USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bazı ülkelerden alınan Türkiye vizelerine parmak izi şartı geliyor

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, derneşik göçten kesintili göçe dönüşlerin önüne devredilmek düşüncesince birtakım ülkelerden alınan Türkiye vizelerinde parmak izi şartı geleceğini açıkladı.

Bazı ülkelerden alınan Türkiye vizelerine parmak izi şartı geliyor
24-02-2022 10:22
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve Göç İdaresi Başkanı Savaş meşhur matbuat çalışanları ile indinde araya geldi. Türkiye'nin ağır aksak muhaceret ve mültecilerle alakalı kez haritası ve mücadelesinin konuşulmuş bulunduğu görüşmede Bakan Yardımcısı Çataklı, mültecilerle alakalı dünkü adımların atılacağını duyurdu. Türkiye'de hep 5 buçuk milyon muhacir bulunduğunu tamlayan Çataklı, bazısı illere sığınmacı girişinin yasaklandığını ve kararlı indinde çözülüm yapacaklarını söyledi.

“İstiyoruz ki muhaceret sorunu, probleminin kaynağında çözülsün”

Göç meselesinin bugüne alakalı indinde iş olmadığını tamlayan İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, Türkiye'de muhaceret yönetimi üzerine dört değişken oluşturduklarını söyledi. Çataklı, “İstiyoruz ki muhaceret sorunu, probleminin kaynağında çözülsün. Türkiye'nin meydana getirdiği nice emek vermek bunun üzerine. Suriye'de, Afganistan'da. İkincisi, ağır aksak toprak kayması sınırlarımızda durdurmaya çalışıyoruz. İçeride ağır aksak adına veya derneşik adına dipdam girdikten sonraları ağır aksak bir vaziyete dönüşen, yakalanıp uç dışı edilmesi düşüncesince faaliyetlerimiz var. Bir de Türkiye'de bulundukları proses içinde kalmaları düşüncesince yürüttüğümüz icraat var” niteleyerek konuştu.

“Vize ile geldikleri biçimde anlaşılan indinde müddet sonraları çıkmaları gerekiyor fakat çıkmıyorlar”

Çataklı, sınırda ağır aksak göçmenleri işgal faaliyetleri kapsamında 2021'de 451 bin ferdin önlendiğini açıkladı. Sınırdan gayrikanuni yollarla gelenler bulunduğu kabilinden kanuni adına girdikten sonraları çıkması müstelzim yabancıların bazılarının çıkmadığını kail Çataklı, “Vize ile geldikleri biçimde anlaşılan indinde müddet sonraları çıkmaları gerekiyor fakat çıkmıyorlar. Bunlar da ağır aksak muhacir pozisyonuna düşüyor. Yani hemen sınırlardan gayrikanuni adına önceki olanlar değil, Türkiye'ye kanuni adına mevrut fakat şimdi sonraları ayrılmamış. Onlara müteveccih icraat yapıyoruz” niteleyerek konuştu.

Bakan Yardımcısı Çataklı, uç ötesinde Türkiye'nin yürüttüğü ameliyat sonucunda Suriye'de 6 milyon, İran'da 2 milyon muhaceret potansiyelinin uç haricinde tutulduğunun altını çizdi. Suriyeli vatandaşların arka gönderilmesi tartışmalarına yer veren Çataklı, dönüşlerin genel anlamda Türkiye'nin ameliyat gerçekleştiği yerlere olduğunu, bu sayının da 486 bin yöresinde bulunduğunu açıkladı.

Yabancı yerleşimlere ‘nüfusun yüzdelik 25'i' sınırlaması

Yabancı tabiiyetli vatandaşların gettolaşmasına müteveccih çalışmaların yapıldığını tamlayan Çataklı, indinde mahallede hep nüfusun hemen yüzdelik 25'inin ecnebi bulunmasına izin edileceğini söyledi. Bu kapsamda 781 mahallenin ecnebi yerleşimine kapatıldığını tamlayan Çataklı, “Yabancıların yoğunlaştığı yerlerde şimdi baş döndürücü kullanılmayan binalarda, ayrıca bazısı birtakım ikametgâh güçlü sıfır yerlerde kaldıklarını görüyoruz. Birinci önceliğimiz şu anda oralardaki kullanılmayan binaların ortadan kaldırılması. Konut sıfır fakat ikametgâh kabilinden sâdır sahaların boşaltılmasını sağlamak. İkincisi ise STK'larla teşrikimesai içinde ölmek isteyenlere dayanak noktası olunarak motivasyon edilmesini sağlamak. Kaldı ki elhak pırtı hazırlamaya kalktığı devir o mahallede pırtı yaptıramayacak. Dolayısıyla dünkü ikametini o adresin haricinde indinde yere kabul eylemek mecburiyetinde olacak. Zaman içinde buradaki yoğunluklar düşecek. Şunu söyleyeyim kimseyi yakasından yakalayıp ıkıl ıkıl alıp götürdüğümüz yok. Öncelikle mukteza bilgilendirmeleri yaparak, mukteza süreler verilerek buraları boşaltmalarını sağlıyoruz” dedi.

Bazı ülkelerden alınan Türkiye vizelerine parmak izi şartı geliyor

Düzenli biçimde Türkiye'ye antre yaparak ağır aksak bir vaziyete mevrut göçmenlerle alakalı dünkü indinde parmak kıraat sistemi getirileceğini kail Çataklı, “Vize alıp Türkiye'ye geliyorlar. Türkiye'ye geldikten sonraları kanuni kimliklerini ve pasaportlarını imha ediyorlar. Dolayısıyla o ferdin hem kimliğini hem vaziyetini belirleme eylemek olanaksız bir vaziyete geliyor. Bunu çözebilmek düşüncesince Dışişleri Bakanlığı ile baş başa fiilen topu topu vize sunulan noktalara parmak izi cihazları gönderdik. Bu ayın 15'i bakımından akıbet testleri başladı. Artık vize başvurusu esnasında parmak izlerini alacağız. Türkiye'ye geldikten sonraları etiket bilgilerini imha etmiş olsalar güçlü parmak izlerinden tanıyarak bu alandaki açığı kapatmış olacağız ve bu düzenliden düzensize geçişi şişman miktarda halledeceğimizi düşünüyorum” niteleyerek konuştu.

“Türkiye'deki Suriyeli sayısı 3 milyon 700 bin civarında”

Geçici dulda statüsündeki sığınmacıların bulunak değişikliği mevzusundaki bildirimlerini metin indinde bir vaziyete iletmek düşüncesince emek vermek yürüttüklerini kail Çataklı, pırtı dışı Suriyelilerin milyonları bulmuş bulunduğu iddialarına da şu yanıtı verdi:

“Yaklaşık dü ay duyuruları altın varak bekleyeceğiz. Bu arada da iane özne STK'lar ile çalışacağız. İki ay sonraları bulunak değişikliğini bildirmeyenlerin eğreti korumalarını askıya alacağız. Askıya kabul eylemek ne demek? Türkiye'deki yararlandıkları hizmetlerin hiçbirinden yararlanamayacaklar. Hastaneye, okula ve nice kuruluşa gittiğinde askıya alındığını görecek. Erişebildiğimiz değme bölgede bunu tekrarlayarak onun adresini güncelleştirmesini sağlayacağız. Belli indinde müddet geçtikten sonraları bu oturmaya başlamış olacak ve adedi ortaya çıkacak. Türkiye'deki Suriyeli sayısı 3 milyon 700 bin civarında. Bu sayının üzerinde Suriyeli olması muhtemel değil. Suriyeliler ısrarla pırtı dibine dönüşmek düşüncesince çabalıyorlar. Neden umursamaz dursunlar?” ifadelerini kullandı.
Suriye'den Türkiye'ye harp veya arbede bölgelerinin ötesinde kazançlı sebeplerle gelenlerin bulunduğunu belirleme ettiklerini açıklanan Çataklı, Suriye kaynaklı göçlerde bundan böyle direkt eğreti dulda statüsü verilmeyeceğini söyledi. Çataklı, bunun hesabına bu göçmenlerin kamplara yerleştirileceğini ve araştırılarak şayet uygunsa eğreti dulda statüsü verileceğini duyurdu.

Mülteci ikametine mülga iller

İkamete mülga vilayetler üzerine açıklamada mevcut Çataklı, “Kapatılan vilayetler üç gruptan oluşuyor. Birincisi eğreti korumaya kapatılanlar. İkincisi arsıulusal korumaya kapatılanlar. Üçüncüsü ise ikisine çabucak kapatılanlar var. Geçici dulda kaydına mülga iller; Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Yalova. Uluslararası korumaya gizli iller; Ankara, Antalya, Aydın, Bartın, Bursa, Diyarbakır, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Muğla, Muş, Osmaniye, Rize, Tekirdağ, Tunceli” ifadelerini kullandı.

Ömer Faruk Karataş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler