USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Kurum: '2-3 ay içinde evler etap etap teslim edilecek'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınında dokunca gören ve inşaatlarına başlanılan evlerle ait olarak, "2-3 ay içinde konutlarını aşamalar biçiminde bitirip teslim etmeye mücahede göstereceğiz“ dedi.

Bakan Kurum: '2-3 ay içinde evler etap etap teslim edilecek'
07-01-2022 19:38

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlamış olan ve 10. Günde arama dibine tahsil edilen orman yangınında dokunca gören ve inşaatları bitmeme fail Kalemler ve Demirciler Mahallelerinde araştırmalarda bulundu. Yangının evvela başladığı Kalemler'de araştırmalarda mevcut Bakan Kurum, Kalemler İlkokulu'nu gezdi, bitmeme fail yapım çalışmalarını durumunda gördü. Vatandaşların problemlerini da dinleyen Bakan Kurum hâlâ sonradan Demirciler Mahallesi'ne geçti.

Bakan Kurum burada inşası şişman seviyede tamamlanan Mustafa-Zeynep Arslan çiftinin evini gezdi.
Daha sonradan açıklamalarda mevcut Bakan Murat Kurum, Manavgat ilçesinde yangından en aşırı etkilenen köylerden birinin Demirciler bulunduğunu hatırlattı. Kurum, yangının evvela çıkmış olduğu Kalemler Mahallesi'ne de uğradıklarını ve meydana getirilen yapım ve ilerlemeleri incelediklerini, vatandaşların problemlerini dinlediklerini kaydetti.

"Seferber olduk"

2021 yılı afetler açısından Türkiye'de evvela eskiden Rize, Artvin, akabinde Antalya, Muğla orman yangınları, arkası esna Kastamonu, BartIn ve Sinop'ta yaşanmış olan seller kadar nice afeti yaşadıklarını dile getiren Bakan Kurum, “Antalya'da, Muğla'da yaşadığımız tutkun afetinde tamamı türkiye nezdinde ve bu arada oldu. Ülkemizin kalbi Antalya ve Muğla için attı. Herkes elinden mevrut yardımı, Antalya'da Muğla'da yangından dokunca gören yurttaşlarımız için nezdinde seferberlik ruhu içinde yardımları buraya ulaştırmaya hız ettik.

Cumhurbaşkanımızın emriyle ait bakanlıklar yerine tutkun anından gene inşaatlarımızın başladığı sürece bedel AFAD, UMKE, Kızılay, jandarma, emniyet, itfaiye aracı aracı ekiplerimizle yangınla Alanya'da Akseki'de İbradı'da savaşım ettik. Hasar belirleme çalışmalarının yanı esna yurttaşlarımızın korunma ve eşya ihtiyaçlarının karşılanması için adeta mutluluk ve ulus yerine seferber olduk” diyerek konuştu Bakan Murat Kurum, doğrudan arkası esna vatandaşların 50 bin teklik eşya, icar ve nakil katkısı gerçekleştirmek kanalıyla onların emin bölgelerde oturmalarına olanak sağladıklarını söyledi.

"Etap etap 2-3 ay içinde teslim"

Bir gır verdiklerini hatırlatan Bakan Kurum, “ Konutlarımızı Antalya ve Muğla'da toplamda bin 350 konut, 750 ahır projemiz var. Onlara 1 sene içinde bölgenin ihtiyacını karşılayacak şekilde,2 zait 1, 3 zait 1 lokal mimariye akla yatkın buraya yaptığımızda, 'İyi ki bu evleri yaptık, elleme ki bu evlerde vatandaşımız bahtiyar ongun halde yaşıyor' diyeceğimiz tatlılıkla çalışmalarımızı başlattık. 1 sene içinde vatandaşlarımızla geçinmek kaydıyla konutlarımızı kendilerine teslim edeceğimizi tabir etmiştik. İnşaatlarımız çalışarak tamamı mahallelerde başladı. Arsalardaki hastalıkların halledilmesi, vatandaşların mutabakatlarıyla inşaatlarımızı başlattık. 2-3 ay içinde konutlarını aşamalar şeklinde bitirip teslim etmeye hız göstereceğiz“ diyerek konuştu.

"Canlıları gine alana getireceğiz"

Rize, Giresun, Artvin, Elazığ, İzmir'de ne yapıldıysa Antalya ve Muğla'da yangından etkilenen vatandaşlara ev ve ahırların yapılacağını tabir ettiklerini aktaran Bakan Kurum, “Güvenli evlere insanlarımızı yerleştireceğiz. Yangında yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başlangıç sağlığı diliyorum. Bu emekleri yaparken nezdinde yandan buradaki lüzum hususi mahal siper bölgeleri, SİT ve orman alanlarıyla ait bakanlıkla icraat yürütüyoruz. Yerleşim alanları yakınındaki nebat örtüsünü değiştirecek, rastgele nezdinde tutkun dolayısıyla yerleşimin tarafındaki nebat örtüsünü türünü değiştirdik ve buna bağlı tedbirlerimizi başlatmış olduk. Bilim insanlarımızla icraat yürütüyoruz. Yapmış olduğumuz icraat çerçevesinde ekolojik ilmî sabah akşam buradaki tabiat yaşamını eskisi kadar canlandıracak, buradaki canlı canlılarımızı gine bölgemize getireceğimiz emek vermeyi inceden inceye yürütüyoruz” ifadelerine arazi verdi.

"182 milyonluk destek"

Yanan bölgelerde ormanlaştırma emekleri gerekse buralardaki ekincilik faaliyetlerine bağlı desteklerin bundan sonrada bitmeme edeceğinin altını çizen Bakan Kurum, “Yangından etkilenen tamamı köylerimiz eskisinden hâlâ dobra olacak. Biz bunun sözünü vatandaşımıza verdik. Bu tatlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Benim işim değilmiş, bu eksim benim eksiğim değilmiş anlayışıyla değil vatandaşımızın ne talebi var ise bu talepleri istikbal etmek kanalıyla yanlarında olmaya hız gösteriyoruz.

Bütün köylerdeki ast çatı eksikliklerini giderdik. Yaklaşık 102 milyon müfret kredi, para olanağı sağladık. Vatandaşlarımızı gır verdiğimiz ast yapı, su eksikliklerini giderdik. 80 milyon destekle mecmu 182 milyonluk ast yapıyı İller Bankamız belediyelerimizle beraberce gerçekleştiriyor olacak” ifadelerine arazi verdi.
Bakan Kurum hâlâ sonradan Manavgat Gençlik Merkezi'nde planlı Koordinasyon Toplantısı'na katıldı.

İsa Akar - Akif Yılmaz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler