USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Koca: 'Musluk sularını asla içme suyu olarak kullanmayalım'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Musluk suyunu ne devir içebileceğimizi Hatay Valiliği yahut kaymakamlıklarımız duyuracak. O güne denli musluk, doğrusu lağım döşemi suyu fakat doğruluk düşüncesince kullanılabilir. Bu uyarıyı, hiçbirimiz, ortak an fark unutmamalıyız. Musluk, d

Bakan Koca: 'Musluk sularını asla içme suyu olarak kullanmayalım'
22-02-2023 19:08
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da kurulan çöl hastanesinde matbuat mensuplarına konuştu. Pazartesi Hatay'da meydana mevrut akıbet dü depremle 6 Şubat şişman zelzele gününe adeta art döndüklerini tamlayan Bakan Koca, "Bu kez, depremi, defa açmış bulunduğu neticeleri açıkça bildiğimiz, acılarımızın baş döndürücü taravetli bulunduğu birlikte sürede yaşadık. Aranızdaydım. Hatay ve ilçelerinde yaşanmış bulunan acemi depremler 6,4 ve 5,8 şiddetinde olsa da, olaydan, ön günkü depremlerin şiddetindeki depremlermiş denli etkilendik. O an nerede bulunduğunu bilmediğimiz yakınlarımız ve tanıdıklarımız vardı. Her şeyi, taravetli bulunan tecrübemizle algıladık. Hatay'ımıza gene evvel olsun dileklerimi sunuyorum. Tekrar başımız saf olsun" dedi.

"Hatay'da 6 isim yaşamını kaybetti, 562 isim ise yaralandı"

Olayın ön anlarında, doğrudan arttırma 160 nüsha 112 ambulansla 22 UMKE Timinin görevlendirildiğini kail Bakan Koca, bütün ilçelerde taramaların tamamlandığını ve çöküntü bulunan bölgelerde mukteza çalışmaların yapıldığını anlatım etti. Gelen ihbarlarla yetinilmediğini tamlayan Bakan Koca, "Toplamda sahaya çıkan keyif mensubu sayısı 590'dır. Hatay'da, depremin ön gününden itibaren, az henüz yapıların kâffesi yararlanma dışıydı. Binaların gereksiz bulunduğunu biliyorduk. Ancak facia haysiyetiyle acemi dirilik kaybı haberine direniş gücümüz bulunmadığı birlikte günde, maatteessüf endişemiz akilane çıktı. Hatay'da, 4'ü görüngü durumunda ikisi hastanede kazanmak amacıyla 6 isim yaşamını kaybetti. 562 isim ise yaralandı. Bir facia anında, hassaten da yaraları henüz acemi sarılmakta bulunan birlikte afetten sonradan yaşanmış bulunan olayda, gözlerin keyif kurumlarına çevrilmesi en editör durumdur. Bilgi nikbet konusu değil, birlikte haktır. Fakat unutmamalı ki, dobra niyetlerine rağmen, salık kaynakları değme devir katı olmayabiliyor. Kaynağında, adeta mühendis aklı olması müstelzim haberin dayanağı, aklıselim testinden geçmemiş birlikte endişe olabiliyor" dedi.

Hatay'da yaşanmış bulunan akıbet depremler haysiyetiyle gündeme getirilen keyif kurumları kendisince da bilgelik özgülemek istediğini kaydeden Bakan Koca, "Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil ve anne bina, Samandağ Devlet Hastanesi, Reyhanlı Devlet Hastanesi, İskenderun Devlet Hastanesinin B Bloğu ve Kırıkhan Devlet Hastanemiz ferah hasarlı ve kullanılabilir durumdadır. Buna karşın azda olsa boşaltma edilmiştir. Buralarda, aceleci karışma üniteleri kurularak keyif hizmetleri aksatılmadan bitmeme etmektedir. Tedavisi devam eden bazısı derin bakım hastalarımız Ankara, Adana ve Dörtyol hastanelerine nakledilmiştir. Söz konusu hastaların sayısı 95'tir. Buralarda kendilerine baş döndürücü henüz iyi, durumlarının gerektirdiği tıbbi hizmeti vereceğiz. Bu hastanelerimiz ise geçenlerde dört dörtlük yetenek görev verecektir. En değişmez bilgilere ehil isim olarak, oluşan hassasiyetleri gine de anlıyorum. 17 gündür buradayım. Fakat unutmamalı ki, yayılan haberler, bin birlikte cansiparane buralarda etkin doktorlarımızı, hemşirelerimizi, beceri ekiplerimizi de endişeye sürüklüyor. Çok tetik kazanmak gerekmez mi? Afetlerin tesirinin paniğe defa açan şeylerle bitmeme ettiğini bilmiyor değiliz. Kaynağı katı olmayan, dobra oruçlu endişelerin dilden dile yaymış bulunduğu haberlerin faturasını teyitsiz ihbarlarda az ödemedik. Oysa devir demek, dirilik demekti. Bahsi güzeşte mevzuda ayrı birlikte iç kulak açıyor, en bariz şekliyle bilgiyi sizlere şahsen sunuyorum. Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde, acemi depremler akabinde, ölçülü kurda hasar belirleme edilmiştir. Vakit kaybetmeden, hastalarımızı Adana kent Hastanesi ve Yüreğir Devlet Hastanesi özellikle kazanmak üzere, akıllıca hastanelere naklettik. Yeni ve zelzele izolatörlü düz yazı edilen Güney Seyhan Hastanemize gerekseme duymadık. Bu hastane, kapasitesiyle göreve anbean hazır. Şundan sakıncasız olun. Bu ızdıraplı halkımızın yaralarını kuşatan hekim eli mahir, keyif sistemi güçlüdür" sanarak konuştu.

"Son 17 günde yalnızca Hatay'da kısaca bin ameliyat gerçekleşti, 212 bin 345 araştırma yaptık"

Son 17 günde yalnızca Hatay'da kısaca bin ameliyat gerçekleştiğini, 212 bin 345 araştırma yaptıklarını kail Bakan Koca, keyif hizmetlerinin, ihtiyaçlara karşılık verecek birlikte muntazamlıkta bitmeme ettiğini kaydetti. Sağlık dair değme şeye ehil olduklarını da anlatım fail Bakan Koca, çöl hastanesinde, tomografi aleti engelleme değme bilinçlilik olduğunu, mesleğinde en iddialı doktorlarının, hastanın dilinden en dobra anlayan hemşirelerin orada bulunduğunu anlatım etti.

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bahçesinde kurulu, dört dörtlük teşekküllü, ameliyatların yapılabildiği birlikte çöl hastanesinin bulunduğunu kail Bakan Koca, "Yine bire birlikte yerde ABD Birleşik Devletleri ekipleri çeşidinden kurulan birlikte çöl hastanesi henüz görev veriyor. Eski şifahane karşısına da, bire birlikte şekilde, dört dörtlük teçhizatlı acemi birlikte çöl hastanesi yapıyoruz. Ayrıca biçim ilçede 17 değişik noktada aceleci karışma çöl hastanelerimizle görev vermekteyiz. Arsuz, Altınözü, İskenderun, Samandağ, Hassa talih hastanelerimizin önünde; Kırıkhan'da şifahane önünde, gine dört dörtlük teşekküllü çöl hastanelerimiz hizmete bitmeme ediyor. İskenderun'da, ulus bahçesinin de bulunduğu üç ayrı noktada ise aceleci karışma hastanelerimiz yaralımızın, hastamızın emrinde. Bakanlığımız yönetiminde, Arsuz'da fuar dalında İspanya; Kırıkhan hastanemizde Belçika; Reyhanlı'da emektar hastanenin uğrunda Birleşik Arap Emirlikleri; Ovakent'te Özbekistan; Hassa Ardıçlı köyünde Endonezya; Defne'deki stadyumda İtalya, Payas'ta ise Katar çeşidinden dört dörtlük teşekküllü çöl hastaneleri kurulmuştur. Çok insanca bulunan birlikte sorumluluğu, keyif hizmetleri mevzusuna yaklaşımı bizleri üzen, halkımızın itimatını örseleyen az sayıdaki insandan de bekliyoruz. Bugün halkı üzen erte buna üzülür. Zaman keyif sistemine itimatı sarsma tarihi değil" dedi.

Bakan Koca'dan uyarı: "Musluk şu demek oluyor ki kanalizasyon sularını asla içme suyu olarak kullanmayalım"

Halk sağlığı tedbirlerinin dirimlik ehemmiyet bildirme ettiğini anlatım fail Bakan Koca, "Sizleri tehlikeden destek kazanmak düşüncesince gerekeni yapıyoruz. İçme ve doğruluk düşüncesince geçer suları, hastalığa defa açıp açmayacakları itibarıyla derneşik olarak inceliyoruz. Bir süreliğine daha, içme suyu olarak, yalnızca tankerlerle getirilen suyu ve ambalajlı, temiz suları kullanacağız. Bir depremden saf çıkanlar, sade birlikte tedbirsizlikle, ne zat yaşamını ne başkalarını tehlikeye atmamalıdır. Tekrar uyarmak istiyorum. Musluk suyunu ne devir içebileceğimizi Hatay Valiliği yahut kaymakamlıklarımız duyuracak. O güne derece musluk, şu demek oluyor ki kanalizasyon suyu fakat doğruluk düşüncesince kullanılabilir. Bu uyarıyı, hiçbirimiz, birlikte an üstelik unutmamalıyız. Musluk, şu demek oluyor ki kanalizasyon sularını asla içme suyu olarak kullanmıyoruz" sanarak konuştu.

Süleyman Cenk İdaye - Ömer Faruk Aydemir

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler