USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Yanık: Kamuda sakat ataması düşüncesince emekleri yoğunlaştırdık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bu yıl sonu yahut 2022 başlangıcında kamuda mânialı ataması gerçekleştirmek düşüncesince emekleri yoğunlaştırdıklarını bildirdi.

Bakan Yanık: Kamuda sakat ataması düşüncesince emekleri yoğunlaştırdık
11-11-2021 07:27
TBMM

Yanık, Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde milletvekillerinin istifham ve eleştirilerini yanıtladı.

"Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü içerisinde fariza karşılayıcı ortak personelin aracında narkotik molekül yakalanması" iddialarına müteallik soruşturmanın selameti açısından, personelin 27 Ekim 2021'de görevden el çektirildiğini tamlayan Yanık, narkotik molekül kullanımı, çocuğa şiddet, sömürme üzere iddialarda ağır şek oluşursa soruşturmanın kararı beklenmeden doğrudan gereğinin yapıldığını, ilgilendiren personelin görevden el çektirildiğini, bu mevzuda baş döndürücü alıngan olduklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının eş istihdamı üzere mevzularda koordinasyon, siyasa saptama ve farkındalık tevlit görevlerini üstlendiğini, ilgilendiren paydaşlarla baş başa akıntı ettiğini özetleyen Yanık, Bakanlık içerisinde bire ortak işi yapan, bire ortak eğitimi almış personelin kişi haklarını birbirine yaklaştırmayı 2022 başı bakımından yaşama geçirmeyi hedeflediklerini anlatım etti.

"Engelli tutanağı sıfır şahısların iane aldığı" iddiaları

Derya Yanık, Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmetiyle ilgilendiren 67 gence doküman eksikliği dolayısıyla meydana getirilen ödemelerin Sayıştay raporlarına bap bulunduğunu anlattı.

18 yaşını dolduran gerekseme sahibi bulunan ve eğitimi bitmeme fail gençlere de SED hizmetinin sunulmaya bitmeme ettiğini dile getiren Yanık, yolsuz yöntemsiz ortak ödemenin bahis konusu olmadığının altını çizdi.

Yanık, "engelli tutanağı bulunmadığı durumda engellilere müteveccih yardımlardan yararlanan şahısların bulunduğu" iddialarına ilişkin, "Engelli yurttaşlar düşüncesince maaş imkanından yararlanmanın ön koşulu esenlik yerleşmiş raporu. Sağlık Bakanlığınca 2007'den itibaren esenlik yerleşmiş raporları Engelli Veri Tabanı'na kaydedilmeye başlanmış bulunmasına karşın hastanelerin birçoğunun düzene karışma olmaması sayesinde bu süreçte data tabanına herkes raporların kaydedilmesi muhtemel olmamıştır. Dolayısıyla sayısal ortamda görülmeyen bazısı raporların fiziksel ortamda Bakanlığımıza ulaştırılması ve bu sakat yardımlarından yararlanılması gır konusudur." sanarak konuştu.

Yanık, bunun rastgele ortak biçimde "yolsuzluk veya istismar" üzere değerlendirilmesini ilkin engelliler açısından nahak yere bulduğunu söyledi.

Sosyal yardımları "derin yoksullaşma" biçiminde değerlendirmenin de akilane olmadığını tamlayan Yanık, laflarını şöyleki sürdürdü:

"İktidar ve muhalefetin ortak biçimde birbirini eleştirmesi, birbirlerinin yapmış olup ettikleri üstünden bir takım karşıtlıklar üretmesi muhtemel lakin Bakanlığımızın çalışmış olduğu eksiksiz başlıklar siyasetin haricinde ve üzerinde olmalıdır sanarak düşünüyorum. Burada ayrımlı politik partiler yerine politika üreten, birbiriyle yarışan, seçme tarihi ortak güzel yarışacak bulunan çevre yerine ortak aradayız. Bundan elan elbette ortak bap bulunmayan lakin bizim Bakanlığımızın çalışmış olduğu başlıkların hiçbirinin 'kaba siyaset' yarışmasına bap olmaması lazım. Şiddete uğrayan kadınlar, bakıma muhtaç, korunmaya katılması müstelzim çocuklar, içtimai iane gereksinimi olanlar, engelliler, yaşlılar, martir yakınları, gaziler ve gayrı çalıştığımız alanlar politika konusu olamaz. Bu sahaların hiçbirisinin sert politika konusu olmaması, keski ortamında söylüyorum ortak 'malzeme' durumuna getirilmemesi lazım. Çünkü bizim Bakanlığımız 83 milyonun tamamına ve 83 milyonun dezavantajlı kısımlarının tamamına ortak biçimde dokunuyor. Dezavantajlı grupların elhak yaşadıkları dezavantajı ortak de politika konusu durumuna getirerek onları baştan kırılgan duruma getirmenin anlamı bulunmadığı kanaatindeyim."

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, içtimai yardımların Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi eliyle akıbet aşama objektif ortak biçimde doğruluk sahiplerine bağlandığını anlatarak, milletvekillerinden, kriterleri karşıladığı durumda içtimai iane alamayan yahut nahak yere yere iane düzlük insanları saptama etmeleri yerinde kendilerine eriştirme çağrısında bulundu.

Sosyal iane sahaların iri bölümünün işgücüne iltihak olanağı sıfır engelli, buğulanmış ve onların bakımını üstüne saha kişilerden oluştuğuna ayraç fail Yanık, içtimai iane yararlanıcılarının sayısındaki artışın bildirme odaklı düzene geçilmesinden kaynaklandığını söyledi.

"Sadaka üzere iane vermiyoruz"

Dönemsel gereksinimi olanlara dönemsel, daim gereksinimi olanlara da daim yardımda bulunduklarını anlatım fail Yanık, "Ama sizler seçme devri bu vatandaşları görüyorsanız ve yalnızca o devir ayırt ediyorsanız bu bizim problemimiz değil." dedi. Derya Yanık, yardımları "sadaka" üzere vermediklerini vurguladı.

Aile bütünlüğünün korunması ve çağ kuşağı programlarıyla ilgilendiren eleştirilere katıldığını tamlayan Yanık, bu mevzuda RTÜK ile bitirdikleri çalıştayı anımsattı. Bakanlık yerine bir takım türel mekanizmaları harekete geçirmenin haricinde ortak yetkileri bulunmadığına ayraç fail Yanık, bu yetkiyi de olabileceği genişliğinde çalışan ortak biçimde kullandıklarını kaydetti.

Kamuda sakat atamaları

Kamuda sakat atamaları mevzusuna yer veren Yanık, Bakanlığın kol çıkarıp tayin ika yetkisinin bulunmadığını, yalnızca bu mevzuda tayin koordinasyonunu üstlendiğini anımsattı.

Bakan Yanık, "Nitekim 2021 sonu yahut 2022 başlangıcında tayin gerçekleştirmek düşüncesince emekleri yoğunlaştırdık. Hem öz bakanlığımızda olabileceği genişliğinde erdemli tutarga tıpkı zamanda gayrı bakanlıklarda bu farkındalığı yapmaya fiilen tayin çalışmalarını yürütüyoruz." dedi.

"Kadına hızlı mücadelede mevzuatımızın kâffesi evcil yerinde"

"İstanbul Sözleşmesi'nden çekilince hanımlar himayesiz kaldı." eleştirilerine de yer veren Yanık, ortak hukukçu ve aktivist yerine mevzuyla ilgilendiren geçmişteki düşüncelerinin değişmediğini anlatım etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, şunları söyledi:

"Sadece ortak sözleşmeyi 'günah keçisi' farzımuhal veya adeta 'kutsal ortak metin' durumuna koyarak bu işe yaklaşılmaması icap ettiğini düşünüyorum. Bir dimdik ortak tane başına ortak kahramana dönüştürülemez. Bu, nitekim, ortak söve metindir. Biz bunun iç ahbaplık uygulamalarını yaptık. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun yalnızca hızlı mücadelede hazırlık kararlarını edinmeyi düzenleyen ortak metin. Bunun ukubet kanunu var, kentlileşmiş anayasa bölümü var. Anayasa'daki akreditasyon ve artı ayrımcılık prensibi var. Bir ahbaplık düzenlemesi ve değerlendirmesini yaparken totaliter beslemek zorundasınız. Kadına müteveccih hızlı savaş noktasında mir hükümleri bulunan iç ahbaplık düzenlemesini gerçekleştiren mevzuatımızın kâffesi evcil yerindedir. Biz de bunun etkin, akilane uygulanması düşüncesince çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bundan sonradan da yürüteceğiz."

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, elan sonradan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile müteallik ve ilgilendiren müesseselerinin 2022 yılı bütçeleri benimseme edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler