USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Birleşmiş Milletler: Bu kasıma derece evren nüfusu 8 bilyon olacak

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami, bu sene kasıma denli evren nüfusunun 8 milyara ulaşacağının kestirim edildiğini belirterek, "2011 senesinde 7 bilyon nüfusa ulaşılmasından sadece 11 sene sonradan bu gerçekleşiyor. İnsan nüfusu akıbet b

Birleşmiş Milletler: Bu kasıma derece evren nüfusu 8 bilyon olacak
11-07-2022 15:03
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami, bu sene kasıma derece evren nüfusunun 8 milyara ulaşacağının kestirim edildiğini belirterek, "2011 senesinde 7 bilyon nüfusa ulaşılmasından büsbütün 11 sene sonradan bu gerçekleşiyor. İnsan nüfusu meyve beş altı on yılda aşkın çabuk büyüdü." dedi.Abone ol

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı'nın piyasaya çıkan “Dünya Nüfus Beklentileri 2022” tutanağına uyarınca evren nüfusu 15 Kasım 2022'de 8 milyara ulaşacak. Raporda evren nüfusuyla ait nice etkili bilim ve beklentiye de toprak veriliyor.

UNFPA Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami, AA muhabirine, evren nüfusunun meyve 10 salname çağda adamlık zamanı süresince en çabuk artışa ehil bulunduğunu söyledi.

Bu sene kasıma derece dünyanın 8 bilyon nüfusa ulaşacağının kestirim edildiğini tamlayan Mohtashami, "2011 senesinde 7 bilyon nüfusa ulaşılmasından büsbütün 11 sene sonradan bu gerçekleşiyor. İnsan nüfusu meyve beş altı on yılda aşkın çabuk büyüdü. Aslında hemen 100 sene yahut 200 sene evvel dünyada genelinde bir bilyon nüfusa ulaşılmıştı güçlükle meyve 100 yılda, 200 yılda özlük ehemmiyetli seviyede arttı." dedi.

- "Yayımlanan rakamlardan çoğalma insanoğlu unsuruna odaklanmalıyız"
Mohtashami, piyasaya çıkan rakamlardan çoğalma insanoğlu unsuruna odaklanılması icap ettiğini söyledi.

Meselenin sayılarla ait olmadığını tamlayan Mostashami, "İster 8 milyar, lazım 7 bilyon yahut henüz az olsun, bireylerle ilgilidir. 8 bilyon insanoğlunun değme bir tanesi saygıyı ve prestiji kazı ediyor. Tüm toplumlarda 8 bilyon henüz sağlıklı, henüz doğurucu kişiye ehil olmaya çalışmalıyız doğrusu sayılar ikinci önceliktir." ifadelerini kullandı.

Mohtashami, bu mevzuda piyasaya çıkan raporlar kararında ortaya çıkan özlük artışı veya düşüşünün aşkın ifadelerle müspet veya aksi değerlendirilmesinin akilane olamayacağını vurgulayarak, "Bunların hiçbiri akıllıca ve hevesli siyaset oluşturacak kurda bir söyleyiş değildir. Mesele şu ki şayet yeryüzünde canlı şahısların yaşamını kolaylaştırmak istiyorsak şahısların kendilerine, haklarına ve seçimlerine odaklanmalıyız ve sonradan sayılar zarfında bir düzlük yaratabilir ve onu hacısı hocası düşüncesince gönençli bir evren biçimine getirebiliriz." dedi.

Açıklanan rakamlar doğrultusunda versiyon yaparken bilmeden söylemlerin akilane kavrama gelmediğine dikkati çekici Mohtashami, "Daha bir tomar yahut henüz az insanoğlunun varlığı kesin kendisine henüz bir tomar yahut henüz az gönençli yahut kimsesiz özlük anlamına gelmez. Bütün mesele, izlence ve politikaları her kişiye kâr sağlayacak biçimde düzenlemektir. Tüm programlardan elde edilecek faydaların hacısı hocası düşüncesince denktaş olmasını sağlamaktır." halinde konuştu.

Mohtashami, "Eşitliksiz bir dünyada yaşıyoruz. Bu, dünkü bir vakıa değil. Hiçbir devir hacısı hocası düşüncesince akreditasyon bulunan olmadı. O biçimde bizim tercihimiz, beklenen olduğunca hayattaki topu topu özlük düşüncesince bir balans ve akreditasyon yaratmaya idman olmalıdır. Her fert önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Artan nüfusa cevap hükümetlerin kesinlikle etap atması gerektiğine değgin soruya Montashami, "Sonuç olarak, hükümetler politikalarını eşitsizlik, hizmete erişim, sağlık, eğitim, istihdam üzere mevzuları ele borç biçimde tasarlarsa kaynaklar ehliyetsiz olmayabilir ve meyve kendisine hacısı hocası bundan faydalanacaktır. Aşırı nüfusla veya özlük azalmasıyla dirlik karşıya olduğumuz şeklindeki ürkü kreatif söyleyiş akilane değil. Odak noktası, şahısların mecmu rakamları değil, bu sayıların insanoğlu düşüncesince kesinlikle çalıştığıyla ait olmalıdır. Sayıların sistemler düşüncesince çalışmasını gelmek namına sistemleri sayılar düşüncesince fonksiyonel bir vaziyete getirmelisiniz." görüşünü paylaştı.

- "Göç meselesi için ferdî haklara odaklanılmalı"
Montashami, değişik tecrübelere ehil devletlerin iane ve el birliği zarfında olmasının da hastalıkların çözümünde anahtar gösteriş oynayabileceğinin altını çizdi.

Orta ve derinliğine vadedeki tahminlerin değme devir yüzdelik 100 akilane olabileceği anlamına gelmediğini kaydeden Montashami, söz gelişi doğurganlık seviyelerinin, kestirim edilenden henüz faziletkâr yahut henüz düşüt gerçekleşebileceğini güçlükle zat görevlerinin henüz faziletkâr olasılıkları cezaevi önüne alarak bir kıymetlendirme gerçekleştirmek bulunduğunu söyledi.

Montashami, "Örneğin insanoğlu nüfusunun asrın ortalarında tahminî 9 bilyon ve bu asrın böylece 10 bilyon yöresinde olacağını kestirim ediyoruz. Tahmin ettiğimiz rakamlar bu güçlükle gelişecek koşullara değgin kendisine inişler ve çıkışlar olabilir." dedi.

İnsan nüfusunun şekillenmesinde bir apayrı ehemmiyetli sebep göçle ait de bu gerçeğin adamlık zamanı süresince bulunan bulunduğunu kaydeden Montashami, "Göçmen nüfusuyla beraberce şiddet, cinsiyete mebni hüküm ve hizmetlerden mahrumiyet ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla gine bu hicret unsurundaki dört başı mamur mesele, bire bir sürede ferdî haklara da odaklanmaktadır. Her bir eş dikkat görmeyi kazı fehamet ve hürmet duyulmayı, haysiyetli bir biçimde iş görmeyi ve onlara sağlanacak hizmetleri kazı eder." ifadelerini kullandı.

Montashami, mümessili yer aldığı UNFPA'nın icra ettiği çalışmalarla hayattaki akreditasyon ve kazı meselesi etrafındaki topu topu söylemlerin henüz denktaş ve adaletli biçimde anlatım edilmesi düşüncesince himmet gösterdiğini belirtti.

UNFPA'nın konkre görevlerinin ortada evren nüfusunda eşitliksiz safiha mucit şartları en uzuv kapamak bulunduğunu kail Montashami, söz gelişi ana ölümlerini ıskat etmek ve değme ayrışık hüküm unsuru ile bebek yaşta birliktelikleri sıfıra indirmenin hedefledikleri misyonlar ortada bulunduğunu vurguladı.

- “Dünya Nüfus Beklentileri 2022” tutanağı yayımlandı
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı çeşidinden açıklayan “Dünya Nüfus Beklentileri 2022” raporunda ehemmiyetli veriler paylaşıldı.

Dünya nüfusunun 15 Kasım 2022’de 8 milyara ulaşacağı tamlanan raporda dünyanın 2030’da 8,5 milyar, 2050’de 9,7 milyar, 2080’lerde ise 10,4 bilyon nüfusa ulaşacağı ve 2100'e derece bu seviyede kalacağı tahmini toprak aldı.

Raporda toprak düzlük bilgilere uyarınca devletlerin gözyaşı averajı 19’dan (Sahra Altı Afrika) 42’ye (Avrupa ve Kuzey Amerika) derece skala gösteriyor.

Raporda global dirim süresi beklentisinin, 1990'dan buyana az henüz 9 salname bir iyileşmeyle 2019'da 72,8 yıla eriştiği belirtildi.

2050'ye derece Afrika kıtasının, hayattaki topu topu gençlerin (15-24) üçte birine ev sahipliği yapacağı kestirim ediliyor.

Dünya nüfusunun tahminî yüzdelik 60'ı avrat başına tevellüt sayısının 2,1'in altında kalmış yer aldığı devletlerde yaşarken gayrı devletlerde aşkın şişman gailesiz özlük var ve çabucak büyümeye bitmeme ediyor.

Raporda 8 milyarın gerisinde insanlığın elde etmiş yer aldığı bir muvaffakiyet hikayesinin bulunmuş yer aldığı vurgusu toprak alırken buna sağlam kendisine seneler zarfında yoksulluğun ehemmiyetli seviyede azalması ve keyif hizmetlerinde, dirim nitelik ve sürelerini uzatan, ana ve bebek ölümlerini kısıntı yönünde dikkate bedel ilerlemeler kaydedilmesi gösterildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler