USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Soylu: “Angelina Jolie fotoğrafıyla göç meselesini çözmeye çalıştılar”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, evren ülkelerinin göç meselesi karşısındaki tavrını eleştirerek, “Meseleyi son meselesi yerine minimize etmeye çalıştılar. Bizden ırak dursun da nite durursa dursun, gibi, muş kadar yaparak hal üretmeye çalıştılar. Angelina Jolie fotoğrafı

Bakan Soylu: “Angelina Jolie fotoğrafıyla göç meselesini çözmeye çalıştılar”
22-12-2021 12:58

İçişleri Bakanı Soylu, Ankara'da Gölbaşı Vilayetler Evi'nde planlı Afet ve Acil Durum Araştırma ve Uygulama Merkezleri Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıda 17 Ağustos 1999'da İstanbul'da meydana mevrut depremle 20'nci asrın kapanışının şişman müşterek afetle yapıldığını tamlayan Bakan Soylu, “Ülkemiz doğrusu gün süresince müşterek facia ülkesiydi, henüz ilkin de şişman yıkımları ve acıları ne efsus ki yaşamıştık. Ancak ihtimal de önceki el etraflı diyar müşterek facia döneminin tamamını günlerce enerjik yayında izlemiştik. İşin bu bölümü ihtimal de dayanıklı ağız dalaşı konusu olmadı ancak bu izleme, bu görsel imkan, gerçekte maşer gözetiminde hareket ve facia dair ehemmiyetli müşterek farkındalık oluşturdu. Hatta ihtiyacımız bulunan müşterek farkındalık oluşturdu” niteleyerek konuştu.

AFAD kadar global ölçekte adından yalan ettiren ağırbaşlı müşterek kasıntı oluşturulduğunu vurgulayan Bakan Soylu, “Buraya hakkıyla ehemmiyetli müşterek personel, uygulayım ve teknolojik yetenek yatırımı yaptık. Diğer taraftan ehemmiyetli müşterek izlemsel yaklaşım ortaya koyduk. Afetin hem öncesini, hem anını aynı zamanda sonrasını planlamaya çevrik asliye projeler ve bunların altında yürütüm planları oluşturduk. Bir taraftan da camianın facia bilincini, refleksini sabah akşam aktüel tutmaya, bunu sabah akşam yenilemeye ve arttırmaya çalıştık. 1999 depreminin üstünden 22 sene geçti. Toplumun ehemmiyetli müşterek kesimi, dinç neslimiz baş döndürücü şükür ki bunu yaşamadı. Eğer bu farkındalığı güncellemezsek, acemi nesillerde gerekseme duyduğumuz facia refleksini oluşturamayız” açıklamasında bulundu.

Bakan Soylu, facia yönetiminde AFAD'ın bina kasıntı bulunduğunun altını çizerek, “27 bin 812 hareket kavuşum alanımız, 413 bin gönüllümüz, il riziko kısıntı planlarımız, afete müteveccih sayısal altyapılarımız, AYDES ismini verdiğimiz facia yönetimi ve değişmeyen dayanaklık etmek sistemimiz, Aras ismini verdiğimiz facia riziko kısıntı sistemimiz, Tasip ismini verdiğimiz Türkiye facia sonrası düzeltme planımız, geri hizmet depolarımız, dayanaklık etmek depolarımız, düzentileme gruplarımız, eş güdümlü reşit çıplak maşer ve amme kuruluşlarımız, AFAD haricinde akredite edilmiş kontrol istirdat ekiplerimiz kadar dayanıklı baş döndürücü bileşenle global ölçekte kalburüstü yönetimi, koordinasyonu erdemli bulunan müşterek dümen ortaya koyuyoruz” biçiminde konuştu.

Şu anda dünyanın pandemi, göç, erke ve tutum krizleriyle üzerine karşıya olduğuna ve bu problemlerin hepsinin global dava olduğuna dikkati çekici Bakan Soylu şunları söyledi:

"Dünya global yerine nitelendirdiğimiz bu dört soruna hal ve kösemenlik önerdi mi bugüne kadar? Küreselleşmenin getirmiş olduğu müşterek olumluluğu özlük tabirleriyle devletlere kösemenlik edici, sorunlara hal odaklı yakın müşterek kavrayış gerçekleştirebildi mi? Pandemi krizinde Dünya Sağlık Örgütü günlerce ne yapacağını şaşırdı. Hala da şaşırıyor. Ufak tefek önerilerin haricinde strüktürel yerine tek hal getiremediler. Göç krizinde getirebildiler mi? 21'inci asrın başından itibaren Afganistan'da oluşan bu meselenin etraflı dünyaya har müşterek ağırlık ortaya koyacağı anlaşılan değil miydi? Çözüm ortaya koyabildiler mi? Meseleyi Türkiye-Yunanistan, Türkiye-İran, Türkiye-Suriye sınırında sıkıştırdılar. Bir uç meselesi yerine minimize etmeye çalıştılar. Bizden ırak dursun da elbette durursa dursun, gibi, muş kadar yaparak hal üretmeye çalıştılar. Angelina Jolie fotoğrafıyla göç meselesini dünyada çözmeye çalıştılar.”

“Raflarda duran bilgiye kimsenin gereksinimi bulunmamaktadır ve hayrı da yoktur” diyen Soylu, “Ürettiğimiz bilgiyi stratejiye, teknolojiye ve sonunda müşterek anlayışa, kısaca konkre çıktıya dönüştürmemiz lazım. Türkiye'nin bu potansiyeli değme daima vardı. Bizim hazırlamaya çalıştığımız, bu potansiyeli harekete geçirmektir. Ama çağ geldiğimiz kur bakımından müşterek makası ehemmiyetli biçimde kapattığımızı düşünüyorum. Son 2 yılda yönettiğimiz facia süreçleri ehemmiyetli ve ağırbaşlı sınavlardı. Acılar yaşadık ancak altında ezilmedik” dedi.

Afet riski bakımından Türkiye'yi Japonya'ya benzeten Bakan Soylu, “Afetle mücadele, afete tedbir ve facia bilinci bakımından da Japonya amacında olmalıyız. Çok ara aldık ancak hala yürüyecek yolumuz var” dedi.

Hidayet Türkyılmaz - Sadettin Aliusta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler