USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Beyoğlu'ndaki terör saldırısında bomba, 2,5 saatte yapı atölyesinde hazırlandı

Beyoğlu'nda terör örgütü PKK/YPG kabilinden 13 Kasım 2022'de planlı terör saldırısına bağlı aralarında bombayı patlamanın yaşandığı yere koyan Ahlam Albashır'ın da bulunmuş olduğu 36 zanlı karşı iddianame hazırlandı.

Beyoğlu'ndaki terör saldırısında bomba, 2,5 saatte yapı atölyesinde hazırlandı
14-02-2023 22:08
İstanbul

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 6 ferdin yaşamını kaybettiği, 99 ferdin yaralandığı ve nice iş yerinin hasara uğramış olduğu İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısına bağlı planlı anket tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu çeşidinden hazırlanmakta bulunan 154 sayfalık iddianamede, 6 ad maktul, 123 ad müşteki, 36 ad ise kuşkulu şekilde toprak aldı.

İddianamede, kuşkulu Albashır'ın Türkiye'ye gelişinin YPG/PYD terör örgütünün fevk düzem sorumlusu bulunan "Hacı" harf adlı şahsın talimatlarıyla yasa dışı yollardan düzenleme edilmiş olduğu belirtildi.

Bu ferdin şüpheliye WhatsApp'tan bağlantı kuracaklarını dediği anlatılan iddianamede, göndericinin kendisinin bulunduğunu ise herhangi müşterek mesajdan evvela "(…)" biçiminde şifreli ileti göndererek anlaşılan edeceğini, iletişimi bu biçimde kuracaklarını bildirdiği aktarıldı.

Şüpheli Albashır'ın, Münbiç'ten çıkmadan namına öğretildiği biçimde tanımadığı müşterek numaradan evvela ayraç zarfında üç benek biçiminde şifreli mesajı aldığı, ardından da "senin kocanım" mesajı gönderilmiş olduğu kaydedilen iddianamede, mesajı gönderenin, baş başa Türkiye'ye intikal yapacakları ve karı-koca görüntüsü verecekleri koca şahıs bulunduğunun anlaşıldığı belirtildi.

İddianamede, kuşkulu Albashır'ın kendisiyle neymiş karı-koca birlikteliği kuracak Bilal El Hacmaos ile buluşup biçim hazırlıklarına giriştiği bilgisine toprak verilerek, "Hacı" harf ünlü ferdin Şüpheli Albashır'a, Bilal El Hacmaos'un lafından çıkmaması emrini verdiği anlatıldı.

Hacmaos'un İdlib'te müşterek yere gidip elinde poşetlerle döndüğü anlatım edilen iddianamede, poşette parafin renkli, okşayıcı dokuda, un benzeşim patlayıcı maddelerin indinde al mülevven avrat iç çamaşırının bulunduğu, bu iç çamaşırlarının zarfında kablolar ve tele mail cisimler ile patlayıcı materyallerin konulabileceği hususi bölmelerin toprak almış olduğu bildirildi.

İdlib'te kaldıkları beşinci çağ Bilal El Hacmaos'un, getirmiş olduğu iç çamaşırlarını Albashır'ın giymesini istediği anlatılan iddianamede, El Hacmaos'un, Albashır'ın giydirilmiş olduğu korseye ve sutyene bu malzemeleri yerleştirdiği aktarıldı.

İddianamede, cereyan yeteneğini zorlaştırmayan ve üstünde bol, şen giysiler giyen Albashır'ın bu biçimde Hacmaos'la evinde kaldıkları kimliği belirleme edilemeyen Ebu Hasan'ın kullandığı motor ile yola çıktıkları kaydedildi.

Türkiye'ye uç hattındaki duvarı aşarak piyon girdiler

Şüphelilerin uç hattında mevcut duvarı kaçakçılar aracılığıyla aşarak Türkiye'ye piyon durumda girdikleri, uzun uzun müşterek müddet yürüdükten sonradan menfaatlerini gözleyen araç ile yola bitmeme ettikleri tamlanan iddianamede, şüphelilerin Hatay, Ceyhan, Adana ve Pozantı'da anahtar değiştirip İstanbul'a geldikleri aktarıldı.

Şüphelilerin, Türkiye'de Ferhat Habeş ünlü ferdin evine yerleştikleri anlatım edilen iddianamede, Albashır'ın eve geçmiş geldiklerinde kendilerine ayrılan odada iç çamaşırlarında gizli bulunan 2 ekip halindeki türap malzemeyi Hacmaos'a doğrulama ettiği, bu ferdin de bunları İdlib'ten buyana üstünde taşımış olduğu yağız arka çantasına yerleştirdiği ve çantanın fermuarına taktığı asılı kilitle korunum dibine aldığı, şüphelilerin müşterek müddet sonradan da Habeş'in atölyesinde kalmaya başladıkları bildirildi.

Taksim'de 3 kere his yapıldı

İddianamede, Hacmaos'ın Fatih'te ışık ve videoteyp çekmesi talimatı verdiği Albashır'ın 18 Ekim 2022'de Fatih Camisi'ne gittiği, buradan Hacmaos'u görüntülü aradığı, ışık ve videoteyp çektiği, bunları "Hacı" harf ünlü şahsa gönderilmiş olduğu dile getirildi.

Albashır'ın 8 Ekim, 22 Ekim ve 4 Kasım 2022'de Taksim yöresinde da his meydana getirmiş olduğu vurgulanan iddianamede, bu şüphelinin 4 Kasım 2022'deki akıbet his çalışmasından biraz çağ evvela "Hacı" harf ünlü ferdin talimatı ve Hacmaos'un direktifiyle patlayıcı bap imalinde kullanılacak bulunan materyallerin katılması düşüncesince harekete geçmiş olduğu anlatıldı.

İddianamede, şüphelinin, Hacmaos'un verdiği 100 lirayla nalburdan koli bandı ile 10 santimetrelik 2 kilogram beton çivisi almış olduğu kaydedildi.

Bomba nesiç atölyesinde hazırlandı

İddianamede, Hacmaos ile Albashır'ın çalışmış oldukları ve barındıkları nesiç atölyesinde, İdlib'den getirdikleri malzemeler ile nalburdan alınanları müşterek araya getirip 2,5 zaman süresince bombayı hazırladıkları vurgulanarak, patlayıcının henüz sonradan uyanıklık çekmeyecek müşterek çantaya yerleştirildiği bildirildi.

Şüphelilerin 12 Kasım 2022'de saldırıyı gerçekleştirmeyi planladıkları fakat diyar dışına kaçış planı nedeniyle Hacmaos'ın kararından vazgeçip eylemi devrisi güne bıraktığı anlatılan iddianamede, şüphelilerin devrisi çağ atölyeden kahverengi çanta ve poşetlerle ayrıldıkları belirtildi.

İddianamede, kuşkulu Yasir Korali'nin kullandığı araç ile Taksim'e akla yatkın yola çıktıkları, Hacmaos'un bombayı çantanın ast kısmına sokup üstünde besin malzemeleri koyduğu, Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde bu arada araçtan indikleri, Hacmaos'ın çantayı Albashır'e doğrulama yazar ayrımsız araç ile Edirne üstünde diyar dışına uzaklaşmak neredeyse atölyeye döndüğü anlatıldı.

Elinde çantayla İstiklal Caddesi'ne revan Albashır'ın, patlamanın meydana geleceği veznedar oturup örgütün emirini beklemeye başladığı tamlanan iddianamede, "Hacı" harf adlı teşekkül yöneticisi çeşidinden telefonuna "(...)" biçiminde şifreli ileti gönderilip akabinde "...çantayı bırak, doğrudan oradan ayrıl..." emirinin verilmesi üzerine, bomba mevcut çantayı görüngü durumunda bırakan şüphelinin çabucak Taksim Meydanı'na akla yatkın yürümeye başladığı, bu tam da el inşası bombanın patlatıldığı vurgulandı.

Edirne'den diyar dışına kaçma fail ve karşı tahkikat buyruğu düzenlenerek al sütun talebinde bulunulan Bilal Hacmaos ve mevkuf kuşkulu Albashır'ın 7 kere ağırlaştırılmış müebbet ve 1949 yıldan 3 bin 9 yıla derece hapisle cezalandırılması maksut iddianamede, bombalı saldırı eylemini düzenleme yazar emirini verici örgütün neymiş idare ekibindeki Cemil Bayık'ın da aralarında bulunmuş olduğu gayrı şüphelilerin de 7'şer kere ağırlaştırılmış müebbet ve bin 938 yıldan 3 bin 16 sene 6 ayak tabanı derece hapisleri arzu edildi.

İddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkemenin iddianame üstündeki incelemesi sürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler