USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Binaların deprem riskini hâlâ aceleci hesaplayan acemi yönteme Türk imzası

ODTÜ Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı'nda geliştirilen ve binaların riskini 1-2 saatte hesaplayarak hem maliyet bununla beraber devir tasarrufu sağlayıcı acemi yöntemin mevzuat değişikliği yapılarak vatandaşların hizmetine sunulması hedefleniyor.

Binaların deprem riskini hâlâ aceleci hesaplayan acemi yönteme Türk imzası
04-03-2022 14:16
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Binaların deprem riskini hâlâ çabuk hesaplayan dünkü yönteme Türk imzası

ODTÜ'lü bilgi insanları, binaların deprem riskini 1-2 saatte hesaplayarak hem maliyet bununla beraber devir tasarrufu sağlayıcı dünkü formül geliştirdi. Yöntemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca değerlendirilerek mevzuata yansıtılması hedefleniyor.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut, Deprem Haftası nedeniyle AA muhabirine, Bölümün Yapı Mekaniği Laboratuvarı'nda planlı ilmî planlara bağlı açıklamalarda bulundu.

Yakut, laboratuvarda bilhassa polat ve demirli beton yapıların deprem davranışına bağlı araştırı ve deneyler yaptıklarını, AR-GE faaliyetleri yürüttüklerini, başkaca Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezinin çalışmalarının da ayrımsız laboratuvarda yürütüldüğünü söyledi.

Üniversitenin laboratuvarlarında bilhassa 1992'de meydana mevrut Erzincan depreminden sonraları Türkiye'deki yapılara uygun, şümullü depreme dirlik ihya çalışmalarının yürütüldüğünü anımsatan Yakut, burada Avrupa Birliği 6. ve 7. Çerçeve Programları ilkin kazanmak üzere, NATO'nun da desteklediği katı aşırı arsıulusal projenin yürütüldüğünü aktardı.

1999 Marmara Depremi'nin iklim genelindeki yapıların deprem performansı dair aşırı ehemmiyetli ortak tesirinin bulunduğunu dile getiren Yakut, seneler ilerledikçe ilmî araştırmalar, teknolojik gelişmeler, yaşanmış bulunan depremlerin tesiri ve elde edilmiş tecrübeler ışığında mevzuatın güncellendiğini anlattı.

Yakut, sonuç çağda ise Türkiye'de yürürlükte bulunan 2 anne deprem yönetmeliği dair ehemmiyetli planların yürütüldüğüne ayraç etti.

Türkiye Deprem Bina Yönetmeliği'nin 2019'da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yakut, AFAD'dan aldıkları plan ile bu yönetmelikteki yöntemlere bağlı doğrulamalar ve gerektiğinde de iyileştirmeler gerçekleştirmek kıl payı çalıştıklarını tabir etti.

Yakut, hem anaç bununla beraber çözümlemeli boyutu bulunan Ulusal Deprem Araştırma Programı projesinin 2 senedir sürdüğüne ayraç ederek "Hedefimiz projenin çözümlemeli ve anaç neticelerini yönetmeliğe yansıtmak." dedi.

Proje kararında ortaya çıkan talimatname başkalık ve gözden geçirme önerilerinin AFAD'ın bünyesindeki Deprem Yönlendirme Komisyonuna sunulacağını bildiren Yakut, komisyonun neticeleri değerlendirerek lüzumlu talimatname revizyonuna değişmeyen vereceğini belirtti.

2013'ten bu yana Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında Riskli Yapıların Tespit Edilmesi düşüncesince Esaslar Yönetmeliği çalışmalarının ortak kısmının özek içerisinde yürütüldüğünü ve o kapsamda ortak talimatname hazırlandığını aktaran Yakut, o günden bu yana bitmeme fail revizyonlar, dünkü ilaveler, iyileştirmeler ve yönetmeliğin infaz yazılımının geliştirilmesi kabil yönetmeliği sponsor çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

"Geliştirmiş olduğumuz yöntem, aşırı cılız dayanıma cemaat binaları belirleme etmeye yöneliktir"

Yakut, binaların deprem riskini çabuk ve az maliyetle hesaplamaya müteveccih dünkü ortak formül geliştirdiklerini bildirdi. Yöntemin İstanbul Kartal'da zat ağırlığı altında çöken bina benzerlerinin çabuk biçimde belirleme edilmesine müteveccih bulunduğunu tamlayan Yakut şunları kaydetti:

"Projemizde üçüncü revizyonu yapılacak bulunan yönetmeliğe, binaların çabuk ortak biçimde risklerinin belirleme edilmesi ve hasarlı binaların risklerinin belirlenmesi düşüncesince geliştirmiş olduğumuz yollar karışma edilecek. Bu çalışma, yapının aşırı detaylı alan emek harcamaları ile bulunan bilgilerini yakalamak namına hâlâ sınırlanmış ortak alan çalışmasıyla birleşen umumi detayları kullanarak çabuk ve hâlâ dümdüz analizler yaparak yapının aşırı riskli olup olmadığını belirlemeye müteveccih ön belirleme adına düşünülebilir. Detaylı belirleme formül neticelerini kullanıp çabuk yorum şeklini kalibre ediyoruz. Amacımız alan çalışmasını aşırı iri seviyede azaltmak. Yani sahada ortak bina düşüncesince toplamda 2-3 devir devir harcayacağınıza, bunu 2-3 saatte yapabilir bir duruma geleceksiniz. Belli ortak bölgedeki aşırı sayıda bina düşüncesince risk tespiti isteniyorsa formül tatbik ortak biçimde uygulanabilecektir. Bu yöntemle aşırı çirkin ve aşırı güzel performansa cemaat bulunan binaları fark geçirmek mümkün."

Geliştirilen dünkü yöntemin yönetmeliğe girmesi yerinde talip hane sahiplerinin, ilk önce binasını inceletebileceğini ve arkası sıra elde edeceği neticeye uyarınca akım edebileceğini aktaran Yakut, "Mesela efdal riskli cılız ortak yapının detaylı alan emek harcaması ve analizi yapılmaksızın, çabucak umumi veriler kullanılarak ortak neticeye varılabilecek. Bina aşırı çirkin halde değilse hâlâ detaylı emek vermek yapmasını öneriyoruz." diyerek konuştu.

Çok sayıda yapının deprem riskini hesaplamada tekerlek tekerlek yorum yapmanın hem bütçe hem devir açısından külfetli olduğuna ayraç fail Yakut, "Dolayısıyla bunun namına geliştirdiğimiz dünkü yöntemle hâlâ çabuk, hâlâ hızlı, hâlâ az maliyetle hâlâ aşırı sayıda yapının deprem riski hesaplanabiliyor." ifadesini kullandı.

Kartal'da çöken yapının benzerleri aşırı çabuk belirleme edilebilecek

Türkiye'de zat ağırlığı altında çöken katı aşırı bina bulunduğunu tamlayan Yakut, "Kartal'da çöken yapının arkası sıra apayrı binaların da benzeri halde bulunduğu ortaya baskı ve bu cins binaları da aşırı hâlâ çabuk ortak biçimde bakıp belirleme geçirmek gündeme geldi. O amaçla kovulmuş ortak yöntem. Kullanıcılar da isterse hem hâlâ az bütçe ayırarak hem hâlâ aşırı binaya hâlâ çabuk ortak biçimde bakabiliyorlar." açıklamasını yaptı.

Yakut, ODTÜ adına geliştirdikleri yöntemle ilgilendiren arsıulusal ilmî makalelerini yayımladıklarını dile getirerek "Bu tekniğin yayınlarla beraberce aşırı hâlâ serbest ortak kitleye de ulaşacağını kestirim ediyoruz. Geliştirdiğimiz yöntemi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına talimatname zarfında sunduk. Herhangi ortak elverişsizlik eğer olmazsa bu yöntem, yönetmeliğe girecek." diyerek konuştu.

"Geliştirilen yazılım programı resmi adına kullanılabilecek"

Prof. Dr. Yakut, laboratuvarlarında ODTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Binici'nin yürüttüğü projede Bakanlığın zat içerisinde bulunan ortak yazılım programı geliştirdiklerini de bildirdi. Programın kontrollerinin bitmeme ettiğini aktaran Yakut, "Bakanlık akıllıca görürse bu izlence da kullanıma açılacak. Bu yazılımla piyasada bulunan ve aşırı münteşir geçer bazısı apiko yazılımların namına bulunan yapıların risk tespiti düşüncesince bu yazılım kullanılabilecek." bilgisini verdi.

Yakut, Deprem Haftası nedeniyle uyarılarda bulunarak ev alınırken çökmek matlup yapının analizleri, hesapları ve kontrollerinin akıllıca yapıldığına bakılması icap ettiğinin ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler