USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Soylu: Kadına ve çocuğa zulmetmenin dinde ve vicdanda noktayı yok

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, aile içi ve kadına yönelik hızlı mücadelede Türkiye'nin icra ettiği çalışmalara değinerek, kadına ve çocuğa zulmetmenin dinde ve vicdanda noktayı olmadığını bildirdi.

Bakan Soylu: Kadına ve çocuğa zulmetmenin dinde ve vicdanda noktayı yok
05-11-2022 01:57
Ankara

Soylu, maşeri iletişim araçları hesabından meydana getirdiği videolu paylaşımda, aile içi ve kadına yönelik hızlı mücadeleye bağlı açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu, esasen dayanıklı aşırı problemi evren ile yaşadıklarını anlatım ederek, sorunların içlerinden ilkin kadına şiddetin katiyen Türk milletine yakışmadığını söyledi.

Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Türkiye, meydana getirdiği çalışmalarla, uygulamalarla dünyaya kalıp nezdinde resim çizmektedir.

Devletimizin halis muhlis organları, kadına yönelik hızlı mücadelede birlik nezdinde seferberlik halinde.

Bir kere henüz faziletli sesle
Kadına EL KAL-KA-MAZ! pic.twitter.com/Yz5CxtAOPx

— Süleyman Soylu (@suleymansoylu) November 4, 2022

"Cennet annelerin ayakları altındadır" diyen, "kadına el kalkmaz" diyen nezdinde medeniyete kadına şiddet uygulamanın on paralık lakin on paralık yakışmadığını vurgulayan Soylu, "Bir kadına, nezdinde çocuğa, nezdinde anneye, boşanmak talip eşe, ayrılmış bulunduğu eşine, nişanlıya şiddet açıklamak yalnızca kadın ve bebek bulunduğu düşüncesince zulmetmek. Bunlar bizlere yakışmıyor. Bu ne haktır, bu ne insanlıktır, ne de erkeklik. Dinde de vicdanda da noktayı yoktur." ifadesini kullandı.

Dünyanın bulunduğu denli Türkiye'nin de aile içi ve kadına yönelik hızlı savaşım ettiğini tamlayan Soylu, şöyleki bitmeme etti:

"21. asrın başlangıcında Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu bölgede devletimizde ihtilal durumunda adımlar atıldı. Her şeyden ilkin kanun değiştirerek hanımlara yönelik artı ayrımcılık yapmayı geçmiş kat nezdinde kanun kuralı durumuna getirdik. Aile içi ve kadına yönelik sertliği engel iktisap etmek düşüncesince kanunlar, yönetmelikler ve icraat yapıldı. Namus cinayeti ve yol yordam cinayetlerinde meydana getirilen ukubet indirimleri, mahkemedeki güzel çözüm indirimleri de kaldırıldı. Diğer mevzularda bulunduğu denli bu mevzuda da bizim stratejilerimiz var."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde Milli Eğitim, Adalet, Sağlık ve İçişleri bakanlıkları ve Diyanet İşleri Başkanlığınca kadına yönelik hızlı mücadelede IV. Ulusal Eylem Planı'nın (2021-2025) hazırlandığını hatırlatan Soylu, bu plana ek adına 2022'de değme birimin mesul bulunduğu çalışkanlık planının da yayınlandığını anlatım etti.

Bakanlık adına kendilerine sakıt görevler çerçevesinde dayanıklı aşırı uygulamayı yaşama geçirdiklerini özetleyen Soylu, şunları kaydetti:

"Tedbirlerin nezdinde kısmı, inhibütör olmaya yönelik, çağdaş değişen teknolojinin umum imkanlarını sahaya ilk herşeyden ilk olarak sürdük. Mesela 2018'de KADES angın uygulamayı devreye aldık. Kadınlarımız bunu cep telefonlarına indiriyorlar. Bir ürkü butonu denli çalışıyor. Acil halde biricik dokunuşta 112 Acil Çağrı Merkezimize suç duyurusu düşüyor. En DOĞRU kadrosu yönlendiriyoruz. 27 Ekim nedeni ile 4 milyon 105 bin kadın bu uygulamayı telefonuna indirdi. 536 bin suç duyurusu aldık. Ekiplerimiz hepsine gitti. Bunların 318 bini asıl ve muhatara içeren ihbarlardı ve hepsine engelleme edildi. Küçük nezdinde not, başarısından ötürü KADES arsıulusal rütbe aldı. Fransa ve Belçika da uygulamayı kalıp aldı."

Bakanlık adına aldıkları tedbirlerden nezdinde ötekinin GAMER'deki Elektronik Kelepçe İzleme Merkezi bulunduğunu kail Soylu, "Riski faziletli olaylarda duruşma kararıyla takılan elektronik kelepçeler, bahis konusu merkezden 7 gündüz 24 sayaç izlenmektedir. Aynı anda 1500 olayı izleme edebiliyoruz. Uzaklaştırma sonucu bulunan erkek, kadına yaklaştığında dizge uyarıyor ve ekiplerimiz çabucak engelleme ediyor. Şu anne denli 1950 hadise izledik. Halen 747 vakanın izlemesi de bitmeme ediyor." sanarak konuştu.

Kadınların yakınma imkanlarını ve yakınma izleme kapasitesini çoğaltmak düşüncesince icraat yaptıklarını anlatım fail Soylu, şu detayları paylaştı:

"Emniyet Genel Müdürlüğü içinde 1005, Jandarma Genel Komutanlığı içinde 242 iktisap etmek neredeyse 1247 yerde Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Büro Amirliği kurduk ve değme ilçede ulaşılabilir oldu. 100 bin nüfusun üstündeki kadın mihman evi kötü belediyeler, mihman evi açmaları dair uyarıldı ve müddet verildi.

Ayrıca Polis Merkezi amirlikleri ve jandarma karakollarındaki Güven Masaları'na 3 bin kadın personel görevlendirerek kadınlarımızın menfaatlerini henüz şen anlatım etmelerini sağladık. Öte taraftan vilayet ve ilçelerimizde mevcut Açık Kapı birimlerimizde de bu şikayetlerin alınmasını ve ŞÖNİM'lere yönlendirilmesini sağladık. Bu kanalları açtıkça tahsil edilen rahatsızlıklar de tabii ki hazırlık kararları da ulaşılabilirlikle arttı."

Kadına yönelik şiddet vakalarında esas yaklaşımlarının inhibütör bulunduğunun altını çizen Soylu, işin riziko analizi boyutuna ayrı nezdinde ehemmiyet verdiklerini belirtti.

Dünyada geçer riziko çözümleme formlarını ve yöntemlerini de kullandıklarını anlatım fail Soylu, "Her olayda, vakaya hususi nezdinde pırtı ve riziko istimara formu doldurup çözümleme ediyoruz. Bu formlarımızı sonsuz dünkü kriterlerle güncelliyoruz. Şimdi de dünkü nezdinde projeyle bu analizleri bireşimli zeka algoritmalarıyla gerçekleştirmek düşüncesince emek vermek başlattık. Şu an sınav aşamasındayız. İnşallah aşırı endamsız nezdinde müddet içinde değme görüngü düşüncesince henüz isabetli, henüz er uyarma verici ve henüz inhibütör nezdinde düzene daima beraberce kavuşmuş olacağız." dedi.

Her mevzuda bulunduğu denli aile içi ve kadına yönelik hızlı mücadelede de işin en ehemmiyetli unsurunun insan, bilirkişi personel ve maşeri farkındalık bulunduğunu anlatım fail Soylu, şöyleki bitmeme etti:

"Son 3 yılda mecmu 327 bin polis personelimize bu mevzuda yetişek verdik. Ayrıca akıbet 2 yılda 38 bin erbaş ve ere, Polis Akademisi ile Jandarma Sahil Güvenlik Akademisinde tahsil gören kısaca 24 bin öğrenciye, 1327 mülki yönetim amirine doğrusu kaymakamlarımıza, valilerimize, 18 bin muhtarımıza bu mevzuda yetişek verdik."

Yepyeni nezdinde projeye başladıklarını duyuran Soylu, buna bağlı şu detayları paylaştı:

"'Kadına el kalkamaz' ismini verdiğimiz bu projeyle eş odaklı yayılmış nezdinde bilgilendirme emek harcaması yapıyoruz. Şu anne denli birlik 5 milyon adama ulaşıldı. 100 binden nezdinde tomar afiş ve pankart hazırlandı. Bir buçuk milyondan nezdinde tomar risale dağıtıldı. Tüm bu icraat kararında geldiğimiz bekçi şudur, 2015'de salname maatteessüf 360 kadın cinayeti yaşanmıştı. Nüfusumuz yüzdelik 7 buçuk artmasına karşın sabık sene 309'a indi. Bu sene da sabık senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 8'lik nezdinde düşüş var. Yani nezdinde gerileyiş trendi var. 2015'de şüpheliye yönelik sunulan inhibütör hazırlık sonucu sayısı 295 bin, 2021 yılının böylelikle bu adet 726 bin olmuştur. Bu sene ise halen 608 bin doğrusu devletin halis muhlis organları, aile içi ve kadına yönelik hızlı savaşım dair birlik nezdinde seferberlik halindedir."

Dünyada yaşanmış bulunan vakalarla Türkiye'dekilerin verilerini de paylaşan Soylu, şunları kaydetti:

"Aile içi ve kadına yönelik şiddette ahiret yolculuğu payı Türkiye'de milyonda 5 ve hala düşüyorken Amerika'da milyonda 22, doğrusu 4 katımız. Ukrayna'da milyonda 21, Belçika, Avustralya ve Romanya'da milyonda 8, İsrail, Hırvatistan milyonda 7, Finlandiya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti milyonda 6, Almanya, Hollanda, İsveç, İspanya, Norveç bizimle ayrımsız doğrusu milyonda 5. Birçok ülkede bu ahiret yolculuğu oranları hoppadak eşi, ayrılmış bulunduğu benzeri ve kız arkadaşını kapsamasına karşın bizde aile içi anne, kız karındaş denli fertleri de kapsamaktadır. Elbette nezdinde sayısına fark tahammülümüz yoktur. Bir aile içi şiddete, nezdinde kadına şiddete nezdinde ölüme bile tahammülümüz yoktur. Hedefimiz kullanılmamış şiddet. Bu sayıların kâffesi kullanılmamış olana denli şiddet sıfır, dirilik kaybımız sıfır, yaş kullanılmamış olana denli umum hanımlarımız kendini değme devir güvende hissedene denli çalışmaya, çalışmaya ve çalışmaya devam. Aile içi şiddet ve kadına şiddet adamlık dışıdır. Kadına el kalkamaz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler