USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren teklif, TBMM Başkanlığına sunuldu

AK Parti milletvekilleri yoklama kaçağı, hafi yahut kalıntılar olup bedelci askerlikten yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten yararlanabilmesini de içeren anayasa teklifini, Meclis Başkanlığına sundu.

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren teklif, TBMM Başkanlığına sunuldu
20-06-2022 17:02
TBMM

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Meclis'te, Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin detaylarını gazetecilerle paylaştı.

Milli Savunma Bakanlığının gereksinimleri kapsamında 7 kanunda farklılık öngören 20 maddelik mevzuat emek harcaması hazırlandığını kail Ünal, anayasa teklifinin, kamuoyunda "bedelli yasası" adına konuşulan yoklama kaçağı, hafi yahut kalıntılar olup bedelci askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin de bu hizmetten faydalanabilmelerine değgin düzenlemeyi içerdiğini dile getirdi.

Dövizle askerlik kapsamında ödemeleri müstelzim miktarı ödemedikleri yahut rastgele müşterek takvim senesinde mecmu 184 çağ ve şimdi aşkın süreyle emlak ortamında bulundukları düşüncesince dövizle askerlik kapsamından çıkarılanların, askerlik hizmetini namına getirmiş sayılmalarına olanak tanınacağını tamlayan Ünal, "Teklif, firar, müsaade tecavüzü kabilinden kendisince başlatılan ön incelemenin kesintiye uğramadan yürütülebilmesi ve adli soruşturmanın acele biçimde başlatılabilmesi düşüncesince anılan personelin ifadesi katılması zorunluluğundan vazgeçilmesine değgin türel organizasyon içeriyor." dedi.

Ünal, Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında etkin amme görevlileri, askerlik hizmetini namına getiren redif subaylar, redif astsubaylar ile erbaş ve erleri ilgilendiren, askeri hizmete değgin yönetsel muamele ve eylemlerden doğan uyuşmazlıklarda Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Adana ve Erzurum yönetim mahkemelerinin izinli kılınacağını bildirdi.

Astsubayların, 9'uncu basamak müşterek numara aşama namına 9'uncu basamak ikinci kademeden göreve başlamalarına değgin organizasyon yapılacağını anlatım fail Ünal, "Daha ilkin yaptığımız organizasyon ile akademide talim üyelerinin ve rektörlerin gözyaşı sınırını 75'e çıkarmıştık. Bu organizasyon ile Genelkurmay Başkanı'nın fariza süresini kısaca gözyaşı sınırını 72 yaşına çıkarıyoruz ve birer salname süreyle 72 yaşına genişliğinde uzatılabilmesi olanağı getiriliyor." diyerek konuştu.

Ünal, düzenlemeyle askeri taşıt kazası sonucunda "harp malzemesine dokunca vermek" suçundan yargılanan erbaş ve erlerin, amaç yahut ağırbaşlı ayıp zımnında mahkum olma vaziyeti haricinde meydana mevrut zarardan mesul olmamalarını da yaşama geçireceklerini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki işletmelerin sermayesinin mecmu 100 milyon liraya çıkarılacağını tamlayan Ünal, "Daha ilkin bu kapital artırımı Bakanlar Kurulu kararıyla yapılıyordu. Şimdi müşterek ahenk düzenlemesi ile Bakanlar Kurulu kararıyla meydana getirilen kapital artırımını, tahsis edilen kapital miktarının Cumhurbaşkanı kararıyla 5 katına genişliğinde artırılması, rotatif kebap kapital meta işletmelerine tahsisi, tahsis edilen miktarların azaltılıp yahut çoğaltılması, Milli Savunma Bakanlığınca yapılması hükmünü getiriyoruz." dedi.

Harekat yahut emlak dışı ameliyat görevleri zımnında bilirkişi erbaşlıktan astsubaylığa intikal imtihanlarına katılamayan bilirkişi erbaşlara bu statüye intikal düşüncesince arttırma imtihan hakkı verileceğini açıklanan Ünal, mektepli affıyla ilişik düzenlemeyi içeren anayasa teklifinin de bu hafta Meclis'e sunulacağını laflarına ekledi.

Daha sonradan gazetecilerin sorularını cevaplayan Ünal, "Bedelli askerlik düzenlemesinden yararlanabileceklerin istatistiğini çıkardınız mı?" sorusu üzerine, "Bu fen müşterek çalışma. Bu fen çalışmayla ilişik Savunma Bakanlığı sizleri bilgilendirecek." dedi.

"Genelkurmay Başkanı'nın gözyaşı sınırını illet açık açık tezyit gereksinimi hissettiniz?" sorusuna ise Ünal, "Milli Savunma Bakanlığından gelen, bu süreçle ilişik şimdi ilkin akademide 75 hoşnutluk çıkarmıştık biliyorsunuz, benzeri müşterek düzenlemenin Genelkurmay Başkanı'na çevrilmiş de yapılması talebi uygun karşılandı ve bu istem düzenlemeye konuldu." karşılığını verdi.

Teklife göre, Askeri Ceza Kanunu'na dahil bulunan fıkrayla, kurtulma ve müsaade tecavüzü kabilinden suçlarla ilişik olarak, kendisince ön tetkik yapılanın bulunamaması zımnında anlatım edinmeyi olanaksız bir vaziyete getiren mecburi hallerde, ilgilinin ifadesi alınmayacak.

Yükümlü erbaş ve erlerden askeri araçları kullanmakla görevlendirilenler, taşıt kazası zımnında savaş malzemesine dokunca hasretmek suçundan kast yahut ağırbaşlı ayıp zımnında mahkum olmaları vaziyeti hariç, arabanın kullanması zımnında meydana mevrut ziyanı tazminle mesul olmayacak.

Genelkurmay Başkanının gözyaşı haddi, birer salname müddet ile 72 yaşına genişliğinde Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.

Yüksekokul mezunu astsubaylara, müşterek aşama intibakı sağlanarak, dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılacak. Görevde bulunan ve tekaüt personele de müşterek aşama intibakı sağlanacak.

En az dü sene efdal öğrenimini tamamlamış astsubayların basamak ve kademelerine arttırma müşterek kademe

Düzenleme yürürlüğe girdiğinde minimum 2 sene ve şimdi levent boylu kesiksiz yükseköğrenimini tamamlamış bulunan astsubayların bulundukları basamak ve kademeye müşterek aşama arttırma edilecek. Lise ve muadili mektep mezunlarından, organizasyon yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten sonradan minimum 2 sene kesiksiz yükseköğretim bitirenler düşüncesince bulundukları basamak ve kademeye müşterek aşama arttırma edilerek intibakları yapılacak. Bu kapsamda arttırma aşama sunulan astsubayların ahir rütbelerinin ve ihsanıhümayun kademeliliklerinin evvel kademeleri sunulan arttırma aşama miktarı genişliğinde aşkın olacak.

Emekli oldukları tarihteki öğrenim halleri asal darılmak suretiyle, minimum 2 sene ve şimdi levent boylu kesiksiz yüksek öğrenim tamamlamış astsubaylardan bu görevleri üstünden emekli, alçak malullük yahut ödev malullüğü maaşı ile dul ve babasız maaşı alanlar düşüncesince de uygulanacak.

Bu organizasyon mucibince yapılacak uzlaşma ve buna değgin ödemeler 3 ay ortamında sonuçlandırılacak. Bu kapsamda tekaütlük keseneği yahut gurur karşılığı yahut sigorta primi etkin ve çalıştıran paylarında oluşacak ayırt tutarı; rötar cezası, rötar zammı yahut nema uygulanmaksızın, organizasyon yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten itibaren 3 ay ortamında ilişik firmalar kabilinden Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek.

Bu öneri yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihte mahiye derecelerinin üçüncü kademesinde bulunanlar, organizasyon kapsamında meydana getirilen intibaklarla müşterek fevk mahiye derecesinin müşterek numara kademesine; müşterek numara derecenin üçüncü kademesinde bulunanlar müşterek numara derecenin dördüncü kademesine yükseltilecekler.

Bu düzenlemenin uygulanması zımnında geriye müteveccih adına rastgele müşterek ifa yapılmayacak.

Uyuşmazlıkların çözümünde Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Adana ve Erzurum yönetim mahkemeleri izinli olacak

Askeri hizmete değgin yönetsel muamele ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde semt yönetim mahkemesinin bulunmuş yer aldığı Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Adana ve Erzurum yönetim mahkemeleri izinli olacak. Bu mahkemelerin; bu düzenlemede tamlanan uyuşmazlıklar itibarıyla ilçe etrafı ile bire müşterek yerde çabucak aşkın bulunması biçiminde bu uyuşmazlıkların ne yönetim mahkemesinde görüleceği Hakimler ve Savcılar Kurulunca belirleme olunacak. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Teklifle, Milli Savunma Bakanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına Bağlı Kurumlar ile Asker Hastanelerinde Döner Sermaye Teşkili ve İşletilmesine İlişkin Kanunun ismi "Milli Savunma Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Kanunu" şeklinde değiştiriliyor. Kanunda arazi düzlük "Harita Genel Komutanlığı" ifadesi "Harita Genel Müdürlüğü", "Seyir ve Hidrografi Dairesi Başkanlığı" ifadesi ise "Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı" şeklinde değiştirilirken, Kanuna "Personel Temin Daire Başkanlığı" ile "Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı" kurumları ekleniyor.

Döner kapital işletmelerine 100 milyon Türk lirası sermaye

Milli Savunma Üniversitesi, güç komutanlıkları, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü içerisinde rotatif kebap kapital meta işletmeleri çalışkanlık gösteriyor. Teklifle, bu şümul giren işletmelere tahsis olunan kapital toplamı 100 milyon Türk lirasına çıkarılıyor. Tahsis edilen kapital miktarı Cumhurbaşkanı kararıyla iptidai katına genişliğinde artırılabilecek. Döner sermayenin işletmelere tahsisi, tahsis edilen miktarların azaltılıp yahut çoğaltılması Milli Savunma Bakanlığınca yapılacak.

Milli Savunma Bakanlığınca düzenlenen personel ve askeri mektepli realizasyon faaliyetleri düşüncesince açılan komisyonlarda fariza önleyen başka amme gurur ve kuruluşları personeline fariza icra ettikleri gelişigüzel çağ için, 750 belirtke ve ayda en aşkın 12 bin belirtke rakamının işyar mahiye büküm sayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak ücreti geçmemek neredeyse rotatif kebap kapital meta gelirlerinden ecir ödenebilecek. Ödenecek ücret, kaşe vergisi dünya rastgele müşterek ihsan ve kesintiye naşir tutulmayacak.

Milli Savunma Üniversitesi talim üyelerine plan bazlı rotatif kebap kapital sermaye

Teklifle, Milli Savunma Üniversitesi içerisinde şimdi çelimli müşterek kol yapısının oluşturulması, başka üniversitelerde yer aldığı kabilinden talim görevlilerine plan bazlı rotatif kebap kapital meta imkanlarının sağlanması, bu üniversiteyle hususi kol iş birliğinin artırılması, defans endüstri dalında toy ve ibdai planlar geliştirilerek domestik ve ulusal teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlanması amaçlanıyor.

Buna göre, Milli Savunma Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi gelirlerinden yapılacak kesintilerle öğrenim edilecek vergiler, gelirlerin dağıtımı ve tahsisi ile bu gelirlerden Üniversitenin rektör müdahale bilimsel niteliği bulunan yöneticileri ve umumi sekreteri ile sivil polis polis ve asker talim elemanlarına yapılacak ödemeler hakkında, Yükseköğretim Kanunu'nun rotatif kebap kapital ana paraya değgin hükümleri uygulanacak.

Aylıklarını Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na mucibince sahaların bu biçimde ek ifa matrahlarının belirlenmesinde, aylıklarını Yükseköğretim Personel Kanunu'na mucibince düzlük bire müşterek bilimsel niteliği bulunan san ve derecedeki sivil polis polis talim elemanlarının finansal hakları asal alınacak.

Milli Savunma Üniversitesine değgin savaş okulları, gedikli cümle yüksekokulları ve enstitülerde atamalı yahut vazifeli sivil polis polis talim elemanlarına, almakta oldukları brüt darülfünun ödeneğinin yüzdelik 30'u oranındaki ödemenin kemiksiz tutarı, bu organizasyon mucibince bire müşterek taban değgin yapılacak kemiksiz ifa tutarından mahsup edilecek.

İşletmelere tahsis edilen kapital miktarı ile halihazırda bulunan sermayeleri arasındaki farkın, Merkezi Yönetim Bütçesine finansal ağırlık getirmeden çabucak bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilmiş kardan karşılanması hedefleniyor. Buna göre, 100 milyon liraya çıkarılan kapital ücreti bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilecek karlarla karşılanacak.

Uzman erbaşlıktan astsubaylığa devrolmak düşüncesince muktezi referans şartlarına ehil ve 1 Ocak 2019'dan bu düzenlemenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihe kadarki devirde yürütme edilen harekat yahut emlak dışı ameliyat görevleri zımnında müracaatta bulunamayan yahut seçilmiş sınavına katılamayan bilirkişi erbaşlardan hevesli olanlar, iş yılı dünya tamlanan başka koşulları taşımaları kaydıyla kullanamadıkları imtihan haklarını, hala imtihan hakkı bulunanlar akıbet imtihan hakkının bitimi tarihinden, imtihan hakkı tükenmiş olanlarsa bu maddenin meriyet tarihinden sonradan yapılacak evvel seçilmiş sınavından neşet etmek ve sınava giremedikleri süreyi geçmemek neredeyse kullanabilecek.

Bedelli ve dövizle askerlik

Teklifle yoklama kaçağı, hafi yahut kalıntılar olup bedelci askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine olanak sağlanıyor.

Buna göre, "askerliğe elverişli" sonucunda bırakılmış olanlar bedelci askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı çağ muteber bulunan işyar mahiye katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim hemen sonra bedelci askerlikten intifa hakkı elde yazar de vazgeçenlere toy müşterek adalet verilmeyecek.

Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar; başvurma evveliyatına genişliğinde yoklama kaçağı, hafi yahut kalıntılar olanlardan, bedelci askerliğe başvurma yazar de intihap önceleri vazgeçenler yahut başvurma tarihinden itibaren dü ay ortamında ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

Müracaat evveliyatına genişliğinde yoklama kaçağı, hafi yahut kalıntılar olanlar hakkında, yoklama kaçağı, hafi yahut kalıntılar kalınan tarihten başvurma evveliyatına genişliğinde güzeşte sürenin gelişigüzel müşterek yılı düşüncesince ödenecek ücrete ek değer alınacak. Ek bedel, 40.000 belirtke rakamının işyar mahiye katsayısı ile muteber mazeretler dünya yoklama kaçağı, hafi ve kalıntılar kaldıkları mecmu sürenin sene adına çarpımı sonucunda bulunacak. Belirlenen ek bedele asal senenin hesabında, 1 ila 365 çağ müşterek sene benimseme edilecek. Yılı aşan eyyam müteakip yıla eklendikten sonra hesaplama yapılacak.

Dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri müstelzim ecnebi emlak parasını ödemedikleri yahut rastgele müşterek takvim senesinde mecmu adına 184 çağ ve şimdi aşkın süreyle emlak ortamında bulundukları düşüncesince dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, emlak dışı temsilciliklere yahut askerlik şubelerine 31 Aralık 2025'e genişliğinde başvurma etmeleri ve 40.000 belirtke rakamının işyar mahiye katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarı, başvurma tarihinde Merkez Bankasınca belirleme edilen döviz alış kuruna mucibince ekü yahut karşılığı genişliğinde çevrilgen ecnebi emlak parasını başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset ortamında başkaca ödemeleri halinde; önceleri ödemiş oldukları tutar, başvurma tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, kalık küsurat ücreti başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset ortamında ödemeleri biçiminde askerlik hizmetini namına getirmiş sayılacak.

Önceden ödediği döviz tutarı, başvurma tarihinde ilişik düzenlemede öngörülen ücrete denktaş yahut bu tutardan aşkın olanlar ise askerlik hizmetini namına getirmiş sayılacak. Ancak bunların üstüne üstlük ödedikleri döviz arka ödenmeyecek.

Bu organizasyon kapsamındaki döviz ödemeleri; emlak haricinde emlak dışı temsilcilikleri, emlak ortamında Merkez Bankasınca öğrenim edilerek ödeme gücüne sağlık kaydedilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler