USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Yanık: 'Sosyal hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle yürütüyoruz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Yoğun ve azimli icraat sonucunda, aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan evlatların oranı, 2002 senesinde yüzdelik 39 iken, ahit 2021 yılı bakımından bu miktar yüzdelik 91.5'e yükseldi” dedi.

Bakan Yanık: 'Sosyal hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle yürütüyoruz'
23-11-2021 13:47

Sivil Toplum Buluşmalarının ikincisi Maslak'ta mevcut bir otelde gerçekleştirildi. Düzenlenen organizasyona Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin, Strateji Geliştirme Başkanı Hasan Basri Alagöz ve Doç. Dr. Mehmet Fatih Aysan ile dayanıklı aşırı çırçıplak maşer kuruluşundan temsilciler katıldı.

“Amacımız, evlatlarımızın dava ve beklentilerinin en degaje kapsamıyla görünür bir duruma gelmesini sağlayarak, önceliklerimizi akıllıca bir halde oluşturmaktır”

Burada bir mülakat işleyen Bakan Derya Yanık, "Çocuklar, bizim açımızdan hem ihtimamla korunması müstelzim emanetlerimiz bununla beraber yarınlarımız anlamına geliyor. Biliyoruz ki rastgele bir çocuk, ehil bulunduğu asliye haklarla dünyaya gelir. Bu hakları siper konusunda, elden ana babaların değil, devletin ve topluluğun da sorumlulukları vardır. Çocuklarımıza çıkarlarını anlatım edecek olanak ve yerin sağlanması da gene onların en asliye haklarından birisidir. Ülkemizdeki 0-17 gözyaşı aralığında edinmek neredeyse kısaca 23 milyon çocuğumuz var. Bu 23 milyon çocuğumuzun gözü, kulağı ve sesi olacak bir iletişimi bildirmek düşüncesince buradayız. Dolayısıyla amacımız, evlatlarımızın dava ve beklentilerinin en degaje kapsamıyla görünür bir duruma gelmesini sağlayarak, önceliklerimizi akıllıca bir halde oluşturmaktır” dedi.

“Korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı boyunca büyümelerini önceleyen toy bir proses başlattık”

Bakan Yanık konuşmasının devamında, "Hak ve hak sabah akşam yaklaşımların, topluluğun eksiksiz kesimlerini içeren etraflı uygulamalarla fonksiyonel bir duruma geleceği şüphesizdir. Bakanlık olarak, yürüttüğümüz çalışmalarda bir yandan bu kapsayıcılık ilkesini öne alırken, başka yandan bütüncüllük ilkesiyle de evlatlarımızın fiziksel, psikolojik, ahlaki gelişmelerini bir arada değerlendiriyoruz. Bu çerçevede, bebek hizmetleri dair belirlediğimiz asliye politikalarımızla birlikte, çalışmalarımız karşı da oldukça ekspoze bir bilgilendirme gerçekleştirmek isterim. Sık kesif vurguladığım kabilinden bir hükümet politikası yerine toplumsal hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle şekillendiriyor ve yürütüyoruz. Bu bizim, çelimli nesiller ve çelimli toplumlar düşüncesince elzem gördüğümüz ilkelerimizden biri. Çocuklarımızın fiziki yönden bulunduğu denli ruhsal, ahlaki, toplumsal gelişmeleri açısından da dimdik bir aileye ehil olmasının yerini dolduracak rastgele bir yapıdan yalan geçirmek muhtemel değil. Bu sebeple, korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı boyunca büyümelerini önceleyen toy bir proses başlattık” halinde konuştu.

Korumaya alınacak çocuklarla ilgilendiren çalışmalarının detaylarını aktaran Bakan Yanık, “Temelde yaklaşımımız şu; şayet bir bebek aile boyunca büyüyebilecek durumdaysa fakat ailenin kazançlı yoksulluğu dolayısıyla çocuğun büyüklük korumasına gereksinimi var ise büyüklenme bakımına gereksinimi bulunduğu ortaya çıkıyorsa kılıç denir ki ailelere ‘çocuklarınız yanınızda kalsın, kılıç kazançlı dayanak noktası sağlayalım' birincisi bu. İkincisi, zat ailesinin yanı sıra kalması akla yatkın değil, o devir ikinci aşamada gene çocuklarımıza aile ortamı sağlayabilmek düşüncesince esirgeyici ailelik modelini harekete geçiriyoruz. Yine büyüklenme bakımına almış alıyoruz ama esirgeyici aileler tarafından evlatlarımızın bakımlarını ve o aile ortamı gereksinimlerini karşılamış oluyoruz. Bu da şayet muhtemel değilse büyüklenme bakımımıza almaktadır büyüklenme korumamıza alıyoruz. Ama kurumlarımızın rastgele bir bir tanesini de adeta bir aile ortamına çevirdik ve evlatlarımızın hem fiziken hem romanesk açıdan çıkarlarını toplumsallaşma imkanlarının tamamını kullanacak biçimde yetiştirmeleri düşüncesince de bu olanakları da sağlıyoruz. Dolayısıyla aile odaklı dediğimizde elden ailesinin yanı sıra ve gerçeklenmiş ailesinin yanı sıra eğleşmek kabilinden bir ısrarımız yok. Bunun mahsus bir grup evreleri var. Bu nedenle korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı boyunca büyümelerini önceleyen toy bir proses başlattık. Yaptığımız derin ve azimli icraat sonucunda, aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan evlatların oranı, 2002 senesinde yüzdelik 39 iken, bugün 2021 yılı bakımından bu kemiyet yüzdelik 91.5'e yükseldi. Bu payı henüz da yukarılara taşımayı hedefliyoruz. Bu hedefimizde siz değerli üyelerimizin çırçıplak maşer kuruluşları yerine aşırı ehemmiyetli katkılarının olduğunu, eskiden bugün ve erte da olacağını aşırı güzel biliyorum. Burada esirgeyici ailelik dair ufaklıklara dayanak noktası konusunda, aracısız doğruya hizmet üreten çırçıplak maşer kuruluşlarımızda var. Onlara da başkaca teşekkürname geçirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Şu anda esirgeyici aile yanı sıra artan bebek sayımız bizim büyüklenme bakımımızdaki çocuklarımızdan henüz fazla”

Koruyucu ailelerin yanı sıra artan bebek sayısının kurumda artan çocuklardan bir tomar bulunduğunun altını çizen Bakan Yanık, “26 binden 476 çocuğumuzu bu hizmetlerden yararlandırdık. Koruyucu aile yanı sıra artan evlatlarımızın sayısı sonuç 17 yılda 15 kattan bir tomar kalık durumda. Şu anda esirgeyici aile yanı sıra artan bebek sayımız bizim büyüklenme bakımımızdaki çocuklarımızdan henüz bir tomar ve esirgeyici ailelerle lüzum esirgeyici annelerle lüzum esirgeyici babalarla yaptığımız toplantılarda hakkıyla gözlerim dolarak ayırt ettiğim bir şeyi kırışmak istiyorum. Koruyucu ailelerimizin yüzdelik 60'tan ilavesi zat dirim bilimsel evlatları bulunan aileler. Hatta beş altı pare evladı bulunan aileler. Bunların ortada esirgeyici aile oldukları çocukla boydaş olanlar da var, çocuklarını büyütmüş, üniversiteye göndermiş esirgeyici aile bulunan aileler de var. Dolayısıyla gözyaşı ve bebek skalası birbirinden farklı. Ama rastgele bir birinde ayrıcasız şurası ayırt ettim zat dirim bilimsel evlatlarının önüne koymuşlar. Hatta ailenin merkezine koymuşlar. Ailenin eksiksiz ihtiyaçları, doğruyu esirgeyici aile oldukları çocuğun çevresinde baştan şekillenmiş. Muazzam bir şey. İnanılır kabilinden değil. O denli güzel, güzel aralarında sakat çocuklarımız var. Etkilenmemek muhtemel değil. Sayı yerine da sonuç yıllarda şu anda büyüklenme bakımımızdaki çocuklarımızdan henüz bir çok çok esirgeyici ailelerimizin yanında. Onlara da huzurlarınızda teşekkürname geçirmek istiyorum” sanarak konuşmasını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler