USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Berat Kandili duası peygamberimizin okumuş olduğu kandil duaları

Meleklerin bayramı bulunan bu geceleyin günahların affı düşüncesince de aşırı hususi birlikte gece. Berat Kandili dua ve namazla geçirilmeli. Berat Kandili gecesi okunacak dualar ortada en makbulü Peygamberimizin kandil duasi. Peki Berat gecesi edilen dua nasıl, Nihat Hatipoğlu'ndan T

Berat Kandili duası peygamberimizin okumuş olduğu kandil duaları
17-03-2022 17:43
Meleklerin bayramı bulunan bu şeb günahların affı düşüncesince de baş döndürücü hususi nezdinde gece. Berat Kandili dua ve namazla geçirilmeli. Berat Kandili gecesi okunacak dualar ortada en makbulü Peygamberimizin kandil duasi. Peki Berat gecesi edilen dua nasıl, Nihat Hatipoğlu'ndan Türkçe kandil duası.Abone ol

Berat gecesi edilen dualar arka çevrilmez ve Kandil duası günahların affedilmesine fırsat olur. Peki bu gecede kesinlikle dua edilmedli, kesinlikle perestiş edilmeli ve ne salavat kılınmalı? Amel defterinin yazıldığı şeb bulunan Berat Kandili'nde Peygamberimiz Hazreti Muhammed nezdinde duayı bolca okurdu.

Berat kandilinde ibaretle geçirilmesi müstelzim ehemmiyetli nezdinde gecedir. Bu gecede kılınan Kandil gecesi namazı 100 rekattır ve 10 fatiha suresi okunarak kılınır. Bu derinliğine kandil namazın yanı esna Hz. Muhammed'in kıldığı 2 rekatlık nezdinde salat elan vardır.

Berat gecesi okunacak dualar ile Peygamberimiz Hz Muhammed 'in kandil gecesi okumuş bulunduğu duayı ve kıldığı 2 rekatlık namazı internethaber.com sitesi sizin düşüncesince hazırladı.

Berat kandilinde Peygamberimizin okumuş bulunduğu dua: Berat Kandili gecesini çalıntı bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaymakamlık namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalıdır. Peygamber efendimiz Berat gecesinde, Allahümmerzuknâ içten takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ duasını baş döndürücü okurdu. Hazreti Muhammed Berat Kandili'nde şöyleki dua ederdi;

“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden gene sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya balya bulmuyorum. Sana müstahak nezdinde surette hamd etmekten acizim”

Berat namazının kılınışı, peygamberimiz kesinlikle kılardı:
Berat Gecesi Peygamberimizin kıldığı bu salat karşı Hz. Aişe Radıyallahu An-hum'a validemiz, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyleki buyurduğunu nakletmiştir.

-"Ya Aişe, bu gecenin kesinlikle nezdinde şeb bulunduğunu bilgili misin? Bende
-"En iyisini, Allah ve Resulü bilir." Dedim. Şöyle buyurdu:
-"Bu şeb şaban ayının yarısıdır. Dünya işleri ve kulların işleri bu şeb Yüce Hakka bildirme edilir. Bu şeb cehennemden azat edilenlerin sayısı; kelb kabilesinin koyunları sayısı kadardır. Bu şeb bana müsaade verir misin"?
-"Olur" dedim. Kalkıp namaza durdu. Ayakta durması ferah oldu. Fatiha suresini okudu; sonradan da önemsiz nezdinde sure okudu. Gecenin yarısına denli secdede kaldı. Daha sonradan ikinci rekata kaktı. Ayakta iken, nezdinde numara rekatta okumuş bulunduğu denli nezdinde obje okudu. Sonra gene secdeye vardı. Bu secdede dahi, fecir noktayı ağarıncaya denli kaldı. Secdede o denli kaldı ki, bunun düşüncesince Yüce Allah ruhunu aldı sandım. Bana gelmesi uzayınca, namına yaklaştım. Hatta ayaklarına elimi sürdüm. Hareket ettiğini görür görmez rahatladım. Secdesinde şöyleki söylediğini işittim:
"Azabından affına sığınırım. Dargınlığından rızana sığınırım. Senden sana sığınırım. Şanın yücedir. Sen kişi zatını övdüğün gibi, seni övemem..." Sonra namına sordum: "Ya resulullah, bu şeb secdende nezdinde şeyler okuduğunu duydum. Bunları elan önceki okuduğunu tek duymamıştım. Böyle demem üzerine, bana sordu: "Sen onları öğrenebildin mi"? Bu sorusuna karşılık: "Evet" deyince, şöyleki buyurdu:
"Onları hem sen öğren, bununla beraber başkalarına öğret."

2 rekat kandil namazı kılınışı: Berat gecesi kılınan Peygamberimizin 2 rekatlık namazının kılışı detaylı şekilde şu şekildedir;

-Birinci rekatta Fatiha okunduktan sonradan çelimsiz nezdinde sure okunarak rükuya gidilir. Rükudan doğrulur ve secdeye gidilir. Secdede derinliğine sure kalınır, bu mevzuda muhtemelen nezdinde tahdit yoktur, ne denli dayanabilirsen.
-İkinci rekatta da bire nezdinde biçimde Fatihadan sonradan çelimsiz nezdinde sure okunur. İlk rekatta bulunduğu üzere secdeye gidildiğinde gene derinliğine sure secdede kalınır. Gücünüzün yettiği kadar. Secdeden kalkılır tahiyatta okunacaklar okunması mümkün ve esenleme verilir. Selam ile baş başa başkaları dua düşüncesince alemlerin Rabbine kalkar...

Berat kandili gecesi okunacak dua: Berat Kandili gecesinde edilebilecek ayrıca giranbaha dualar da var. Onlar da şöyle; "Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike."

Anlamı: "Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, Zatın yücedir, seni tezgâhtarlık etmek düşüncesince sözcük bulamıyorum, Sen kendini övdüğün gibisin."

Berat Kandili 100 rekatlık namazının kılınışı : Berat Kandili Gecesinde kılınan 100 rekatlık salat var. 100 rekatlık bu namazı kılan kimesne o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Berat Kandili namazına şöyleki kuvve edilir; "Ya rabbi , kuvve ettim rızâ-yı şerifin düşüncesince namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , evren ve öbür yerküre dertlerinden kurtuluş eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"

- 2 rekatta nezdinde esenleme vererek kılınır.
- Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonradan 10 parça İhlas Suresi okunur.
- İlk rekatlarda Fatiha’dan önceki Sübhaneke okunur.
- Fatiha’da Besmele çekilir, İhlas surelerinde ve Sübhanake’de Besmele çekilmez.
- Namazın tamamını peşpeşe etmek gerekmez. Ara verilebilir, abdest tazelenip gene bitmeme edilebilir.
- Bu salat şeb tamamlanamazsa, ikrah vakitlerine ilgi geçirmek koşuluyla devrisi günün ikindi namazı vaktine denli yetiştirebilir.

Berat kandili önemi ve fazileti nelerdir : Berat Gecesi İslam alemi düşüncesince en hayır gecelerden biridir. Zira bu şeb edim defteri yazılır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Berat Gecesinin önemini şöyleki anlatmıştır;
-Bu sene süresince gelecek herhangi nezdinde çocuk, bu şeb deftere geçirilir.
-Bu sene süresince öleceklerin isimleri, bu şeb hususi deftere yazılır.
-Bu şeb her insanın rızkı dizgi olunur.
-Bu şeb her insanın amelleri Allahü teâlâya bildirme olunur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler