USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Pakdemirli’den iki müjde daha

Manisa'da Belenyenice Barajının açılışını oluşturan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli rustik kalkınmaya dayanak noktası sağlayacak iki dünkü müjdeyi daha paylaştı. Bakan Pakdemirli, 4 ilde uçman yerine meri ‘Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi'nin 2022-2024 yılları

Bakan Pakdemirli’den iki müjde daha
14-01-2022 13:16
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 günce Manisa ziyaretinin ikinci gününe Yunusemre ilçesindeki borda bordaya otelde muhtarlar, ekincilik paydaşları ve STK temsilcilerine düzenlemiş bulunduğu kahvaltı programıyla başladı. Programın arkası sıra Şehzadeler ilçesinde inşası tamamlanan Belenyenice Barajının açılışına sabık Bakan Pakdemirli burada üreticilere iki toy müjde daha verdi.

Manisa'nın Şehzadeler ilçesi Belenyenice Mahallesinde inşası tamamlanan Belenyenice Sulama Barajının açılışına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, AK Parti Manisa İl Başkanı Salih Hızlı, MHP Manisa İl Başkanı Murat Öner, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, bürokratlar ve baş döndürücü sayıda yurttaş katıldı.

"Manisa bizim düşüncesince önemli"

Saygı duruşunda bulunulması ve bağımsızlık Marşı'nın okunmasının arkası sıra bakanlığın Manisa'ya icra ettiği yatırımların sinevizyon gösteriminin yapıldığı açım programında Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik icra ettiği açım konuşmasında zamanında şahısların rüyalarında caba görülmektedir zorlandıkları yatırımların yaşama geçtiğini belirterek Bakan Pakdemirli'ye teşekkürname etti. AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur ve Manisa Valisi Yaşar Karadeniz'in konuşmasının kürsüye mevrut Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise Manisa'nın kurutmalık üzümde, sofralık zeytinde borda bordaya numara tam arazi aldığını tütünün merkezi, göveri ve meyvenin de ehemmiyetli istihsal merkezlerinden birisi olduğuna özen çekerek, Manisa'nın potansiyelini baş döndürücü dobra bildiklerini, destek sunar ve toy yatırımlarla Manisa'nın indinde olduklarını söyledi. Son 19 yılda Manisa'ya toplamda 13,7 bilyon TL zirai dayanak noktası sağladıklarını kaydeden Bakan Pakdemirli, bunun tahminî 3 bilyon lirasını ise akıbet 3 yılda ödediklerini kaydetti.

"Kırsal düşüncesince iki toy müjdemiz var"

Bu destek sunar ve toy planlar sebebiyle Manisa'nın nebati istihsal değerinin, akıbet 3 yılda yüzdelik 80 derece ehemmiyetli borda bordaya artışla 7,5 bilyon TL'ye ulaştığını aktaran Bakan Pakdemirli, “Kırsalın kalkınması, ek altın üretimin artması, dinç kardeşlerimizin kişi işlerini kurması düşüncesince baş döndürücü sayıda dayanak noktası programı uyguluyoruz. Bugüne derece sağladığımız desteklerle kırsala toy yatırımlar kazandırdık, 465 bin insana istihdam sağladık. Bugün de sizlere iki müjde hasretmek istiyorum. İlk olarak; tarım, hayvancılık, ormancılık, besin ve su ürünleri hikayelerinde terbiye bilimi bilimi meydan ve kişi işini ihdas etmek talip darülfünun mezunlarımız düşüncesince “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi” yaşama geçirmiştik. Dört ilde uçman yerine başlattığımız ve müspet neticeler aldığımız Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi'ni 2022-2024 yılları ortada Türkiye genelinde uygulamaya başlıyoruz. Bu kapsamda; Proje kapsamında hayvansal, bitkisel, su ürünleri ve tıbbi ve hoş kokulu nebat üretimi ile imal edilen bu mamüllerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına müteveccih planlar düşüncesince 100 bin liraya derece bağış desteği vereceğiz. Buna göre, bu sene 2 bin insana 100'er bin teklik kazanmak neredeyse mecmu 200 milyon lira, 3 yılda ise mecmu 6 bin gencimize 600 milyon teklik dayanak noktası sağlayacağız.

Proje ile zirai faaliyetlerin eğitimli, bilirkişi şahıslar çeşidinden yapılmasını motivasyon edeceğiz. Gençlerimiz hem kişi mesleğini yapacaklar bununla ortak kişi işinin patronu olacaklar, istihdama ve zirai üretime de ulama sağlayacaklar. Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi plan başvurularına dakika nedeni ile başlıyoruz. Ülkemize ve sektörümüze faydalı kademli olsun! Şimdi tam ikinci müjdemiz var! Bildiğiniz gibi; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz -TKDK-, kanalıyla IPARD Programı kapsamında rustik kalkınmaya müteveccih bağış destekleri veriyoruz. Bugüne derece TKDK çeşidinden derece tahminî 21 bin projeye 7,5 bilyon TL bağış sağladık. Bu hibeler ile rustik alanlarımızda 14 bilyon TL'lik envestisman yapıldı. Son iki yılda pandemi şartlarına rağmen, IPARD hibeleri ile rustik alanlarımıza 5,3 bilyon Lira toy envestisman yapılarak 15 bin insana istihdam sektörü oluşturuldu. Bugün itibarıyla, tıbbi hoş kokulu nebat yetiştiriciliği, arıcılık, zanaatkarlık ve yerel ürünler, rustik turizm, ekin balıkçılığı ve yenilenebilir erke sektörlerini içeren kom faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi tedbirinden 11'inci Proje Çağrısına çıkmak bulunuyoruz.

Çağrı kapsamında mecmu 572 milyon Lira bağış ödeyeceğiz. Projelere yüzdelik 55 ile yüzdelik 65 ortada bağış desteği veriyoruz. Bu iki müjdemizin faydalı kademli olmasını diliyorum. Her iki rustik kalkınma programıyla baş başa mecmu 772 milyon müfret bağış desteği müracaat çağrısına çıktık. Bu dayanak noktası programlarından en borda bordaya tomar başvuruyu Manisa'dan alacağımıza içten inanıyorum. Burada tamamı gençlere, tamamı yatırımcılara sesleniyorum! Desteğiniz burada sizi bekliyor. Durmayın, beklemeyin, projenizi hazırlayın, hibenizi alın. Proje müracaat çağrılarımızın hem Manisa'mıza bununla ortak ülkemize faydalı olmasını diliyorum. Son 19 yılda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde su dalında adeta çevrilme niteliğindeki projeleri tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Onun millete fariza aşkıyla, bu topraklara bulunan sevdasıyla; barajlardan zirai sulamaya, içmece ve istimal suyu temininden hidro-enerji yatırımlarına derece binlerce tesisi hizmete aldık. Buradan siz kıymetli ziyaretçilerimizin nezdinde Manisa'mıza bu tesisleri kazandıran ve baştan sona milletinin indinde bulunan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Belenyenice Barajının imalinde etkin işçisinden mühendisine, müteahhit firmalardan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne derece emeği sabık her insana dostça teşekkürname ediyorum. Bu Barajın Manisa'mıza hayırlı, kademli ve çoğalan olmasını diliyor, sizleri sevgiyle, nazikâne selamlıyorum” dedi.

Bakan Pakdemir'linin konuşmasının arkası sıra Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik günün anısına borda bordaya resim armağan ettikten sonradan tören düzeni üyelerinin de katılımıyla barajın açılışı gerçekleştirildi.

Kil Çekirdekli Kaya dolgu biçiminde 33 mt. yüksekliğinde nesir edilen Belenyenice Barajı 800 bin metreküp su terviç kapasitesine cemaat olacak ve sulama gayeli kullanılacak. Barajın mecmu 45 milyon TL'ye dünyalık bulunduğu öğrenildi.

Sadık Cangel - Aykut Yeniçağ


 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler