USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Nureddin Nebati'den 4 başlıkta enflasyonun sebebi

Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyonun sebebini 4 başlıkta biriktirerek şunları anlattı "Emtia fiyatları, tedbir zincirlerindeki sıkıntılar, döviz döşenmemiş gelişimleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın tesiri ile çoğalma kaydeden enflasyonu sürekli adına düşür

Bakan Nureddin Nebati'den 4 başlıkta enflasyonun sebebi
17-03-2022 16:24
Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyonun sebebini 4 başlıkta biriktirerek şunları anlattı "Emtia fiyatları, hazırlık zincirlerindeki sıkıntılar, döviz döşenmemiş gelişimleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın tesiri ile artım kaydeden enflasyonu kalımlı kendisine düşürme noktasında azimli olduğumuzu anlatım buyurmak istiyorum."Abone ol

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Türkiye’nin yenilenebilir erke dair dünyada kip yayınlanan ortak diyar biçimine geldiğinin altını çizerken “Türkiye yenilenebilir erke oturmuş gücünde dünyada 13'üncü, Avrupa'da 6’ncı sıraya yükselmiştir.” dedi.

Bakan Nebati, Londra'nın zamanı para merkezi City of London'daki Mansion House'ta planlı "İngiltere - Türkiye Yeşil Finansman Konferansı'nın açım konuşmasını yaptı.

Türkiye'nin 2021 senesinde gerçekleştirdiği yüzdelik 11 çoğalma ile G-20 devletleri ortada en çabuk büyüyen diyar bulunduğunu hatırlatan Bakan Nebati, “Dünya genelindeki aksi koşullara rağmen, 2022 yılına ilişik karşı veriler ekonomimizdeki çoğalma trendinin bitmeme edeceğini göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Nebati, “İhracatımız 2021 senesinde yüzdelik 32,8 artım göstererek 225 bilyon doları önceki ve böylelikle tarihteki en faziletli seviyesine ulaşmıştır. İhracattaki artım isteği bu sene da bitmeme etmekte olup, 2022 yılı küçük ay kocaoğlan bakımından yıllıklandırılmış dış satım 231,9 bilyon dolar seviyesine yükselmiştir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Ekonomik Modeli kapsamında tahsil edilen önlemler sayesinde, sonuç devirde mecmu istihdam ve dış satım rakamlarının tarihteki en güzel seviyelerine ulaştığını kaydeden Nebati, “Makroekonomik istikrarı garanti dibine almak, ekleme kıymeti faziletli üretimi tasarruf buyurmak ve akan dengeyi gelmek modelimizin esas öncelikleri arasındadır.” dedi.

Bakan Nebati, sonuç devirde Türkiye’deki yatırımları ve rakiplik enerjisini tasarruf buyurmak ve mali istikrarı garanti dibine kabul buyurmak neredeyse türlü uygulamaların yaşama geçirildiğini hatırlattı.

- “Enflasyonu kalımlı kendisine düşürme noktasında kararlıyız”
Küresel gelişmelere koşut kendisine enflasyonun Türkiye’de de artım isteği kaydettiği tamlayan Bakan Nebati şunları söyledi:

“Bu noktada, sonuç devirde global mal fiyatları, hazırlık zincirlerindeki sıkıntılar, döviz döşenmemiş gelişimleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın tesiri ile artım kaydeden enflasyonu kalımlı kendisine düşürme noktasında azimli olduğumuzu anlatım buyurmak istiyorum.” biçiminde konuştu.

Bakan Nebati, “Olumsuz global gelişmelerin birlikte Türk lirasındaki bedel kaybı enflasyondaki faziletli seyirde belirleyici olmuştur. Tarihsel kendisine incelediğimizde döviz kurlarının enflasyonda esas belirleyici eleman bulunduğunu görmekteyiz.” dedi.

- Kur korumalı TL korumalı hesapların ücreti 557 bilyon TL
Türkiye’de düzey korumalı Türk lirası yatırım ve paydaşlık hesaplarına müteveccih uygulamanın kararında mali istikrarın sağlanmasında ehemmiyetli ortak tekâmül sağlandığını tamlayan Bakan Nebati, “10 Mart 2022 zamanı bakımından bu hesapların mecmu ücreti 557 bilyon TL düzeyine ulaşmıştır. Önümüzdeki devirde uygulamayı planladığımız arttırma strüktürel politikalarla bu yöndeki azimli adımlarımızı elan da hızlandırmayı hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Nebati, bu amaçla KDV sisteminin sadeleştirilmesi, dirimsel endeksli hisse senedi ihracı ve rüçhan kol emniyet programları üzere türlü uygulamaların devreye alınmasının planlandığını kaydetti.

Nebati şu biçimde bitmeme etti:
"Yaklaşımımız, bu süreçte Türk ekonomisinin yeşil dönüşümünü hızlandırarak, karbonsuz ortak konuşu kalkınma ve çoğalma modeli peyda etmek yönündedir. Yeşil finansmanı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de başlatmış olduğu yeşil kalkınma devriminin mihenk taşı taşlarından birisidir. 2053 yılı kemiksiz bakir çıkarma gayemiz ve yeşil tahavvül vizyonumuz doğrultusunda arsıulusal standartlarla mevzun ortak yeşil finansman ekosistemi tevlit gayreti içerisindeyiz.

Türkiye'nin bu alandaki öncelikleri, 2022 ve 2024 yıllarını havi Orta Vadeli Program ve Yeşil Mutabakat Eylem Planı kanalıyla ülkenin esas yöntem belgeleriyle bütünleşmiştir."

- Türkiye yenilenebilir erke oturmuş gücünde dünyada 13'üncü, Avrupa'da 6’ncı
Türkiye’nin attığı adımlar sayesinde, yenilenebilir erke dair dünyada kip yayınlanan ortak diyar biçimine geldiğinin altını çizen Bakan Nebati, “2002-2021 zamanında yenilenebilir enerjinin mecmu oturmuş çelim içindeki payını yüzdelik 38,6’dan yüzdelik 53,9 seviyesine yükselttik. Böylece, Türkiye yenilenebilir erke oturmuş gücünde dünyada 13'üncü, Avrupa'da 6’ncı sıraya yükselmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

- "Togg'un bu sene içinde yollarda olmasını hedefliyoruz”
Son senelerde karbon fut izini düşüren ve çevreyi koruyucu planların elan çok arzu görmeye başladığının altını çizen Bakan Nebati, “Ülkemiz de çabucak büyüyen yeşil tahrifat dalının canlı ve ehemmiyetli aktörleri ortada toprak kabul buyurmak istemektedir.” dedi.

Bu çerçevede, vatanımızda amme ve hususi kol düzeyinde yeşil tahrifat ve sukuk dalının altyapısını peyda etmek düşüncesince ehemmiyetli adımlar atılmış olduğu hatırlatan Nebati, “Yeşil üretime müteveccih AR-GE desteklerinin artırılmasına şişman ehemmiyet vermekteyiz. Ayrıca Yerli elektrikli aracımız Togg'un bu sene içinde yollarda olmasını hedefliyoruz. Ayrıca hususi sektörümüz çeşidinden dört dörtlük elektrikli ticari araçlara ve bataryalarına bağlı şişman yatırımlar duyurulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Enerji Verimliliği Kanunu'nda meydana getirdiği değişiklikle binalar, ekincilik ve görev sektörlerinin erke verimliliği desteklerinin kapsamına alındığını hatırlatan Bakan Nebati, “Ayrıca sonuç dönemde, önde mevrut Merkez Bankası ve regülatör firmaların uzuv olduğu, Finansal Sistemin Yeşillendirilmesi Ağı'na ülkemizin de üyeliği kuruluş edilmiştir. Ülkemiz arsıulusal platformlarda yeşil finansmanın gelişimine yardım gelmek neredeyse çalışmalarına dip ortak biçimde bitmeme etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Nebati konuşmasını şu biçimde tamamladı:

“Yeşil tahavvül emek harcamaları kapsamında; limonluk gazı emisyonlarının takip edeni kendisince yönetmeliğin AB mevzuatına mevzun bir vaziyete getirilmesi düşüncesince icraat yürütülmektedir. Ulusal karbon fiyatlandırma mekanizması kurulmasına bağlı icraat yapılmaktadır. Sürdürülebilir verim inisiyatifi yöntem çerçevesine bağlı mevzuat hazırlanacaktır. Döngüsellik etiketi ve sayısal geçişlik uygulaması yaşama geçirilmesi düşüncesince icraat yapılacaktır. “

Konferansaa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İngiltere’nin Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Anne Marie Trevelyan, Londra Finans Merkezi City of London'ın Belediye Başkanı Vincent Keaveny ve İngiltere'nin Doğu Avrupa ve Orta Asya Ticaret Müsteşarı Kenan Poleo da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler