USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bekir Bozdağ: Seçim kanunundaki tebeddülat uygulanacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dünkü intihap kanunun doğacak seçimlerde meri olacağını söyledi.

Bekir Bozdağ: Seçim kanunundaki tebeddülat uygulanacak
19-01-2023 22:05
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dünkü intihap kanunun doğacak seçimlerde uygulanan olacağını söyledi.Abone ol

Haber Global ekranlarında gösterilen “Mine Sarı ile Müzakere Özel” programının bu haftaki misafiri Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oldu.

Haber7 Yazarı Mehmet Acet, Gazeteci Nedim Şener, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın'ın sorularıyla, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, siyasetin yoğun gündemini, 2023’te ve intihap sürecinde Adalet Bakanlığı’nın rüçhan dosyalarının neler bulunduğunu anlattı.

Bakan Bozdağ'ın açıklamalarından ehemmiyetli satır başları şu şekilde:

Kıymetli bakanlarımızın, başbakanlarımızın fariza yaptığı, Türkiye düşüncesince önemi bulunan birlikte yer. Burası, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmesiyle dümen merkezi Beştepe'ye taşındı. Eski Başbakanlık binası da Adalet Bakanlığı uhdesine bırakıldı. Burasının zamanı müze adına değerlendirilmesiyle ilgilendiren Cumhurbaşkanlığımızın birlikte buyruğu var. Cumhuriyet'in 40'lı yıllarından buyana buralar baş döndürücü ehemmiyet sunma etmiş, Türkiye'nin kalbi burada atmış. Ben de eskiden burada fariza yaptım. 

Seçim zamanı 14 mayıs mı?

Seçimlerle ilgilendiren ehemmiyetli tensikat hem anayasamızda mevcut bununla beraber intihap kanunlarımızda arazi alıyor. Anayasada, intihap kanunlarında meydana getirilen değişiklikler, birlikte sene içinde meydana getirilen seçimlerde uygulanmaz, der. Bazıları bunun intihap periyodunun başlangıcını kast ettiğini söylüyor. Burada kasıt, seçimin yapıldığı tarihe layıkıyla yapılır. Seçimin yapıldığı tarihe layıkıyla bu hesaplama yapılır. Seçim kanunlarında meydana getirilen önceleri de tebeddülat var. 12 Haziran 2011 seçimleri yapıldı, YSK gündemine geldi, oradan birlikte değişmeyen çıktı. Çok açık halde tabir ediliyor.

Muhalefet şerhi yazan üyeler de diyor ki, 12 Haziran'da yapılacak intihap düşüncesince uygulanmaz zira intihap süreci takvimi asal alınır diyorlar. Burada YSK'nın sonucu var, seçimin başladığı tarihe layıkıyla yapılmaktadır diye, Her değişiklikten sonradan bu özellik yeni baştan gündeme geliyor. Seçim kanunlarında meydana getirilen değişiklikler, 1 sene içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz diyor. Biz bu 1 salname hesabı intihap geçmişine layıkıyla mi, intihap başlangıcına layıkıyla mi yapacağız? Bunun intihap geçmişine belirlenmesi gerektiğine değişmeyen verilmiştir, hırçın de düşünülemez. 1 salname müddet seçimin yapıldığı tarihe layıkıyla belirlenir. Nisan'da yürürlüğe girdi ve Mayıs'ta 1 yılı güzeşte birlikte müddet bulunduğu düşüncesince intihap kanunlarında yapılacak değişiklikler, kelimesi kelimesine uygulanacaktır. Bu adisyona yapanlara birlikte de şurası anlatmak lazım, ne menfaatleri var. Sizin dediğiniz üzere olduğunda Mayıs'ın ne zamanı olursa olsun birlikte sene doluyor. Barajı da 7'ye indirdik, bunların söylediği olursa, barajla ilgilendiren bölük da uygulanmayacak. Barajı indiren uygulamanın, olmasını istiyorlar mı, istemezler mı? Sadece buralara az buçuk eksiklik ıskat geçirmek düşüncesince başlatılan birlikte ağız dalaşı bu. 2011 senesinde YSK'nın verdiği 140 numaralı kararı, bütünü baş döndürücü güzel biliyor. Bir münakaşanın olmadığını baş döndürücü güzel biliyorlar. 

Seçim takvimi ne şekillenecek?

Anayasa bu mevzuda akıllıca terimi kullanıyor. Seçimin yenilenmesi diyor. Zaten intihap sonucu alındığında anayasal tabir seçimin yenilenmesidir. Doğru tabir budur. Ancak seçimin yapılması müstelzim tarihten öne çekilmesi restorasyon gerçeğini ortadan kaldırmaz, az buçuk da takvimin öne alınmasıdır. Burada birlikte er intihap yok. Seçim düşüncesince konuşulan ay Mayıs. Buna er intihap demek, er seçimle ilgilendiren kavramları akıllıca kullanmamak olur. Seçime seneler varken intihap sonucu alındı. 

Ak parti'nin intihap sloganı ne olacak?

İlk yerli otomobili trafiğe boşaltmak iri birlikte inkılap ve cümbüş değil mi? İlk el Türkiye denizlerinde doğalgaz hatırlamak bunlar iri birlikte değiş ve heyecan. Bu sene Şubat yahut Mart uzaya önceki kere birlikte Türk uzay adamı gönderilmesi esasında alelacayip birlikte diyar oluşmasına, İHA, SİHA, roket ika hedefleri bulunan birlikte Türkiye var, bunlara mecnun plan denebilir. Atatürk, hayattayken, Türkiye'de 200 tayyare üretilmiş, tabanca fabrikaları mevcut lakin ondan ahir devirde bunların hepsinin kapısına anahtar vurulmuş.

Türkiye'nin erke dalında hamleleri

Cumhuriyet'in önceki yıllarındaki üzere ulusal ve yerel hamleler üzere iri hamleler yapıldı. İlk el denizlerde arama, tarama, sondalama özne gemilerin katılması gündeme vardığında şu anda muhalefette olanlar olsa alamazlardı. Bu kararları çabucak kabadayı liderler alabilir. Yeni çevrim Türkiye'nin ikinci yüzyılı, birlikte Türkiye yüzyılı. Eğer bina geçirmek istiyorsak, rastgele bölgede dışa bağımlılığı yıpratıcı birlikte Türkiye'nin yapımı düşüncesince yola devam. Atatürk'ten sonradan onun icra ettiği rastgele şeyin kapısına anahtar vuran birlikte Türkiye'den KIZILELMA üreten birlikte şehir olduk. kent hastanelerine, aceleci trene müsriflik diyen birlikte muhalefet. Uzaya uzay adamı gönderiyoruz buna ne ister mevcut diyen, Mavi Vatan'da arazi yağı aramamıza 'evet' dediklerini mi sanıyorsunuz? Gabar'da terörden arındırıldı dağlar ve en ağır erke rezervlerine orada ulaşılma ihtimali vardır. Türkiye'nin geleceğinde hödük davrananların, utana sıkına siyasa üretenlerin çabucak kaybettirecekleri olur. Biz ne diyeceğiz ona bakalım, diyen birlikte Türkiye olduk. Hava defans sistemimiz yoktu, arazi yağı istiyoruz, senin yüzdelik 100 kontrolünde az hâlâ tek obje yok. Türkiye birlikte sıkıntıya girse, diyar endüstrisi sende korumasız. Bir ülkenin diyar defans sistemi olamaz mı? NATO, bugüne denli terörle savaşım ettiğinde gerekseme duyduğunda birlikte kere olsun Türkiye'nin yanı sıra birlikte kere olsun pozisyon mi aldı? Bir güruh mevzuda kılıç NATO'ya uysaydık S-400'leri alabilir miydik? Bu zamanı adımı atabilir miydik? Türkiye bundan sonradan zat kararlarını zat alan, başkalarıyla ilişkilerini de zat kurgulayan birlikte çatı oldu. Pek baş döndürücü mevzuda tutumumuzun değiştirilmesi isteniyor. Türkiye'nin önümüzdeki seçimde en ehemmiyetli şeyi, yerlileşme ve başkalarına eksikli yapılmaksızın Türkiye Yüzyılı'nı düz yazı ika ve başkalarının imdadına da yetişen birlikte şehir olmaktır.

Cumhurbaşkanlığı tarzı ne sonuçlanacak?

Büyük Türkiye diyenler, iri liderin peşinde yürümeye bitmeme edecekler. Bu seçim, birlikte numara turda, parlamentoda da bağımsız çoğunluğu sağlayarak bitirecektir. Aziz milletimiz, sandıklarda hesapları bozacaktır.

İstikrar ve ölümsüzlük önemli. Rusya Ukrayna savaşı, pandemi krizi, besin ve erke fiyatları... Cumhurbaşkanlığı sistemi olmasaydı, bütün bunlar yönlendirilebilen miydi? Bu sistem, Türkiye'nin birliğinin, dirliğinin, ulusal ve yerel yönetiminin de sistemidir. Son 6 aydır mütebeddil iklimde milletimizin basiretinin de bunda baş döndürücü ehemmiyetli oranı var. Cumhurbaşkanımız, bu hükümet bunları başardı, 1 sene oldu, bilmiyorum birçok güruh oldu. Aldıkları karar, Cumhurbaşkanı adaylığı yakalamak düşüncesince istişareye başlamak... Türk halkı, politik aktörlerden hâlâ birlikte tomar ileriyi gören birlikte halktır. 

Hükümet sistemi değişikliğimiz, Türkiye'nin yaşamış bulunduğu hadiselerin Türkiye'nin önüne koyduğu gerçektir. AK Parti'ye gelene denli Türkiye, çelimli birlikte erk görmedi. 1991'den 18 Kasım 2001'e denli kestirmece 9 hükümet kuruldu. 94 ekonomik krizi, 28 Şubat postmodern vuruş yaşanmış, sonradan gene konuşu kriz... Bunlar evet da birlikte ülkede refah, huzur, güvenlik evet mu? 7 Haziran'da AK Parti çoğunluğu sağlayamadı, hükümet kurulamadı, sonradan seçime gidildi. AK Parti baştan bitirme aldı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde sandıktan politik muvazene ve çelimli erk çıkıyor. 

15 Temmuz çıyanlık süreci ve hâlâ öncekiler yaşanmasın niteleyerek zamanı birlikte dirsek değişikliğine gitti Türkiye. Parlamenter sistemde eneze hükümetler oluyor. Koalisyondan ayrılacağıma, ayrılırım tehdidi altında bulunan birlikte Başbakan çelimli olanaklı mi? Öyle yaşadı Türkiye ve hakeza eneze iktidarlarla çelimli birlikte dilek ortaya koyulamadı. Cumhurbaşkanımızı Türk milleti benimsedi ve başkalarına eksikli olamaz halde sandıkta ona çelim aktardı. Büyük birlikte politik muvazene kuruldu. Bir Menderes'in birlikte de Cumhurbaşkanımızın bu olanağı oldu. Kendi menfaatini, sonsuz iktidarını düşünse, hakeza birlikte cümle değişikliğine on paralık gitmezdi. Aziz milletimizin geleceğini fikren bunlara değişmeyen verildi. İkinci devirde dünkü adımlar da atılarak, birtakımı yasalarda değişikliklerde yapılarak, zira bizlere baş döndürücü obje öğretti.

Siyasette '6 nisan' tartışması

Anayasa, seçimlerin yenilenmesi kararını dü organa veriyor. Yasama, unsur dört dörtlük sayısının 563'üyle bu sonucu alabilir, ikincisi de Cumhurbaşkanı'na. Anayasa'nın verdiği yetkiyle seçimlerin yenilenmesine değişmeyen verebiliyor. TBMM'nin ve ya Cumhurbaşkanı'nın intihap restorasyon sonucu uygundur. 6 Nisan'dan ahir seçime, dayanak vermeyiz, diyorlar. Onlar dayanak vermese de bu kararın alınmasında birlikte bariyer yok. Cumhurbaşkanının yetkisi var. O değişmeyen verdiği takdirde TBMM ile Cumhurbaşkanlığı tarzı yeni baştan yapılır. Seçim takvimi, Cumhurbaşkanı tarzı kanuna layıkıyla başlayacak. Yenilenme sonucu alındığında, Meclis ve Cumhurbaşkanı tarzı bire birlikte gündüz yapılır. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler