USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Kurum: İklim Şurası akıbet bildirgesi ortak sefer haritası olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, "Sonuç bildirgesi, yenilenebilir erke kaynaklarının artırılması, erke verimliliğinin sağlanması ve müstehase yakıtların azaltılması düşüncesince ortak kere haritası olacak" dedi.

Bakan Kurum: İklim Şurası akıbet bildirgesi ortak sefer haritası olacak
25-02-2022 14:26
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Selçuklu Kongre Merkezi’nde planlı Türkiye'nin evvel İklim Şurası'nın kapanış töreninde, Bakan Murat Kurum'un başkanlığındaki meclis toplandı. Şurada ortaya çıkan haber kararlarının okunmasının peşi esna Bakan Kurum, 217 maddelik haber kararlarını oylamaya sundu.

Kurum, haber kararlarının oy donanması ile onama edilmesinden sonradan meydana getirdiği konuşmada, dünyayı zılgıt fail hava değişikliğiyle mücadeleyi merkezine alan, Türkiye’nin 100 yılını şekillendirecek önerilere imza atan İklim Şurası'na alın teri dökenlere teşekkürname etti.

İlk İklim Şurası'nı, bilgi insanlarından çiftçilere, amme kurumları ve hususi sektörden çıplak maşer kuruluşlarına, evcil yönetimlerden hava elçilerine genişliğinde elit yanında toplulukla gerçekleştirdiklerini dile getiren Kurum, "İklim tünelinden foto sergisine, panellerden söyleşilere 10 binin üzerinde vatandaşımızın katılmış bulunduğu 26 ayrımlı etkinlikle Türkiye’nin murahhas sayısı itibarıyla en neşeli zirvesi ergin İklim Şuramızın kapanış toplantısını yapıyoruz." sanarak konuştu.

Kurum, açılışını "gençlik oturumu"yla bitirdikleri şurada, 209 üniversiteli hava elçisinin kendisini geleceğe değgin umutlandırdığını belirterek "Şunu gururla anlatım kılmak istiyorum ki İklim Şuramız, bilgi insanlarımızın derin katkılarıyla hem nazari altyapısı hem de uygulamada Cumhuriyet tarihimizin en güçlü, en çevreci, en doğasever iş donanmasına oyunluk olmuştur." ifadesini kullandı.

Gençlerin düşünüm ve önerilerine iri ehemmiyet verdiklerinin altını çizen Kurum, şu halde bitmeme etti:

"Gençler, 210'uncu hava elçisi kendisine siz değerli ziyaretçilerimizin ağabeyi ve defa arkadaşı kendisine gene sona yanınızda olacağım. İklim değişikliğiyle mücadelenin öncülüğünü sizler yapacaksınız. Sizlere inanıyor, güveniyorum, herhangi yanında devir yanınızdayım. Her birinize katkılarınızdan, verdiğiniz heyecandan, heyecandan ötürü baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Bu mücadeledeki varlığınızla bundan böyle baş döndürücü henüz güçlüyüz, baş döndürücü henüz inançlıyız. İyi ki varsınız gençler, elleme ki aramızdasınız, elleme ki bizimle birliktesiniz."

"Siyaset üstü yanında iyilikle gerçekleştirdik"

İklim Şurası'nda "yeşil kalkınma" ve "2053 kesin el değmemiş emisyon" hedeflerine ve millî ulama beyanının düzenlenmesine bağlı ilmî danışmalar yürüttüklerini özetleyen Kurum, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir taraftan ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasını sağlayacak mevzular konuşulurken başka taraftan limonluk gazı azaltımını hepsi sektörlerde sağlamak, hava değişikliğine ahenk politikalarını belirlemek, bilgi ve teknoloji, yeşil finansman ve karbon fiyatlama, evcil yönetimler, göç, adaletli intikal ve toplumsal politikalar kıl payı başlıkları masaya yatıran 7 ayrı komisyonumuz, çalışmalarını semere etap değerli yanında halde tamamladı."

Kurum, bu çalışmaların yanı esna dalında bilirkişi domestik ve ecnebi isimlerle​​​​ varlıklı içeriklerle paneller düzenlediklerini belirterek "Bütün üniversitelerimizin ulama verdiği, eş aklı devreye alan, danışma mekanizmasını baş döndürücü azimli yanında halde sürdüren İklim Şuramızda, hava değişikliğiyle mücadeleyi politika üstü yanında iyilikle gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

"Emisyon Ticaret Sistemi'nin infaz takvimi düşüncesince yanında muştucu pınar olacak"

Bakan Kurum, Şura'da, hava değişikliğiyle mücadeleye ve yeşil kalkınma hamlesine değgin baş döndürücü ehemmiyetli kararlar alarak görülmemiş projeksiyonlar oluşturduklarını, semere bildirgesini de bu projeksiyonlara akla yatkın halde hazırladıklarını anlatım etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden anons edilecek semere bildirgesine bağlı Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Yenilenebilir erke kaynaklarının artırılması, erke verimliliğinin sağlanması ve müstehase yakıtların azaltılması düşüncesince yanında defa haritası olacak. Alternatif yakıtları ve çokbilmiş erişim sistemleriyle devletimizde parlak erişim ağını yaygınlaştırmak düşüncesince bize yanında yazı sunacak. Sanayide sürdürülebilir istihsal ve istihlak sistemlerinin, seçenek sürüm azaltım şekillerinin uygulanması düşüncesince yanında mürşit gemisi olacak. Suyun velut kullanılması, hava dostu çokbilmiş ekincilik teknolojilerinin geliştirilmesinde belirleyici yanında doküman olacak. İklim değişikliği kaynaklı afetlere hakkında tehlike, riziko yönetimi, sigorta ve mal sistemlerinin güçlendirilmesi; katıksız bölgelerin korunması, dejenere ekosistemlerin iyileştirilmesine müteveccih analizör düşüncesince yanında müracaat deposu olacak. Düşük karbonlu üretime erişmek düşüncesince karbon destekleme teknolojilerinin, erke verimliliği sağlayıcı efdal performanslı inovatif materyal tasarımlarının geliştirilmesi düşüncesince akademimize, iş dünyamıza yanında formül sunacak."

Bildirgenin, evcil yönetimlerin hava değişikliği infaz ve sorumluluklarının kentsel enfrastrüktür planlaması, sürdürülebilir ve mukavim site dizaynı düşüncesince varlıklı yanında öngörüyü ortaya koyacağını anlatım fail Kurum, adaletli intikal sürecinde ele katılması müstelzim sektörlerin belirlenmesi ve yeni, sürdürülebilir, adaletli ve eşitlikçi yanında intikal periyodunun temini düşüncesince dayanaklık kılmak mekanizmaları geliştirilmesine ulama sağlayacaklarını söyledi.

Sonuç bildirgesinin, 2053 kesin el değmemiş sürüm gayesi doğrultusunda Ulusal Yeşil Finans Stratejisi'nin oluşturulması ve millî yeşil taksonomi mevzuatının geliştirilmesinde defa şovmen olacağını tamlayan Kurum, "Emisyon Ticaret Sistemi'nin infaz takvimi düşüncesince yanında muştucu pınar olacak. Ben inanıyorum ki bu çalışmalar, etraflı evren düşüncesince birer haber olacak." dedi.

"İnsanlık kendisine semere dönemeçteyiz"

Bakan Kurum, İklim Şurası semere bildirgesinin Türkiye’nin sözünü yükselterek tesirini global kurda hissettirmesini sağlayacağını, yeşil kalkınma uğrunda liderliğini hızlandıracak ve inancını pekiştireceğini anlatım etti.

İklim krizini bire yanında sürede yanında kalkınma meselesi de kendisine gören Türkiye'nin yediden yetmişe etraflı kesimleriyle bu mücadelede değerli olabilmekte azimli bulunduğu vurgusunu karşılayıcı Kurum, "Cumhurbaşkanımızın açık deniz ufuklarıyla, ülkemize yanında gelecek ve bağımsızlık gösterimi kendisine ortaya koyduğu Yeşil Kalkınma Devrimi’ni bu kibar toplulukla beraberce gerçekleştireceğiz. Milli hedeflerimize sizlerle beraberce ulaşacağız. Ülkemizi yarınlara gene sona beraberce taşıyacağız." halinde konuştu.

İklim değişikliğiyle hem uğraş edilmesi hem de buna ahenk sağlanması gerektiğine ayraç fail Bakan Kurum, bu uyumun alay malay yanında gelişim kendisine görülmemesi, yeniden başa yanında dirim kültürü, yanında tutum haline dönüştürmesi icap ettiğini söyledi.

Kurum, çabucak herhangi yanında obje uğrunda giderken değil, çirkin gittiğinde de sahn tarzının sürdürülebilir kılınması icap ettiğini belirterek laflarını şu halde sürdürdü:

"İnsanlığı 'daha adaletli yanında dünyaya, hava değişikliği seferberliğine' çağırıyoruz. Bu çağrımızı, en ücradaki insanımız duyana genişliğinde katiyen gündemden düşürmemeliyiz. Şu uçmak vatanın havasını, suyunu, toprağını arı sili yapana kadar, dur durak ezbere canla başla çalışmalıyız. Tüm dünyada, herhangi yanında beniz gıdadan 33'ü çöpe gitmektedir. Halbuki, bugün dünyada herhangi yanında 9 insandan biri, açlıkla uğraş etmektedir. Bu da 821 milyon insanoğlunun herhangi yanında akşam yatağına aç girmesi demektir. Halbuki savurganlık edilen gıdanın 3’te 1’i, hayattaki hepsi aç kullanmakta olanları doyurmaya yetmektedir. Bu felaketi kapatmak düşüncesince tasarrufu umde edinen, israftan mümteni işlerden yana büyüklenme koyacağız. İnsanlık kendisine semere dönemeçteyiz. Gidişatı değiştirebileceğimiz semere 10 yılımız mevcut ve bu fırsatı değerlendirebilecek semere döl de biziz."

Çocuklarımız yemyeşil ormanlarla gökçe gökyüzünün buluşmuş bulunduğu vilayetlerde yaşa istiyoruz.

Kurum, geleceğe bırakılacak en iri mirasın katıksız kaynakları mahfuz yemyeşil yanında doğa, göz kamaştırıcı güzellikleriyle yanında ülke, arı sili yanında evren bulunduğunu belirterek "Çocuklara bırakacağımız en iri miras, evlatların harp uçaklarına değil, uçurtmalara bakmış bulunduğu arı sili yanında gökyüzüdür. Çocukların elleme yanında çevrede, bombalarla değil, topaçlarla, bisikletlerle, bebeklerle erinç ortamında oynadığı yanında yeryüzüdür." ifadesini kullandı.

Bakan Kurum, 76’sı rüçhan kazanmak kıl payı 217 karara imza atan alt kurul başbuğ ve üyelerine, yolu aydınlatan etraflı katılımcılara teşekkürname ederek "Yeşil Kalkınma’nın Lider Ülkesi Türkiye hedefinin lideri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Kurum, programa devir içi yahut fiziken ulama sunan, devir ayıran ve düzenlenmesinde emeği güzeşte etraflı çevre dostlarına, doğaseverlere, hava dostlarına da sevgilerini ve saygılarını sunduğunu söyledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler