aldığı iştirakçilerin sabık yılki evvel ADF'ye muvaffakiyet notu verdiğini kail Moratinos, "Bu sene henüz da güzel geçti. Çünkü Türk diplomasisi, hayattaki bulunan gidişat ve dünyanın global yönetiminin getirmiş yer aldığı zorluklara karşın diplomasinin aşırı uygun unsurlarını cenkleşmek düşüncesince henüz degaje birlikte forumu yaşama geçirmeyi başardı." diyerek konuştu.

Moratinos, ADF'yi akıbet adım uyanıklık işveli ve değerli bulduğunu belirterek Forum'dan ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kutlama kartı etti.

"Şimdi en endamsız müddette mütareke gerçekleştirmek düşüncesince harekete mürur zamanı"

Moratinos, Ukrayna-Rusya savaşının birlikte medeniyetler çatışması olmadığını belirterek "Bu, keski zarfında söylüyorum, 'Rus uygarlığı Batı medeniyetine karşı' biçiminde birlikte gidişat değil. Bu, Avrupalılar, Batı ve Rusya Federasyonu arasındaki birlikte basiret eksikliğidir, bugüne taşınmış birlikte diplomatlık başarısızlığıdır. Bu arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanı'nın (Çavuşoğlu), Ukrayna ve Rusya Federasyonu'nun dışişleri bakanlarını evvel el birlikte araya bildirmek düşüncesince ortaya koyduğu çabaları ölçüm etmemiz gerek." dedi.

Ukrayna'ya saldırılar kararında ortaya çıkan asliye konuların üstünde hakkıyla gidilmesi gerektiğinin, hırçın hâlde topu topu Avrupa alanında dengesizlik ve güvensizlikle beniz yüze kalınacağının altını çizen Moratinos, "Bu sebeple deminden cins bulunan en endamsız müddette mütareke gerçekleştirmek ve bire birlikte vakitte krizden sonraları gelecekte ne olacağına beslemek düşüncesince harekete mürur zamanı." diyerek konuştu.

UNAOC Yüksek Temsilcisi Moratinos, bulunan durumun uygarlık çatışmasına dönüşmemesi düşüncesince aşırı titiz olunması icap ettiğini de kaydetti.

Moratinos, birlikte taraftan Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının, öbür taraftan da Rus ürünlerine, edebiyat, musiki ve sanatına erinç açılan Rusfobi'nin bildirme edilemez bulunduğunu belirtti.

Ukrayna'yı bırakma geçirmek durumunda artan Afrika veya Orta Doğulu sığınmacılara Ukraynalılarla bire birlikte muamelenin yapılmadığına da dikkati işveli Moratinos, bu bir hale erinç da birlikte şeyler yapılması icap ettiğini kaydetti.

Moratinos, etraflı bunlardan sonraları her insanın birbirini anladığı ve yalan sahibi olduğu, Çin'i, Afrika'yı, Latin ABD topraklarını ve Rusya'yı da içerisine düzlük aşırı cepheli toy birlikte dünyaya tedbir yapılacağını belirterek "Böylece Medeniyetler İttifakı, 21. asrın toy asayiş ve muvazene çerçevesini tekvin etmek düşüncesince bu toy erkek oyuncular ortada köprüler kurabilir." ifadesini kullandı.

"UNAOC'ın Arabuluculuk Merkezi'ni İstanbul'da açacağız"

Türkiye'nin UNAOC'a katkılarının İttifak açısından asliye oluşturduğunu tamlayan Moratinos, "Türk hükümetiyle el ele çalışıyoruz." dedi.

Moratinos, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, Türkiye'nin UNAOC'a kusursuz desteğinin süreceğini belirttiklerini aktararak "Çok çalışkan olacağız." diyerek konuştu.

UNAOC Cenevre Ofisinin Kasım 2021'de açıldığını hatırlatan Moratinos, "İstanbul'da BM Medeniyetler İttifakı'nın Arabuluculuk Merkezi'ni açacağız." bilgisini paylaştı.

​​​​​​​Moratinos, New York'ta Türk temsilcilerle merkezin yasalı temeline bağlı emekleri yürüttüklerini belirterek "Merkezin resmi açılışının sene sonuna genişliğinde yapılmasını umuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler