USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

'Bazı davalar dolayısıyla bilge ve savcılarımızı yargılamak, hâkimiyet özgülemek şişman haksızlık'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Sadece kamuoyunda politik taraftarlığa bağdaşma esasları itibarıyla tartışılan kimi davalar dolayısıyla bilge ve savcılarımızı yargılamak, hükümranlık özgülemek iri birlikte haksızlık." dedi.

'Bazı davalar dolayısıyla bilge ve savcılarımızı yargılamak, hâkimiyet özgülemek şişman haksızlık'
07-12-2022 03:08
TBMM

Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2023 yılı maddi durumuna bağlı konuşmasında, Pençe-Kilit Harekatı alanında martir bulunan Piyade Komando Binbaşı Mehmet Duman'a Allah'tan yağmur diledi.

Bütçe görüşmeleri esnasında Meclis'te dilek edilmeyen olayların yaşandığını anımsatan Bozdağ, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'e eski olsun dileğinde bulundu.

AK Parti hükümetleri devrinde demokrasinin güçlenmesi, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı, adaletli yargılanma ve sağlam baş döndürücü noktada ehemmiyetli adımlar attıklarını kail Bozdağ, Anayasa'da demokratlık açısından, insanoğlu hakları açısından esaslı reformalar yaptıklarını anlatım etti.

Temel kazı ve hürriyetlerin amme gücü çeşidinden ihlal edilmesi şeklinde Anayasa Mahkemesine (AYM) ferdî müracaat hakkı getirdiklerini hatırlatan Bozdağ, "Anayasa Mahkemesini adeta birlikte insanoğlu hakları mahkemesine dönüştürdük." niteleyerek konuştu.

- "Bütün devleti, adeta vatandaşımızın denetimine açtık"

Bilgi kazanma konusunu da karşı kat kazı yerine düzenlediklerini özetleyen Bozdağ, idarenin işleyişi ile ilgilendiren şikayetleri aramak neredeyse de Kamu Denetçiliği Kurumunu (KDK) kurduklarını kaydetti. Bozdağ, "Yaptığımız bu demokratik adımlarla, yasama, icra ve yargıyla ilgilendiren dört başı mamur devleti, adeta vatandaşımızın denetimine açtık. Artık ahit devleti çabucak Meclisimiz, yönetsel kaymakamlık değil herhangi birlikte vahit vatandaşımız bilim kazanma hakkıyla, KDK'ye başvurarak, bunları da kullanmakta." dedi.

Geçmişte Türkiye'de kazı aramanın uğrunda ağırbaşlı engeller bulunduğunu tamlayan Bozdağ, Yüksek Askeri Şuranın kararlarına, Cumhurbaşkanının biricik başına icra ettiği işlemlere üzerine kaymakamlık denetiminin mestur bulunduğunu hatırlattı. Bozdağ, bunları da kaymakamlık denetimine açtıklarını söyledi.

Bozdağ, 12 Eylül askeri darbesini oluşturan darbecilerin yargılanmasını kırıcı yasağı da kaldırdıklarına ayraç ederek, "12 Eylül'ü yapanları da 28 Şubat'ı yapanları da 15 Temmuz darbesini yapanları da yargının önüne çıkardık, matematik vermesini sağladık." ifadelerini kullandı.

Parlamenter sistemde cumhurbaşkanının türel mesuliyeti bulunmadığını özetleyen Bozdağ, cumhurbaşkanını hukuken icra ettiği herhangi birlikte işlemden, ahbaplık karşısında, ulus karşısında da aracısız mesul duruma getirdiklerini belirtti.

- "Yargı birliğini tığ sağladık"

Adalet Bakanı Bozdağ, eskiden kaldırmayı konuşmanın caba atılganlık işi bulunduğu Devlet Güvenlik mahkemelerinin bundan böyle bulunmadığını kaydetti.

Geçmişte Türkiye'de düet birlikte usa vurma sistemi bulunduğunu dile getiren Bozdağ, "Bir taraftan Askeri Yargıtay, öteki taraftan Yargıtay. Bir taraftan Danıştay, öteki taraftan Askeri Yüksek yönetim Mahkemesi vardı.Türkiye'de dü büyüklük görüntüsü verici askeri yargı-sivil kaymakamlık ayrımına tığ akıbet verdik. Yargı birliğini tığ sağladık." dedi.

Bekir Bozdağ, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı üstüne da ağırbaşlı adımlar attıklarını vurgulayarak, "Düne mucibince yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı henüz çirkin birlikte noktada" demenin butlan bulunduğunu söyledi.

Bazı milletvekillerinin "Sen şu davayı sebep seyrettin, sebep engelleme etmedin?", bazılarının ise engelleme olursa "Niye engelleme ediyorsunuz?" söylediğini aktaran Bozdağ, şu şekilde bitmeme etti:

"Bir değişmeyen verin Allah aşkına, ego tanıdık birlikte davaya engelleme edersem mi ahbaplık devletine akıllıca davranmış olurum olmadan engelleme etmezsem mi ahbaplık devletine akıllıca davranmış olurum? Adalet bakanının sâdır birlikte davaya engelleme ika hakkı, yetkisi yoktur. Daha evveli zamanlarda kazı bakanlarının Cumhuriyet savcılarına sorun açım buyruğu ita hakkı ve yetkisi vardı. Onu da tığ kaldırdık. Anayasa'nın 138. maddesine uyan birisiyim. Hiç bugüne genişliğinde kaymakamlık yetkisinin kullanılmasıyla ilgilendiren mecburi olmadıkça konuşmadım, konuşmam da. Bundan sonraları da konuşmamaya dikkat göstereceğim."

- "Mücadelemiz amasız, fakatsız birlikte mücadele"

Adalet Bakanı Bozdağ, hanıma hızlı mücadelenin hükümetlerinin kesme ve değiştirilemez gündemi bulunduğunun altını çizdi.

Ailenin korunması ve hanıma şiddetin önlenmesine ilişikli yasayı kendilerinin yürürlüğe koyduğunu anımsatan Bozdağ, "Meclisimiz ölçüm indirimine tahdidat getirdi. Israrlı takip edeni karşı kat zeval durumuna getirdik. Bizim bu mevzuda mücadelemiz amasız, fakatsız, lakinsiz, lamsız, cimsiz birlikte mücadeledir." dedi.

Yargının uğrunda baş döndürücü sayıda dosya olduğuna dikkati çekici Bozdağ, 2021 bakımından karşı basamak mahkemelerinde 18 milyon yöresinde dosya bulunduğunu söyledi. Bozdağ, "Hakim ve savcılarımız şişman birlikte cansiparane görevlerini yapıyor. Sadece kamuoyunda siyasal taraftarlığa kaynaşma esasları bakımından tartışılan bazısı davalar dolayısıyla bilge ve savcılarımızı yargılamak, egemenlik hasretmek şişman birlikte haksızlık. Tartışılan dosya 100'ü geçmez ancak 20 milyon dosyanın bulunduğu yerde tartışılan ancak kazı terazisi üstünde ağız dalaşı yürümeyen davalar üstünden bilge ve savcılarımızı itham altında artırmak baş döndürücü şişman butlan olur. Adalet Bakanı ve Hakimler Savcılar Kurulu Başkanı yerine bu haksızlığı onama etmediğimi faziletkâr sesle anlatım ediyorum." niteleyerek konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler