USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Soylu: 'Eroinin rotası artık Akdeniz'e indi'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir vakitler Afganistan ve İran üstünden mevrut eroinin rotasının değiştiğini belirterek, “Eroinin rotası artık Akdeniz'e indi” dedi.

Bakan Soylu: 'Eroinin rotası artık Akdeniz'e indi'
29-12-2022 19:05

Öğle saatlerinde Van'a mevrut ve 136 arabanın güven ve jandarmaya konfirmasyon törenine eklenen Bakan Soylu, hâlâ sonradan Edremit ilçesindeki Uygulama Oteli'nde planlı ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne' programına katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek konuşmasına başlamış bulunan Bakan Soylu, “Hepimizin hayatında duygularımızı ve motivasyonumuzu etkileyen, ayrıca ağız ağıza belirleyen anlamış olur olur. Bir an sağlık ortak yalan duyarsınız, o andan bambaşka ortak noktaya evrilirsiniz. Uyuşturucuyla mücadelede benim de hususi ortak anım mevcut ve yoğun pıtrak anlatım ederim. Bir seçme emek harcaması sırasında vatandaşların ortada iken kalabalıkta ortak avrat kolumu tuttu, sıktı ve dedi ki: “Ne olursun benim evladımı kurtar.” O hatırat on paralık unutmuyorum. ‘Ne oldu' dedim. ‘Sen devletin adamısın, sen çelimli adamsın, sen benim evladımı kurtarabilirsin. Ne kabil evladımı kurtar' dedi. Sonra dinledim ve kalabalıkta bulunmasına karşın ‘Anlat bakalım' dedim. Evladı narkotik bağımlısı ve baş döndürücü derinlemesine seneler annesine, kardeşlerine kuvvet uyguluyor, şeklindeki etkili dramı anlattı. Ondan sonradan bu mücadeleyi arkadaşlarımızla beraberce hâlâ yukarı ortak noktaya taşıyabilmek düşüncesince kalburüstü Cumhurbaşkanımıza anlattım. Allah razı olsun. O günden itibaren iri ortak savaş ortaya koyuyoruz” dedi.

“Eroinin rotası artık Akdeniz'e indi”

2017 senesinde Türkiye'de 941 bireyin uyuşturucudan yaşamını kaybettiğini hatırlatan Bakan Soylu, bu oranın 1/3 oranında düştüğünü söyledi. Avrupa'da esrarın istenildiği kabilinden ferah ferah kullanıldığını dile getiren Soylu, “Avrupa'da alım satım merkezlerinde artık narko şoklar açılıyor. Yani dilediğiniz uyuşturucuyu, dilediğiniz halde alabiliyorsunuz. Avrupa'nın birtakım vatanlarında eroinin şırıngasını emeksiz veriyorlar. Devletler katkıda bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Almanya Sağlık Bakanlığı ortak izah yaptı. Artık muhtemelen ortak oranda esrarın kullanılmasına izin edileceğini açıkladılar. Amerika'da ortak kasabayı ağız ağıza narkotik kullanımına bıraktılar. Dünyanın narkotik dair konfirmasyon bulunduğu ortak devirde tığ savaş ediyoruz. Eroinin, captagonun ve bonzainin rotası Türkiye değildir. Eskiden Afganistan ve İran üstünden mevrut eroinin rotası artık Akdeniz'e indi. Akdeniz'den akla yatkın Avrupa'ya gidiyor. Eskide yakalanan 4 kilo eroinin 1 kilogramı Hakkari, Van ve Ağrı'da yakalanırdı. Şimdi 4'te 3'ü hudut hattında yakalanıyor. 4'te biri diğer tarafa gidiyor. Sahadaki tedbirler ve yakalamalar artınca âşıklı rotayı hâllenmek mecburiyetinde kaldılar” ifadelerini kullandı.

“Büyük savaş gerçekleştiriliyor”

Uyuşturucuya konfirmasyon bulunan ortak budun olunmaması icap ettiğinin altını çizen Soylu, “Çocuklarımızı bu narkotik maddeye konfirmasyon etmemeliyiz. En dobra halde mücadeleyle değerlendirmeliyiz. ‘En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi nite çıktı. Bizim ‘Narkolog Projesi' var. Yakaladığımız değme narkotik kullanıcısı ile satıcısına yönelttiğimiz ortak soruşturma formu var. Bütün bunlarla bizim düşüncesince ortak biçim haritası oluşturdu. Bu projede uyuşturucunun en baş döndürücü nerede kullanıldığını sorduğumuzda yüzdelik 48'i evde kullanıyor. En baş döndürücü geçer not ikinci arazi kullanılmayan binalardır. Metruk binalarda yüzdelik 30 ile başladık. Türkiye'de 122 bin kullanılmayan yapının 90 binini yıktık. 18 bin yapının da rehabilitasyonunu yaptık. Geri artan 14 bin 515 binayı da yıkmaya bitmeme ediyoruz” biçiminde konuştu.

“Avrupa ve ABD pes ederken tığ pes etmeyeceğiz”

Milli Eğitim Bakanlığıyla ortak değişmeyen aldıklarını ve “En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi çerçevesinde Nisan ayının sonuna denli 25 milyon kişiye ulaşacaklarını kail Soylu, laflarını şu halde sürdürdü:

“Bu narkotik illetinin kökünü kazıyacağız. Uyuşturucuda köken kürtaj operasyonları yapıyoruz. 2016 senesinde 15 Temmuz yapıldıktan sonradan cezaevinde mevcut narkotik satıcısı 30 bindi. Şu anda bu adet 121 bin. Büyük ortak savaş ortaya koyuyoruz. Bazen projeli icraat yapıyoruz. 4-5 ay izliyoruz. Bu çalışmalarla onun ortak hâlâ bu işi yapmamasını realizasyon fail ortak adımı ortaya koymaya çalışıyoruz. Dünyada on paralık sıfır ortak izlence yaptık. Adı ‘Asena'. Geçen mart ayından buyana tek ihbar, duyum almadan, milyonlarca veriyi zat zarfında sentetik zeka programıyla gerçekleştirerek şu asıl denli 6 bin 400 yakalamayı gerçekleştirdik. Durmuyoruz, iri ortak mücadeleyi ortaya koymaya çalışıyor ve buna bitmeme ediyoruz. Kökünü kurutma operasyonları yapıyoruz. Dün Mardin'de yapıldı. Burada projeli operasyonlarla bu arada nice yerde bunu sağlamaya çalışıyoruz. 2022 yılı Avrupa'daki tutanağa gereğince 1 milyon adam başına narkotik irtibatlı dirilik kaybı sayısı evren genelinde 35, Avrupa genelinde 17, ABD'de milyonda 324, Norveç'te 89, Almanya'da 29, Türkiye'de milyonda 4,7. Yani tığ az hâlâ ABD'nin milyonda 1'iyiz. Avrupa'nın da az hâlâ 7'de1'iyiz. Bütün bunlarla beraberce bu mücadelemizi bitmeme ettirdiğimiz anlatmak istiyorum. Uyuşturucuya ilişkin aracısız ölenlerin sayısının 2017'de 941 bulunan sayının 270'e bu sene da onuncu ayda vesilesiyle 146'ya düştüğünü anlatmak isterim. Yine yüzdelik 10, 15 hâlâ ceninisakıt ortak seviyeyle mücadelemizi bitmeme ettiriyoruz. Madde tasarruf payı Avrupa'da yüzdelik 29, şu demek oluyor ki 100 insandan 29 kişisi özellik kullanıyor. Avrupa uçuk gidiyor. Bizde ise yüzdelik 3.1. Yani özellik tasarruf oranımızda da bayağılık yalan konusu. Yaptığımız en ehemmiyetli meselelerden ortak tanesi de geçmiş kere Adana'da başladık. 62 ilde kanalizasyonlardan atılan özellik alıyoruz. Üniversiteye ve Yeşilay yapıyordu. Şimdi Yeşilay yapıyor. 62 ilde kanalizasyonlarda atılan özellik alıyorlar ve değme 3 ayda ortak ne denli narkotik özellik kullanıldığı, ne denli arttı, ne denli azaldı, ne özellik kullanıldı, bunları öğreniyoruz. Buna gereğince de illerimizde tedarik alıyoruz. Bununla beraberce değme ilin 42 ile riskini ölçüyoruz. Her ilçeyi 32 kriterle ölçüyoruz. Bunu, ilişik kurumlarımızın tamamına gönderiyoruz. Ayrıca Bağımlıkla Mücadele Yüksek Kurulumumuzun il ve ilçelerde yansımaları var. Bunları değerlendiriyoruz. Risk haritaları yapılmaktadır ve bu riziko haritaları üstünden de iri ortak savaş ortaya konulmaya çalışılıyor."

“50 bin suç duyurusu geldi”

Son 6 yılda 100 bulunan AMATEM ve ÇEMATEM sayısını 136'ya çıkardıklarını tamlayan Bakan Soylu, "Uyuma aplikasyonu kısaca 600 bin sayısına yaklaştı. Yine 50 bin suç duyurusu geldi. Kimsenin adını, soyadını almıyoruz. İhbara gideriz, kâfi ki suç duyurusu gönderilsin. Aynı hanıma hızlı mücadelede yaptığımız gibi. KADES diyerek ortak telefon programı yaptık. Şu an 4 milyon 800 bin avrat bu telefon programını indirdi, 500 binin üstünde suç duyurusuna gittik. Aile içi ve hanıma hızlı savaş dalında da ahiret yolculuğu sayısı sabık senden bu seneye denli gene topyekûn ortak mücadeleyle düşürdük. Hem enformasyon kanalarını açtık bununla ortak burada hanıma müteveccih ahiret yolculuğu sayılarını da yüzdelik 12, 13 yöresinde düşürdük. Bu işi sıfıra getirene denli bire ortak halde mücadelemizi gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin 20 ilinde meydan denetimleri yapıyoruz. Bu işe başımızı koyduk. Bu uyuşturucuyu Türkiye sınırlarına sokmayacağız. Bu illetin kökünü kurutup kazıyacağız” dedi.

“Uyuşturucu satıcısını gördüğünüzde ayağını kırın, bu denli basit”

Konuşmasında ‘Uyuşturucu satıcısının bacaklarını kırın' sözünü hatırlatan İçişleri Bakanı Soylu, “Okulların uğrunda narkotik satılıyordu. Bu dediğim devir ahiret yolculuğu rakamları 941'e gelmişti. Aynen Avrupa, ABD nite konfirmasyon olduysa, bu da FETÖ'nün ortaya koyduğu ortak oyundur. Bunu da anlatım etmem lazım. Bütün bunları olurken tabii peyrev kalamazdık. Bizim irademiz ve kararlılığımız. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu buyruklar kapasitemizi ihya noktasında narko timlerimiz, 12 vilayette vardı. 81 vilayette 2-3 sene içerisinde değme tarafa narko timlerimizi kurduk. Yani mücadelemizi Türkiye'nin değme kısmına bire ortak halde yaymaya çalıştık. Orada 'ayakların kırın" dediğimiz noktada hakeza ortak levha ve durumla gönül rahatlığı karşıyaydık. Şimdi 941 sayısı 271'e düştü. Daha da düşecek. Gençlerimizi, insanlarımızı bu tehlikeden kurtarmaya kasem ettik, yalan verdik. Bu konudaki irademizi ortaya koyacağız. Bana ne denli kızarsa da kızsınlar ,uyuşturucu satıcısını gördüğünüzde ayağını kırın, bu denli basit. Çocuklarımıza illet, musallat olmasın. Çocuklarımız, mühendis, doktor, sarıklı olsun. Annelerin, babaların dizine dibinde yararlı döl olsunlar. Onlar da asıl ağababa oldukları devir bu millete yararlı işler yapabilsinler. Nesillerimiz dosdoğru olsun. Dünya uyusa da tığ bu mücadeleye değme devir bitmeme edeceğiz” diyerek konuştu.

Yılmaz Sönmez - Atilla İdiz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler