USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Kurum: 118 bin yapının yıkık, acele yıkılacak ve ciddi hasarlı bulunduğunun tespitini yaptık

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sarsıntı bölgesindeki vilayetlerde 927 bin yapının incelemesini tamamladıklarını, 118 bin yapının yıkık, çabuk yıkılacak ve ağırbaşlı hasarlı bulunduğunun tespitini yaptıklarını bildirdi.

Bakan Kurum: 118 bin yapının yıkık, acele yıkılacak ve ciddi hasarlı bulunduğunun tespitini yaptık
20-02-2023 04:08
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep AFAD'da oturmuş Deprem Koordinasyon Merkezi'nde meydana gelen toplantının arkası esna icra ettiği açıklamada, tarihin görmüş olduğu en şişman tabii afetlerden birisi bulunan Pazarcık merkezli depremin 14'üncü gününü geride bıraktıklarını söyledi.

#Canlı: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Gaziantep AFAD İl Müdürlüğünde meydana gelen eş güdüm toplantısının arkası esna açıklamalarda bulunuyor https://t.co/CXtMLvicsc

— AA Canlı (@AACanli) February 19, 2023

Afet sahasında talih ve ulus el ele vererek seferberlik şuuruyla bütünlük ve el birliği içinde olduklarının altını çizen Kurum, bu açıdan fariza karşıcı kâffesi kurum ve kuruluşlara teşekkürname etti.

Yıkık, aceleci yıkılacak ve ağırbaşlı hasarlı çatı sayısı 118 bin

Bakan Kurum, biraz devir içinde hasar tespitlerini 7 bin 328 bilirkişi personelle 11 ilin gelişigüzel noktasında, gelişigüzel yapıyı inceden inceye inceleyerek tamamlayacaklarını vurgulayarak şu halde bitmeme etti:

"Deprem sahasında yapmış olduğumuz icraat çerçevesinde bugüne denli 3 milyon 520 bin ari bölümden oluşan 927 bin yapının incelemesi tamamlanmıştır. Bu kapsamda 118 bin binada 412 bin ari kısmı yıkık, aceleci yıkılacak ve ağırbaşlı hasarlı şekilde belirleme ettik. Gaziantep genelinde de 37 bin ari bölümden oluşan 16 bin binayı yıkık, aceleci yıkılacak ve ağırbaşlı hasarlı şekilde belirleme ettik."

"Vatandaşlarımıza emniyetli yuvalarının anahtarlarını vereceğiz"

Hasar tespitinin yanı esna toy iskân alanlarının elbette yapılması gerektiğiyle ilgilendiren icraat yürüttüklerini tamlayan Kurum, şunları kaydetti:

"11 ilde Cumhuriyet tarihinin en şişman kıyamet mesken imal seferberliğini inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yapacağız ve yurttaşlarımıza güvenli, rahat yuvalarının anahtarlarını vereceğiz. O günde ahit yaşadığımız hüznün yerini inşallah vatandaşlarımızla beraberce mutluluğumuz alacaktır. O eyyam aşırı yakındır. İnşallah o günlere en endamsız sürede erişebilmek hesabına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Mart kocaoğlan başlangıcında 30 bin konutun inşasına başlayacağımızı tabir etmiştik, bu sayıyı inşallah elan da artıracağız."

Saygın mimari ve mühendislik ofislerini, birliklerini, plan bürolarını dünya ve ulus düşüncesince ayağa kaldırdıklarını, bu seferberlikte kâffesi mimar, mühendis, site plancılarının, toy mensur edecekleri kâffesi vilayetlerde aşırı ehemmiyetli görevler üstleneceklerini özetleyen Kurum, alın teri dökenlere teşekkürname etti.

"Konutlarımız döşeme fazlalık 3-4 sert geçmeyecek"

Yeni iskân alanlarının ön tespitlerini yaptıklarını, akademisyenlerle, bilgi insanlarıyla etraflıca beraberinde halde döşeme müzakere emek harcamaları yapacaklarını tabir fail Kurum, "Konutlarımız döşeme fazlalık 3-4 sert geçmeyecek ve yöresel, kültürel gereksinimler her neyse bu gereksinimler doğrultusunda planlanıyor. Bu gereksinimler doğrultusunda inşallah inşaatlarımızı da yapacağız. Ovalardan dağlara akıllıca bozulmamış döşeme az elan şehirlerimizde yerleşmeyi bu alanlara döşemek aracılığıyla buradaki kâffesi yer bilimsel etütlerimizi yapıyoruz." halinde konuştu.

Kurum, emektar iskân alanlarının zeminlerini etraflı beraberinde halde incelediklerini dile getirerek şu halde bitmeme etti:

"Depremden etkilenen kâffesi illerimizde en akıllıca yerleri, kentin 50-100 yılını planlayacak, buradaki istihdamı, emek vermeyi ve kentin gereksinimlerini içerecek tatlılıkla belirledik. Burada sahada döşeme müzakere emek harcamaları çalışarak araştırma makineleriyle yapılıyor. Jeoloji ve jeofizik mühendislerimizce, bilgi adamlarımızla beraberce dar bölgeleme dediğimiz etraflıca tetkik yapıyoruz ve ferda da hocalarımızla durumunda bu yerlerin gine tespitini gerçekleştirmek aracılığıyla bu alanlara yapı periyodunu başlatıyor olacağız. Eğer bu zeminlerde mihnet mevcut ise yahut mevcutta depremde hasar görmüş site merkezlerindeki alanlarda, zeminlerde lazım sıvılaşma lazım kırık hattına yakınlığı hasebiyle beraberinde problem, başağrısı mevcut ise de buralarda da etraflıca yer bilimsel etütler yapıyoruz."

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden uzmanlarla ahit görüştüklerini, lazım "canlı kırık hatları"nı lazım "ölü kırık hatları"nı incelediklerini, sıvılaşmaya, göçü riski bulunan bölgelere etraflı beraberinde halde baktıklarını tamlayan Kurum, laflarını şu halde tamamladı:

"Biz hoppadak mesken yapmayacağız, beraberinde dirim piyasası yapacağız. Şehrimizin kâffesi gereksinimlerini geleceğe çevrilmiş faiz öngörüsünde ihtiva eder tatlılıkla yürütüyoruz. Bugün elbette 4 günde taşımalık kentlerimiz kurulmaya başlandı, ferda taşımalık kentlerimize vatandaşlarımızı almaya başlıyorsak, elbette elan ilk depremlerde Elazığ'da, Malatya'da, Van'da, Antalya ve Muğla'daki yangınlarında yurttaşlarımıza laflarımızı tuttuysak, bire beraberinde motivasyonla, bire beraberinde çabucak da inşallah bu konutlarımızı yapacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler