USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Batuhan Bağıban: 'Yapay zeka ile inşaat maliyetlerini azaltmak mümkün'

Gürbağ Group Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Bağıban, bireşimli zeka, robotlar, Internet of Things (IoT), endişe sistemler kabil teknolojilerin inşaat sektöründe nice dinamiği değiştirecek özelliklere ehil bulunduğunu anlatım etti.

Batuhan Bağıban: 'Yapay zeka ile inşaat maliyetlerini azaltmak mümkün'
01-12-2021 09:59

Yapay zeka, robotlar, Internet of Things (IoT), düşünce sistemler derece teknolojilerin inşaat sektöründe nice dinamiği değiştirecek özelliklere erbap bulunduğunu anlatım fail Gürbağ Group Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Bağıban, “Yapay zekanın inşaat sektöründeki kullanma alanları düşünülenin tersine şimdi fazlasıdır ve ince geniştir. Bu alanlardan birisi de yükselen inşaat maliyetleridir. Bir geçmiş yıla gereğince kısaca yüzdelik 45 küsurat inşaat maliyetleri zımnında maliyet tasarrufu sağlayacak teknolojilerin planlara entegrasyonu şimdi ortak tomar ehemmiyet kazanmıştır” dedi.

İnşaat sektöründeki doğacak projeksiyonları yahut tahminleri bileşimli zekanın kol düşüncesince önemini ortaya koymaktadır. Reports and Data çeşidinden gösterilen ortak raporda bileşimli zekanın 2026 senesinde inşaat sektöründeki alışveriş payının kısaca 4,5 bilyon dolar olabileceği anlatım edilmiştir. Rapora gereğince bileşimli dirayet ve araba öğrenmesi, nitelik kontrol, iş çizelgeleme, hastalıkların ortaya çıkarılması ve takibi, düzenlilik yönetimi, eşme kullanması ve dizayn yönetiminde şimdi deli dolu adına kullanılacaktır. Accenture çeşidinden gösterilen ayrıksı ortak tutanağa gereğince ise 2035 yılına denli bileşimli zekânın firmaların karını kısaca yüzdelik 70 artırabileceği belirtilmiştir.

Yapay dirayet inşaat piyasasının rastgele durumunda kullanılıyor
Teknolojik gelişmeler inşaat sektöründe derinlemesine zamandır ehemmiyetli ortak yere sahip. Yapay zekanın da ayrımsız biçimde inşaat sektöründe bilhassa maliyet azaltma dair müspet tesirleri bulunduğunu anlatım fail Batuhan Bağıban, “Yapay dirayet inşaat sektöründe sert aşırı bölgede kullanılıyor. Kullanım piyasasının şimdi da genişleyeceğinden on paralık şek yok. Maliyetlerin kontrolünden şimdi doğurucu tasarımlara, risklerin azaltılmasından plan planlanmasına denli sert aşırı bölgede bileşimli dirayet kullanılıyor. Bunlar haricinde mütebaki bölgelerde da bileşimli dirayet kullanılıyor. Bu açıdan gelecekte topu topu bölgelerde bileşimli zekânın şimdi kalın kullanılması kaçınılmaz” halinde konuştu.

“Yükselen maliyetleri azaltmak mümkün”
Bağıban, bileşimli zekânın maliyetlere artı tesiri dair ise, “Bir eksiksiz adına düşünüldüğünde ortak binanın yahut binanın maliyeti bileşimli zekâ, robotlar, Internet of Things (IoT) derece teknolojiler yardımıyla yüzdelik 20-25 oranında düşürebilmektedir. Ancak bu teknolojilerden yararlanabilmek düşüncesince iri oranda veriye erbap olunması gerektiği de unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

“En güzel dizayn en çelimsiz müddette ve en tehlikesiz biçimde sınav edilebilir”
İnşaat sektöründe geçer not bileşimli zekâ, en ortak tomar planlama ve dizayn düşüncesince kullanılmaktadır. Bu hali Bağıban, “İnşaat sektöründe geçer not bileşimli zekanın kullanımında yüzdelik 50'den ortak tomar paya erbap planlama ve dizayn ile doğurucu dizayn imkânı ince mümkün duruma geliyor. Bu sayede en güzel seçeneği bilmek düşüncesince nice modelin ayrımlı varyasyonları denenebilir ve bileşimli dirayet en güvenli, en aceleci ve en akla yatkın inşaat projeleri düşüncesince ayrışık tercihler sunabilir“ halinde açıkladı.

Proje yönetiminin etkinliği düşüncesince ortak şans
Bir projede en aşırı zorlanılan mevzunun tasar gerçekleştirmek bulunduğunu ve kalburüstü ortak plan yönetiminin gene bileşimli zeka ile şimdi bedava duruma gelebildiğini aktaran Bağıban, “Eldeki verilere gereğince projede mümkün hataları kestirim edebiliyor yahut mümkün gecikmeleri öngörülebilir duruma getiriyor. Bu sayede kaynakların en velut biçimde kullanılması mümkün oluyor. Böylece kalite, güvenlik, devir ve maliyet mevzularındaki riskler şimdi öngörülebilir duruma geliyor” dedi.

Maliyetleri kestirim ederek mütenasip değer harcama imkânı
Bağıban, maliyetlerin hesaplanması noktasında bileşimli zekanın olanaklarını şöyle açıkladı:
“Maliyetlerin kestirim edilmesi bileşimli dirayet ile mümkün duruma gelmektedir. Bu da projeye başlamadan ilk yahut plan sırasında tahminlerin şimdi dimdik yapılmasına imkân sağlıyor. Ayrıca, gereç tahmini yaparak gereksinimlerin belirlenmesine imkân tanıyor. Bu hem lojistiğin şimdi bedava optimize edilmesine imkân sağlamaktadır bununla beraber israfı önlüyor.”

Riskleri azaltarak istenmeyen biçimsiz vakaları engelliyor
Mali mevzularda sağlamış olduğu faydaların yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği dair da bileşimli zekanın sert aşırı yarar sağladığını anlatım fail Bağıban, “Örneğin dronelar, kameralar ve IoT cihazlarıyla bütünleşmiş bulunan YZ, kask takmayan ortak personeli belirleme edebiliyor ve bu mevzuyu raporlayabiliyor” niteleyerek iş sağlığı ve güvenliği mevzusuna nazarıitibar çekti.

Tamamlanan planların verimliliği bileşimli dirayet ile mümkün
Sadece plan sırasında değil sürdürülebilir ortak bileşimli dirayet kullanması olması icap ettiğini vurgulayan Bağıban, “Sadece inşaat sırasında değil, yapılış süreci tamamlanmasından sonradan da bileşimli dirayet yeğleme edilmelidir. Akıllı yapılış konseptine imkân tanıdığı bulunan YZ, erke yönetimi ilkin kazanmak kıl payı esas yapılış operasyonlarında maliyetlerin kontrolünü sağlayabilmektedir” halinde konuştu.

"Gelecek projeksiyonunda nice vesile bizleri bekliyor"
Teknolojiyi güzel kullanmak, planlara entegrasyonunu getirmek ve geleceği gönül rahatlığı güzel ortak öngörüye erbap olmak, bereket artışı ve maliyetlerde azalış sağlayacaktır. Kimi kaynaklar bileşimli zekânın öbür sektörlerdeki derece velut kullanılmadığını anlatım etmektedir. “Gelecek projeksiyonlarında, data analizi, fon el işi yahut bilgisayarlı müşahede derece yöntemlerle inşaat sektöründe bileşimli zekânın şimdi ortak tomar kullanılacağı ince aşikâr” diyen Bağıban, “Örneğin strüktürel kusurların başlangıçta ayırt edilmesi düşüncesince bilgisayarlı görme, fon el işi ve analizi kullanılabilir. Başka ortak dayanıklı ise plan riskleri, inşa edilebilirlik yahut strüktürel balans derece mevzularda bulunan verilerin analizi ile elde edilmiş bilgilerin şimdi ortak tomar kullanılabileceğidir” açıklamasında bulundu.

Bağıban, “Sağlık ve deva sektöründe geçer not yöntemlerin inşaat piyasası düşüncesince kullanılması gelecekte projeleri şimdi velut ve en akla yatkın değerli duruma getirebilecektir. Dijital dönüşüme kadem uyduranlar, doğacak düşüncesince en çelimli olanlar ortada yerini alacaktır. Dönüşüme gönül rahatlığı çıkanlar yahut direnenler ise maliyetler ve fırsatları kaçırmaları zımnında çöküşe mahkum olacaktır” niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler