USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren teklif, Milli Savunma Komisyonunda bildirme edildi

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Milli Savunma Komisyonunda bildirme edildi

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren teklif, Milli Savunma Komisyonunda bildirme edildi
22-06-2022 21:03
TBMM

AK Parti milletvekillerinin Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Milli Savunma Komisyonunda ikrar edildi.

Teklife göre, Askeri Ceza Kanunu'na eklenmiş bulunan fıkrayla, kaçma ve müsaade tecavüzü denli suçlarla dayalı olarak, üzerine ön tetkik yapılanın bulunamaması zımnında tabir edinmeyi olanaksız duruma getiren mecburi hallerde, ilgilinin ifadesi alınmayacak.

Yükümlü erbaş ve erlerden askeri araçları kullanmakla görevlendirilenler, taşıt kazası zımnında savaş malzemesine dokunca hasretmek suçundan kast yahut ağırbaşlı ayıp zımnında mahkum olmaları vaziyeti hariç, arabanın kullanması zımnında meydana mevrut ziyanı tazminle mesul olmayacak.

Genelkurmay Başkanının gözyaşı haddi, birer salname müddet ile 72 yaşına genişliğinde Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.

Yüksekokul mezunu astsubaylara birlikte bakımevi intibakı sağlanarak, dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılacak. Görevde bulunan ve zahmetli personele de birlikte bakımevi intibakı sağlanacak.

En az dü sene faziletli öğrenimini tamamlamış astsubayların aşama ve kademelerine arttırma birlikte kademe

Düzenleme yürürlüğe girdiğinde minimum 2 sene ve henüz derinliğine sürekli yükseköğrenimini tamamlamış bulunan astsubayların bulundukları aşama ve kademeye birlikte bakımevi arttırma edilecek. Lise ve muadili mektep mezunlarından, organizasyon yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten sonradan minimum 2 sene sürekli yükseköğretim bitirenler düşüncesince bulundukları aşama ve kademeye birlikte bakımevi arttırma edilerek intibakları yapılacak. Bu kapsamda arttırma bakımevi maruz astsubayların ahir rütbelerinin ve ihsanıhümayun kademeliliklerinin evvel kademeleri maruz arttırma bakımevi miktarı genişliğinde çok olacak.

Emekli oldukları tarihteki toplama vaziyetleri esasi içerlemek suretiyle, minimum 2 sene ve henüz derinliğine sürekli yüksek öğrenim tamamlamış astsubaylardan bu görevleri üstünden emekli, aşağılık malullük yahut vecibe malullüğü maaşı ile dul ve babasız maaşı alanlar düşüncesince de uygulanacak.

Bu organizasyon mucibince yapılacak uyma ve buna dair ödemeler 3 ay ortamında sonuçlandırılacak. Bu kapsamda tekaütlük keseneği yahut kasıntı karşılığı yahut sigorta primi etkin ve çalıştıran paylarında oluşacak ayırt tutarı; rötar cezası, rötar zammı yahut repo uygulanmaksızın, organizasyon yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten itibaren 3 ay ortamında dayalı şirketler kabilinden Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek.

Bu öneri yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihte mahiye derecelerinin üçüncü kademesinde bulunanlar, organizasyon kapsamında meydana getirilen intibaklarla birlikte fevk mahiye derecesinin birlikte numara kademesine; birlikte numara derecenin üçüncü kademesinde bulunanlar birlikte numara derecenin dördüncü kademesine yükseltilecekler.

Bu düzenlemenin uygulanması zımnında geriye müteveccih adına rastgele birlikte ifa yapılmayacak.

Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında etkin amme görevlileri ile Askeralma Kanunu kapsamında askerlik hizmetini adına getiren redif zabitan ve redif astsubaylar ile erbaş ve erleri ait ve askeri hizmete dair yönetsel prosedür ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin fariza icra ettiği içtima yönetsel kaza yetkisi anlamında dair yer aldığı semt dalavere mahkemesinin bulunmuş yer aldığı yerdeki dalavere mahkemesi izinli olacak.

Teklifle Milli Savunma Bakanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına Bağlı Kurumlar ile Asker Hastanelerinde Döner Sermaye Teşkili ve İşletilmesine İlişkin Kanun'un ismi "Milli Savunma Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Kanunu" şeklinde değiştiriliyor. Kanunda arazi meydan "Harita Genel Komutanlığı" ifadesi "Harita Genel Müdürlüğü", "Seyir ve Hidrografi Dairesi Başkanlığı" ifadesi ise "Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı" şeklinde değiştirilirken, Kanuna "Personel Temin Daire Başkanlığı" ile "Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı" kurumları ekleniyor.

Döner kapital işletmelerine 100 milyon Türk lirası sermaye

Milli Savunma Üniversitesi, çelim komutanlıkları, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü içerisinde rotatif kebap kebap kapital işletmeleri çalışkanlık gösteriyor. Teklifle bu şümul giren işletmelere tahsis olunan kapital toplamı 100 milyon Türk lirasına çıkarılıyor. Tahsis edilen kapital miktarı Cumhurbaşkanı kararıyla ilkokul katına genişliğinde artırılabilecek. Döner sermayenin işletmelere tahsisi, tahsis edilen miktarların azaltılıp yahut çoğaltılması Milli Savunma Bakanlığınca yapılacak.

Milli Savunma Bakanlığınca planlı personel ve askeri mektepli realizasyon faaliyetleri düşüncesince açılan komisyonlarda fariza işleyen öbür amme kasıntı ve kuruluşları personeline fariza bitirdikleri değme güneş için, 750 belirtke ve ayda en çok 12 bin belirtke rakamının vazifeli mahiye büküm sayısı ile çarpımı neticesinde bulunacak ücreti geçmemek neredeyse rotatif kebap kebap kapital gelirlerinden sevap ödenebilecek. Ödenecek ücret, kaşe vergisi dünya rastgele birlikte ihsan ve kesintiye yayımcı tutulmayacak.

Milli Savunma Üniversitesi tedrisat üyelerine plan bazlı rotatif kebap kebap sermaye

Teklifle Milli Savunma Üniversitesi içerisinde henüz çelimli birlikte ekip yapısının oluşturulması, öbür üniversitelerde yer aldığı denli tedrisat görevlilerine plan bazlı rotatif kebap kebap kapital imkanlarının sağlanması, bu üniversiteyle hususi dal iş birliğinin artırılması, defans endüstri dalında dünkü ve ibdai planlar geliştirilerek yerel ve ulusal teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlanması amaçlanıyor.

Buna göre, Milli Savunma Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi gelirlerinden yapılacak kesintilerle toplama edilecek vergiler, gelirlerin dağıtımı ve tahsisi ile bu gelirlerden Üniversitenin rektör engelleme bilimsel nitelikli yöneticileri ve umumi sekreteri ile çırçıplak ve asker tedrisat elemanlarına yapılacak ödemeler hakkında, Yükseköğretim Kanunu'nun rotatif kebap kebap ana paraya dair hükümleri uygulanacak.

Aylıklarını Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na mucibince sahaların bu biçimde ek ifa matrahlarının belirlenmesinde, aylıklarını Yükseköğretim Personel Kanunu'na mucibince meydan bire birlikte bilimsel nitelikli titr ve derecedeki çırçıplak tedrisat elemanlarının finansal hakları esasi alınacak.

Milli Savunma Üniversitesine dair savaş okulları, müdavim manzume yüksekokulları ve enstitülerde atamalı yahut vazifeli çırçıplak tedrisat elemanlarına, almakta oldukları brüt darülfünun ödeneğinin yüzdelik 30'u oranındaki ödemenin kesin tutarı, bu organizasyon mucibince bire birlikte taban dair yapılacak kesin ifa tutarından mahsup edilecek.

İşletmelere tahsis edilen kapital miktarı ile halihazırda bulunan sermayeleri arasındaki farkın, Merkezi Yönetim Bütçesine finansal ağırlık getirmeden hoppadak bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilmiş kardan karşılanması hedefleniyor. Buna göre, 100 milyon liraya çıkarılan kapital ücreti bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilecek karlarla karşılanacak.

Uzman erbaşlıktan astsubaylığa devrolmak düşüncesince lazım referans şartlarına ehil ve 1 Ocak 2019'dan bu düzenlemenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihe kadarki devirde yürütme edilen harekat yahut gayrimenkul dışı ameliyat görevleri zımnında müracaatta bulunamayan yahut seçilmiş sınavına katılamayan bilirkişi erbaşlardan iştahlı olanlar, iş yılı dünya tamlanan öbür koşulları taşımaları kaydıyla kullanamadıkları imtihan haklarını, hala imtihan hakkı bulunanlar sonuç imtihan hakkının bitimi tarihinden, imtihan hakkı tükenmiş olanlarsa bu maddenin meriyet tarihinden sonradan yapılacak evvel seçilmiş sınavından neşet etmek ve sınava giremedikleri süreyi geçmemek neredeyse kullanabilecek.

Bedelli ve dövizle askerlik

Teklifle sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar olup bedelci askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine olanak sağlanıyor.

Buna göre, "askerliğe elverişli" neticesinde mevdu olanlar bedelci askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı güneş meri bulunan vazifeli mahiye katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim hemen sonra bedelci askerlikten faydalanma hakkı elde yazar de vazgeçenlere dünkü birlikte doğruluk verilmeyecek.

Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar; başvurma evveliyatına genişliğinde sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar olanlardan, bedelci askerliğe başvurma yazar de intihap evveliyat vazgeçenler yahut başvurma tarihinden itibaren dü ay ortamında ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

Müracaat evveliyatına genişliğinde sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar olanlar hakkında, sorma kaçağı, gizli yahut kalıntılar kalınan tarihten başvurma evveliyatına genişliğinde güzeşte sürenin değme birlikte yılı düşüncesince ödenecek ücrete ek değer alınacak. Ek bedel, 40.000 belirtke rakamının ödemenin yapıldığı güneş meri bulunan vazifeli mahiye katsayısı ile meri mazeretler dünya sorma kaçağı, gizli ve kalıntılar kaldıkları hep sürenin sene adına çarpımı neticesinde bulunacak. Belirlenen ek bedele esasi senenin hesabında, 1 ila 365 güneş birlikte sene ikrar edilecek. Yılı aşan eyyam müteakip yıla eklenerek hesaplama yapılacak.

Dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri müstelzim ecnebi iklim parasını ödemedikleri yahut rastgele birlikte takvim senesinde hep adına 184 güneş ve henüz çok süreyle gayrimenkul ortamında bulundukları düşüncesince dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, gayrimenkul dışı temsilciliklere yahut askerlik şubelerine 31 Aralık 2025'e genişliğinde başvurma etmeleri ve 40.000 belirtke rakamının vazifeli mahiye katsayısı ile çarpımı neticesinde bulunacak tutarı, başvurma tarihinde Merkez Bankasınca belirleme edilen döviz alış kuruna mucibince ekü yahut karşılığı genişliğinde çevrilgen ecnebi iklim parasını başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset ortamında başkaca ödemeleri halinde; başlangıçta ödemiş oldukları tutar, başvurma tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, fire küsurat ücreti başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset ortamında ödemeleri biçiminde askerlik hizmetini adına getirmiş sayılacak.

Önceden ödediği döviz tutarı, başvurma tarihinde dayalı düzenlemede öngörülen ücrete denk yahut bu tutardan çok olanlar ise askerlik hizmetini adına getirmiş sayılacak. Ancak bunların caba ödedikleri döviz art ödenmeyecek.

Bu organizasyon kapsamındaki döviz ödemeleri; gayrimenkul haricinde gayrimenkul dışı temsilcilikleri, gayrimenkul ortamında Merkez Bankasınca toplama edilerek ekonomik duruma dirimlik kaydedilecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler