USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Yanık: 500 bini çok mânialı ve buğulanmış vatandaşımızın ailelerine evde ihtimam ödemesi yapıyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 500 bini fazla sakat ve buğulanmış vatandaşın ailelerine evde görev ödemesi yaptıklarını söyledi.

Bakan Yanık: 500 bini çok mânialı ve buğulanmış vatandaşımızın ailelerine evde ihtimam ödemesi yapıyoruz
07-10-2022 21:59
Mersin

Bakan Yanık, Mersin Otizm Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezini görüşme etti. Eğitim gören kollar ve aileleriyle geveze fail Yanık, gösterilerini izlediği küçüklere armağan dağıttı.

Yanık, sonra Mezitli ilçesinde inşası tamamlanan Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezinin açılış törenine katıldı.

Buradaki konuşmasında dünyada doğurganlık hızının düştüğünü ve dirim süresinin uzadığını tamlayan Yanık, kişi yaşlanmasının ehemmiyetli birlikte ruzname bulunduğunu tabir etti.

Bakan Yanık, Türkiye'de 2021 sonu bakımından 65 gözyaşı ve boyun kişi oranının yüzdelik 9,7'ye ulaştığına dikkati çekerek, "Nüfus projeksiyonuna baktığımızda 2050'ye geldiğimizde toplumumuzda rastgele 5 insandan birinin 65 gözyaşı ve üstüne ulaşacağı öngörülüyor. Yaşanan değiş ve dönüşümler bizleri acemi politikalar üretmeye, görev politikaları geliştirmeye ahlaksız kılıyor. Yaşlı nüfusun artması, bakım hizmetlerinde yetenek ve feyiz artışını gerektiriyor. Sosyal görev ağlarımızı çalışan ve fonksiyonel birlikte biçimde tahvil zorunluluğumuzsa mübrem birlikte çözüm almış durumda." diyerek konuştu.

Sosyal hizmetler dalında muvaffakiyet payı erdemli birlikte proses yürüttüklerine ayraç fail Yanık, kuruluşlarda bakıma gereksinim duyan yaşlılara etraflıca sürekli bakım hizmeti, kişi evinde hayatını bitmeme etmek arzu edenler düşüncesince de evde bakım, nehari bakım hizmeti ve esenlik hizmeti desteği kabilinden ayrımlı tercihler sunduklarını anlattı.

Huzurevleri ve bakım merkezlerinde 27 binden birlikte tomar vatandaşa görev veriliyor

Bakan Yanık, hepsi toplumsal politikaların odağında ailenin toprak aldığını dile getirerek, "Çocuk, kadın, engelli, buğulu yahut toplumsal desteğe gerekseme duyan yurttaşlarımızın koşulları şayet ailelerinin indinde kalmaya müsaitse, hizmetimizi aileyi desteklemeye çevrilmiş namına üretiyoruz. 500 bini birlikte tomar sakat ve buğulu vatandaşımızın ailelerine evde bakım ödemesi yapıyoruz." dedi.

Ailesinin indinde görev vermenin beklenir bulunmadığı yaşlıların yapılış bakımına alındığını aktaran Yanık, "Türkiye'nin ciharıyek yanına münteşir huzurevlerimiz, buğulu bakım ve iyileştirme merkezlerimiz ve buğulu dirim evlerimizle büyüklerimize görev veriyoruz. Bugün bakımından kısaca 37 bin kapasiteli 449 yaşlılar yurdu ile buğulu bakım ve iyileştirme merkezimizde kısaca 27 bini birlikte tomar büyüğümüze görev veriyoruz." ifadelerini kullandı.

"6 uçucu Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezi kuracağız"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yaşlıların toplumsal ilişkilerini zenginleştirerek dirim kalitelerini imar etmek düşüncesince "Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezleri" modelini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini, bu modelin anadan görme eş yapısının korunmasını da destekleyeceğini söyledi.

Avrupa Birliği iş birliğiyle "Türkiye'deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı" kapsamında "En Kırılgan Gruptaki Türk Vatandaşları ile Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma Altındaki Kişilerin Sosyal Hizmetlere Erişiminin Arttırılması Projesi"ni (SOHEP) başlattıklarını tamlayan Yanık, şöyleki bitmeme etti:

"Bu projeyle çocuk, kadın, sakat ve buğulu efrat ilkin edinmek kıl payı hem Türk vatandaşlarına bununla beraber eğreti ve arsıulusal dulda altındaki insanlara müteveccih esirgeyici ve inhibitör hizmetlerin iyileştirilmesini amaçlıyoruz. Bu plan kapsamında, Adana, Mersin, Hatay, Şanlıurfa, Bursa ve Osmaniye illerimizde yurttaşlarımıza ve eğreti dulda altındaki insanlara görev verici 6 uçucu Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezi kuracağız. Bu merkezler yoluyla yaşlılarımıza günce bakım, danışma, dayanışma, iyileştirme hizmetleri ile evde bakım desteğini de başkaca sunmuş olacağız.

Mersin'de bilhassa mülteci misafirlerimizin yoğunluğunu dikkate aldığımızda bu merkezimizin de inşallah burada baş döndürücü iyi hizmetlere okazyon olacağını beklenti ediyoruz. Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezi ile hedefimiz, yaşlılarımızın ve ailelerinin gerekseme ve isteklerine uygun, birinci sınıf ve parasız görev sunmak. Proje kapsamında yaşama geçirilen Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezleri'nin, bakanlığımızın sürdürülebilir anne görev birimlerinden bir tanesi olmasını planlıyor ve bu hedefe müteveccih çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Bakan Yanık, Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezinin karşı örneğini Mersin'de açıyor olmaktan devlet duyduklarını tabir ederek, "Bizler deneyimli yaşlılarımızın duasıyla ayakta duran, onların gölgesinde dinlenen, büyüklerinden almış olduğu nasihatlerle istikbaline istikamet veren, çalışan, üreten birlikte Türkiye olmaya bitmeme edeceğiz." halinde konuştu.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da yatırımların, vatandaşların dirim standartlarını imar etmek düşüncesince yapıldığını vurgulayarak, "Şu an bakımından ilimiz genelinde 650 plan bitmeme etmekte. Bunların da finansal kıymeti 63 bilyon liralık civarında. Bunlar içinde bulunan ve çağ açılışı meydana getirilen hakeza manalı hizmetlere, yurttaşlarımız kabilinden ayrı birlikte bedel atfediliyor." dedi.

Konuşmaların peşi sıra Bakan Yanık, Vali Pehlivan ve başka ilgililer açılışını bitirdikleri merkezde araştırmalarda bulundu, sonra da Davultepe Çocuk Evleri Sitesi'ni görüşme etti.

Şehit ailesi ve yıldırı saldırısında vurulan polise ziyaret

Bakan Yanık ve Vali Pehlivan, 26 Eylül'de Mezitli ilçesindeki polisevine planlı yıldırı saldırısında martir bulunan manşet memuru Sedat Gezer'in Akdeniz Mahallesi'nde canlı ailesini görüşme etti.

Yanık, indinde Vali Pehlivan'la, bire birlikte saldırıda vurulan manşet Abdulkadir Öztürk'e de otama görmüş olduğu Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde önceki olsun dileğinde bulundu.

Ziyaretler, basına boğunuk gerçekleşti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler