USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Yanık: “Kooperatifçilik sistemi hanımefendilerin ekonomik yönden kalkınmasını destekliyor”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, New York'ta Birleşmiş Milletler 66'ncı Kadının Statüsü Komisyonu Türkiye Yan Etkinliği: “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi” mevzulu çevrimiçi namına planlı toplantıda, “Kooperatifçilik sistemi bayanların ekonom

Bakan Yanık: “Kooperatifçilik sistemi hanımefendilerin ekonomik yönden kalkınmasını destekliyor”
17-03-2022 21:46

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler 66'ncı Kadının Statüsü Komisyonu Türkiye Yan Etkinliği: “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi” mevzulu çevrimiçi adına planlı toplantıya katıldı. Bakan Yanık icra ettiği konuşmada, bu yılki komisyonun 66. Oturumunun rüçhan temasının "iklim değişikliği, mekân ve facia riskini kısıntı politikaları ve programları bağlamında kadın-erkek eşitliği sağlanması ve kâffesi kadın ve kız evlatlarının güçlendirilmesi" bulunduğunu kaydederek, çağımız koşullarının delik uğrunda bulundurulduğunda, rüçhan anne madde başlığının akıllıcasına kuma değişmeyen olduğuna içten inandığını anlatım etti.

İklim değişikliği etkilerinin birtakımı münteşir sonuçlarının evren üstünde elan bariz sinyaller verdiğine uyanıklık çekici Bakan Yanık, “İklim değişikliği, hayattaki ekonomik ve toplumsal eşitsizliklerin nedenlerinden bir tanesi adına ortaya çıkmaktadır. Sadece uygulayım kuma madde değil, ayrımsız sürede akıbet adım toplumsal kuma konudur” dedi. Kooperatiflerin, bayanların kaynaklara ve ekonomik fırsatlara erişimini artırarak Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) ulama sağladığına içten inandığını vurgulayan Yanık, bahis konusu aktiflik ile bayanların temsilini ve liderliğini perçinlemek düşüncesince çelimli kuma anahtar tanıdık kooperatiflere uyanıklık çekmeyi amaçladıklarını bildirdi.

“Türkiye'de 8 milyonun üstünde birleşke ortağı bulunuyor”

Dünyada 1 milyardan aşkın insanoğlunun ayrışık devletlerde bulunan 3 milyon kooperatifin üyesi bulunduğunun bilgisini verici Bakan Yanık, “Kooperatifler evren çapında 280 milyon insana istihdam sağlamakta. Bu kantite devim bilimi nüfusun kestirmece yüzdelik 10'una istikbal ediyor. Türkiye'de kestirmece 85 bin birleşke ve 8 milyonun üstünde birleşke ortağı bulunuyor. Her güzeşte güneş küsurat ve global adına ilişik bedel üretene bu sistem, bayanların ekonomik yönden kalkınmasını desteklemektedir” dedi.

Türkiye'de kadın kooperatifleri hususunda farkındalık peyda etmek düşüncesince ayrışık programlar yürüttüklerini de özetleyen Bakan Yanık, “Bu mevzuda sorunlara uyanıklık çekiyor, hal üretmeye çalışıyoruz. İlgili taraflarla çelimli işbirlikleri geliştiriyoruz. 11'inci Kalkınma Planımız doğrultusunda eğitim, girişimcilik ve müşavirlik sahalarında kooperatifleri destekliyoruz. Bu kapsamda ‘Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü'nü imzaladık. Bu tören düzeni Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı teşrikimesai ile 2018 senesinde yürürlüğe girdi” dedi.

“Kadın Kooperatifleri Çalışma Grupları oluşturuldu”

Bakan Yanık, başkaca 81 ilde “Kadın Kooperatifleri Çalışma Grupları” oluşturarak salname çalışkanlık planlarını hazırladıklarını, ayrışık çalıştaylar ve seminerler düzenleyerek deneyimlerini paylaştıklarının bilgisini verdi. Kadın kooperatiflerine satı dair destek olduklarını tamlayan Bakan Yanık, “Bugüne genişliğinde 81 ilde meydana gelen 825 çalıştay, terbiye ve bilgilendirme toplantıları ile bütün 40 bin insana ulaştık. Bu çerçevede toplamda 378 görüşme gerçekleştirdik ve neticede 525 dünkü birleşke kuruldu” dedi.

Bakan Yanık, kadın kooperatiflerini desteklemek, kadın kooperatifleri arasındaki iletişimi geliştirmek, yerli yönetimleri bilinçlendirmek ve dobra uygulamaları yaygınlaştırmak benzeri 10 skor lehçe derinti gerçekleştirerek 3 bin 522 insana ulaştıklarını kaydetti. Türkiye'de 702 kadın kooperatifinin 12 bin üyesi bulunduğuna uyanıklık çekici Bakan Yanık, yenilenen kanun ile kooperatiflerin, aksiyon planları ve protokollerinin ötesinde strüktürel kuma değiş ve ilerleme imkanına eş bulunduğunu aktardı.

Kooperatifler ile ilgilendiren 26 Ekim 2021'de dünkü kuma kanunun yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bakan Yanık, “Bu düzenlemeye mucibince kadın kooperatifleri düşüncesince yapılış ve pres evrelerinde ödenen tescil ve duyuru harçları ile tecim odasına ödenen yük harçları kaldırıldı” dedi.

5 bin hanıma terbiye verilecek

Kadın kooperatiflerine bağlı dünkü kuma projeye başladıklarını tamlayan Bakan Yanık, “Kooperatifler Yoluyla Kadının Güçlenmesi Projesi, kadın kooperatiflerinin yaşamış olduğu sorunlara hal getirecek ve ileriye çevrilmiş projeksiyonlar sunacak. Projemiz ilkokul anne unsurdan oluşacak. Öncelikle birleşke ihdas yahut eş olma potansiyeline eş 5 bin kadın ve 3 bin adama müteveccih yasalı düzenlemeler, kurumsal destek mekanizmaları, dobra icraat ve bayanların güçlendirilmesi üzere mevzularda eğitimler vermeyi planlıyoruz. Kooperatif ortağı bulunan bayanların gereksinimleri delik uğrunda bulundurularak, süreli adına kooperatifçilik hukuku, yazık ve yükümlülükler, toplumsal güvenlik, muhasebe, markalaşma, e-ticaret üzere bölgelerde mahsul ihya desteği sağlayacağız. Kurumsal sığa ihya amacımız doğrultusunda ilgilendiren amme büyüklenme ve kuruluşları, üniversiteler ve STK mümessillerinden oluşan insanlara kooperatifler dair eğitimler vereceğiz” dedi.

Bilimsel ve uygulayım icraat eşliğinde Türkiye'deki kadın kooperatiflerinin sayısı ve düzentileme alanlarının haritasını da çıkaracaklarını kaydeden Bakan Yanık, “Bu emek vermeden yola çıkarak dobra icraat ve yenilikçi alanlar üstünde tetkikat yapacağız. Bu araştırı ile dünyada mahsul geliştirme, satı ve pazarlama, markalaşma ve işbirlikleri ihdas üzere gereksinimlerin karşılanmasına müteveccih çalışmaların kesinlikle yürütüldüğünü inceleyeceğiz. Bu çeşit ihtiyaçlar, başta kadın kooperatiflerinde kapital eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kişi kadın kooperatifi ekosistem modelimizi geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Kadın kooperatifleri arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak düşüncesince web portalı oluşturulacak

Projenin kuma başka ehemmiyetli hedefinin firmalar arası eş güdüm ve işbirliğini imar etmek bulunduğunu tamlayan Bakan Yanık, “Bu bilinçle ilgilendiren amme kurumları, yerli yönetimler, üniversiteler, çıplak maşer kuruluşları, hususi kol ve kadın kooperatiflerini kuma araya getirerek yerli hissedar toplantıları düzenleyeceğiz. Ayrıca plan kapsamında bulunan kadın kooperatifleri arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak düşüncesince kuma web portalı kurmayı planlıyoruz” dedi.

Bakan Yanık, küsurat besin güvenliği ihtiyacı, mekân kirliliği ve hava değişimleri ile akıbet 20 yılda ortaya çıkan ekonomik krizler ve istihdam sorunları ve kâffesi dünyayı tesiri dibine meydan Covid-19 pandemisi üzere önde mevrut nice mevzunun baştan ele katılması icap ettiğini anlatım etti.

Bakan Yanık, Türkiye adına kadının statüsünün yükseltilmesi, kadının yaşamın değme sahasına devim bilimi katılımının sağlanması ve haklara, kaynaklara ve fırsatlara denktaş erişiminin sağlanmasına müteveccih çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.

Öte taraftan 66'ncı Kadının Statüsü Komisyonu Türkiye Yan Etkinliği: Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi” toplantısına İtalya Fırsat Eşitliği ve Aileden Sorumlu Sayın Bakanı Elena Bonetti, Endonezya Girişimcilikten Sorumlu Sayın Bakan Yardımcısı SitiAziza, Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Kurumu (UN WOMEN) Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El Yassir, Avrupa Sanayi ve Hizmet Kooperatifleri Konfederasyonu (CECOP) Sayın Genel Sekreteri Diana Dovgan, TOBB Kadın Girişimciler Konseyi Değerli Başkanı Nurten Öztürk, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) İşletmeler Departmanında Program Yöneticisi, Simel Eşim ve FAO'nun Seçkin Baş Bilimcisi Ismahane Elouafi katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler