USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Varank, Macaristan'a Türk inşası bazuka sistemi öneri etti

Bakan Varank, Macaristan'ın gündeminde toprak meydan Amerika inşası HIMARS çoklu bazuka sistemiyle ilişik ''HIMARS'a seçenek ürünleri Türkiye'de üretiyoruz bunlarla ilişik de gerekseme var ise tığ bu ürünler ile ilişik lüzumlu desteği vermeye hazırız.'' dedi.

Bakan Varank, Macaristan'a Türk inşası bazuka sistemi öneri etti
16-01-2023 23:05
Budapest

Resmi görüşme kapsamında Macaristan'da bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı binasında planlı Türkiye-Macaristan 8. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'na katıldı.

Toplantı sonrası Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile eş matbuat toplantısı düzenleyen Varank, çapraz fevk dozaj ziyaretlerle, kurulan danışma mekanizmaları ve meydana getirilen yatırımlarla, dü emlak arasındaki ilişkilerde değme bölgede koskoca ivme yakalandığını söyledi.

Kendisine bırakma edilen değim nişanının dü emlak arasındaki durumun işareti bulunduğunu tamlayan Varank, ''Bu nişanı ülkem yerine benimseme ederken ilişkilerimize ulama elde etmiş olmaktan ötürü değer duyduğumu da anlatım kılmak isterim. Özellikle ülkemin istiklal mücadelesinin yüzüncü yılı bulunan 2023’te bu nişanı benimseme kılmak bu vaziyeti aşırı elan manalı kılıyor. Bu değim nişanının, ilerleyici yıllarda bizim yerimizde fariza meydana getirecek mevkidaşlarımızın taşıyacakları sorumluluğa da sağlam olacağına inanıyorum.'' dedi.

Macaristan'ın, Türkiye'nin Avrupa'daki en ehemmiyetli müttefiklerinden birisi olduğunu, bu birlikteliğin hemen konuşu ve ticaretle sınırlanmış olmadığına ayraç fail Varank, ''Başta NATO, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi ve Türk Devletleri Teşkilatı kazanmak kıl payı arsıulusal ve diyalekt firmalar çerçevesinde andıran siyasal ortaklaşa iş ve koordinasyonumuz var.'' sanarak konuştu.

Savunma sanayisinde ortaklaşa iş bitmeme edecek

Savunma sanayisinin sonuç yıllarda dü emlak ortada işbirliğinin arttığı hissedar düzlük olduğunu, Macaristan'ın emlak dışından almış bulunduğu zırhlı vasıtaların hissedar yönünü Türkiye tedbir etmeye başladığını anlatım fail Varank, ''Bunlarla ait yaptığımız görüşmelerde Macaristan'ın bundan mutlu olduğunu, Türk şirketlerinin bu ilişkiden mutlu bulunduğunu gördük. Önümüzdeki devirde de tığ bu süreci bitmeme ettireceğiz. Savunma sanayisi yönünde Macaristan'ın en ehemmiyetli ortaklarından hissedar tanesi kazanmak istiyoruz. Bildiğiniz kadar Türkiye insansız iklim araçlarında aşırı ağır hissedar oyuncu. Şu an dünyanın en ehemmiyetli oyuncularından hissedar tanesi. Bu kabiliyetimizi de arkadaş ve bağlaşık Macaristan'la paylaşmaya hazırız. Bu bölgelerde da muktezi ortaklaşa iş görüşmelerini yapıyoruz.'' dedi.

2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı şekilde kutlanacak

Macaristan'ın, Türkiye'nin AB üyelik sürecine esasen buyana en çelimli desteği vermeyi sürdürdüğüne nazarıitibar çekici Varank, dü emlak arasındaki hukuk anlaşmasının 100'üncü sene dönümü münasebetiyle 2024'ün Türkiye-Macaristan Kültür Yılı şekilde kutlanacağını, 2025'in ise Teknoloji Yılı şekilde planlandığını aktardı.

İkili ilişkileri elan da ileriye geçirmek ve derinleştirmek düşüncesince hem Türkiye aynı sürede Macaristan'ın çelimli hissedar istek ortaya koyduğunu dile getiren Varank, şunları kaydetti:

''Bugün Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığımız (KOSGEB) ile Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) ortada hissedar anlaşma zaptı imzaladık. Ardından fen heyetlerimizin levent boylu süredir üstünde çalışıp uygun kaldıkları Karma Ekonomik Komisyonu anlaşma zaptını imzaladık. Yıl boyu sürdürdüğümüz danışmalar değme devir bulunduğu kadar çapraz sağgörü atmosferinde gerçekleşti. Her dü emlak de konuşu ve ticari ilişkilerimizi çeşitlendirme ve ihya dair iradesini kararlılıkla ortaya koydu. Karşılıklı yatırımlar ve üstencilik hizmetlerinden üçüncü ülkelerdeki işbirliklerine, bilgelik ve teknolojiden yeşil dönüşüme, enerjiden tarıma, sağlıktan turizme elan katı aşırı bölgede bulunan işbirliğimizi elan da güçlendireceğiz.''

İkili ilişkilerde karşılaşılan sorunları diyalogla ve Bakan Szijjarto'nun yardımıyla çözüme kavuşturduklarını anlatım fail Varank, Türk iş insanlarıyla meydana getirdiği görüşmede namına dökme sorunları Szijjarto'ya aktardığını ve bunların çözümü dair muktezi adımların atılacağını söyledi.

''Türkiye enerjide hissedar hub olma noktasında azimli adımlarla ilerliyor''

Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nı global erke krizi gölgesinde gerçekleştirdiklerini tamlayan Varank, enerjide dışa bulunan bağımlılığın azaltılması ve devletlerin bu alandaki yetkinliklerinin eş plan ve yatırımlara dönüşmesi düşüncesince elan hissedar tomar efor sarfiyat etmeleri icap ettiğini vurguladı.

Türkiye şekilde hem çağ hem yel enerjisinde kapasiteyi bırakmak düşüncesince adımlar attıklarını dile getiren Varank, ''Türkiye enerjide hissedar hub olma noktasında azimli adımlarla ilerliyor. Biliyorsunuz Azerbaycan'dan mevrut hattın kapasitesini önümüzdeki devirde dü katına çıkarıyoruz. Yine Türkiye'de Trakya'da acemi hissedar erke terminalinin de hazırlıkları beğenmek üzere. Buradan da ülkemize katıksız taş yağı lambası yağı gelmeye başlayacak. Son sürede Karadeniz'de katıksız gazda şişman hissedar irfan yaptık. Hidrokarbon kaynaklı Türkiye'nin hub olması organik ki bizlere ehemmiyetli katkılar sağlayacak lakin tığ bu kabiliyetimizi, gücümüzü de organik arkadaş ve bağlaşık ülkelerle paylaşmaya bitmeme edeceğiz. Macaristan'la bulunan ilişkilerimizi de disiplin hissedar biçimde sürdürerek Macaristan'ın ihtiyacının ne karşılayabiliriz bunlarla ait de elimizden mevrut desteği vermeye bitmeme edeceğiz.'' ifadelerini kullandı.

TürkAkım, Macaristan'ın katıksız taş yağı lambası yağı tedariğinde ehemmiyetli gösteriş oynuyor

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ise Avrupa'nın harp zımnında ağır çöküntü yaşadığını, Türkiye ile Macaristan arasındaki işbirliğinden ötürü ülkesinin erke güvenliğinin güvence altında bulunduğunu söyledi.

TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı'nın ülkesinin katıksız taş yağı lambası yağı tedariğinde ehemmiyetli gösteriş oynadığına ayraç fail Szijjarto, ''TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı, Avrupa'da, Doğu-Batı ortada yüzdelik 100 sığa ile etkin ve ülkemizin erke güvenliğini sağlayıcı hissedar tane güvenli borazan hattı. Geçen sene Macaristan'a yekûn tüketiminin tahminî ½ si bulunan 4,8 bilyon metreküp katıksız taş yağı lambası yağı bu yolla ulaştı.'' dedi.

Ülkesinin erke tedariğini çeşitlendirmek düşüncesince bazısı adımları attığını tamlayan Szijjarto, bu kapsamda en realist seçeneğin Azerbaycan gazının yanında Türkiye limanlarına getirilecek bulunan sıvılaştırılmış katıksız gazın (LNG) Macaristan'a ulaştırılması bulunduğunu söyledi.

İki emlak arasındaki düet ticaretin sabık sene üstün dereceli kırdığını, Macaristan'da 100 Türk şirketinin tahminî 2 bin 200 kişiyi istihdam ettiğini kaydeden Szijjarto ayrıca, Rusya-Ukrayna arasındaki sulh görüşmelerine müteveccih rüya verici hissedar tane adımı hububat koridoru ile Türkiye'nin attığını belirtti.

Macar gazetecinin, ülkenin gündeminde arazi düzlük Amerika inşası HIMARS çoklu bazuka sistemlerinin satın alınıp alınmayacağına müteveccih sorusuna geçmiş şekilde Bakan Varank cevap verdi.

Varank "Macaristan (HIMARS konusunda) hissedar etap atacak mı atmayacak mı bilmem lakin şurası söyleyebilirim; ona seçenek ürünleri tığ Türkiye'de üretiyoruz. Bunlarla ait de gerekseme var ise tığ bu ürünler ile ait muktezi desteği vermeye hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Bu soruya Szijjarto da “Macar ordusunun silahlarını yeniliyoruz. Silahları satın alınca geçmiş şekilde müttefikler aklımıza geliyor. NATO ülkeleri, söz gelişi Türkiye ve başka NATO müttefikleri. Türkiye ile de mutabık olmamız var. Masada belirgin tekâlif var. Tabii ki halis muhlis bunları geçmiş şekilde Savunma Bakanlığı elan sonradan da hükümet değerlendiriyor.” cevabını verdi.

Basın toplantısı evveliyat Varank ve Szijjarto, Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon Toplantı Protokolü ile KOSGEB ve HEPA ortada hareket planı anlaşmasını imzaladı.

Bakan Varank'a, dü emlak ilişkilerine meydana getirdiği katkıdan ötürü Macaristan Liyakat Nişanı arz edildi.

Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ile KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler