USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Soylu: Hatay merkezli depremde 6 isim hayatını yitirdi, 562 isim yaralandı

İçişleri Bakanı Soylu, Hatay merkezli depremde 6 bireyin hayatını yitirdiğini, 18'i ağır, 562 bireyin yaralandığını açıkladı.

Bakan Soylu: Hatay merkezli depremde 6 isim hayatını yitirdi, 562 isim yaralandı
22-02-2023 02:05
Ankara

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay'daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde icra ettiği açıklamada, evvel tün ezanı sayaç 20.04'te ilkin Hatay Defne, henüz sonraları Samandağ merkezli meydana mevrut 6,4 ve arkası sıra 5,8 büyüklüklerindeki depremlere ilişkin, "Kamuoyuna bildirdiğimiz az daha 6 vatandaşımız yaşamını kaybetmiştir, 18'i ağırbaşlı iktisap etmek az daha 562 vatandaşımız da yaralanmıştır. Dün tün ezanı bakımından meydana mevrut depremdeki enkazların gelişigüzel birine de ulaşılmıştır." bilgilerini verdi.

Depremin meydana getirmiş bulunduğu yıkımların akabinde kontrol ve istirdat çalışmalarının yapıldığını, arkası sıra hem acele yıkılacak yapılar hem de ağırbaşlı hasarlı binalarla ilgili belirleme çalışmasının bitmeme ettiğini tamlayan Soylu, "Bu belirleme çalışmasındaki ortaya çıkan sonuçlar, sonuncu neticeler değildir. Bunlar, itiraz edilebilmektedir sonuçlardır. Yani evi mutedil hasarlı çıkan ortak vatandaşımız, 'benim evimin esasen değerlendirilmesini istiyorum' söylediği andan itibaren değerlendirilecektir. Bu bugüne ilişik de ortak obje değildir. Bugünden eski hepsi yaşadığımız afetlerde, depremlerde erinç karşıya kaldığımız ortak süreçtir ve bitmeme etmektedir." ifadelerini kullandı.

Soylu, evi az hasarlı ortak vatandaşın da "tekrar değerlendirilmesini istiyorum, ego mutedil yahut ağırbaşlı hasar görüyorum" söylediği andan itibaren esasen ekiplerin oraya gideceğini anlattı.

Bu husus sonuçlanana denli binalarla ilgili rastgele ortak işlemin yapılmayacağını bildiren Soylu, "Bunun tersi de uydurma konusudur. 'Benim evime mutedil hasar belirlediği zaman, benim evim sağlamdır' diyen düşüncesince de gine ayrımsız hazırlık ve ayrımsız proses işleyecektir." sanarak konuştu.

"Deprem hareketliliği bitmeme etmektedir"

Bakan Soylu, acele yıkılacak binaların takımlar çeşidinden elden yıkılacağını belirterek, "Acil yıkılacak binalara girilmesi yasaktır, kesinlikle... Yani 'benim orada eşyam var, yahut gayrisıhhi saat, ortak sayaç gireyim' az daha ortak obje bahis konusu değildir. Çünkü evvel akşamki bağımsız deprem ve dümdar depremler bizlere sergilemiştir ki bu deprem hareketliliği bitmeme etmektedir. Böyle ortak riski almak, hakeza ortak hata kabul etmek akıllıcasına değildir. Bütün manşet birimlerimize yönerge verdik." ifadelerini kullandı.

Ağır hasarlı binalara girmenin de riskli bulunduğunu vurgulayan Soylu, "Şimdi peş peşe mevrut depremlerden sonraları Çevre Şehircilik Bakanlığımızla yaptığımız değerlendirmeler çerçevesinde, bugünden itibaren buradan kayıt alınması, buraya endamsız müddette girilmesi de yasaklanmıştır. Yani ağırbaşlı hasarlı binalara da bu saatten sonraları tahavvül etmek yasaktır, toy ortak karara kadar. Çünkü bu riski taşıyamayız, bu mesuliyeti taşıyamayız, bu da akıllıcasına değil." sanarak konuştu.

"Eşya katkısı miktarı açıklanacak"

Süleyman Soylu, kayıt katkısı konusunda, "Bu mevzuda henüz eski uygulamalarımızda bulunduğu az daha hem AFAD hem de Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığımız kayıt yardımını baş başa yapabilecektir. İki-üç gündüz sonraları da kayıt katkısı miktarı açıklanacaktır, elimizde ortak hacim var, esasta yılbaşı belirlediğimiz ortak miktar. Ama onu nereye, ne denli götürebiliriz dair ortak düzentileme gerçekleşiyor." bilgilerini verdi.

"O kentin paydaşlarıyla ortak araya gelinecek"

Depremin arkası sıra şehirlerin nereye kurulacağı ve planlamanın kesinlikle yapılacağı dair sorular yöneltildiğini dile getiren Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un hudayinabit halis muhlis illeri dolaştığını, istişareler ortaya koyduğunu anlattı.

Dün Gaziantep'te kısaca 6 sayaç süresince hem AFAD'ın bilgelik kurulunda etkin hocalarla hem de gayri üniversitelerden hocalarla ilkin gelişigüzel ilin yegâne on paralık değerlendirilerek nerede olabileceğine müteveccih ortak düzentileme ortaya koyduklarını aktaran Soylu, ortak gündüz ilkin de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Maden Tetkik ve Arama ile bu emek vermeyi yürüttüklerini söyledi.

Şimdi ortak aşama henüz attıklarını dile getiren Soylu, şöyleki konuştu:

"Burada halis muhlis valilerimize söyledik. İl mevki ve kentçilik müdürlükleriyle, AFAD müdürleri de indinde iktisap etmek kaydıyla o kentin paydaşlarıyla ortak araya gelinecek. Kimler? Belediye başkanları, milletvekilleri, endüstri ve tecim odaları, esnaf odaları, il kanma önderleri, ilin uran odalarıyla ortak araya gelinecek. Bunu da 48 yahut 72 sayaç içerisinde yapmaları dair ortak haber verdik. Her ilde ve gelişigüzel ilçede onların da eskiden icra ettiği değerlendirmeler, ahit Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın eskiz adına hem döşeme etütlerini gerçekleştirdiği, hem de eskiz adına teklif adına ortaya koyacağı, onların önerileri adına koyacağı değerlendirmeler karşılaştırılarak ortak neticeye varılacak."

"Bunun hesabını büyüklük sorar da ortak de bu dünyanın öbürkü dünyası var"

Bakan Soylu, normalde site içre 5-6 bin, kentler ortada 8-9-10 bin teklik ortak taşımayı 20-25 bin liraya çıkaran fahiş ortak kol fiyatlar gördüklerini vurguladı.

"Bir el bunun hesabını büyüklük sorar da ortak de bu dünyanın öbürkü dünyası var, bunun hesabını Allah da sorar" diyen Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yani buradan insanlar, canını mütekait kurtardılar, her insanın ortak travması, ortak derdi var. Bu başağrısı üstünden burada ortak sömürme hazırlamaya idman tabii ki ortak kötülüktür. Belki de en kısıtlanmış ifadeyle bunu beyan etmek durumundayım. Bu mevzuda halis muhlis valilerimize, yılgı halin de ortaya koymuş bulunduğu söve içerisinde kılıç lazım emirleri verdik, lazım makaleleri gönderdik. Bu mevzuda ortak fahiş değer yahut yurttaşı zorlayıcı, yurttaşı sömürme eden, ihtimal de vatandaşın mütekait durumundan faydalanan ortak gidiş görülürse gereği namına getirilecektir. Gereğini kesinlikle namına getirileceğini de arkadaşlara yegâne on paralık açıklama ettik. İlgili çırçıplak maşer kuruluşlarının, ilgili tecim odalarının, ilgili esnaf odalarının da bu çağrıyı yapmaları bu denetimi kendilerinin yapmaları da esastır. Bize ilişik bölümünü yapar ve gereğini namına getiririz fakat bu ayrımsız vakitte ahlaki ortak meseledir.

Ben o cümle odalarının durumunda olsam erte ortak güruh yapar, bu tespitleri, bu yapanları bu şahıslar kimesne bunları belirleme eder, onların ortak henüz o cümle odalarında asimilasyon edilmemelerini ve unsur olmamalarını sağlarım, işin zaten budur. Bu mütekait senelerde hepsi el birliğiyle şişman ortak budun olmanın fedakarlığını ortaya koyuyor, bazıları de bunda sömürme materyali yapıyorsa ona bu zamanın en ağırbaşlı cezası verilmelidir. Bu denli açık. Keşke şöyleki kanunlarımız olsa da bu tip insanlar, ömürleri süresince ticari kısıtlanmış olsalar, amme hizmetlerinden men edilseler. Keşke hakeza kanunlarımız gelişse, ihtimal de en akıllıcasına bulunan proses budur. Çünkü anlaşılıyor ki ahlak duygusu ve liberalizm duygusu, öbürkü evren korkusu nanay ergin insanlar, buradan servet üzerinde kullanım etmeye çalışıyorlar."

"Kiraların çabucak başlıca ortak halde yükseliyor olması ayrı ortak sömürme meselesidir"

Bakan Soylu, icar meselesinin ayrıksı ortak mihnet olduğunu, bu mevzuda da çalışılması düşüncesince yönerge verdiklerini belirterek, "Kiraların çabucak başlıca ortak halde yükseliyor olması ayrı ortak sömürme meselesidir. Ayıptır, günahtır. Çadırda artan şahısların ahı, o çökme altında saatlerce, günlerce biçim ortak şişman lütufla, Allah'ın lütfuyla ahit canlı şahısların ahı tutar. Bu paranın uğur boncuğu hayrını görmezsiniz. İster bizi sevin, gerek sevmeyin." dedi.

Bugün ortak çocuğa "korktun mu" sanarak sorduğunda, "dişlerim titredi." cevabı aldığını aktaran Soylu, "Bunu anlamayıp kiramı 6 bin liradan 10 bin liraya çıkarıyorum sanarak ortaya koyanlar vicdan sahibi değillerdir." dedi.

Bunu yapanların milletin donanmasına de bozma getirdiklerini vurgulayan Soylu, ortak sene süresince gelişigüzel daim baş başa yüklenilecek, ortak yıldan sonraları da deprem travmasını canlı şahısların gelişigüzel daim bu arada rehabilite edilmesi müstelzim ortak proses bulunduğunu vurguladı.

Konteyner şehirlerle ilgili şerait dair da Soylu, "Konteyner illerde ilkin kimler barınabilir? Bir, adalet sahibi olanlar. Yani taşımalık illerde yaşayıp henüz sonraları da ev sahibi olabilecekler, AFAD'dan afetten, Çevre ve Şehirciliğin icra ettiği konutlardan alabilecekler. Kim bunlar? Birincisi harap ev sahibi olanlar. İki, ayrımsız vakitte ağırbaşlı hasarlı ev sahibi olanlar, ayrımsız vakitte acele yıkılacak binaların ev malikleri olanlar, buradan ortak numara derecede intifa hakkına sahiplerdir." sanarak konuştu.

Soylu, bunların içindeki sıralamanın da birincisi martir yakınları, ikincisi hanede 6 gözyaşı ve henüz ıvır zıvır bebeği olanlar, üçüncüsü hanede yatalak yahut ağırbaşlı hastası olanlar, dördüncüsü hanede mânialı fert olanlar, beşincisi hanede 65 gözyaşı üstü bireyi olanlar, sosyoekonomik dayanak kapsamında olanlar biçiminde bulunduğunu aktaran Soylu, "Aslında konteynerden feyizlenmek talip adalet malikleri doğrusu dairesi olup, ortak yerde oturup ayrımsız vakitte da dairesini kaybedenler, ortak numara derecede buradan adalet sahipleridir. Bu eskiden de böyleydi, ahit de böyle." ifadelerini kullandı.

Soylu, bu mevzuda gayri adalet sahiplerine bağlı şunları kaydetti:

"Birinci ağırbaşlı hasarlılardı, demincek de mutedil hasarlara geçtik. Eğer oradan arazi kalırsa mutedil hasarlılar da tabii ki bundan kullanım edebilecekler. Aynı nöbetleşe olacaklar. dördüncüsü çalışarak oturmakta bulunduğu evi sırayla mutedil hasarlı belirleme edilip oturabileceği ayrıksı ortak evi olmayanlar, beşincisi çalışarak oturmakta bulunduğu evi sırayla yıkık, acele yıktırılacak ağırbaşlı hasarlı veya mutedil hasarlı olup oturabileceği kendine ilişik ayrıksı ortak evi namevcut kiracılar. Yani evveli ilkin ev sahipleri, ağırbaşlı hasarlılar, yıkılacaklar, henüz sonraları mutedil hasarlılar, henüz sonraları şayet arazi kalırsa kiracılar... "

İlk defa kiracılara icar desteği verdiklerini dile getiren Soylu, "O da Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri de oldu. İlk defa kiracılara icar desteği veriyoruz, 2 bin lira. Bundan eski uğur boncuğu depremde, uğur boncuğu afette hakeza ortak dayanak verilmedi. Çok kapsamlı, aşırı şişman ölçekli ortak afetle erinç karşıya olduğumuz düşüncesince kiracılara da ortak icar desteği verilmesi hususunda aşama atılmıştır." dedi.

Daha ilkin kiracılar ve ev malikleri ortada göç parasının değişik bulunduğunu aktaran Soylu, onları da istikrarlı bir duruma getirdiklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler