USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Varank'tan CHP'li hür Özel'e 'dayı' göndermesi

Bakan Varank, gençlere devletin ve Sanayi Teknoloji Bakanlığının desteklerini incelemelerini kaynak ederek, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı dinç arkadaşlarımızın keski içinde söylüyorum, 'dayısı' değil, kez arkadaşı." dedi.

Bakan Varank'tan CHP'li hür Özel'e 'dayı' göndermesi
29-07-2022 13:04
Antalya

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya'da Akdeniz Üniversitesinde gerçekleştirilen Kalkınma Ajansları Siber Vatan Projesi şehadetname töreninde öğrencilerle ortak araya geldi.

Öğrencilere programlara ne katıldıklarını, hedeflerini, mevki desteklerinden ne faydalandıklarını soran Varank, onlara özlük işlerini kurmaları anlamında de tavsiyelerde bulundu.

Siber Vatan Projesi'nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilişkin kuruluşu Kalkınma Ajanslarıyla fikirden itibaren geliştirip uygulamaya konulmuş bulunan ortak plan bulunduğunu özetleyen Varank, plan ile gençlerin asliye pedagoji bilimi aldıktan sonradan uzmanlaşarak Türkiye'nin gereksinim duyan bölgelerde menfaatlerini bilişimde ve başta siber güvenlikte geliştirmelerini istediklerini söyledi.

Savunma Sanayii Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi ile Siber Vatan Projesi ile ortak görevdaşlık oluşturduklarını aktaran Varank, Savunma Sanayii Başkanlığının ortak siber güvenlik kümelenmesi bulunduğunu ve bu bölgede çalışkanlık yayınlayan şirketleri ortak araya getirip Türkiye'nin geleceği açısından baş döndürücü giranbaha işlere imza attıklarını kaydetti.

Bu bölgede meydana getirilen emekleri Kalkınma Ajansları ile hepsi Türkiye'ye yönlendirdiklerini dile getiren Varank, şu şekilde konuştu:

"Gençlerimizi darülfünun hayatlarının geçmiş başlarından itibaren bu programa engelleme edeceğiz, şimdi izinli yapılmaksızın bu arkadaşlarımız ne bölgeye kalkmak istiyorlarsa o bölgede uzmanlaşmış olacaklar. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı şekilde tığ hakkıyla ister KOSGEB ile ister TÜBİTAK ile ister Kalkınma Ajanslarımızla Bakanlığımızın merkezi teşkilatıyla gençlerimize, öğrencilerimize en ortak tomar envestisman yapan, destekleyen bakanlıklardan ortak tanesiyiz. İlkokuldan başlayarak darülfünun eğitimine, darülfünun sonrası bilgi karşıcı bilgi insanlarımıza denli baş döndürücü ayrımlı desteklerimiz var."

Gençlere olanak verildiği ve önü açıldığı takdirde başaramayacakları tek madde olmadığının altını çizen Varank, çağ dünyanın konuşmuş olduğu insansız iklim araçlarını üretenlerin gözyaşı averajının 30'un altında bulunduğunu ve baş döndürücü sayıda canlı yazılımcının, girişimcinin baş döndürücü ehemmiyetli projeleri yaşama geçirdiğini bildirdi.

Türkiye'nin uygulayım bilimi tabanlı girişimcilikte adeta boy yazdığını dile getiren Varank, hile sektöründe geçmiş dü çeyrekte dünyada en ortak tomar envestisman meydan kentin İstanbul bulunduğunu tabir etti.

"Nasıl müteşebbis olabilirim diyerek üniversiteye başlayın"

Gençlerde sunturlu yetenekler gördüklerini tamlayan Varank, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"20 yılda Türkiye'ye yaptığımız yatırımların şu anda karşılığını görebiliyoruz. Türkiye'de iktidara geldiğimizde çabucak 76 darülfünun vardı, üniversiteye kullanmak çabucak bazılarının, çabucak imtiyazlı şahısların yapabildiği ortak işti. Şu anda 208 üniversitemiz var. Türkiye'nin gelişigüzel tarafında talip öğrencilerimiz üniversiteye bitmeme edebilsinler, eğitimlerini alabilsinler diyerek ahacık tığ bu yatırımları yapıyoruz. İktidara geldiğimizde Türkiye'de kağıt üstünde 5 teknopark vardı, bunlardan çabucak ortak tanesinde 3 parça iştirak vardı ve adım adım emekleme aşamasındaydı. Şu anda 90'ın üstünde teknoparkımız var."

Antalya'daki teknoparkın da kapasitesinin ağız ağıza dolduğunu tabir fail Varank, çabucak Türkiye'den değil, ecnebi ülkelerden de yatırımcıların firmalarını buradaki teknoparklara kullanmak düşüncesince başvurularda bulunduklarını bildirdi.

Araştırma altyapıları, TÜBİTAK ile öğrencilere ve bilgi insanlarına sunulan desteklerle Türkiye'de sunturlu ortak ekosistem oluşturulduğunu tamlayan Varank, bu yatırımlarla öğrencilerin özlük yollarını çizebildiklerini, müteşebbis olabildiklerini söyledi.

Öğrencilere özlük işlerini kurmaları anlamında önerilerde mevcut Varank, şunları kaydetti:

"Eğer üniversiteye başlıyorsanız, kafanızın arka planındaki geçmiş düşünceniz 'Ya ego bu okuldan izinli olayım, şurada ortak firmaya gireyim, maaşımı alayım, başım ağrımasın.' olmasın. Eğer üniversiteye başlıyorsanız, devletimizin başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın baş döndürücü ağır destekleri, bursları, girişimcilik dalında yönlendirmeleri var. 'Ben acep özlük girişimimi ne kurarım, iş arayan değil, iş verici ne olabilirim?' Genç dostlarım bence geçmiş evvela bunu fikren pedagoji bilimi hayatlarına başlasınlar. Verdiğimiz imkanlardan faydalanmaya çalışsınlar. Kendi girişimlerini kursunlar, özlük kere haritalarını kendileri çizsinler. Kendi ayaklarının üstünde dursunlar. Böylece şimdi başarılı, şimdi ekleme giranbaha işlere imza atabilirler. Hayatınızın başlarında alacağınız risklerin size getirileri baş döndürücü şimdi ortak tomar olacaktır. Herhalde burada beni tanıdığı bulunan ortak dostunuz bulunmamakta diyerek düşünüyorum. Daha evvela hiçbirinizle oturup lakırtı ettik mi, onu da bilmiyorum. Ama buraya başlamak düşüncesince rastgele ortak aracıya ihtiyacınız olmadı. Süreçler oldukça açıkça ve objektif."

"Bakanlığımız gençlerimizin 'dayısı' değil, kere arkadaşı"

Bakan Varank, izlence sonrası Siber Vatan Projesi'ne 2019'da engelleme bulunan ve 10 ay evvela de KOSGEB'in verdiği destekle 3 arkadaşıyla özlük işini kuran Uluslararası Ticaret Bölümü talebesi Sadican Üstün ile lakırtı etti.

Üstün'ün ortak taraftan eğitimini sürdürüp ortak taraftan da tır şoförlüğü meydana getirdiği tam üniversitedeki hocalarının yönlendirmesiyle Siber Vatan Projesi'ne katıldığını öğrenen Varank, Üstün'e özlük şirketini kurduğu süreçte araya uzlaştırıcı koyup koymadığını ve ortak yerlerde "dayısı" olup olmadığını sordu.

Üstün'ün de ağız ağıza özlük gayreti ve KOSGEB yardımı ile müteşebbis bulunduğunu belirtmesi dair Varank, şunları söyledi:

"Öğrencinin dayısı değilim. Aslında bu izlence ve bu arkadaşımızın örneği, Türkiye'de başarmaya çalıştığımız ortak örnek. Gençlerimiz ne işi yaparlarsa yapsınlar, ne bölgelerde pedagoji bilimi kabul etmek istiyorlarsa istesinler o bölgeye bitmeme etsinler ancak evvela akıllarının ortak köşesinde 'Ben ne özlük işimi yapabilirim, özlük ayaklarım üstünde ne durabilirim, iş arayan değil, çalıştıran ne olabilirim, özlük girişimimi ne kurabilirim?' gelişigüzel daim bu olsun. Bunu akıllarının ortak köşesinde tutarken de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile devletimizin öbür kasıntı ve müesseselerinin desteklerini behemehâl incelesinler. Devletimiz bu alanlara baş döndürücü ağır destek sunar veriyor, yatırımlar yapıyor."

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının TÜBİTAK ve KOSGEB destekleriyle sektörde ilerlemek, özlük girişimini kurmak, ayrımlı bölgelerde idman talip gençlere baş döndürücü ağır destek sunar verdiğini özetleyen Varank, Sadican Üstün'ün, bu desteklerden faydalanan öğrencilerden bir tanesi bulunduğunu tabir etti.

Gençlerden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını yakından izlem etmelerini, pedagoji bilimi programlarına katılmalarını, burslara başvurmalarını, girişimcilik, araştırı desteklerinden faydalanmalarını talip Varank, CHP Grup Başkanvekili hür Özel'in, "Herkesin dayısı yok" laflarına atıfta bulunarak "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı canlı arkadaşlarımızın keski içinde söylüyorum, 'dayısı' değil, kere arkadaşı. Biz bu kere arkadaşlığını da inşallah onlarla beraberce hazırlamaya bitmeme edeceğiz." dedi.

Öğrenciler programa ne katıldıklarını anlattı

Programda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile lakırtı fail öğrencilerden Selim Sürmelihindi, programa eklenmek düşüncesince tek aracıya gerekseme duymadığını, üniversitedeki hocalarının bilgilendirmesi ile başvurduğunu söyledi.

Eğitime Konya'dan eklenen Baturalp Güvenç de hepsi öğrencilere bire ortak fırsatların sunulduğunu, bu bölgede kendisini yükseltmek isteyenlerin bu çeşit imkanlardan faydalanabildiklerini kaydetti.

Özellikle eş emek üzere ortak durumla katiyen karşılaşmadığını vurgulayan Güvenç, "Adam emek üzere ortak durumun mühendisler ortada noktayı yoktur. Kişinin namına meydana getirdiği saygısızlıktır, buraya eklenen hepsi de buna gerekseme duymamıştır. Burada ehemmiyetli bulunan insanoğlunun kendisini geliştirebilmesi." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler