USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Varank: O çağ Erzurum Kongresi’nde söylediklerimizi dakika yeniden ediyoruz

Bakan Varank: O çağ Erzurum Kongresi’nde söylediklerimizi dakika yeniden ediyoruz
23-07-2022 15:03
Erzurum

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, zamanı Erzurum Kongresi’nde söylenenleri bugün de gine ettiklerini belirterek, "Biz şarki illerimizde Türk siyasal varlığını ve hakimiyetini katiyen bırakmayacağız. Bunu PKK’da aşırı güzel bilsin, buna yeltenmeye etkin apayrı oluşumlar yahut onlara erbap çıkan ecnebi güçler de." dedi.

Bakan Varank, Erzurum'daki zamanı kurultay binasında planlı Erzurum Kongresi'nin 103. Yılı Kutlama Töreni'nde icra ettiği konuşmada, Türk tarihinin, Türk devletini yıkmaya çalışanlara karşı, sağlıklı vakfe sergileyen alp Türk milletinin zamanı bulunduğunu söyledi.

Türk milleti yerine değme tökezlediklerinde küllerinden gine doğup, sürgit ayakta kalmanın mücadelesini verdiklerini anlatım fail Varank, şu biçimde konuştu:

"Tarihin değme çağında destanlar yazdık, şişman başarılara imza attık. Sultan Alparslan’la 1071 senesinde Anadolu’nun kapılarını kapanmamak neredeyse peşine denli açtık. O vakitten buyana Anadolu, tahminî 1000 senedir bizim topraklarımız, bizim ocağımız, bizim yuvamız oldu. Anadolu bizlerden evvela de kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış oldu fakat tek devlete, bizlere bulunduğu denli konuksever davranmadı. Bizleri şişman ortak kıvançla kucaklayan bu toprakları tığ de lahut bildik. Bu kadim toprakların ortak karışını caba feda etmemek düşüncesince analarımız birçok yapıncak kuzularını, dirilik parelerini gözlerini kırpmadan ölüme gönderdiler."

"Düşman güçlerini eze eze geldikleri yere gönderdik"

Bakan Varank, tarihin değme çağında Anadolu'nun kahramanların kanıyla sulandığını belirterek, Türk ordularının dünyaya göğsünü gere gere "Çanakkale geçilmez" söylediğini hatırlattı.

Çanakkale'de aşırı martir verdiklerini ama vatanı vermediklerini dile getiren Varank, "Gelibolu yarımadasını döve döve zapt edeceğini kail yağı güçlerini eze eze geldikleri yere gönderdik. Kurtuluş harbinde doğudan ve batıdan, kuzeyden ve güneyden aç kurtlar neredeyse hücumcu Yunan ordusuna, Fransız ordusuna, Büyük Britanya ordusuna, hepsine diz çöktürdük. Hamdolsun bugün biz, bu topraklar düşüncesince canın verici kahramanlarımız sebebiyle hiç kimseye eksikli olmaksızın engellenmeyen ortak biçimde yaşayabiliyoruz." sanarak konuştu.

Bu şişman başarıların hiçbirini, birilerinin sırtına yaslanarak elde etmediklerini vurgulayan Varank, bu başarılar düşüncesince milletin canından vazgeçtiğini ve gözünü kırpmadan ölüme koştuğunu anlattı.

Mondros ile 1918 senesinde devletin konfirmasyon reşit vaziyette ve iyesiz bulunduğunu kaydeden Varank, şu biçimde bitmeme etti:

"Çanakkale Boğazı, İstanbul Boğazı ve Trakya İtilaf Devletlerinin, Mersin, Adana, Maraş, Antep ve Urfa Fransızların, Antalya ve Muğla İtalyanların işgali altındaydı. Bin senedir yerlisi olduğumuz Anadolu topraklarında yabancılık çekiyorduk. İngiliz askerleri Eskişehir, Kütahya, Amasya neredeyse vilayetlerde elini kolunu sallayarak geziyordu. Yunanlılar, İzmir ve Ege Bölgesi'nde acımasızcasına halkımıza cehennem azabı ediyordu. İşte düşmanın içimize denli girmiş bulunduğu böylesine ortak dönemde, Türk milleti Gazi Mustafa Kemal Paşa liderliğinde harekete geçti. Erzurum Kongresi, başlamış olacak Kurtuluş Savaşı'nın adeta ortak manifestosu yerine tarihe geçti."

"Erzurum Kongresi ortak milletin şahlanış hikayesidir"

Erzurum Kongresi'nin öneminden bahseden Varank, "O gün, her insanın zihnine ulusal sınırlar içinde vatanın ortak etraflı bulunduğu ve parçalanamayacağı kazındı. O gün, camız ve esirgeme talip hainlerin yüzüne Türk milletinin tek devir bağımlılık dibine girmeyeceği haykırıldı. O gün, Türk milletinin değme devir bulunduğu neredeyse bu karışma girişimine dirlik da topyekun savaşacağı doğrulama edildi. Bunların hepsinden öte, ümidini kaybetmeye başlamış milletimiz düşüncesince Erzurum Kongresi ortak imge ışığı oldu. Bu açıdan Erzurum Kongresi ortak milletin şahlanış hikayesidir." ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, Erzurum şehrinin kâffesi yurdu dolaşacak halas meşalesinin ön yakıldığı arazi olduğuna ayraç ederek, Erzurum'da tarihin değme çağında "vatan" dendiğinde cari suların durduğunu belirtti.

Erzurum'un tarihten buyana daim "Dadaşlar'ın diyarı" bulunduğunu kail Varank, şunları kaydetti:

"Nene Hatun’lar, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’lar, Dadaş'ın anlamına layık biçimde yaşadı. Erzurum halkı Aziziye Tabyası'nda ne epope yazdıysa, 15 Temmuz'da da imanıyla, inancıyla, yüreğiyle bu devletin ve milletin bağımsızlık ve geleceğine değme devir erbap çıkacağını gösterdi. Üzerinden 103 sene eski olsa da tığ neymiş dün reşit neredeyse Erzurum Kongresi kutlamaya bitmeme ediyoruz. Bunu bozukluk yapıyoruz sanarak on paralık düşündünüz mü? Çünkü tığ hala yıldırma altında bulunan ortak devletiz. Nasıl o gün, şarki illerimizi öz emelleri doğrultusunda ele kılmak arzu edenler olduysa, bugün de o ışıksız güçler hala iş başında. İşte görüyorsunuz ecnebi güçlerin maşası PKK, apayrı ayrımlı adlar altında hudut ötesinde dirilik çekişiyor."

"Doğu illerimizde Türk siyasal varlığını ve hakimiyetini katiyen bırakmayacağız"

Terör örgütünün gidecek yolunun kalmadığına ayraç fail Varank, Türkiye'nin terörle mücadeledeki başarısından bahsetti.

Bayraktar, Akıncı, Atak helikopteriyle, melce etkileyici bombalarıyla yıldırı örgütünü inlerinde imha fail ortak Türkiye'nin bulunduğunu kaydeden Varank, "Göreceksiniz, bu çıyan yıldırı örgütünün köklerini ne hudut içinde koparıp attıysak, hudut haricinde da bunlara dünyayı elverişsiz etmeye bitmeme edeceğiz. İşte tığ esasta bundan 103 sene evvela ne dediysek 23 Temmuz 2022’de de şu demek oluyor ki bugün de bire ortak şeyi söylüyoruz. O devir Erzurum Kongresi’nde söylediklerimizi bugün gine ediyoruz. Biz şarki illerimizde Türk siyasal varlığını ve hakimiyetini katiyen bırakmayacağız. Bunu PKK’da aşırı güzel bilsin, buna yeltenmeye etkin apayrı oluşumlar yahut onlara erbap çıkan ecnebi güçler de." dedi.

Bakan Varank, Türkiye yerine bundan evvela bulunduğu neredeyse bundan böyle da vatana menfez dikenlere prim vermeyeceklerini ve menfez açtırmayacaklarını vurgulayarak, şunları aktardı:

"Dahili ve harici düşmanlara dirlik kararlılıkla savaş bitmeme edeceğiz. Biz bu milletin yıldırma edildiğinde neler yapabildiğini 15 Temmuz’da kâffesi dünyaya ortak posta henüz gösterdik. Bu ulus gerektiğinde tanklara, mermilere dirlik gövdesini kaytak eder, gerektiğinde ölüme gülümseyerek gider. Gerektiğinde evlatlarını, yapıncak kuzularını feda etmekten fütursuz ama bu vatandan da katiyen vazgeçmez. Erzurum kongresi 103. sene kutlama törenleri vesilesiyle eren şehitlerimizi ortak posta henüz gönül borcuyla ve şükranla yad ediyoruz."​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler